Razlike u mentalitetu

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Da li vam i koliki vam problem predstavljaju razlike u mentalitetu?
Tipa seoski, palanacki, velegradski, balkanski ili mentalitet neke druge drzave, mesta, oblasti?

Da li mozemo funkcionisati sa ljudima koji imaju razlicit mentalitet od nas ili ne?

Tipa seoski, palanacki, velegradski, balkanski ili mentalitet neke druge drzave, mesta, oblasti?

Da li mozemo funkcionisati sa ljudima koji imaju razlicit mentalitet od nas ili ne?

Ja najpre razlikujem seoski i gradski mentalitet.

Seoski ne podnosim, i zaobilazim u sirokim krugu ^^

Za ostalo, hladni ljudi nisu za mene ~~~~

Moji roditelji su dva potpuno razlicita mentaliteta, a super su se slozili.

Seoski mentalitet ne postoji, palanackog ima i u velegradu, barem u nasem ga ima koliko hoces,
pri cemu bih ja to pre nazvala malogradjanstinom.

Ja zivim u Nemackoj jako dugo, ne bih znala da opisem nemacki mentalitet jer tako nesto ne postoji.
Isto vazi i za Francusku, Italiju, Nemci iz Bavarske ili iz Berlina nemaju nikakve veze ni medjusobno, ali ni sa Nemcima
sa Severa. Kuhinje su im drugacije, religija, obicaji, nacin zezanja, u krajnjoj liniji i dijalekti kojima govore pa se i ne
razumeju medjusobno. Italija je posebna prica, pa i Francuska sa Alzasom i Korzikom, Bretanjom.

Ne bih znala tacno ni sta je balkanski mentalitet. Da li je to pre purgerski, sarajevski ili shumadinski, albanski?
Jedino im je zajednicko ljubav za javashlukom.

U Evropi su mi svi ",mentaliteti" dragi, mozda sa izuzetkom Skandinavaca , ali to je vise zbog klime i vecitoig mraka.
U svakom slucaju su mi dragi i bliski ljudi koji poticu iz predela u kojima se gaji vinova loza. Vinari uvek imaju savresen
mentalitet, a obicno i odlicnu kuhinju.

A pošto je pitanej postavljeno na Seksu
Tu ne da me ne zanima
Nego sam u kres-šemama uglavnom s balvanima i tarzanima
Samo neka hidraulika radi

A ovo je PDF Seks?:zcepanje:
Od kud ja ovde?

Nego si ti pitao za seoski menatlitet, a ja upravo citam nesto o nekretninama u Beogradu pa nadjoh ovo:

I mene budi petao u Naselju Stepa Stepanovic, ali to je bas cool!

Beogradjani su poceli, masovno, da se bave poljoprivredom. Tako na Mirijevu, takodje imate ovce, na Vidikovcu koze, na Senjaku i Crvenom Krstu kokoske, a, od nedavno i hiljade kosnica pored tramvajske pruge u Topciderskoj dolini. Ali inspekcije, niti sta rade, niti to zele da vide. Mogu samo zamisliti strah ljudi, koji su alergicni na ubod pcele. Roj pcela oko tramvaja. Svako jutro to gledam.

Kaludjerica i bespravna gradnja i da razumes....ali ja zivim u bloku 62 na NBgu i to uz Vojvodjansku ulicu zgrade koje je zidao grad, legalno sve ok.Kuce preko puta zgrde manje od 10 m, starosedeoci drze svinje, kokoske i krave u ogromnim kolicinama kako to smrdi, leti neverovatno....pisali zalili se i dobili odgovor da je svuda na opstinama u Beogradu dozvoljeno drzanje stoke sem na Vracaru, Savskom vencu i Starom gradu po zakonu iz 87.god. Toliko -Srbija u Evropi

To je poznato... Uskogrudist, netolerantnost, prikrivanje pravog stanja u porodicama, ogovaranje... lazno moralisanje.

Primitivne metode odnosa u porodicama... nebriga za mentalno stanje ukucana.

Seoski mentalitet je nešto drugo- sasvim suprotno od toga.
Obično su ljudi sa sela pošteniji, širokogrudi, iskreni ali možda imaju malo kompleksa manjevrednosti i stide sa da kažu da su seljaci.
To je specifika na Balkanu a u drugim državama to nisam primijetio.

Ja mislim, da nema nikakve bitnije razlike da li je neko rođen na selu ili u gradu.
Ogovaranje, primitivno ponašanje, netolerantnost, neobrazovanost, glupiranje, neiskrenost itd je stvar lične kulture, koja je prirođena i obično se nikad i nisačim neda promijeniti.
Dakle, to zavisi od osobe same a ne gdje je rođena ili odrasla.

Ako bi pokušao naći razliku rekao bi možda ovo:

Oni što su rođeni na selu ili žive na selu imaju neki veći nagon za radom i vredniji su u poslu.
Možda više žele da steknu neko bogatstvo i kapital nego oni iz grada i sa tim žele da se pohvale i da se vidi.
Zato su u prosjeku uspješniji u životu.

Drugih razlika nema.

Što se tiče vjerskog i rasnog mentaliteta tu se obično javljaju nepremostive prepreke i problemi za cio život.
Da se bolje razumijemo, jedno je gledati ga u susjedstvu a sasvim drugo živjeti sa tom osobom kao porodica.

Poslednja izmena:
To je poznato... Uskogrudist, netolerantnost, prikrivanje pravog stanja u porodicama, ogovaranje... lazno moralisanje.

Primitivne metode odnosa u porodicama... nebriga za mentalno stanje ukucana.

Ovo su karakteristike koje "krase" mnoge pripadnike ljudskog roda, neovisno o mjestu rođenja ili stanovanja. Robuješ predrasudama kad vjeruješ da su to osobine seoskog mentaliteta.

Slučajnost.
Na navedene osobine nailazila sam i u gradu i u selu; kod obrazovnih i neobrazovanih, kod pripadnika "finih" gradskih porodica i kod "običnih", onih seoskih....tako da nema pravila. Sve je stvar osobe kakva je i u kakvoj je porodici odrasla.

Dobro, mislicu tako kada dozivim to.

Za sada smatram da je logicno da se stopis sa tendencijama sredine u kojoj boravis godinama.

Znam dve sestre iz manjeg grada u Vojvodini.
Jedna se uda u grad. Druga se uda u selo.
Ta iz sela je za 10 godina postala prava seljancica, zna sve ko je kako napravio slavu, kako ko mesi kolace, koje ima najbolja kola u selu itd. :lol:
Ova druga je sasvim druga prica - uljudnija,diskretnija,kulturnija.

Dobro, mislicu tako kada dozivim to.

Za sada smatram da je logicno da se stopis sa tendencijama sredine u kojoj boravis godinama.

Znam dve sestre iz manjeg grada u Vojvodini.
Jedna se uda u grad. Druga se uda u selo.
Ta iz sela je za 10 godina postala prava seljancica, zna sve ko je kako napravio slavu, kako ko mesi kolace, koje ima najbolja kola u selu itd. :lol:
Ova druga je sasvim druga prica - uljudnija,diskretnija,kulturnija.
Pa to sve nema veze. Bas tako i treba. Covek mora da se integrise u sredinu u kojoj zivi.
Mozda je ta seljancica srecnija i zadovoljnija, ima ispunjeniji zivot od ove gradjanke.

Ja licno volim urbanost, a to bi samo znacilo anonimnost, medjutim znam ljude i u Nemackoj, USA, Italiji, Francuskoj koji beze iz velikih urbanih sredina
kupuju kuce u selu, jednostavno tako zele da zive.

Back