Ravnoteža međ' zvjezdama

gost 274412

Aktivan član
Poruka
1.049
Vjerujete li da na svijetu postoji ravnoteža između dobra i zla, sreće i tuge? Da li se stvari dešavaju sa razlogom ili su događaji na koje ne možemo da utičemo samo random dešavanja, dio šire slike uzročno posledičnih veza nevezanih za naše male živote? Postoji li viši smisao, iznad nas, onaj koji svakom životu i svakoj pojedinačnoj smrti daje značenje i značaj?

Postoji prirodni determinizam kojeg smo mi deo,ali taj determinizam nije toliko opšti i sveprisutan kako je ljudski um SKLON
po svojoj determinisanoj prirodi misliti.
Naime,planeta Zemlja je unikat-planeta u prostoru od stotinak svetlosnih godina!Takvu masu,atmosferu u kojoj je rajska za život ,troposfera nema ni
jedna planeta unutar te udaljenosti...Tako, mislim,da u svemiru baš i ne "vrvi" život iako sigurno ima hiljde takvih planeta kao Zemlja-samo su na takvim
razdaljinamada je zaista teško i pomišljati o njihovom detektovanju,a kamo li putovanju do njih...U pitanju su stotine hiljada svetlosnih godina,pa i milioni
što umanjuje mogućnost korištenja čak i hipotetičnih crvotočina...
Ko ovo razume,shvata tada da se ideja raja odnosi baš na našu planetu-ovakvu kakva je;prelepa s pitomom troposferom u kojoj se razvila biosfera-biser svemira...
Inače vitalni determinizam čine fraktalne sile svemira,kako ih mi uočavamo našim čulima i procesuiramo determinističko fraktalnim umom-čije poreklo
ne znamo,a to neznanje smo skloni da imenujemo rečju Bog koja i jeste skraćenica za to neznanje o tim silama svemira-postojanja...
Što neko reče-jednom kad budemo znali,biće nam jasan i mistični osećaj molitve čak...Nauka postupno razotkriva sve i odgovara postupno na pitanja...
Mada Oziman kaže da se več na drugo sledeće pitanje ne zna da odgovori-drugo pitanje je uvek o postojanju...Ma i to će biti odgovoreno,mada ne vidim
da ima duhovnih koristi od samih ideja o svetu ili od ideja o bogovima...Ako je korist uteha-alal onom ko se teši...Meni i dalje draže saznavanje...

Poslednja izmena:
ovo kad citam ko da sam u tajm masini dok smo ziveli na planeti majmuna :lol:

ne znam dal znas na sta danas lici ova planeta jer ovo idealizovanje je utopija nedostojna jednog filozofskog uma koji treba da gleda unapred a ne da se osvrce na utopijski mit gde ce neki oslobodioc da nas izvede iz pakla nakaznog razvoja

ovo kad citam ko da sam u tajm masini dok smo ziveli na planeti majmuna :lol:

ne znam dal znas na sta danas lici ova planeta jer ovo idealizovanje je utopija nedostojna jednog filozofskog uma koji treba da gleda unapred a ne da se osvrce na utopijski mit gde ce neki oslobodioc da nas izvede iz pakla nakaznog razvoja
Jeste šefe,mislio sam na čađavu planetu dok sam pisao...Ali Rajna i Temza su bile mrtve reke pre dve decenije,a vidi-sad su revitalizovane! ! ! To smo mi na redu da amonijum
nitrat s kojim se đubre njive a koje kiše (sad ih nema pa Dunav nije ko pišačka smrdljiv!)spiraju u reke uništavajući fitoplankton i dalje životni ciklus,zamenimo biološkim
đubrivima čiju će proizvodnju i primenu država subvencionirati debelo...
Međutim i pored toga-ovo je rajska planeta...Na Marsu skoro da nemaš šta da udahneš,a da ne pričamo na Veneri gde bi prvi udah metanske atmosfere značio kraj...A to su dva tipa
planeta koja uz treći ,tipa Jupitera,gasovitog đina čine gro planeta u okruženju stotinak svetlosnih godina...Koliko pratim astronomska istraživanja...Od kako je Ćulum otišao-nešto manje,
ali i dalje su to interesantna saznanja...

Jeste šefe,mislio sam na čađavu planetu dok sam pisao...Ali Rajna i Temza su bile mrtve reke pre dve decenije,a vidi-sad su revitalizovane! ! ! To smo mi na redu da amonijum
nitrat s kojim se đubre njive a koje kiše (sad ih nema pa Dunav nije ko pišačka smrdljiv!)spiraju u reke uništavajući fitoplankton i dalje životni ciklus,zamenimo biološkim
Međutim i pored toga-ovo je rajska planeta...Na Marsu skoro da nemaš šta da udahneš,a da ne pričamo na Veneri gde bi prvi udah metanske atmosfere značio kraj...A to su dva tipa
planeta koja uz treći ,tipa Jupitera,gasovitog đina čine gro planeta u okruženju stotinak svetlosnih godina...Koliko pratim astronomska istraživanja...Od kako je Ćulum otišao-nešto manje,

e moj fiši...nis bio na Venerinom bregu?..pa to ti je ista nadmorska kao i Vršačko napupelo uzvišenje :hahaha:

@ tema...pitanje do "moga"..to niko u ovoj civilizacije nema odgovora...samo su besomučna trućenja i palamudjenja u pitanju..da TO znamo bili bi bogovima(ako tih mitova -poštapala za opravdanje neznanja-ima..mada su nas na nekom početq "zahajali" vanzemaljci i dali propusnicu za život..ma sve je to SF)

ne znam dal znas da u usa kisnica vise nije opste dobro i da ako je skupljas radi bilo kake forme obrade ides na sud a i u murdelj jer je i kisnica postala vlasnistvo njihovih korporacija za preradu voda. planeta je unistena a unistice se umereno i nuklearnim ratom koji nam je svima pred vratima. tako da vrli pametni kolega, ona prica da gradonacelnik stokholma popije casu vode iz norstroma da bi pokazao da je cista ko suza a verovatno i samo balticko more :lol: ne pije vise vodu zato sto jedna lasta ne cini prolece... prolece planete je davno otislo u tri lepe a ne treba dalje da ides osim da prosetas srbijom i vidis kako zemlja propada jer je niko ne obradjuje posto je stanovnistvo pohrlilo u gradove i u njima se truje sa svime sto su ekonomske ubice srbije a i ubice planete namenile nama a i mnogim drugim nacionima plasirajuci ideologiju tehnoloske industrijalizacije koja unistava sve prirodne resurse i pretvara ih u apokalipticki beton

mali off...

amerika i hrana.. sa kisnicom je pocelo kao zaebancija i danas u nekoliko drzava postoji zakon koji zabranjuje njeno koriscenje..... ko sa monsantom, pa sad ko se pravi pametan i sadi prirodno seme a ne gmo dolazi direktno pod udar zakona o zastiti patenta monsanta… ko kaze javno da su hamburgeri nezdravi ide na sud… zabranjeno je da se pise na namirnicama koja je gmo a koja nije da se ne bi ulio strah kod naroda da je ta hrana opasna… ko na svoju ruku napise da je hrana organska i zdrava i da nije gmo takodje ide na sud… ko dresom odvaja prirodno seme iz mahuna i to prodaje, sadi ili samo to radi iz zaebancije ide na sud.. dres masine su zabranjene da se proizvode i ono malo primeraka ko ih ima datiraju iz sredine proslog veka…svaka firma koja proizvodi organsku hranu je kupljena od monsanta i slicnih i kljuc se oma stavlja u bravu….stoka za klanje se hrani samo gmo kukuruzom i obradjuje na nacin od kome se svakom ko to vidi povraca jer je sva u fekalijama posto se ne hrani normalno kako i treba - travom.... suspstrat za mekove je presama obradjeno meso od takve stoke i svinja potopljeno u amonijak posto su bili slucajevi trovanja i umiranja dece eserihijom koli i taj supstrat koji stize u mekove i slicne restorane u kartonskim kutijama kao kuglice i formira se tamo u tzv snicle koje debili ameri zderu svaki dan za dolar…. od 10 amerikanaca koji se na taj nacin hrane 8 ima dijabetes.... taj princip se primenjuje u zemljama treceg sveta gde se na silu uvodi tzv. demokratija i gde narod mora da prihvati taj nacin ishrane jer jednom kad zasadis gmo seme posle toga na toj zemlji nista drugo ne mozes da zasadis.... monsanto je inace firma koja je pravila bojne otrove i ddt.

Poslednja izmena:
mali off...

amerika i hrana.. sa kisnicom je pocelo kao zaebancija i danas u nekoliko drzava postoji zakon koji zabranjuje njeno koriscenje..... ko sa monsantom, pa sad ko se pravi pametan i sadi prirodno seme a ne gmo dolazi direktno pod udar zakona o zastiti patenta monsanta… ko kaze javno da su hamburgeri nezdravi ide na sud… zabranjeno je da se pise na namirnicama koja je gmo a koja nije da se ne bi ulio strah kod naroda da je ta hrana opasna… ko na svoju ruku napise da je hrana organska i zdrava i da nije gmo takodje ide na sud… ko dresom odvaja prirodno seme iz mahuna i to prodaje, sadi ili samo to radi iz zaebancije ide na sud.. dres masine su zabranjene da se proizvode i ono malo primeraka ko ih ima datiraju iz sredine proslog veka…svaka firma koja proizvodi organsku hranu je kupljena od monsanta i slicnih i kljuc se oma stavlja u bravu….stoka za klanje se hrani samo gmo kukuruzom i obradjuje na nacin od kome se svakom ko to vidi povraca jer je sva u fekalijama posto se ne hrani normalno kako i treba - travom.... suspstrat za mekove je presama obradjeno meso od takve stoke i svinja potopljeno u amonijak posto su bili slucajevi trovanja i umiranja dece eserihijom koli i taj supstrat koji stize u mekove i slicne restorane u kartonskim kutijama kao kuglice i formira se tamo u tzv snicle koje debili ameri zderu svaki dan za dolar…. od 10 amerikanaca koji se na taj nacin hrane 8 ima dijabetes.... taj princip se primenjuje u zemljama treceg sveta gde se na silu uvodi tzv. demokratija i gde narod mora da prihvati taj nacin ishrane jer jednom kad zasadis gmo seme posle toga na toj zemlji nista drugo ne mozes da zasadis.... monsanto je inace firma koja je pravila bojne otrove i ddt.
Ja se iskreno nadam da smo ovde završili s tim tipom "demokratizacije"...I u EU se dešavaju neke sasvim drukčije stvari od onih preko bare...Doduše,ja sam razboriti protivnik ulaska Srbije u EU.
To Srbiju može samo da opterećuje nepotrebnim idiotlucima...Da se prilagođava EU poput Švajcarske-to svakako,ALI POD HITNO DA PONOVO USVOJI CEO JUS ! ! ! Koji je i za EU i za USA mislena imenica...
MDK štetnih materija su u našim propisima imale najmanje dozvoljene u svetu! ! ! Sad se koriste materije koje su bile pre par decenija sasvim zabranjene...
Politiku valja izbaciti iz standardizacije-oformiti nezavisnu komisiju za standardizacije i ende! Poput Visokog saveta sudstva...Ranije je bio neprikosnoven Institut za standardizaciju,visokopoštovan kom se
ni Broz ne bi drznuo s nekom primedbom...Stručni autoritet...
Nisam isključiv,ali neke stvari nisu nikad smele doći na ikakvu diskusiju...Ovako je najveći greh Gedine garniture,obezvređenje plemenitih i vrednih stvari...Prodali sopstvenu majku dok su
odštampali onaj novac i upali u monetarni sistem...Ne volim ni da se setim te vesti...

e moj fiši...nis bio na Venerinom bregu?..pa to ti je ista nadmorska kao i Vršačko napupelo uzvišenje :hahaha:

@ tema...pitanje do "moga"..to niko u ovoj civilizacije nema odgovora...samo su besomučna trućenja i palamudjenja u pitanju..da TO znamo bili bi bogovima(ako tih mitova -poštapala za opravdanje neznanja-ima..mada su nas na nekom početq "zahajali" vanzemaljci i dali propusnicu za život..ma sve je to SF)

jeste, to je pitanje na koje ne postoji ispravan odgovor i na koje bi trebalo da postoji onoliko individualnoh odgovora koliko pojedinaca ima

Back