Zanima me psihološki ugao...kako se postaviti? Bio sam na nekim intervjuima u poslednje vreme i nisam dobio posao. Možda je to zato što su ljudi dobijali preko veze, al uzmimo da to nije slučaj i da je bio problem u mom nastupu.

Šta biste mi savetovati, kako se ponašati?
1. adekvatna odeca, poslovni izgled - za muskarce (s obizrom na profesiju za koji posao trazis) obavezno pristojno odelo, kravata, diskretan parfem/ kolonjska voda.
2. gledanje sagovornika u oci, pazljivo odgovaranje na sva pitanja, ne lomiti prste na rukama, ne tupkati nogama o pod.
3. smernost u ponasanju (agresivnost nije pozeljna bez obzira sto neki podrazumevaju da je blebetanje i nonsalancija osnovni preduslov za prolazak) koja mora da prikrije prisutnu tremu, ali nikako da sputa odlucnost i spremnost na svakojake izazove buduceg posla.
4. pripremiti pitanja za onog ko drzi intervju, ali biti spreman i na potpuno neocekivana pitanja sa njegove strane (pitanja njemu/njima se mogu odnositi na - broj saradnika koje mozes ocekivati na poslu, vrstu treninga koju ces dobiti, mogucnost napredovanja, na kraju visina plate - nije sramota, nije bezobrazno); (pitanja koja se mogu dobiti - sta su tvoje prednosti, sta su tvoje mane, koje situaciju, period u zivotu mozes smatrati jako bitnim gde si pokazao neku svoju sposobnost, kako provodis svoje slobodno vreme, imas li neki hobi - navedi to).
5. obavezno iskljuciti mobilni telefon.
6. pripremiti poslovni portfolio (rezime, cover letter, sve moguce diplome koje imas);
7. papire, fasciklu drzati na kolenima, ne baskariti se po stolu za kojim se intervju obavlja;
8. obracati se svim clanovima prijemne komisije podjednako.
9. obavezno se snabdeti podacima o firmi u kojoj se posao trazi (znati o vrsti delatnosti, koliko postoji, detalji koji se sigurno mogu naci na net-u)
10. po zavrsetku, ljubazno se pozdraviti, nasmejati, pitati da li treba nazvati telefonom o rezultatu za par dana ili ocekivati njihov poziv ili pismeno obavestenje. cak i ako stvar propadne - poslati pismo u kome se zahvaljuje za njihovo ulozeno vreme i izraziti nadu da ce te imati u vidu u nekom narednom periodu (bezvezan gest ali hajde).
Eto, to bi bilo to...Puno srece! I dobra veza (ne bi bila vishak) preko.
Budem li se setila neceg dodatnog, dobijes na pp.