Da li vam i koliki vam problem predstavljaju razlike u mentalitetu?
Tipa seoski, palanacki, velegradski, balkanski ili mentalitet neke druge drzave, mesta, oblasti?
Da li mozemo funkcionisati sa ljudima koji imaju razlicit mentalitet od nas ili ne?
Seoski mentalitet ne postoji, palanackog ima i u velegradu, barem u nasem ga ima koliko hoces,
pri cemu bih ja to pre nazvala malogradjanstinom.
Ja zivim u Nemackoj jako dugo, ne bih znala da opisem nemacki mentalitet jer tako nesto ne postoji.
Isto vazi i za Francusku, Italiju, Nemci iz Bavarske ili iz Berlina nemaju nikakve veze ni medjusobno, ali ni sa Nemcima
sa Severa. Kuhinje su im drugacije, religija, obicaji, nacin zezanja, u krajnjoj liniji i dijalekti kojima govore pa se i ne
razumeju medjusobno. Italija je posebna prica, pa i Francuska sa Alzasom i Korzikom, Bretanjom.
Ne bih znala tacno ni sta je balkanski mentalitet. Da li je to pre purgerski, sarajevski ili shumadinski, albanski?
Jedino im je zajednicko ljubav za javashlukom.
U Evropi su mi svi ",mentaliteti" dragi, mozda sa izuzetkom Skandinavaca , ali to je vise zbog klime i vecitoig mraka.
U svakom slucaju su mi dragi i bliski ljudi koji poticu iz predela u kojima se gaji vinova loza. Vinari uvek imaju savresen
mentalitet, a obicno i odlicnu kuhinju.