RAVNA GORA

Tundravac

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
265
Kako vam se čini ova serija? Danas je bila prva epizoda...
Po meni ništa naročito, veoma usporeno, dat značaj na nebitnim stvarima, ono sa Tarabićima, vožnja bicikla...nebitne scene.
Nisam puno ni očekivao od ''glumca/režisera'' Radoša Bajića, tako da se nisam razočarao...posle Selo gori...ništa bolje se nije moglo ni očekivati.:lol:

Још је прва епизода прошла, прерано је за било какав закључак, прича се тек захухтава.

Радња јесте на моменте досадна, али шта ћеш то је тв серија, треба нечим попунити простор.

Види се да је у пројекат уложено доста труда и то треба ценити. продукција на завидном нивоу, глума сасвим солидна, а како ће се даље развијати, видећемо.

Очигледно да ова тв серија буди велико интересовање у целом региону, што не памтим кад је то било задњи пут.

За зада ок, са историјске тачке видим да су консултаовани историчари, добри костими итд.
Е сад је нешто не готивим Радашина, мало ми је патетичан, ал му скидам капу за подухват. Једино што му је име "Равна гора" мало трапаво, јер одма асоцира на четничку идеологију.
Надам се да ће бити максимално тачно и неутрално.

Још је прва епизода прошла, прерано је за било какав закључак, прича се тек захухтава.

Радња јесте на моменте досадна, али шта ћеш то је тв серија, треба нечим попунити простор.

Види се да је у пројекат уложено доста труда и то треба ценити. продукција на завидном нивоу, глума сасвим солидна, а како ће се даље развијати, видећемо.

Очигледно да ова тв серија буди велико интересовање у целом региону, што не памтим кад је то било задњи пут.
ma hajde,zar je dobro glumio onaj vukadin kad je gledao kako gori ona kasana ili sta vec?vjerujem da ce biti bolje u nastavku,a veliki interes je imala i serija miris kise,mozda je tebi malo zenskasta pa nisi gledao :)ja volim da gledam sve sto je koliko toliko normalno uradjeno da odnosi se na period izmedju dva svjetska rata.

Pre nego što pričamo o usporenosti/ubrzanosti serije, treba da pomenemo koja je njena tematika.
Ne znam koju ste brzinu radnje očekivali, istorijske serije je teško snimiti, neophodno je da se malo uđe u radnju, da se kroz usporenost i tišinu pravi atmosfera.
Ovo nije Holivud, nećete tu videti ne znam kakve dinamične scene rata, niti je akcenat na tome.
Treba pohvaliti samu petlju da se neko bavi tim delom istorije.
Još se nisu pojavili najznačajniji glumci.

ma hajde,zar je dobro glumio onaj vukadin kad je gledao kako gori ona kasana ili sta vec?vjerujem da ce biti bolje u nastavku,a veliki interes je imala i serija miris kise,mozda je tebi malo zenskasta pa nisi gledao :)ja volim da gledam sve sto je koliko toliko normalno uradjeno da odnosi se na period izmedju dva svjetska rata.

To je već stvar ukusa.
Produkciji, ova je serija daleko bolja.
Drugo, u ''Mirisu kiše'' je toliko brzo smenjuju scene, ima malo traljavosti, glumci jesu dobri i dobra je podela, ali nije prikazan protok godina, svi mladi kao na početku.
Možda ljudi vole to da vide, kako sestre u četrdesetoj izgledaju kao i u osamnaestoj, ali to po mom mišljenju nije filmografska pedantnost.

To je već stvar ukusa.
Produkciji, ova je serija daleko bolja.
Drugo, u ''Mirisu kiše'' je toliko brzo smenjuju scene, ima malo traljavosti, glumci jesu dobri i dobra je podela, ali nije prikazan protok godina, svi mladi kao na početku.
Možda ljudi vole to da vide, kako sestre u četrdesetoj izgledaju kao i u osamnaestoj, ali to po mom mišljenju nije filmografska pedantnost.

nisam poredila serije ,to cemo moci kad se ravna gora zavrsi.

Гледао сам, Мирис кише, не бих се сложио да је ''женскаста'' серија. Али то је већ друга тематика.

Pre nego što pričamo o usporenosti/ubrzanosti serije, treba da pomenemo koja je njena tematika.
Ne znam koju ste brzinu radnje očekivali, istorijske serije je teško snimiti, neophodno je da se malo uđe u radnju, da se kroz usporenost i tišinu pravi atmosfera.
Ovo nije Holivud, nećete tu videti ne znam kakve dinamične scene rata, niti je akcenat na tome.
Treba pohvaliti samu petlju da se neko bavi tim delom istorije.
Još se nisu pojavili najznačajniji glumci.

Наравно, свако које иоле мало кинематографски писмен, зна да разликује темпо радње у тв серији и филму.
Слажем се за тишину, али прави догађаји тек следе.
Серију не би требало схватити као уџбеник из историје, већ треба имати у виду уметничку слободу аутора.
Видим да је после прве епизоде изазвана лавина коментара на разним форумима, порталима, сајтовима.
Из прве епизоде да се наслутити да ће акценат радње бити око судбине малог човека смештен у вихору светског рата.
И описивање једне трагичне поделе српског народа, породице Тарајић, један син у партизанима други у четницима.

Posto me interesuje ova tematika, dao sam sansu seriji i pogledao prvu epizodu, uprkos tome sto Radosa Bajica ni malo ne cenim...
Neki moj utisak je da ova serija moze da ima neki potencijal, samo ako se se izbegne patetisanju i nekoj hiperbolicnosti kralja i cetnickog pokreta.

Fin je tempo serije, onakav kakav treba da bude (nije to Rambo, pa da svakih 5 minuta bude puskaranja), dobro je docarana atmosfera uoci rata, bas onako deluje napeto, ali je opet Rados pokazao tu svoju pateticnu stranu, pogotovo na kraju epizode...
Ne razumem poentu onog lika sa pticom, to je toliko bljutavo i odvratno i takav klise, a ona scena kad on spasava 'ticu u stilu Dzona Meklejna, mis'im :roll:
Isto, ona scena sa kraljem... Koje je to proseravanje...:roll: Taj je jos od 27. marta bio u sklonistu, a ovde se prikazuje kao neki junosa...

Dakle, imam osecaj da ce ovo, uprkos ulozenom trudu i nekim dobrim stvarima, skrenuti u potpuno pogresan pravac...
Ko zeli da vidi kako to rade majstori, neka pogleda seriju "Slom" Save Mrmka:

Poslednja izmena od moderatora:
Sava Mrmak je znao sta radi, ne samo sa "Slomom" nego i sa serijom "Kraj Dinastije Obrenovic". Covek je u onoj besparici i rasulu 1995. uspeo da napravi sasvim dobru seriju koja je jako dobro prikazala jedan vazan istorijski dogadjaj. Imalo se sta zameriti tehnickim delovima (zvucni efekti su posebna katastrofa), kostimi su mogli da budu i bolji, pojedini glumci su zalutali u tu seriju i u taj zanat - posebno onaj nesrecnik sto je igrao Apisa - ali ukupan utisak je jako dobar i dan danas rado gledam tu seriju.

Ova je pocela prilicno lose... Tematika me interesuje pa cu je odgledati do kraja, ali nisam optimista.
- Ono patetisanje sa pticom me je smorilo da gore nije moglo.
- Ona voznja bicikla, kombinovana sa "Cojle Manojle" je potpuno nepotrebna i stvara neku jeftinu tenziju. Ako je cilj bio da pokaze da su oficiri i svi ostali bili potpuno nespremni za ono sto nas ocekuje, lumperajka u kafani uz "Cojle Manojle" (dobro odabrana pesma) je sasvim dovoljna. Pojavljuje se vojnik i prenosi poruku - ok. Ali ne razumem ono guslanje bajka uz pauzu za ispijanje vode k'o da je na trijatlonu.
- Nije mi se bas svidela ni scena sa mladim junosom-velicanstvom, ali dobro... Bilo je i gorih.

Kostimi dobri, rekao bih i jako dobri, efekti eksplozija i vazdusnog napada odlicno odradjeni. Eh, da je Sava Mrmak imao ovakvu tehniku i budzet na raspolaganju, gde bi mu kraj bio...

Sava Mrmak je znao sta radi, ne samo sa "Slomom" nego i sa serijom "Kraj Dinastije Obrenovic". Covek je u onoj besparici i rasulu 1995. uspeo da napravi sasvim dobru seriju koja je jako dobro prikazala jedan vazan istorijski dogadjaj. Imalo se sta zameriti tehnickim delovima (zvucni efekti su posebna katastrofa), kostimi su mogli da budu i bolji, pojedini glumci su zalutali u tu seriju i u taj zanat - posebno onaj nesrecnik sto je igrao Apisa - ali ukupan utisak je jako dobar i dan danas rado gledam tu seriju.

Ova je pocela prilicno lose... Tematika me interesuje pa cu je odgledati do kraja, ali nisam optimista.
- Ono patetisanje sa pticom me je smorilo da gore nije moglo.
- Ona voznja bicikla, kombinovana sa "Cojle Manojle" je potpuno nepotrebna i stvara neku jeftinu tenziju. Ako je cilj bio da pokaze da su oficiri i svi ostali bili potpuno nespremni za ono sto nas ocekuje, lumperajka u kafani uz "Cojle Manojle" (dobro odabrana pesma) je sasvim dovoljna. Pojavljuje se vojnik i prenosi poruku - ok. Ali ne razumem ono guslanje bajka uz pauzu za ispijanje vode k'o da je na trijatlonu.
- Nije mi se bas svidela ni scena sa mladim junosom-velicanstvom, ali dobro... Bilo je i gorih.

Kostimi dobri, rekao bih i jako dobri, efekti eksplozija i vazdusnog napada odlicno odradjeni. Eh, da je Sava Mrmak imao ovakvu tehniku i budzet na raspolaganju, gde bi mu kraj bio...

Meni je jedino to sa pticom bilo bezveze, mada je možda hteo da pokaže i nebuloznosti koje mogu da prate (pred)ratno stanje. :)

Što se tiče mladog kralja, ja ne znam šta je gore: da li da ga prikaže ovako, kako skače iz kreveta i brine za narod ili kako totalno sebičnog, okrenutog sebi i spašavanju sebe (što je istorija pre potvrdila nego ovo prvo). Obe opcije su glupe i ružne.

Serija tek treba da se razvija, mene zanima kakvu će poruku oblikovati posle deset epizoda.

Setih se da sam ja snimala na kaseti ''Kraj dinastije Obrenovića'' i da je moja baba svoju sudbinu uvek identifikovala sa sudbinom kraljice Mašin, kao: moja baba je kraljica i svi su protiv nje. :D

naci kazete da im damo seknnd cens,hm,kad videh sina dragana slosilo mi se,ne verrujem koliko su mi odvratne takve danasnje namenske creveljuce uloge kojih se nemoguce otresti

dosadno, isforsirano, loše napisani dijalozi, loša upotreba CGI koja nije u sklađena sa snimljeni scenama. Ako je suditi po prvoj epizodi još jedan dokaz da sadašnji Srpski autori ne umeju da naprave seriju...

Taj manje poznat događaj (nemački napad na Dunavu kod Kladova) se stvarno dogodio i baš tako kako je prikazano: veštom akcijom su pozvani svi oficiri na slavlje u lokalnu kafanu gde im je "začinjeno" piće, a u isto vreme diverzantske jedinice savladale i zarobile obezglavljenu vojsku na spavanju. Njime je počeo Aprilski rat, ne bombardovanjem. Scenu sa biciklom su verovatno ubacili da daju logično objašnjenje kako je neko mogao da bude očevidac, jer je poenta akcije bila da svi budu zarobljeni i niko ne pobegne, a to se i dogodilo. Plus, taj Vukadin je očigledno jedan od budućih glavnih glumaca, možda budući četnik iz najavljene priče o porodici gde jedan sin ode u partizane, a drugi u četnike, jer ga je rat zatekao u uniformi jugoslovenske vojske. Meni se zbog toga (i samo zbog toga) čitav taj deo sa biciklom i "Cojle Manojle" svideo, čak sam se i naježio kad je gledao iz prikrajka eksplozije u kasarni, jer sam znao za ovaj napad ali nikad nisam o njemu razmišljao, kako je zapravo izgledao i kako je bio strašan onima koji su bili tamo.

Veću zamerku imam na radnike prve smene koji ulaze u krug fabrike, a 6. april je bila nedelja.

dosadno, isforsirano, loše napisani dijalozi, loša upotreba CGI koja nije u sklađena sa snimljeni scenama. Ako je suditi po prvoj epizodi još jedan dokaz da sadašnji Srpski autori ne umeju da naprave seriju...

Po ovome što smo videli, serija pretenduje da zauzme prvo mesto po kvalitetu kada su domaće serije ovog žanra u pitanju. Mada nema veliku konkurenciju, jedino što je valjalo iz ovog žanra je serija "Vuk Karadžić" i "Pad dinastije Obrenović", gde u ovoj drugoj treba odati priznanje na trudu i tvorcima i glumcima, ali je sa aspekta gledaoca serija objektivno bila predosadna.

Kritikuju na Politici prikaz one sednice iza ponoći... Postoje memoari po kojima je Simović držao patriotske govore i podržavao rad, a u seriji plačnim glasom kao da se Bogu moli "moramo ubediti gospodina Hitlera da nas ne napadne".

Back