Razna pitanja i odgovori

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
diretore:
ms:
DIRETORE, ZABORAVILA SAM DA TE PITAM STA MISLIS O POEZIJI ZAKA PREVERA I KOJA TI JE NJEGOVA OMILJENA PESMA?

JA ZA SAD IZDVAJAM - BARBARU, PIKASOVU CAROBNU LAMPU, JOS JEDNOM NA RECI, DECA SRECE, IZNENADA BUKA, PESMA U KRVI, KASNO USTAJANJE, NOCNI ZVUCI, PESMA CISTACA CIPELA, DETINJSTVO, KLJUCEVI GRADA...I JOS NEKE....

P.S. - IPAK NAJBOLJA - JOS JEDNOM NA RECI....KILOMETARSKA JE, ALI TAKO PUNA NEKOG NABOJA...PREVER JE UMEO ODLICNO DA BARATA SLIKAMA, OSECANJIMA..I DA SVE TO NEKAKO SPOJI..DA NEKI VISI SMISAO....

STA VI MISLITE O TOME????????????

o tome sta mislim o poeziji prevera
vrlo lako mozes da vidis
jer sam ja otvorio tu temu

.....................

Preporučujem ti da kupiš Izabrana dela Žaka Prevera........preko 1000 njegovih najsjajnijih pesama na jednom mestu....ima i proznih stvari.... :lol:

mr_pleasure:
eto sta se desi kada neko odraste u parazitskom birokratskom drustvu. umesto da igra lastis ona sastavlja upitnike i formulare.

.............

Šta je po tebi PARAZIT????
Da li je naše društvo PARAZITSKO DRUŠTVO ILI NE?????
Koliko dugo u proseku čekaš u OPŠTINI???? (znam da je pitanje palo ovde, a nije u vezi s temom, ali. :roll: ..nema veze... :twisted:
Da li si ti nekada igrao lastikuuuuuu tj. LASTIŠ IGRUUUU??????????? :twisted:
JA SAM OBOŽAVALAAAAAAAAAAA. A TIIIIIIII :twisted:
Šta misliš o upitnicima i formularima? Da li su neophodni ljudskom rodu ili ne?
Šta će nama ADMINISTRACIJA kad smo ionako rodjeni NAOPAKO......... :roll:

ŠTA VI MISLITE O TOME??????????? :lol:

diretore:
ms:
Nisam ljuta 8)

A zašto ne mogu da uporedjujem dva pesnika???? :shock:

dva pesnika razlicitog stila je vrlo tesko uporediti
vec sam naveo tvoju opsesiju uporedjivanja
nagradjivanja
i ostalih stvari :wink:

..........

Teško jeste, ali nikako neuporedivo...
Ako neko hoće da nešto rangira, da da svoj sud o nečemu ili nekome,to nikako ne znači da ukoliko bi se opredelio, recimo za Po-a, da bi mislio za Jesenjina da je DRUGI....
Jednostavno sve je to stvar ukusa....
Nema tu šta da se polemiše....

Da li misliš da u svetu književnosti treba da postoji KONKURENCIJA??? Da li svet književnosti treba OCENJIVATI PO VREDNOSTI POJEDINIH DELA U NJEMU???

Mislim da su ljudi suviše emotivno vezani za KNJIGU, pa ako hoću da je RANGIRAM..oni se nadju POVREDJENI...
Ali, čekajte malo ljudi... :shock: Pa logično je da POBEDI NAJBOLJA KNJIGA, DA DOBIJE ČISTU DESETKU...........KAO NA FAKSU....SVE DESETKE.......10.00 OCENU........DA ODLETI U VEČNOST...I MNOGO IZNAD DRUGIH KNJIGA... :idea:

diretore:
mislim da ne treba da se raspravljamo na temama koje nisu direktno vezane za knjizevnike i njihova dijela
uzaludno je
pozdrav

P.S. ovo je kao anketa i mislim da anketu mozes sprovesti na bolji nacin

...............

PA TI PREDLOŽI KAKO........ :lol:

p.s. - mislim da ljudi koji svraćaju na ovaj forum-književnosti trebaju da polemišu na jednom mestu o svemu i svačemu, a ako žele baš da PRAVE POSEBNE TOPIKE...to se lako da srediti....
Zar ne misliš i ti tako????

Ja samo pokušavam da malo probudim ovaj forum..NEŠTO JE TIHO OVDE U POSLEDNJE VREME.... :cry:

ms:
PA TI PREDLOŽI KAKO........ :lol:

pa ili otvori svoj forum gdje ces rangirati knjige
ili izadji u Knez Mihailovu i pitaj ljude sa upitnikom :wink: :twisted:

ms:
p.s. - mislim da ljudi koji svraćaju na ovaj forum-književnosti trebaju da polemišu na jednom mestu o svemu i svačemu, a ako žele baš da PRAVE POSEBNE TOPIKE...to se lako da srediti....
Zar ne misliš i ti tako????

pa zar bi trebao da ovdje raspravljam o politici ili o necemu drugom
jel ms :wink: :?:

diretore:
ms:
POBEDI NAJBOLJA KNJIGA, DA DOBIJE ČISTU DESETKU...........KAO NA FAKSU....SVE DESETKE.......10.00 OCENU........DA ODLETI U VEČNOST...I MNOGO IZNAD DRUGIH KNJIGA... :idea:

nemoj molim te o faksu i o 10.00 na faksu :wink:
svi koji su zavrsili faks znaju kako se dobijaju 10.00 na faksu(znanje i imanje :lol: :lol: )

...........

Pa zar ti nisi Direktor? Zar ne želiš da budeš NAJBOLJI u onom čime se baviš?
Tako je i u književnosti. Ona mora da stremi svom MAKSIMUMU.... :shock: dA BISMO ODREDILI TAJ MAKSIMUM..moramo rangirati stvari...to ne znači rangiranje pisaca kao ličnosti..umanjivanje njihovog personalitija..........(kakva reč :oops: )

p.s. - Što se tiče 10.00 ima onih KOJI TO ZAISTA ZASLUŽUJU...ALI I ONIH KOJI TO NE ZASLUŽUJU....SLAŽEM SE SA TOBOM PO PITANJU OCENA SA FAKSA...NEKADA SU BOLJI I ONI SA OCENOM 8..NEKADA SU BOLJE I PROSEČNE KNJIGE OD TAMO NEKIH NOBELOVACA....NEKO JE KRTIKOVAO KUCIJA..I NJEGOVO DELO.......SRAMOTU.......

Šta misliš o ovom....da li onaj ko piše mora da sluša kritiku? Da misli o oceni svoga dela medju kritičarima i publikom??? Da želi da je NAJBOLJI I DA DOBIJE RECIMO NOBELA?
Pa Nobel imponuje stvaraocu dela.... :shock:

Sa jedne strane....oni koji pišu žele da ostave neki utisak..a sa druge negiraju da to žele...
Oni koji čitaju knjige...ili oni koji govore da ih poštuju..ne žele da ih rangiraju...i ljute se... :shock:
Svi se ljute na rang knjige....

NIsam ja hladna osoba..glupi kritičar...nego hoću da zavedem malo reda....jel to loše....

Naravno rang je individualna kategorija....to shvatam i razumem i podržavam....

Najbolja knjiga bila bi ona koju podržava većina..kao i u politici.... :roll:

ms:
diretore:
ms:
POBEDI NAJBOLJA KNJIGA, DA DOBIJE ČISTU DESETKU...........KAO NA FAKSU....SVE DESETKE.......10.00 OCENU........DA ODLETI U VEČNOST...I MNOGO IZNAD DRUGIH KNJIGA... :idea:

nemoj molim te o faksu i o 10.00 na faksu :wink:
svi koji su zavrsili faks znaju kako se dobijaju 10.00 na faksu(znanje i imanje :lol: :lol: )

...........

Pa zar ti nisi Direktor? Zar ne želiš da budeš NAJBOLJI u onom čime se baviš?
Tako je i u književnosti. Ona mora da stremi svom MAKSIMUMU.... :shock: dA BISMO ODREDILI TAJ MAKSIMUM..moramo rangirati stvari...to ne znači rangiranje pisaca kao ličnosti..umanjivanje njihovog personalitija..........(kakva reč :oops: )

p.s. - Što se tiče 10.00 ima onih KOJI TO ZAISTA ZASLUŽUJU...ALI I ONIH KOJI TO NE ZASLUŽUJU....SLAŽEM SE SA TOBOM PO PITANJU OCENA SA FAKSA...NEKADA SU BOLJI I ONI SA OCENOM 8..NEKADA SU BOLJE I PROSEČNE KNJIGE OD TAMO NEKIH NOBELOVACA....NEKO JE KRTIKOVAO KUCIJA..I NJEGOVO DELO.......SRAMOTU.......

Šta misliš o ovom....da li onaj ko piše mora da sluša kritiku? Da misli o oceni svoga dela medju kritičarima i publikom??? Da želi da je NAJBOLJI I DA DOBIJE RECIMO NOBELA?
Pa Nobel imponuje stvaraocu dela.... :shock:

Sa jedne strane....oni koji pišu žele da ostave neki utisak..a sa druge negiraju da to žele...
Oni koji čitaju knjige...ili oni koji govore da ih poštuju..ne žele da ih rangiraju...i ljute se... :shock:
Svi se ljute na rang knjige....

NIsam ja hladna osoba..glupi kritičar...nego hoću da zavedem malo reda....jel to loše....

Naravno rang je individualna kategorija....to shvatam i razumem i podržavam....

Najbolja knjiga bila bi ona koju podržava većina..kao i u politici.... :roll:

ti si stvarno pravi monoman
imas svoju ideju i furas :twisted:
samo nastavi
ali bez mene :wink:

ms:
OVO SU PITANJA ZA KNJIZEVNIKE TJ. ZA SVE ONE KOJI NEŠTO PIŠU..... :shock:

1. Kako biste definisali KRUG? KRUG je unutrašnjost KRUŽNICE.
2.Kako biste definisali ČOVEKA? MANIFESTACIJA PRIRODE U LJUDSKOM LIKU.
3. A ŽENU? A cvet? A sliku? A patiku? ŽENA SA CVETOM SA LEPOM SLIKOM I UDOBNOM PATIKOM.
4.O čemu ste najviše pisali i zašto???? O LJUDSKOJ GLUPOSTI, ZATO ŠTO JE SPOZNAJA VLASTITE GLUPOSTI NAJBOLNIJA.

p.s. - ja se nadam da ovde svraćaju i oni koji pišu nešto.....Ja ću to definisati..kad budem imala malo mira...i koncentracije.....i inspiracije.....A vi?????????? :shock:

Nikad nije kasno da se uključi i neko treći, zar ne? I kakva je to glupa polemika oko rangiranja knjiga? Pa zar vama nije logično i jasno da ne možemo u isti koš staviti pesmu Jesenjina, kratku priču američke domaćice, koja piše, jer ne zna šta drugo da radi ili pesmu prvi put zaljubljenog dvanaestogodišnjaka? Neki se jednostvano moraju pomiriti sa tim da postoje bolje ili lošije knjige, umetnici i oni koji se trude da to budu.
Nisam upućen da li je ovde neko od vas neki neuspešan (da ne kažem propali) pisac, ali ne možemo reći da ako napišemo neku pesmu u nekom trenutku svoje malene inspiracije da je ona dorasla bilo kojoj, na primer Bodlerovoj pesmi. Knjige treba rangirati, neki kvalitet mora da postoji inače nastaje haos i nestaje sistem vrednosti. Pišemo ne samo iz nekog unutrašnjeg zadovoljstva, već i zato da bi se dopalo čitaocu. Onaj ko piše za sebe piše dnevnik, a drugi pišu knjige. Greh je nazivati nešto što nije knjiga knjigom, a da bi shvatili šta je zapravo knjiga, pesma, bilo koje umetničko delo, potrebno je više uraditi nego se prepucavati na forumu. Koliko li samo ima nepročitanih a dobrih knjiga? Quoth The Raven

ms:
OPAAAAAAAA...GOSPODJICE PA GDE STE VI..... :lol:

Prvo, svaka ti čast ako pročitaš svih devet nastavaka. Mora da si veliki fan tog pisca...Pa, logično je sledeće moje pitanje...A KOLIKO TIH DEVET NASTAVAKA ZAJEDNO IMAJU STRANICA :roll: ....KOLIKA IM JE KILAŽA :twisted:
Da li imaš probleme sa očima zato što mnogo čitaš?

Ja i pored problema sa vidom prosto gutam knjige.

Da li voliš da čitaš uporedo više knjiga i da li misliš da se time gubi posvećenost jednoj knjizi, u smislu pažnje kod čitanja????

Drugo, pošalji i meni malo taj kraj da vidim da li ću i ja da zaplačem? :shock:

Što se tiče, Mike Antića...moram da ti kažem da sam skinula neke stvari o njemu s Foruma...i svidja mi se....interesantal stil,jednostavan, a ipak mudar...nekako poučan.....Imaš li nekog drugog pesnika, sem Mike?????

Pa, sestro, muškarci su Bogovi od rodjenja...mislim s obzirom na njihov stav.... :roll: a i kad hodaju onako umišljeni.....
A da li si primetila da skoro svi književnici liče jedni na druge.....i ko po nekom pravilu....puštaju brkove, bradu, nose mantile...a ulicom hodaju sa rukama pozadi, a nosem napred..... :shock:

p.s.- Šta misliš o Isidori Bjelici? :lol:

Cim se pojave u Beogradu ostali nastavci :arrow: moji su!
Koliko stranica...Eh ko to zna, svi zajedno su verovatno tezi od mene :roll:
Probleme sa ocima imam od blejanja u monitotr od knjiga ne...Ali nije strasno, tek ponekada omasim Bus pa otputujem u meni ne poznate krajeve...
Vise knjiga citam samo kada kombinujem knjige primenjene psihologije sa omiljenom mi fantastikom.
U suprotnom se izgubim izmedju dve radnje. To mi se dogadja i kada citam jednu za drugom...
Mulen Ruz ozbiljno potrazi, neverovatna je knjiga....
Od domacih citam Kapora, on je sasvim ok.
Ima istine u tvojoj kanstataciji ali ja se ne bih tako olako usudila da generalizujem :wink:
Isidora ume da bude kraljica i podjednako dobro da zauzme ulogu dvorske lude....

The Raven:
Nikad nije kasno da se uključi i neko treći, zar ne? I kakva je to glupa polemika oko rangiranja knjiga? Pa zar vama nije logično i jasno da ne možemo u isti koš staviti pesmu Jesenjina, kratku priču američke domaćice, koja piše, jer ne zna šta drugo da radi ili pesmu prvi put zaljubljenog dvanaestogodišnjaka? Neki se jednostvano moraju pomiriti sa tim da postoje bolje ili lošije knjige, umetnici i oni koji se trude da to budu.
Nisam upućen da li je ovde neko od vas neki neuspešan (da ne kažem propali) pisac, ali ne možemo reći da ako napišemo neku pesmu u nekom trenutku svoje malene inspiracije da je ona dorasla bilo kojoj, na primer Bodlerovoj pesmi. Knjige treba rangirati, neki kvalitet mora da postoji inače nastaje haos i nestaje sistem vrednosti. Pišemo ne samo iz nekog unutrašnjeg zadovoljstva, već i zato da bi se dopalo čitaocu. Onaj ko piše za sebe piše dnevnik, a drugi pišu knjige. Greh je nazivati nešto što nije knjiga knjigom, a da bi shvatili šta je zapravo knjiga, pesma, bilo koje umetničko delo, potrebno je više uraditi nego se prepucavati na forumu. Koliko li samo ima nepročitanih a dobrih knjiga? Quoth The Raven

Baš fino od tebe. :roll: A ko ti je rekao da mi nemamo izgradjen sistem vrednosti? :shock:
p.s. - da li si nekada čuo za sve one pesnike i pisce koji nikada nisu stekli slavu, a zasluživali su to? Ako je neko poznat, to ne znači i da je kvalitetan. Ako neko voli da piše pre svega za sebe, to ne znači da nije PISAC. Otkud tebi uopšte ideja da PISCI MORAJU DA PIŠU UVEK ZA DRUGE. Pisci na prvom mestu moraju da pišu sebi KAO SOPSTVENOM ČITAOCU, pa tek onda drugima.

Zavisi koje americke domacice, i kog dvanaestogodisnjeg decaka. Nezahvalno je generalizovati ljude, njihove potencijale, umetnike i one koji ce se tek afirmisati. Biti neafirmisan umetnik ne znaci da se ne poseduje kvalitetom. Cesto umetnicima nije od presudnog znacaja sta ce drugi da misle nego sta ce oni sami da misle, odnosno, kako ce njihovo delo da se reflektuje na njih. Ja mislim da je to najvaznije. Uz to ako tvoje delo koje cini tebi zadovoljstvo cini i drugome zadovoljstvo i srecu to je, neminovno, tvoja sreca veca jer si pronasao istoosecajne ljude - uspostavio si nove veze.

Sto se tice rangiranje knjiga - knjige se rangiraju na osnovu drugih knjiga (da se grubo izrazim) ali u svemu tome postoji doza subjektivnosti koju retko ko zeli da prizna. Cinjenica stoji da nije svaka knjiga za svakoga. Koliko ima samo nenapisanih a dobrih knjiga! Koliko ima samo neizdatih a dobrih knjiga!

Maya
http://www.brightdarkness.webpicturebook.com/

Back