Ravna stopala

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
82.604
Većina ljudi koji imaju ravna stopala nema bolove usled tog stanja i obično nema probleme u svakodnevnom životu.

Kod većine ljudi kada stoje bosi možemo primetiti da im je luk stopa uzdignut od površine i da postoji prostor „rupa“ između svoda stopala i podloge. Kod zdravih i normalnih stopala luk stopala je odvojen od poda. Kod ravnih stopala ili ravnih tabana kako se još nazivaju, luk stopala je spušten znatno bliže podlozi ili čak ne postoji luk uopšte.
Kod ljudi sa ravnim tabanima, stopalo je, usled spuštenog luka, znatno izbočenije u polje i lako uočljivo prilikom stajanja ili hodanja.
Većina ljudi koji imaju ravna stopala nema bolove usled tog stanja i obično nema probleme u svakodnevnom životu. Nekolicina može imati bolove u stopalima, posebno kada su mišići i ligamenti stopala napeti ili zategnuti kao na primer prilikom stajanja na prstima. U zglobovima nogu takođe je moguća pojava bola. Ukoliko je luk stopala spušten, napetost se prenosi na skočni zglob i koleno i moguća je pojava bola u tim zglobovima.
Ravna stopala se mogu pojaviti u detinjstvu usled lošeg razvoja, a mogu se pojaviti i u zrelom dobu na primer kod žena posle trudnoće. Postoji nekoliko jednostavnih rešenja kojima možemo sprečiti razvoj i komplikacije kod pojave ravnih stopala.

SIMPTOMI​

Simptomi su ono što pacijent oseća, a znaci su ono što lekar ili drugi ljudi mogu primetiti. Simptomi mogu biti bol u stopalu dok znaci mogu biti ispupčena stopala upolje.
Simtomi mogu biti različiti i mogu varirati u zavisnosti od težine deformiteta, dok znaci mogu biti na primer brže habanje obuće. Uobičajeni znaci i simptomi ravnih tabana mogu biti:
1830t.jpg

• Bol sa unutrašnje strane skočnog zgloba
  • Bol u celom stopalu
  • Bol u zadnjoj loži potkolena
  • Bol u kolenu
  • Bol u kuku
  • Bol u lumbalnom delu ledja
  • Ukočenost u stopalima
  • Nepostojanje luka stopala
  • Nejednako habanje obuće sa unutrašnje strane
Stopalo je izuzetno složene strukture. Postoje 26 kostiju u svakom stopalu, 33 zgloba i oko 100 mišića, tetiva i ligamenata. Način na koji su oni spojeni i kako se „drže“ međusobno određuje i stvaranje lukova u stopalu. Funkcija luka stopala je amortizovanje sile i raspoređivanje telesne težine na stopalu i nogama. Struktura lukova stopala određuje kako čovek hoda, oni moraju biti i čvrsti da bi omogućili miran hod a ujedno moraju biti i fleksibilni kako bi se mogli prilagoditi svakoj neravnini ili promeni sila koje deluju na stopalo.
U ranom detinjstvu je normalno da deca imaju ravna stopala. Stopala i luk se formiraju u detinjstvu, što znači da pojava ravnih stopala u ranom detinjstvu ne mora da se nastavi u daljem životu.

OKOLNOSTI KOJE DOPRINOSE POJAVI RAVNIH TABANA​

Okolnosti i stanja koja mogu uzrokovati ili doprineti pojavi ravnih stopala su sledeći:
  • Gojaznost
  • Dijabetes
  • Starenje (degenerativni procesi usled starenja)
  • Trudnoća
  • Artritis
  • Povrede stopala
  • Ruptura tetive mišića Tibialis Posterior

LEČENJE I TERAPIJA​

Metode lečenja mogu biti aktivne i pasivne. U aktivne metode spada upotreba vežbi kineziterapije, dok u pasivne metode spada upotreba ortopedskih uložaka i fizikalna terapija.
Kod pacijenata sa ravnim stopalima često se primenjuju metode kineziterapije, razne vežbe koje aktiviraju tkiva mišića tetiva i ligamenata stopala.
Kod dece se preporučuje da nose duboke cipele koje daju podršku skočnom zglobu pošto njihovi mišići u tom periodu nisu dovoljno razvijeni. Obuća treba da bude čvrsta i stabilna u zadnjem a savitljiva u prednjem delu i dovoljno komotna da omogući slobodu pokreta stopala. Deci ni u kom slučaju ne treba obuvati cipele koje je nosilo neko drugo dete pošto su oblikovano prema stopalu deteta koje ih je prvo nosilo. Svako stopalo je specifično i oblikuje cipelu na osoben način.
Set za prevenciju ravnih stopala je priznat od udruženja Američkih fizioterapeuta (APTA) i oficijalni program svih zemalja EU.
1832t.jpg
Set je namenjen za prevenciju i korekciju deformiteta stopala (ravnih stopala). Set za ravna stopala na jednostavan i lak način omogućava prevenciju deformiteta i korekciju već postojećih. Set se sastoji iz dva stepera (dve polulopte različitog inteziteta otpora) i valjka. Njihova unutrašnjost je ispunjena vazduhom i omogućava sistem progresivnog vežbanja uz postepeno povećanje otpora, a spoljašnja bodljikava površina pruža dodatni senzo-motorni nadražaj, jača mišiće stopala i pravilno formira svodove stopala. Set sadrži program i prikaz vežbi koje deca na lak i jednostavan način kroz igru mogu sprovoditi.

Evo iz prve ruke, ja imam ravna stopala da nema ravnijih....bas su totalno ravna...
E sad, da li zbog povrede ili je zbog koriscenja takve obuce, ko zna.
U svakom slucaju , vezba mi je uzasno problematicna..

Znaci ako pocnem da vezbam vezbe za ravna stopala, to su uzas problemi..
Znaci krece sa bolovima, pa krecu grcevi , pa krecu druga vrsta bolova ali stalni bolovi...
Ako ne vezbam, onda imam dva problema....jedan ili dva dana povremenog grcenja stopala ako promenim obucu, i obavezno nosim ortopedski ulozak, tj ono sto kupujete kao ulozak za 200 dinara kod kineza samo napravljen za mene u Rudom...
Mislim da vredi para a nije bas jeftino ....u rangu jednih boljih cipela..

Tako da ostajem ravan u stopalima do daske, ali nemam simptome koje bih ovako vezbanjem i hodanjem imao...a to su
Bol u kolenima, kod casice, a bol razvaljuje, kao da vas je neko malopre opalio po kolenima....
Los stav kicme kod repa, uzas za dvostruke kifoze ili umornost kicme, a ja ovako bez vezbe stopala mogu po 12 sati da sedim a da ne mrdnem, bukvalno , jer mi kicma stoji pravo i stabilno nezamarajuce pravo..
Iscasenja skocnog zgloba, posledica loseg drzanja i hoda...
To ja osetim kad povredim nogu pa sepam, onda se dodatno ubijem tim sepajucim hodom, ali kad normalno hodam nema nenormalnih poza misica pa moze svasta da se radi bez posledica..

Decu kao malu cesto vezbaju, posle se naviknu na te muke, pa su redovni...
Ja sam izabrao drugi put, totalno nevezbanje i znam da mi sleduje muka kad prelazim iz obuce u papuce....ako sam ceo dan u papucama ima da mi dodju par grceva ili malo bola taj prvi dan..

Znaci moj izbor je totalno odsustvo vezbe, zato imam zdrav stav kicme, imam jake ligamente skocnog zgloba, bez iscasenja i kad krivo zgazim....ali cu imati problem grceva i bolova kad promenim aktivnu obucu , obavezno...
Naravno ne smeta kad posle posla iz cipela udjete u ravne gumene papuce, ali nisam siguran da li moze bilo koje papuce, ja biram kad kupujem , noname ali ih biram...

Totalno nemedicinski pristup, ali kazem u praksi daje kod mene rezultate i bez bola i bez problema, samo sto bih vristao verovatno da nemam uloske iz Rudoa...
A svi nose naocare pa niko nije lud sto ih nosi....resis problem korektivnim sredstvom..

Samo da dodam, vecina bolova koji ovde pisu su bolovi pogresnog hodanja, tj nesto dovede, povreda ili ravna stopala do pogresnog hodanja i onda se ubijete kao siroce, nastaju povrede, bolovi svuda , a telo je takvo moze svasta da vas boli , a jos ako vas refleksno boli , ima i to neko , tek ste ga tada ohladili....

Zdrav hod je ako vam ne nanosi bol, ako vam jaca misice i stavove, makar izgledali svima kao sepavac, i kad vam izlizanost cipela pokazuje ravan hod....
Cim ima levo desno , napred nazad, to je zbog necega los hod i djon pokaze a pokaze i bol...

Sto se tice opanaka i hoda po njivama, vidim neki nose vunene carape i leti...nisam za tu varijantu...ali da su opanci ravni i da ima malo muke ima....trcanje maratona sa opancima bi donelo vrlo bolan dan dva posle toga.....zbog tapkanja po ravnom bap bap, mislim da bi bolele petne kosti, ali u njivi to nije problem...

Back