Ravnopravnost između polova

Porodio te medicinski tehnicar-akuser, mislim da je to zvanican naziv za to radno mesto u Katalogu radnih mesta
Јесте акушер. Али ако ћемо да терамо мак на конац шта је мушка бабица? И жена је акушер. И каве то везе има... Као да је битно у ком је роду.
Још ће инсистирати да воће и поврће има свој род, како су кренули. Лук ће се бунити да буде женско а јабука мушко. Претерује се...

Јесте акушер. Али ако ћемо да терамо мак на конац шта је мушка бабица? И жена је акушер. И каве то везе има... Као да је битно у ком је роду.
Још ће инсистирати да воће и поврће има свој род, како су кренули. Лук ће се бунити да буде женско а јабука мушко. Претерује се...
Zena koja obavalja poslove medicinskog tehnicara je, zbog tradicije i uobicajenosti, u katalogu radnih mesta oznacena kao medicinska sestra. Dakle, radno mesto sw zove "medicinski tehnicar/medicinska sestra

Zena koja obavalja poslove medicinskog tehnicara je, zbog tradicije i uobicajenosti, u katalogu radnih mesta oznacena kao medicinska sestra. Dakle, radno mesto sw zove "medicinski tehnicar/medicinska sestra

У овом посту имаш две грешке. Једну тактичку и једну стратешку.

Тактичка грешка везана је за каталогишкињу која ти је дала погрешну информацију.

Радно место се зове медицинска сестра/техничар, а не "medicinski tehnicar/medicinska sestra".

Има и виша медицинска сестра/техничар, и главна медицинска сестра/техничар.

Одавде ти је јасно да мораш реаговати код каталогишкиње да прекине са овом родном и полном дискриминацијом мушкараца.

Такође има занимање кафе куварица/серверка молим да се дода кафе кувар/сервер (сада сам испалио Нолета, али нема везе пукли су

и Роџер и Рафа, 2:1 за Србију!)

Онда има низ проблема кад рачуновођу преведемо у рачуновођицу, магационер/економ постаје магационерка/економка,

руководилац-руководилица, спасилац-спасилица, фризер/берберин-фризерка/берберинка...и тако даље...и тако даље...

А стратешка грешка ти је ово "Zena koja obavalja poslove medicinskog tehnicara je, zbog tradicije i uobicajenosti, u katalogu radnih mesta

oznacena kao medicinska sestra." Завалила си себи Евро ауто-гол, да о томе се ради о традицији и уобичајености, а не о полној, родној

или било каквој другој дискриминацији.

За Жабу, Редославу и Зенди можемо рећи да су модераторке, а за тебе да си форумашица и нико ту нема ништа против, јер је то у духу

српског језика. Исто тако можемо рећи оне су модератори и она је форумаш.

Уствари не можемо. Жаба је супермодератор!

И да се надовежем на свој претходни пост, препев песме из 1981:

Пекарка, лекарка, апотекарка, коларка, столарка

Могла сам бити ја

Било шта!

Kњиговезачица, стаклорезачица, видарка, зидарка

Могла сам бити ја

Било шта!

И критичарка и политичарка

И педагогишкиња и демагогишкиња

Полицајка или пајацка

Било шта, било шта, било шта!

Месарка, тесарка или клесарка, ковачица, тровачица

Могла сам бити ја

Било шта!

Млинарка, винарка, ветеринарка, куварица, чуварица

Могла сам бити ја

Било шта!

Дактилографкиња и фотографкиња и сценографичарка и географичарка

Полупесникиња и болесникиња

Било шта, било шта, било шта...

Да, већина речи звучи природно и нормално, али неке су са својим наставцима

потпуно рогобатне, неприродне, ненормалне и стране нашем језику исто колико и

сисе певцу или муда кокошки.

Звучни подлог, акустична оквирка и музик надоград за ову постишкињу:

У овом посту имаш две грешке. Једну тактичку и једну стратешку.

Тактичка грешка везана је за каталогишкињу која ти је дала погрешну информацију.

Радно место се зове медицинска сестра/техничар, а не "medicinski tehnicar/medicinska sestra".

Има и виша медицинска сестра/техничар, и главна медицинска сестра/техничар.

Одавде ти је јасно да мораш реаговати код каталогишкиње да прекине са овом родном и полном дискриминацијом мушкараца.

Такође има занимање кафе куварица/серверка молим да се дода кафе кувар/сервер (сада сам испалио Нолета, али нема везе пукли су

и Роџер и Рафа, 2:1 за Србију!)

Онда има низ проблема кад рачуновођу преведемо у рачуновођицу, магационер/економ постаје магационерка/економка,

руководилац-руководилица, спасилац-спасилица, фризер/берберин-фризерка/берберинка...и тако даље...и тако даље...

А стратешка грешка ти је ово "Zena koja obavalja poslove medicinskog tehnicara je, zbog tradicije i uobicajenosti, u katalogu radnih mesta

oznacena kao medicinska sestra." Завалила си себи Евро ауто-гол, да о томе се ради о традицији и уобичајености, а не о полној, родној

или било каквој другој дискриминацији.

За Жабу, Редославу и Зенди можемо рећи да су модераторке, а за тебе да си форумашица и нико ту нема ништа против, јер је то у духу

српског језика. Исто тако можемо рећи оне су модератори и она је форумаш.

Уствари не можемо. Жаба је супермодератор!

И да се надовежем на свој претходни пост, препев песме из 1981:

Пекарка, лекарка, апотекарка, коларка, столарка

Могла сам бити ја

Било шта!

Kњиговезачица, стаклорезачица, видарка, зидарка

Могла сам бити ја

Било шта!

И критичарка и политичарка

И педагогишкиња и демагогишкиња

Полицајка или пајацка

Било шта, било шта, било шта!

Месарка, тесарка или клесарка, ковачица, тровачица

Могла сам бити ја

Било шта!

Млинарка, винарка, ветеринарка, куварица, чуварица

Могла сам бити ја

Било шта!

Дактилографкиња и фотографкиња и сценографичарка и географичарка

Полупесникиња и болесникиња

Било шта, било шта, било шта...

Да, већина речи звучи природно и нормално, али неке су са својим наставцима

потпуно рогобатне, неприродне, ненормалне и стране нашем језику исто колико и

сисе певцу или муда кокошки.

Звучни подлог, акустична оквирка и музик надоград за ову постишкињу:

izvinjavam se na omasci, da po katalogu je tako kako si rekao. dakle medicinska sestra/tehnicar, prepoznata su dakle oba pola.

slazem se da taj katalog ima mnogo mesta za unapredjenje u pogledu naziva radnih mesta, ali ona su nastala kao rezultat sistematizacija u javnim sluzbama, koje nisu bile uskladjena. sad ce, zbog novog zakona, morati vrvt da se katalog uskladi sa zakonskim normama u pogledu rodno senzibilisanog jezika.
ostatak posta nisam citala.

ostatak posta nisam citala.

Мааа... опуштено, нисам ни ја.

Идемо даље!

Борба за полну и родну равноправност јесте борба непрестана!

Нема одмора док траје обнова!

@Stevcina zabica знам да си сада преоптерећена тешким задацима, неодложним обавезама и

самопрегорним супермодераторским радом па не постизаваш да сагледаш све револуционарне промене

у нашем регионалном тигар друштву које граби корацима од седам миља да постане лидер у галаксији.

На том дугом путу до свегалактичког успеха и славе, главни мотор нашег напретка јесте "Закон о родној равноправности".

Закон је донет и морамо га поштовати сви! И ја и ти и ти и ти и ти... Тамо јасно пише:

Родна равноправност
Члан 3.
Родна равноправност подразумева равноправно учешће и уравнотежену
заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, једнаке
могућности за остваривање права и слобода, коришћење личних знања и способности за
развој друштва, као и остваривање једнаке користи од резултата рада.

Дискриминација на основу пола, односно рода
Члан 4.
Дискриминација на основу пола, односно рода, јесте свако неоправдано
разликовање, неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање
или давање првенства), на отворен или прикривен начин, у односу на лица или групе лица...

А:
Члан 6., став 7.
Уравнотежена заступљеност полова постоји када је заступљеност једног од
полова између 40-50% у односу на други пол, а осетно неуравнотежена заступљеност
полова постоји када је заступљеност једног пола нижа од 40% у односу на други пол, осим
ако из посебног закона не произлази дргачије;

Значи, брате, сестро Жабице хоћу да будем модератор и тачка! (јест, глупо је рећи "и тачка", а

онда ставити ускличник, глупо, ал` ефектно. "Ускликнимо с љубављу модератору Тетејцу...")

Доста је било дискриминисања нас мушкараца на овом твом форумчету, са том праксом од данас је готово.

"Ја могу све што и свака жена може, осим да родим." Речи су великог Слеџ Хамера, а Томас Џеферсон је ушао

у историју овим речима:

"Ми сматрамо ове истине очигледним: да су сви људи створени једнаки, да су обдарени од стране њиховог Творца

одређеним неотуђивим правима, међу којима су живот, слобода и тежња за срећом."

Бити модератор овде јест сам остварени живот, оваплоћена слобода и реализована срећа.

Значи, започињемо демократску изборну кампању у којој ћемо мене изабрати за модератора, по закону.

Мој предизборни слоган је "За наше Жене!"

Живела равноправност!

(Откључаћу ја Петопарац кад-тад! МодераТТТТор, баш ми лепо чучи и звучи)

Back