Razgovor za posao - Neprikladna pitanja !!!

• Začetnik teme Začetnik teme ilynx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
vozac ide na lekarski obavezan, te mu pise u lekarskom i dozvoli.
konobar ide isto.
radnica u kuhinji isto.

a sto se tice radnika na skeli msm da niko normalan ne bi isao na skelu sa niskim pritiskom.. mesao bi malter.

:whistling:

Kao sto rekoh, to su bili primeri koji su mi prvi pali na pamet, kao ilustracija da je zdravstveno stanje vazno kod zaposljenja.

Da li bi ti na neko potencijalno opasno radno mesto zaposlila nekog sa epilepsijom?
Ljudi, izbacije socijalisticki nacin razmisljanja iz glave, sada smo u kapitalizmu, i to onom najokrutnijem.
Za to smo glasali i sad vise nema nazad.

Pozzzz

zanima me sta poslodavac na razgovoru za posao ne bi trebalo da pita kandidata ?
I koja su najnezgodnija pitanja na koja ste morali da odgovorite?

Danas sam bila na jednom testu , pred razgovor, i bila sam neprijatno iznenadjena pitanjima na koje je trebalo da odgovorim , a nisu se ticala posla...

ps. Nigde nisam videla otvorenu temu sa ovom tematikom, ako vec postoji izvite.

Imas u prirucniku NSZ tj. radna sveska mislim da se zove (ima primere kako pisati ovo il ono, bla bla) listu nezakonitih pitanja (koja veruj mi nije kratka)

Uzmi upitnik ,podigni tuzbu protiv njih jer su te povredili i ugrozili ,advokata u N.S ima bar deset koji rade na procenat u bas ovakvim slucajevima i oderi mamjmuna .
Racunaj na sumu od 250000 do 300000 dinara ako ides na sud ili nagodba 180000 dinara .Juče je komšinica slavila jer se nagodila prvo su joj se smejali kada im je rekla da ne smeju da je pitaju o deci ,ona je uzela upitnik ,u četvrtak je taj gazda plako ispred njene kuće kao malo dete da povuče tužbu i da će sve platiti da je prima na posao i slicno
Smece jedno nenormalno .

:klap::klap:
Isto bih i ja uradila
edit: ponekad ima pravde

Neprikladna pitanja:

Pitanja o bivšem poslodavcu
Pitanja o bračnom statusu
Pitanja o deci
Pitanja vezana za to gde i sa kim živite
Pitanja vezana za veru
Pitanja o vašem zdravstevenom stanju
Druga pitanja o privatnom životu

http://znanje.infostud.com/saveti/Neprimerena-pitanja-na-intervjuu-za-posao/220

Odnosi se na boldovano:
1- u NSZ vam daju savete kako da pricate o bivsem poslodavcu (cak i ako je to iskustvo bilo negativno), a to, uostalom, pise i u CV-u
2-za posao u prosveti, dakle drzavna institucija, radis lekarski (koji sam placas), ides kod psihijatra, ides kod psihologa, (razgovor + 3 vrste testova, od testova inteligencije do testova licnosti). Tako da to nije nezakonito nikako

Evo pozitivnog iskustva.. Bila sam na novom razgovoru za posao. Usla u drugi krug i verovatno cu biti primljena. Dakle, HR koji je totalno profi je od nas trazio da ispricamo poslovna iskustva , davao nam zadakte za resavanje , razgovarao sa nama o tome kako bismo resili odredjene poslovne probleme... Odusevila sam se,.

Sto se tice nekih odgovora na postavljeno pitanja "zasto poslodavac ne sme da pita zdravstevna pitanja" , a odgovor nekih je bio ala "pa nece valjda zidar da bude bez ruke" ili "debela manekenka" ... Mislim da sustina nije shvacena .. ukoliko za odredjeni posao morate da imate zdravstvena uverenja to je OK , jer posao uciteljice to zahteva (recimo da bude psihicki stabilna) ..
Ali ukoliko neko pita programera , da li ima sexualno prenosivu bolest , to je van pameti.. (jer ta bolest nikako ne moze uticati na kvalitet njegovog rada) ..
Necete za direktora firme zaposliti mentalno zaostalu osobu , nego obrazovanog coveka sa odgovarajucim iskustvom..

Svaki posao ima svoje kriterijume, ako je potreban kriterijum zdravstvena sposobnost onda je to ok...

U svakom sl. ima nas raznih , ako neko hoce samo mlade devojke oko sebe, u firmi, u Srbiji ce ih definitivno imati jer nema reda niti zastite za npr. mlade mame (nazalost) ..

Poslednja izmena:
Gde ti živiš u kojoj zemlji ,
Direktori firmi i to onih najvećih su kod nas goveda teška .
Juče me je zvao i naručio od mene nešto direktor velike privatne firme .Kaže mi čovek" kupio sam deset kada što brboću"(misli na đakuzi ) .
Pa bi da okrenem neke janjce i prasad i nešto za nabosti .
Kod njega u firmi rade samo mlade devojke ili mame u neproizvodnom delu .I on pred njima kaže sve sam ih probo !!!!!!!!
A ako neko ne zna šta je mobing ,neka ode u ovu firmu da radi .Šefofi su svi odreda rođaci gazde beš škole detinjstva i hleba .Ophode se jedni prema drugima i prema radnicima kao neandertalci u suštini se i ne razlikuju puno ,mobilni telefon je tu ,po čemu će te prepoznati homo sapiensa .
Mani te se te retorike .
Pravi posao se dobija preko0 veze i pravi posao je u Državnim firmamam mani ove idiote

Juče me je zvao i naručio od mene nešto direktor velike privatne firme .Kaže mi čovek" kupio sam deset kada što brboću"(misli na đakuzi ) .
Kod njega u firmi rade samo mlade devojke ili mame u neproizvodnom delu .I on pred njima kaže sve sam ih probo !!!!!!!!
A ako neko ne zna šta je mobing ,neka ode u ovu firmu da radi .Šefofi su svi odreda rođaci gazde beš škole detinjstva i hleba .Ophode se jedni prema drugima i prema radnicima kao neandertalci u suštini se i ne razlikuju puno ,mobilni telefon je tu ,po čemu će te prepoznati homo sapiensa .
Mani te se te retorike .
Pravi posao se dobija preko0 veze i pravi posao je u Državnim firmamam mani ove idiote

Mani te se te retorike .

Upotpunosti se slazem sa tobom.. Tuzno , ali istinito ...

Ljudi:
Ja nisam glasala za liberalizam i okrutni kapitalizam .. I smatram da je socijl-demokratija najbolje društveno uređenje ..
Nešto poput skandinavskih zemalja ..
Tako da nikakvo oprvdanje za današnje mazgove nije " za to ste glasali " .. NE , ja nisam
glasala za diskriminaciju, jer toga u demokratiji ne bi trebalo da bude ... Volovi koji preinačuju demokratiju u svoju korist su terali vodu
na svoju vodenicu i tokom socijlizma (porkali većinu drz. firmi i doveli ih do bankrota)

Mi smo krivi kao narod , jer smo pasivni i nezainteresovani da se borima za bolje.. U Francuskoj povećaju strarosni prag za penzije i oni naprave haos,
a mi bi rekli "ćuti , dobro je" (što bi rekao Balašević "ćuti dobro je .. MA NIJE" ili "o zali Boze matore, oni se zatvore cim gazde podviknu " )

Povrsno procitan moj post, plitko razmisljanje koje si iznela, agresivan nastup bez razloga...
Posao ces tesko naci. :(

Nije neprikladno pitati o proslim zaposlenjima vec o bivsim poslodavcima, o njihovim uspesima, neuspesima, greskama...
O privatnom zivotu se mora znati jer privatni zivot je pokazatelj mnogo toga.
Naravno da nikad ne bih zaposlila majku dvoje malo dece. Jednostavno nemam novac da priustim sebi luksuz nedolaska na posao zbog svake prehlade ili gripe a nemam ni srca gledati je na poslu a znam da su joj deca bolesna. Biram mlade ljude bez obaveza. Isplati mi se vise a za posao mi je jedino ta isplativost bitna.
Okrutno? Verovatno ali drugacije ne mogu.

Pa biras mlade osobe za svoj posao, ali kontam da ce i one za koju godinu pozeleti da osnuju porodicu i d adobiju decu? I onda im das otkaz, jel? Pa nadjes nekog drugog mladog, a jos ako ne bi hteo da ima porodicu, i da uvek i bez pitanja ostaje posle radnog vremena...

Na jednom od mojih poslova na kojima sam imala priliku da intervjuisem kandidate pre sefa, morala sam odmah da odbacim debeljuskaste devojke. A da, da napomenem: trebalo je da pronadjem odgovarajucu devojku na poziciji higijenicarke... Da budem precizna, sve preko 65-70 kg bilo je previse....

DA, jadni preduzetnici...
U profesiji kojom se ja bavim, konstatno (iz godine u godinu) se angazuju mladi ljudi koji su spremni da rade za jaaaaako male pare, ne bi li stekli bar neko iskustvo... U trenutku kad pomislis da imas odgovarajuce iskustvo i da mozes da trazis platu od koje ces moci da platis kiriju, oni te sutnu. I zaposle novu mladu armiju. Za jos jednu godinu :) Znam da je ovo skretanje sa teme, ali ne znam ko malo pre pomenu nezasticene preduzetnike, nekako me isprovocirao...

Plus, jedan vlasnik se toliko iznervirao na svoju radnicu kad je zatrudnela, da je dozivela ribanje pred celim kolektivom... I to onako porodicno, da kazem familijarno: kako si smela da zatrudnis, pa vec imas jedno dete, razocarala si me, ovde su svi lenji i niko nece da radi!!!

Demokratije NEMA, niti je ikada bilo, igde.

Uvek ce onaj ko ima moc da namece pravila igre i menja principe u skladu sa svojim interesima. E sad, sto smo mi bili naivni pa smo mislili da nesto stvarno mozemo da promenimo, niko nam nije kriv. Svaka generacija ima svoje izgubljene nade. Skandinavske zemlje imaju visok nivo socijalne pravde, i znaju se pravila igre, ali oni mogu da se prave mnogo demokraticni i fini kada imaju jaku privredu koja moze to sve da finasira.

Socijalizam nam nije valjao, pa nas je neko slagao da cemo u kapitalizmu da svi zivimo kao Blejk Karington. Samo su zaboravili da kazu da ce to da vazi za manje od 1% populacije, a ostali ce da rmbace za crkavicu da bi preziveli. Pa ce da bude normalno da kada se razbolis dobijes otkaz, ili da ce zene trpe razna maltretiranja na poslu, da ce mafija da zavlada svim sferama zivota, to su nekako zaboravili da nam pomenu. Da se zna tarifa za svako radno mesto u drzavnoj sluzbi ili bilo sta sto zavisi od nekog malog mocnika. Vazno je bilo samo da imamo bolja kola, MIlka cokolade i ostale gluposti u punim rafovima za koje malo ko ima para.

A i nas mentalitet tu ima svog udela, naravno. Nepotizam, gramzivost, lenjost i zloba su se uselili u ljude, i ko zna kad ce to da se iskoreni, mozda i nikad.

Poslednja izmena:

Back