Razlike u mentalitetu

Dobro, mislicu tako kada dozivim to.

Za sada smatram da je logicno da se stopis sa tendencijama sredine u kojoj boravis godinama.

Znam dve sestre iz manjeg grada u Vojvodini.
Jedna se uda u grad. Druga se uda u selo.
Ta iz sela je za 10 godina postala prava seljancica, zna sve ko je kako napravio slavu, kako ko mesi kolace, koje ima najbolja kola u selu itd. :lol:
Ova druga je sasvim druga prica - uljudnija,diskretnija,kulturnija.

Možemo o takvim primjerima dokle hoćeš, ali nema smisla. Radoznalost je u ljudskoj prirodi, netko je razvije više, netko manje. Prihvatiš ih kakvi jesu, neovisno od kud dolaze..ovo što spominješ uglavnom je priča sa većine okupljanja, uvijek se priča o nekom drugom....novosti te vrste uvijek su zanimljive. :) i vjeruj mi, jako ih vole i seljančice i gradske cure.

Dobro, mislicu tako kada dozivim to.

Za sada smatram da je logicno da se stopis sa tendencijama sredine u kojoj boravis godinama.

Znam dve sestre iz manjeg grada u Vojvodini.
Jedna se uda u grad. Druga se uda u selo.
Ta iz sela je za 10 godina postala prava seljancica, zna sve ko je kako napravio slavu, kako ko mesi kolace, koje ima najbolja kola u selu itd. :lol:
Ova druga je sasvim druga priđeno.
- uljudnija,diskretnija,kulturnija.

Iako su sestre, mogu biti jako različite po karakteru.

Možda ova na selu, gdje se svi poznaju kao porodica zna šta se dešava u tih nekoliko kuća pa se tebe čini da je zanimaju tuđe stvari.
Ona iz grada ustvari nemože ni da sazna sve to, jer je previše ljudi, pa ti se čini, da je tuđe stvari ne zanimaju pa je zato kulturnija.
Meni je to sve logično i već vidjeno.

Pa to sve nema veze. Bas tako i treba. Covek mora da se integrise u sredinu u kojoj zivi.
Mozda je ta seljancica srecnija i zadovoljnija, ima ispunjeniji zivot od ove gradjanke.

Ja licno volim urbanost, a to bi samo znacilo anonimnost, medjutim znam ljude i u Nemackoj, USA, Italiji, Francuskoj koji beze iz velikih urbanih sredina
kupuju kuce u selu, jednostavno tako zele da zive
.

Tako je i to je svuda po Evropi. Ljudi bježe iz gužve i asfalta u predgrađa, gdje je život mirniji, čistiji i lakši.
Svakako tu mislim u predgrađe a ne u neko zabačeno selo bez komunikacija i civilizacije.
Ja mislim da samo malograđani žele da žive u urbanim sredinama da bi se pohvalili kako su iz velegrada.

To su u stvari "seljaci"= primitivci kako se misli i tumači u našem žargonu a sa čim se ja apsolutno ne slažem.

Iako su sestre, mogu biti jako različite po karakteru.

Možda ova na selu, gdje se svi poznaju kao porodica zna šta se dešava u tih nekoliko kuća pa se tebe čini da je zanimaju tuđe stvari.
Ona iz grada ustvari nemože ni da sazna sve to, jer je previše ljudi, pa ti se čini, da je tuđe stvari ne zanimaju pa je zato kulturnija.
Meni je to sve logično i već vidjeno.

Upravo je u tome i stvar.
Male sredine bezpogovorno vuku i odredjene sablone ponasanja.
Bez obzira sta je razlog - ja ne volim kada mi zabadaju nos u intimu,
i nije najvaznije kako ce mi ispasti supa.

Ziveo velegrad, sloboda , razlicitosti , tolerancija i otvorenost !!! :vatromet:

Da li vam i koliki vam problem predstavljaju razlike u mentalitetu?
Tipa seoski, palanacki, velegradski, balkanski ili mentalitet neke druge drzave, mesta, oblasti?

Da li mozemo funkcionisati sa ljudima koji imaju razlicit mentalitet od nas ili ne?

Pa od ovoga negde mi najviše smeta taj "palanački" koji podrazumeva malograđanštinu, nekulturu, pokondirenost, lažni moral, radoznalost i sve ono što me baš nervira. Ali toga ima i u gradu jer u grad su došli sa svih strana i doneli svoje običaje, navike i kulturu. Sa njima funkcionišemo jer moramo, živimo u istoj sredini, često imamo takve i u familiji... ali ljude sa kojima ćemo se okružiti sami biramo. Tako da istrpim kad moram, više od toga ne.
Što se tiče "seljačkog" mentaliteta, ako to podrazumeva ono - čovek sa sela, zemljoradnik, ima krave i livade... sa njima uživam da pričam.

Poslednja izmena:
Možemo o takvim primjerima dokle hoćeš, ali nema smisla. Radoznalost je u ljudskoj prirodi, netko je razvije više, netko manje. Prihvatiš ih kakvi jesu, neovisno od kud dolaze..ovo što spominješ uglavnom je priča sa većine okupljanja, uvijek se priča o nekom drugom....novosti te vrste uvijek su zanimljive. :) i vjeruj mi, jako ih vole i seljančice i gradske cure.

Radoznalost je najlepsa osobina koja krasi coveka:heart:

Radoznala su deca, malo mache, shtene, ali i male divlje zivotinjue.
Bez radoznalosti ovaj bi svet bio dosadan.
Treba razumeti sta radoznalost uopste znaci, radoznao ne moze da bude svako, svejedno da li je isao u skole, rodjen u krugu dvojke ili
na nekom dvoru. To je bozji dar.
Ja sam radoznala i takva cu i umreti. ostalo je u meni dete i ne zelim tu nista da menjam.

Vi zemljani ste ustvari divni, izuzev kada svoje vrle vrline pripisujete državi, regionu, mestu rođenja, kvartu, ulici...Pa ono do-najbolji su ljudi sa trećega sprata leve zgrade preko puta benzinske pumpe... Determinisanost genetikom, lokacijom...pa do obrazovanja- trebalo bi biti potencijal i odskočna daska za širenje vidika.
Generalno - ne mogu blisko da funkcionišem sa ljudima koji imaju amove, površno obožavam konverzacije sa ljudima koji imaju amove :heart:
Nisam videla bitnije razlike, internet imaju i plemenski savezi iz Zimbabvea, a pozorišta (ako zanemarimo medijski propraćene) premijera zvrje poluprazna. Dalje, kao što diploma nije garancija inteligencije-tako ni sredina življenja nije garancija urbanog ili seoskog mentaliteta. Pokupiš najbolje od najboljih, učiš, posmatraš, upijaš, živiš...Ili pokupiš najgore od najgorih-pa isto kao i prethodnom slučaju.

Back