Ravna zemlja

Rekao si u vezi Italije da se radi o fenomenu koji se desava i u pustinjama kada se vide oaze koje se pricinjavaju zbog atmosferskih prelamanja svetlosti.

Znaci to sto se vidi Italija a sto je dokaz da je Zemlja ravna, ti kazes da se ne vidi Italija vec se prelama svetlost u atrmosferi.

Rekao si u vezi Italije da se radi o fenomenu koji se desava i u pustinjama kada se vide oaze koje se pricinjavaju zbog atmosferskih prelamanja svetlosti.

Znaci to sto se vidi Italija a sto je dokaz da je Zemlja ravna, ti kazes da se ne vidi Italija vec se prelama svetlost u atrmosferi.
Isti je fenomen ali sa suprotnim efektom, vrela površina savija zrak naviše i gledajući u daljinu vidiš nebo na zemlji (fatamorgana, izgleda kao voda) a hladna površina savija zrak naniže i prati krivu planete pa gledajući u daljinu dobijaš mogućnost gledanja iza horizonta.

Objašnjeno ovde: https://www.online-sciences.com/the-waves/the-reasons-for-the-occurrence-of-mirage-phenomenon/

Jadni ravnozemljaši (ali “ravnozemljaši, aha ha ha ha ha ha ha, kako neko sam sebe može tako da nazove), izmislili su kako je profesor i doktor fizike Božidar Nikolić ravnozemljaš... pa kad je jadni profa saznao za to morao je da ih demantuje...

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/dj...ar-tvrdi-da-je-zemlja-ravna-ploca-evo/p2j8q1h

Kako ih je razbio. Šta li će sada izmisliti?

Uzgred, ovom video klipu -
- nedostaje kraj (namerno, tačnije zlonamerno, je isečen), gde profesor završava priču time da je Zemlja lopta i da je namerno provocirao studente ne bi li više mislili svojom glavom. Na šta se primaju neznalice. Dno dna.

“Na kraju je iznet zaključak da je Zemlja, naravno, lopta, ali na Youtube se pojavio snimak iz koga je taj zaključak isečen. I šta je ostalo? Doktor Nikolić ravnozemljaš...” :sad2:

Ovo pokazuje kakve su njihove namere i kakvi su to ljudi... mislim na takozvane “ravnozemljaše”. Ravnozemljaši. :rida: Ali “ravnozemljaši”. :cepanje: Koliko miligrama mozga mora imati neko ko živi u XXI veku pa da sam sebe ovako nazove i da veruje u ove srednjovekovne nebuloze? :bljak: Fuj.

Svetlost se razlicito ponasa, tj prelama pod razlicitim volumenima. Ocigledan primer tome je slamka u casi gde izgleda slomljeno i uvecano. Takozvani index refrakcije. Takodje se svetlost razlicito ponasa pod razlicitim atmosferskim uslovima, hladan, topao vazduh, jer to takodje i menja gustinu vazduha. Na primer kada gledas kroz isparenje benzina na vrelom vazduhu. Doduse tu igraju ulogu i cestice iz benzina, ali princip je slican. Imas i primere zasto je na pr u zoru crvenkasto sunce a u podne zuckasto. To je zbog ugla pod kojim svetlost pada na atmosferu pa ona igra ulogu prizme i gubi se plava boja dok crvena u spektru vise dolazi do nas. Zato je na pr nebo plavo. Plavi deo spektra se najvise razlaze a crveni i zelebi dopire pa dobijas zuckastu. Zato je lisce zeleno jer je to boja pigmenta koji govori o tome koju boju biljke najvise koriste iz spektra. Efekat uvecanja i smanjivanja ti je najpoznatiji kod dvogleda. To bi trebao da zna taj koji ga koristi kada gleda u Italiju. E sada sve te price kako se ovo ili ono vidi su mi nekako pokazatelj koliko ljudi zapravo nisu svesni koliko je zemlja ogromna na prvom mestu.

Neko je negde izjavio da za celu ovu famu oko ravne Zemlje krivi lose skolstvo. Ja nikad ne mogu da krivim nekoga ko ne zna, niti da se podsmevam toj osobi, jer bih se podsmevao sebi zato sto i sam znam koliko stvari ne znam. Ja bih okrivio akademsku jalovost. Otudjili su znanje od ostalih. Napravili su elitizam zarad titula i pozicija, sto je lose. Nauka je prelepa stvar. Na zalost malo je ljudi voljno a i sposobno da je priblizi na pravi nacin. A i najkompleksnija stvar moze da se priblizi prosecno informisanoj osobi.

Isti je fenomen ali sa suprotnim efektom, vrela površina savija zrak naviše i gledajući u daljinu vidiš nebo na zemlji (fatamorgana, izgleda kao voda) a hladna površina savija zrak naniže i prati krivu planete pa gledajući u daljinu dobijaš mogućnost gledanja iza horizonta.

Nesto kao oci otpozadi, vidite i iza horizonta preko nizeg zraka zakrivljene planete. Ekstra.

Da rezimiramo, to ste se vidi Italija kazete da se u stvari ne vidi Italija vec da je to oaza (fatamorgana).

Nisam to napisao, pročitaj ponovo i potrudi se da razumeš. Pročitaj i linkovan tekst.
Ovo je fatamorgana i ona se razlikuje od Italije. Kod fatamorgana slika nekog objekta ili pejzaza je kao kroz staklo. To sa italijom nije slucaj, jasno da se radi o Italiji a ne iluziji da se vidi Italija.

b45c05c735b3d9a2b9e99aa03356eb0f.jpg

Objašnjeno ovde: https://www.online-sciences.com/the-waves/the-reasons-for-the-occurrence-of-mirage-phenomenon/
Ovo je fatamorgana i ona se razlikuje od Italije. Kod fatamorgana slika nekog objekta ili pejzaza je kao kroz staklo. To sa italijom nije slucaj, jasno da se radi o Italiji a ne iluziji da se vidi Italija.
Da, razlikuje se od Italije, kao što sam napisao u prvom postu. Ne znam zašto kao magare ponavljaš da fatamorgana i Italija nisu isto kada nisam ni napisao da su isti.

Isti je fenomen ali sa suprotnim efektom

Qravna Zemlja. :mrgreen: :D:p:lol:
Da, razlikuje se od Italije, kao što sam napisao u prvom postu. Ne znam zašto kao magare ponavljaš da fatamorgana i Italija nisu isto kada nisam ni napisao da su isti.

Isti je fenomen ali sa suprotnim efektom
Ne znam sta ti treba da se objasnjavas s njim, on ce poverovati u nauku tek onog trena kad padne s ivice doticne tepsije..:mrgreen::lol:

Obrazovna ustanova "Kod Sime Muflona..." Odsek: Ispodstolna tapiserija.
Raspored: Danas se smrce lepak...Sledeci rucak: za nedelju dana.
Domaci zadatak: razbi glavom ogledalo pokusavajuci da predjes na drugu stranu. Posmatraj sare od stakla i uoci skrivene sizoidne paterne.
Rekreacija: juri laste koje hitaju na jug, preleti i preko provalije ako mozes, vratices se kad stignes,tj. taman za sledeci rucak - za nedelju dana.
Marenda: ako uvatis nekog vrabca usput,... a mozes i travu komotno, ili samo nju, ukoliko nisi svastojed.:mrgreen:

Ajde da pitam ove sto veruju u sve sta kaze NASA i ostali lazovi. Kako je rover na mesecu dovezen , to jest kako je stao u kapsulu kad jos malo pa je kao kapsula veliki?????? A gde su tu druge stvari daleko bitnije za zivot od rovera?? Jel vidite na kraju krajeva koliko su glupi ti amerikanci da ne umeju ni da laziraju:

rover mesec 2.jpg

lm-11__1.jpg

Ajde da pitam ove sto veruju u sve sta kaze NASA i ostali lazovi. Kako je rover na mesecu dovezen , to jest kako je stao u kapsulu kad jos malo pa je kao kapsula veliki?????? A gde su tu druge stvari daleko bitnije za zivot od rovera?? Jel vidite na kraju krajeva koliko su glupi ti amerikanci da ne umeju ni da laziraju:

Pogledajte prilog 797430

Pogledajte prilog 797431
ovde ne raspravljamo o odlasku na Mesec. to je posebna tema. Veliko je pitanje da li je ;čuveno sletanje na Mesec lažirano. Ali to nema nikakve veze sa time da li je Zemlja ravna ploča ili lopta..

Mesečeve mene... ako se Mesec okreće oko Zemlje a Zemlja oko Sunca mesečeve mene su lako objašnjive (vidi slike ispod).

U modelu ravne zemlje (Arktik u centru diska, Antarktik svuda okolo na obodima diska) Sunce kruži iznad ekvatora a Mesec ide po istom krugu kasneći za 180 stepeni. Mesec bi se uvek video na isti način. Ne bi bilo Mesečevih mena. Neka mi neko objasni Mesečeve mene u modelu ravne Zemlje.

1605277184389.png

1605277201605.png

1605277645018.png

Postoji sajt FLY RADAR 24 na kome se vide letovi svih aviona na planeti od svoje polazne tacke do krajnje destinacije. I pri tome se vidi njihova tacna putanja u realnom vremenu. Ono sta je bitno za ovu pricu su upravo te REALNE putanje aviona.

Svaki avion leti najkracim putem kako bi potrosnja goriva bila sto manja. E sad interesantno je da ako pratite najkracu putanju izmedju dva odredista videcete da se realna putanja na flyradar 24 poklapa sa modelom ravne zemlje a ne poklapa sa modelom kako nas uce u skolama da je zemlje loptasta. A evo i dokaz.

Najpre pogledajmo kako izgleda realna putanja aviona na flyradar24 koji ide od Njujorka do Telaviva na prvoj slici.
Zatim pogledajte najkraci put na modelu ravne zemlje i onda na modelu globusa.

Videcete da se na modelu ravne zemlje apsolutno pokla realna putanja sa flyradar24. Znaci avion ide preko Turske, Bugarske, Ceske, Skotske, pa dodiruje obalski deo kontinentalne Kanade.

A kad pogledate najkracu putanju izmedju Njujorka i Telaviva na globusu kojim nas uce u skoli ona ide preko Grcke, Obale Hrvatske, preko francuske, ne dotice nimalo Veliku Britaniju a kamoli da dotice Skotsku, Ne dotice kontinatalnu Kanadu i dolazi do Njujorka!!!

Prema tome Ni jedna avio kompanija nece leteti duzim putem sto znaci da je realna putanja bas ona koju vidimo na FLYRADAR24 a ta putanja se apsolutno poklapa sa putanjom najkracom na ravnoj zemlji a ne poklapa se na modelu da je nasa zemlja globus.

Pogledajte prilog 671367
ako je ravna onda moraju da kopaju dublje

Back