Razlika cene izmedju dva litara koka kole i dve flase od po litar

Pakleni7

Početnik
Poruka
2
Cao drugari, preba mi vasa strucna pomoc. Dobio sam od profesora jednu mozgalicu predmet ekonomika je upitanju. ovako pitanje glasi zasto je flasa koka kole od dva litara jeftinija od dve flase od po litar. uz to da zanemarimo bilo kakve cene kostanja ambalaze i transporta?! :D ja mislim da je to da bi se sto vise prodavalo sto veca kolicina kada sam to rekao rekao je da trebam da obrazlozim mada sta znam sta da kazem... pa da cujem vasa misljenja drugari... zasto je to tako? :D

To je zato sto se bolje prodaje roba istog kvaliteta po nizoj ceni.Ljudi najpre kupuju ocima,pa tek onda gledaju tu istu stvar kroz cenu.Visok kvalitet proizvoda+jeftinija cena( nego kod konkurencije )=vise prodatih jedinica tj.veca zarada;dakle sto dalje prouzrokuje vecu potraznju na koju se mora odgovoriti vecom proizvodnjom.To je stari trgovacki,,trik" koji ide pod ruku zajedno sa ovim navedenim znanjem,a spada pod poznavanje psihologije kupca.Mi smo svi skloni pravljenju zaliha,takva smo ziva vrsta,jos iz vremena spavanja i skrivanja po spiljama.Skloniji smo kolicini,vise nego kvalitetu.Onaj ko zna tu staru istinu i doda svom proizvodu kvalitet i konkurentnu cenu-taj i nema cega da se plasi.

У примеру је интересантнија обрнута рачуница.

Људи су спремни да плате већу маржу на мало паковање, ако се оно покаже као практично, него кад морају да купе већу количину.
Ne,ljude zanima veca kolicina vise od marze.Kolicinski nas zanima vise nego kvalitet,cena i ostalo.Kolicina pod br.1 pa sve ostalo.Naravno,ima nas koji vise obracamo paznju na kvalitet,ali kolicina neceg sto treba da kupimo je pod br.1.To je podsvesno,kao osecaj gladi li pospanost.

Ne,ljude zanima veca kolicina vise od marze.Kolicinski nas zanima vise nego kvalitet,cena i ostalo.Kolicina pod br.1 pa sve ostalo.Naravno,ima nas koji vise obracamo paznju na kvalitet,ali kolicina neceg sto treba da kupimo je pod br.1.To je podsvesno,kao osecaj gladi li pospanost.

Реци то онима који зарађују веће марже на мањим паковањима, него на великим.

Cao drugari, preba mi vasa strucna pomoc. Dobio sam od profesora jednu mozgalicu predmet ekonomika je upitanju. ovako pitanje glasi zasto je flasa koka kole od dva litara jeftinija od dve flase od po litar. uz to da zanemarimo bilo kakve cene kostanja ambalaze i transporta?! :D ja mislim da je to da bi se sto vise prodavalo sto veca kolicina kada sam to rekao rekao je da trebam da obrazlozim mada sta znam sta da kazem... pa da cujem vasa misljenja drugari... zasto je to tako? :D

eo ti...mozgalica za profesora
to zapravo nije tako i to vec duze vrijeme i za sve vise proizvoda nije tako
recimo 400 grama kiselog milijeka je 42 do 49 dinara
a kantica od 700 ili 800 grama kosta preko 100 dinara - ovisno o proizvodjacu i ducanu ide i preko 120 dinara
zasto je to tako nek ti profa objasni, ako zna...:lol:

Реци то онима који зарађују веће марже на мањим паковањима, него на великим.
Ne citas sta pisem.Znaci,obican,prosecni kupac kad ulazi u supermarket bavi se racunanjem marze ili gleda ocima nesto drugo????Onaj ko se bavi proizvodnjom i onaj ko zeli da proda robu,taj se trudi da udje u psihu svog kupca,pa tek onda se bavi racunicom.Svaki proizvodjac nema iste troskove i ne daje svoju robu prodavcima pod istom cenom i istim uslovima.Takodjer ni svaki trgovac nema iste troskove,ne stoji na istim lokacijama,nema isti broj zaposlenih i nema istu kvadtauru u kojoj trguje,pa prema tome znaci-nema ni istu marzu u odnosu na konkurenciju.Ja pisem o osnovama,a u detalje mozemo ici,ali ovde to i nije potrebno.Pitanje iz uvodnog posta je bilo sasvim jasno.

Poslednja izmena:
Ne citas sta pisem.Znaci,obican,prosecni kupac kad ulazi u supermarket bavi se racunanjem marze ili gleda ocima nesto drugo????Onaj ko se bavi proizvodnjom i onaj ko zeli da proda robu,taj se trudi da udje u psihu svog kupca,pa tek onda se bavi racunicom.Svaki proizvodjac nema iste troskove i ne daje svoju robu prodavcima pod istom cenom i istim uslovima.Takodjer ni svaki trgovac nema iste troskove,ne stoji na istim lokacijama,nema isti broj zaposlenih i nema istu kvadtauru u kojoj trguje,pa prema tome znaci-nema ni istu marzu u odnosu na konkurenciju.Ja pisem o osnovama,a u detalje mozemo ici,ali ovde to i nije potrebno.Pitanje iz uvodnog posta je bilo sasvim jasno.
Пример говори о хомогеној роби, код истог трговца (тако да сви параметри које си навео нису битни) и код којих не постоји битна разлика у цени производње (професор је тражио да се то занемари, а са новим амбалажама, скоро и да јесте тако).
Једина је разлика у спремности људи да плате за једну количину у односу на другу количину.

- - - - - - - - - -

eo ti...mozgalica za profesora
to zapravo nije tako i to vec duze vrijeme i za sve vise proizvoda nije tako
recimo 400 grama kiselog milijeka je 42 do 49 dinara
a kantica od 700 ili 800 grama kosta preko 100 dinara - ovisno o proizvodjacu i ducanu ide i preko 120 dinara
zasto je to tako nek ti profa objasni, ako zna...:lol:

Не ради се о хомогеној роби, различити произвођачи, различит квалитет.
Поред тога наше тржиште је под великим стресом и могуће је појављивање аномалија.

Пример говори о хомогеној роби, код истог трговца (тако да сви параметри које си навео нису битни) и код којих не постоји битна разлика у цени производње (професор је тражио да се то занемари, а са новим амбалажама, скоро и да јесте тако).
Једина је разлика у спремности људи да плате за једну количину у односу на другу количину.

- - - - - - - - - -
Pa o cemu ja pisem celo vreme????Pisem da su spremni da plate kolicinu!!!!Zasto su spremni i to sam objasnio.Pa nije to nikakva nova filozofija.

- - - - - - - - - -

Не ради се о хомогеној роби, различити произвођачи, различит квалитет.
Поред тога наше тржиште је под великим стресом и могуће је појављивање аномалија.

nisu u pitanju anomalije
vec nesto drugo
kalkulator i blokcic u ruke pa u radnje
postoji obrazac i jasna racunica

Kod nas na buvljaku sverceri dodju i dogovore se da prodaju npr.jedan tiganj za 50din/komad.Da bi prodali sto vise,dogovore se da kazu da je komad 70 dinara,ali ako se kupe dva onda kupac treba da izvrne 100 din.tj.;cena jednog je 50din.On tako dobija zeljenu cenu.Ukoliko neko odluci da kupi samo jedan,jos bolje za prodavca.Isto je i sa Pepsi Colom,deterdzentom i slicnim artiklima.

Pa o cemu ja pisem celo vreme????Pisem da su spremni da plate kolicinu!!!!Zasto su spremni i to sam objasnio.Pa nije to nikakva nova filozofija.

Нема потребе да се љутиш, али причамо о две различите ствари.

- - - - - - - - - -

nisu u pitanju anomalije
vec nesto drugo
kalkulator i blokcic u ruke pa u radnje
postoji obrazac i jasna racunica
Ок, шта друго, а да је релевантно за пример из уводног поста.

Kod nas na buvljaku sverceri dodju i dogovore se da prodaju npr.jedan tiganj za 50din/komad.Da bi prodali sto vise,dogovore se da kazu da je komad 70 dinara,ali ako se kupe dva onda kupac treba da izvrne 100 din.tj.;cena jednog je 50din.On tako dobija zeljenu cenu.Ukoliko neko odluci da kupi samo jedan,jos bolje za prodavca.Isto je i sa Pepsi Colom,deterdzentom i slicnim artiklima.

Значи купац само једног тигања плаћа већу маржу, него купац два. :think:

Имам више објашњења, али ниједно није везано за поставку уводног питања, тако да питам о чему се ради.

pa daj ta..objasnjenja da vidimo o cemu se radi
posto ni uvodno pitanje zapravo nema puno veze s prostom racunicom
tj prosta racunica odavno nije vise...prosta
pa taj koncept ustede na vecoj kolicini odavno ne pije vodu
ni za kupca, ni za trgovca...pa ni za proizvodjaca

Back