Razgovori za posao

Truman

Elita
Poruka
23.431
Zanima me psihološki ugao...kako se postaviti? Bio sam na nekim intervjuima u poslednje vreme i nisam dobio posao. Možda je to zato što su ljudi dobijali preko veze, al uzmimo da to nije slučaj i da je bio problem u mom nastupu. :) Šta biste mi savetovati, kako se ponašati?

samopouzdanje je kljuc uspeha... moras imati taj autoritativan stav da znas posao i da nemas strah... tako ja posmatram nove kandiate kad mi se pojave da ih zaposlim ... ne treba mi niko tunjav i nesiguran... mora me gledati u oci, a ne skretati pogled, stisak ruke odaje coveka... nista mlitamo i samo vrhovima prstiju... svaki gest je bitan...

samopouzdanje je kljuc uspeha... moras imati taj autoritativan stav da znas posao i da nemas strah... tako ja posmatram nove kandiate kad mi se pojave da ih zaposlim ... ne treba mi niko tunjav i nesiguran... mora me gledati u oci, a ne skretati pogled, stisak ruke odaje coveka... nista mlitamo i samo vrhovima prstiju... svaki gest je bitan...

Ovo ću da upamtim...

Zanima me psihološki ugao...kako se postaviti? Bio sam na nekim intervjuima u poslednje vreme i nisam dobio posao. Možda je to zato što su ljudi dobijali preko veze, al uzmimo da to nije slučaj i da je bio problem u mom nastupu. :) Šta biste mi savetovati, kako se ponašati?

Moraš biti spreman na svakakva pitanja.Evo šta se meni desilo,živa istina.
Bio na nekom razgovoru 2006,2007..pita me lik(nekih 30-ak godina)između ostalih pitanja kao "šta si u horoskopu",ja ućutao na par sekundi,a on i dalje mrtav ozbiljan i ja naravno krenem da se smijem...on i dalje insistira i morah mu ogovoriti da sam škorpija iako ne vjerujem u te nebuloze...
A on ladno poče da me procjenjuje kao "škorpije su spore ali su pedantne,bla,bla..":malav:
Nije me zva kasnije,najvjerovatnije što ne vjerujem u horoskop:hahaha:

- - - - - - - - - -

Matilda tražim šljaku,pa ono ako vam treba dobar radnik...:malav:
p.s imam solidan stisak ruke

Pomalo su mi degute te priče džepne poslovne psihologije koje već i vrapci znaju.. gledaj u oči, čvrsto stegni ruku, budi samouveren.. sve u svemu američki osmeh i zlatan zub.

Tuga i tragedija je da posla nema koliko ima onih koji traže posao; još veća je tuga da taj stisak ruke može biti više odlučujuć od realnih stručnih znanja i veština koje osoba poseduje, a najveća tuga je kada se pogleda profil prosečnog hr menadžera u srpskim uslovima koji je završio neki priručni faks sa jednosemestralnim kursom iz psihologije, na osnovu kog autoritativno procenjuje stiskove ruke.

pa ako je neka shuntava firma da glupo bira zaposlene lose ce i da prodje
u ozbiljnim firmama se bira pametno
negde biraju preko veze, to je ok, kao pouzdan je

- - - - - - - - - -

a nemam pojma :huh:

- - - - - - - - - -

Bio na nekom razgovoru 2006,2007..pita me lik(nekih 30-ak godina)između ostalih pitanja kao "šta si u horoskopu",ja ućutao na par sekundi,a on i dalje mrtav ozbiljan i ja naravno krenem da se smijem...on i dalje insistira i morah mu ogovoriti da sam škorpija iako ne vjerujem u te nebuloze...
A on ladno poče da me procjenjuje kao "škorpije su spore ali su pedantne,bla,bla..":malav:

- - - - - - - - - -

e mozda nesto s lopatom pa treba stisak

Pomalo su mi degute te priče džepne poslovne psihologije koje već i vrapci znaju.. gledaj u oči, čvrsto stegni ruku, budi samouveren.. sve u svemu američki osmeh i zlatan zub.

Tuga i tragedija je da posla nema koliko ima onih koji traže posao; još veća je tuga da taj stisak ruke može biti više odlučujuć od realnih stručnih znanja i veština koje osoba poseduje, a najveća tuga je kada se pogleda profil prosečnog hr menadžera u srpskim uslovima koji je završio neki priručni faks sa jednosemestralnim kursom iz psihologije, na osnovu kog autoritativno procenjuje stiskove ruke.

Ama sve može da prođe osim pitanja "šta si u horoskopu":hahaha:

- - - - - - - - - -

pa ako je neka shuntava firma da glupo bira zaposlene lose ce i da prodje
u ozbiljnim firmama se bira pametno
negde biraju preko veze, to je ok, kao pouzdan je

- - - - - - - - - -

a nemam pojma :huh:

- - - - - - - - - -

e mozda nesto s lopatom pa treba stisak

Nema frke,i sa lopatom imam iskustva..:mrgreen:

- - - - - - - - - -

u mojoj sluzbi rade uglavnom devojke, ali nije u pitanju nikakva diskriminacija ... sve su operateri i rade na prijemu porudzbina i fakturisanju ... posao je rudarski i radi se u tri smene, verovali ili ne... buduci da fakture moraju biti napravljene danas za nocasnju isporuku - ne ide se kuci dok se posao ne zavrsi, a firma je trenutno u haosu.. za jedno par meseci, ukoliko se stanje popravi, mozemo porazgovarati na tu temu.

u mojoj sluzbi rade uglavnom devojke, ali nije u pitanju nikakva diskriminacija ... sve su operateri i rade na prijemu porudzbina i fakturisanju ... posao je rudarski i radi se u tri smene, verovali ili ne... buduci da fakture moraju biti napravljene danas za nocasnju isporuku - ne ide se kuci dok se posao ne zavrsi, a firma je trenutno u haosu.. za jedno par meseci, ukoliko se stanje popravi, mozemo porazgovarati na tu temu.

O.k,ko pita ne skita:D

i inace ja imam par poslovnih projekata.. za koje mi trebaju ljudi... zensko, musko nebitno.
tj jedan je moj drugi i treci polu moji.
sve je u fazi razvoja... tako da ne garantujem nista od para.. a moze se lako doci i do vece sume ako se poklope kockice..
ako neko pomogne u startu moze racunati na prijateljstvo i veci profit, i nije nista ilegalno. mada mozda na granici malko.
ko zeli da rizikuje neka mi se javi na pp.. dobice formular kad ga sastavim uskoro sa odgovrima na pitanja..
od desetak pitanja, bice mi bitna tri samo.. u sustini. posle toga nema vremenke garancije kad vas mogu kontaktirati, sutra ili za godinu dana.
ovo ozbiljno pisem. ne trolujem.

i inace ja imam par poslovnih projekata.. za koje mi trebaju ljudi... zensko, musko nebitno.
tj jedan je moj drugi i treci polu moji.
sve je u fazi razvoja... tako da ne garantujem nista od para.. a moze se lako doci i do vece sume ako se poklope kockice..
ako neko pomogne u startu moze racunati na prijateljstvo i veci profit, i nije nista ilegalno. mada mozda na granici malko.
ko zeli da rizikuje neka mi se javi na pp.. dobice formular kad ga sastavim uskoro sa odgovrima na pitanja..
od desetak pitanja, bice mi bitna tri samo.. u sustini. posle toga nema vremenke garancije kad vas mogu kontaktirati, sutra ili za godinu dana.
ovo ozbiljno pisem. ne trolujem.

Bash zvuchi primamljivo...:p Msm, shta je to malo rizika pri stechenom prijateljstvu, a koshta me samo par odgovora... Shalji mi odmah formular, pa cu zatim strpljivo chekati da mi se jednog dana javish...:mrgreen:

Samo jednom nisam prosla razgovor za posao i znam da je zbog toga jer sam mnogo zelela taj posao ( da pobegnem iz druge firme ) pa mi se mozda ocrtao ocaj na licu. PRIMI ME! :D
U vecini slucajeva sam dosla rastereceno jer mi nikada nije gorelo pod nogama za posao, jednom sam sedela cetiri sata na razgovoru za neki tupav posao, zezala se i smejala sa direktorima, da bih na kraju dobila neku super poziciju.
Pored vestina, znanja i isustva, da li ce neko dobiti posao zavisi od toga da li je dopadljiv onome ko ga zaposljava. Moj bivsi poslodavac je stalno govorio da ne trazi nikad coveka za posao, nego posao za coveka.

p.s. nikada ne biraj na koje ces razgovore ici. Idi gde god te pozovu, jer ko zna sta moe od toga dobro da ispadne.

imas onih trulih hr saveta ali ocigledno da pale jer su na visim pozicijama mentoli koji rade po tim sablonima,samo provalis dal je firma u usponu skromna ili palamudujuca

1. adekvatna odeca, poslovni izgled - za muskarce (s obizrom na profesiju za koji posao trazis) obavezno pristojno odelo, kravata, diskretan parfem/ kolonjska voda.
2. gledanje sagovornika u oci, pazljivo odgovaranje na sva pitanja, ne lomiti prste na rukama, ne tupkati nogama o pod.
3. smernost u ponasanju (agresivnost nije pozeljna bez obzira sto neki podrazumevaju da je blebetanje i nonsalancija osnovni preduslov za prolazak) koja mora da prikrije prisutnu tremu, ali nikako da sputa odlucnost i spremnost na svakojake izazove buduceg posla.
4. pripremiti pitanja za onog ko drzi intervju, ali biti spreman i na potpuno neocekivana pitanja sa njegove strane (pitanja njemu/njima se mogu odnositi na - broj saradnika koje mozes ocekivati na poslu, vrstu treninga koju ces dobiti, mogucnost napredovanja, na kraju visina plate - nije sramota, nije bezobrazno); (pitanja koja se mogu dobiti - sta su tvoje prednosti, sta su tvoje mane, koje situaciju, period u zivotu mozes smatrati jako bitnim gde si pokazao neku svoju sposobnost, kako provodis svoje slobodno vreme, imas li neki hobi - navedi to).
5. obavezno iskljuciti mobilni telefon.
6. pripremiti poslovni portfolio (rezime, cover letter, sve moguce diplome koje imas);
7. papire, fasciklu drzati na kolenima, ne baskariti se po stolu za kojim se intervju obavlja;
8. obracati se svim clanovima prijemne komisije podjednako.
9. obavezno se snabdeti podacima o firmi u kojoj se posao trazi (znati o vrsti delatnosti, koliko postoji, detalji koji se sigurno mogu naci na net-u)
10. po zavrsetku, ljubazno se pozdraviti, nasmejati, pitati da li treba nazvati telefonom o rezultatu za par dana ili ocekivati njihov poziv ili pismeno obavestenje. cak i ako stvar propadne - poslati pismo u kome se zahvaljuje za njihovo ulozeno vreme i izraziti nadu da ce te imati u vidu u nekom narednom periodu (bezvezan gest ali hajde).

Eto, to bi bilo to...Puno srece! I dobra veza (ne bi bila vishak) preko.
Budem li se setila neceg dodatnog, dobijes na pp.

trebas se ponasati veoma oprezno kao da ti je zivot u opasnosti,jer oni ce shvatiti da si nervozan kao mala curica od 7 godina kad treba da krene u skolu.tako da preuzmi incijativu u razgovoru,ti se njima prodajes kao proizvod na trzistu,tako da moras malo da poradis na svom samopouzdanju i izgledu.mozda si ruzan pa ih odbijas ili previse agresivan sto nije dobro.to ti kazem jer dobro poznajem ljudsku psihu,i to sto studiram psihologiju.

trebas se ponasati veoma oprezno kao da ti je zivot u opasnosti,jer oni ce shvatiti da si nervozan kao mala curica od 7 godina kad treba da krene u skolu.tako da preuzmi incijativu u razgovoru,ti se njima prodajes kao proizvod na trzistu,tako da moras malo da poradis na svom samopouzdanju i izgledu.mozda si ruzan pa ih odbijas ili previse agresivan sto nije dobro.to ti kazem jer dobro poznajem ljudsku psihu,i to sto studiram psihologiju.

ne moze on preuzeti inicijativu jer bi to bilo napadno i nepristojno (da ne govorim o tome da poslodavac ne bi dozvolio tako nesto...osim ako ne uposljava nekog izbacivaca, trgovackog putnika, promotera i slicno). izgled je bitan (ne lepota, vec prvi utisak...3 prva minuta su presudna u svim aspektima), doza sarmantnosti neophodna (ustogljenost nikako, doza humora zdravog, osmeh ali ne kliberenje). nervoza se moze opravdati "slucajnom" opaskom da je u pitanju prvi (iako nije prvi) intervju, te da se nada da mu nece zameriti na maloj dozi nervoze.

ne vredi se tako spremati kad si vec sludjen,jedino da provalis da li treba opusteno ili ultra profesionalno

jedino to da provali :)...ultra-profesionalizam vazi samo ako vec ima Debelo radno iskustvo...dakle, ne vazi. opsuteno bi pak znacilo da mu je do Srema ravno, da je tu samo u prolazu. ...dakle , ne vazi.

sludeli smo coveka savetima, pa kad krene na razgovor sledeci put bice toliko u frci da ce mu trebati dva bromazepama da se smiri

od dva bromaza ce pasti pod sto, od jednog ce imati nagon za spavanjem...a smrdeti na alkohol (osim ako se ne uposljava kao konobar) je smrtna presuda.

Back