Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 43 56,6%
  • Još malo

glasova: 9 11,8%
  • Izgubiće

glasova: 24 31,6%

• Ukupno glasova
    76

Satelitske snimke potvrdile uništenje ključnog ruskog naftnog terminala na Krimu

1760807283778.png

NAKON niza ukrajinskih napada ovog mjeseca, ključno rusko središte za opskrbu gorivom na Krimu pretrpjelo je golemu štetu. Uništeno je 11 spremnika goriva, dok je nekoliko drugih toliko oštećeno da je njihova obnova gotovo nemoguća.

Satelitske snimke koje je objavio Radio Slobodna Europa potvrđuju razmjere uništenja naftnog skladišta u Feodosiji na okupiranom Krimu, piše Euromaidan Press.

Ovi napadi dio su šire ukrajinske strategije čiji je cilj poremetiti ruske opskrbne linije i izvršiti ekonomski pritisak. Mete ukrajinskih dronova su ruske vojne zračne baze, proizvodni pogoni, rafinerije i energetska infrastruktura.

Prema procjenama vojnih analitičara, napadi na rafinerije već su pogodili između 38 i 40 posto ruskih kapaciteta, što je ozbiljno narušilo proizvodnju benzina, dizela i zrakoplovnog goriva te uzrokovalo nestašice i rast cijena diljem Rusije.

https://t.me/radiosvoboda/87804

Uništenje terminala u Feodosiji​

Ukrajinske snage prvi su put ovog mjeseca napale Pomorski naftni terminal u Feodosiji 6. listopada. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine opisao je postrojenje kao "višenamjenski tehnološki kompleks za pretovar nafte i naftnih derivata iz željezničkih cisterni na pomorska plovila i obrnuto, kao i na cestovni transport, koji je uključen u opskrbu okupatorske vojske Ruske Federacije."

Nakon napada izbio je ogroman požar koji vatrogasci nisu uspjeli ugasiti više od dva dana. Novi napad na isto skladište uslijedio je 13. listopada. Ukupni rezultat dvaju napada je 11 potpuno uništenih spremnika goriva i nekoliko teško oštećenih koji se vjerojatno neće moći popraviti.

Sasvim normalno, Tramp priprema teren da isposluje mir, zato će izvršiti veliki pritisak na obe strane

Ukrajini neće dati ni obećati ništa ni vojnu ni finansijsku pomoć

Rusiju će pritisnuti ekonomski i zapretiti vrlo snažnim merama izolacije

Ukoliko se ne zaključi mir, strana koja bude opstruirala snosiće ozbiljne posledice
Nema Tramp više čime da izvrši pritisak na Rusiju. Sve šta je imao, ispucao je ......i nije dalo željeni (za njega) rezultat.
Nije Rusija Barbados pa da je možeš izolirati.
Ukrovermaht je pred kolapsom, otuda panika u USA.
Mir može da se zaključi, ruski uslovi su poznati. a i lično su mu predočeni u Ankoridžu.
Bolje bi mu bilo da počne da povlači ''savetnike'' uz Ukrajine, neće Putin biti u stanju da večno drži generalštab pod kontrolom i da armiji drži vezane ruke.

Tramp priprema teren da isposluje mir, zato će izvršiti veliki pritisak na obe strane
Ukrajini neće dati ni obećati ništa ni vojnu ni finansijsku pomoć
Ne lupaj. Ovoliko pogodaka po ruskim naftnim postrojenjima i uništenja istih ne bi bilo da Amerikanci ne kažu ukrajinskim braniteljima gde da gađaju. Tramp Srbin, ako i bude sastanka sa Putinom u Budimpešti, to će iskoristi da pljuje po EU i da napravi šou, jer nikakvog mirovnog sporazuma bez Ukrajinaca za stolom ne može da bude, to je rečeno i prošli put pred samit na "ruskoj Aljasci," tako je i sada. A Tramp iako je Srbin ne sme da otvoreno stane na stranu svog celivanog Putina jer će ima problema sa američkom vojskom koja je desničarska ali nije kao vi srpski desničari koji celivate sovjetsku petokraku.

Ne lupaj. Ovoliko pogodaka po ruskim naftnim postrojenjima i uništenja istih ne bi bilo da Amerikanci ne kažu ukrajinskim braniteljima gde da gađaju. Tramp Srbin, ako i bude sastanka sa Putinom u Budimpešti, to će iskoristi da pljuje po EU i da napravi šou, jer nikakvog mirovnog sporazuma bez Ukrajinaca za stolom ne može da bude, to je rečeno i prošli put pred samit na "ruskoj Aljasci," tako je i sada. A Tramp iako je Srbin ne sme da otvoreno stane na stranu svog celivanog Putina jer će ima problema sa američkom vojskom koja je desničarska ali nije kao vi srpski desničari koji celivate sovjetsku petokraku.
Bogumi, boles' je uhvatila maha....

Ne znam, obicno se vojni planovi ne daju na uvid javnosti, ili se to delimicno objavi, mozda su drzavna tajna, mozda se Putin napio pa izgubio papire i sutradan zaboravio sta je prvo hteo.
A mozda ni nemaju plan, pa ratuju bez cilja. Eto ne znam zaista
Koliko ti vjerojatno zvuči ovo: Putin je 2022 krenuo da brzo pokori Ukrajinu i instalira svoje igrače. Čuvena denacifikacija i demilitarizacija. Danas, nakon što je svakom živućem inteligentnom organizmu jasno da se to neće desiti, odlučio je osvojiti što više teritorija može dok god ima vojnika za potrošiti (a da ne nastane politička frka u Rusiji), pa da proglasi "pobjedu".
Ne znam niti za jedan rat koji se vodio a da obje strane nisu znali svoj konačan cilj ( koliko god bio neostvariv).
To je najosnovnija lekcija o motivaciji.

Dobro.
Dakle, smatraš da Putin zna ciljeve, samo ih nikome ne želi reći
Upravo tako ..Putin ostavlja izlaznu strategiju za razliku od NATO i Ukrajine .Za njega je to mogao biti i samo Krim na početku ali sad to nije više moguće jer.je potegao pitanje Rusa na Istoku Ukrajine kroz javnost tako da su očekivanja naroda porasla ..NATO i Ukri sa druge strane nemaju taj prostor jer su rekli da je sve sem izvbacivanja Rusa poraz ..

Никада ни један амерички председник није имао проблема са својом војском! Добро, МакАртур се мало ритао, али је брзо приведен к "познанију права". Сукоб Председника и војске би био распад државе и никада неће да се деси.

Никада ни један амерички председник није имао проблема са својом војском!
Nije, ali se nijedan američki predsednik do sada nije ljubio u usta sa nekim od komunističkih diktatora iz Kremlja. Nemoj da sumnjaš da se Tramp Srbin, inače u svetu poznatiji kao Agent Krasnov, ne bi sa svojim Putinom ljubio u usta kao Brežnjev sa Honekerom samo da nema američke vojske.

Plus što mu ne ide baš sve ko` podmazano na domaćem terenu da bi sada baš celivao mnogo Putina ...

Koliko ti vjerojatno zvuči ovo: Putin je 2022 krenuo da brzo pokori Ukrajinu i instalira svoje igrače. Čuvena denacifikacija i demilitarizacija. Danas, nakon što je svakom živućem inteligentnom organizmu jasno da se to neće desiti, odlučio je osvojiti što više teritorija može dok god ima vojnika za potrošiti (a da ne nastane politička frka u Rusiji), pa da proglasi "pobjedu".
Ne znam niti za jedan rat koji se vodio a da obje strane nisu znali svoj konačan cilj ( koliko god bio neostvariv).
Preskaces događaje ..potpisan je mirovni sporazum kojeg je Zeleni po nalogu Engleza poništio ..U tom sporazumu Ukrajina sem Krima nije gubila teritorije ..

Никада ни један амерички председник није имао проблема са својом војском! Добро, МакАртур се мало ритао, али је брзо приведен к "познанију права". Сукоб Председника и војске би био распад државе и никада неће да се деси.
Буквално свакога може да најури из службе преко ноћи, ко би био толико глуп да изазива његов ауторитет. То је прави председнички систем, као и у РФ, а на режим "врховног команданта".

Zvuci mi kao jos jedna pretpostavka zato sto nemamo uvid u vojne tajne Kremlja, ono sto zvanicno znamo su demilitarizacija i denacifikacija, da li ce se desiti ili ne, to cemo videti kad bude bio kraj, kog nema na vidiku niti imam predstavu kad ce biti.
Ok, ti imas svoje vidjenje i pretpostavljam da ti je na vidiku neka pobuna u Rusiji ili otpor ratu, ekonomski kolaps, ok legit, ja ne dajem sebi toliko prostora da manevrisem kako ce ovog meseca biti ekonomski kolaps, pa industrijski, pa nestasice goriva, raketa, vojnika itd, jer onda upadam u dubioze koje mi izlaze iz vojnog konteksta, e to ti se danas upravo na temi desava, nestasice jaja, benzin, rublja, padanje kroz prozor itd, zato se o frontu pise svaki peti dan.

Nije, ali se nijedan američki predsednik do sada nije ljubio u usta sa nekim od komunističkih diktatora iz Kremlja. Nemoj da sumnjaš da se Tramp Srbin, inače u svetu poznatiji kao Agent Krasnov, ne bi sa svojim Putinom ljubio u usta kao Brežnjev sa Honekerom samo da nema američke vojske.

Plus što mu ne ide baš sve ko` podmazano na domaćem terenu ...

Па у тебе је и познавање кодних имена РФ агената? Стварно си неозбиљаш. Или си 008, па стварно знаш. :) Али зашто онда траћиш време на овом форуму?

Увешће санкције РФ? Послаће оружје остатку постојбине древних укра? Само то не, боље да Путин позајмиТрампову оловку од АВ и потписује шта год се од њега тражи. Најгоре је што ти изгледа верујеш у то што пишеш.

Bumo videli, ne

ako zaista reše mogu mnogo ozbiljno ekonomski da udare na Rusiju

ovo do sada je sve bilo idi mi dođi mi, igramo se sankcija

Изгледи за Украјину су мрачни; мора да преговара о мировним условима са Кремљем, каже бивши начелник британског Генералштаба

▪️Украјина је „добила лажну наду од својих западних савезника и неће моћи да избаци руске снаге са украјинске територије без помоћи НАТО снага које се неће мешати у копнене операције“, каже Ричардс.
▪️Украјина није „егзистенцијално питање“ за Запад, тако да НАТО никада неће спровести копнену операцију тамо.
➖„Водимо неку врсту хибридног рата са Русијом. Али то није исто што и рат вођен ватреном моћи, у коме наши војници гину у огромном броју. Упркос нашим симпатијама према Украјини, слажем се са онима који тврде да то није у нашим виталним националним интересима“, напомиње генерал.

Zvuci mi kao jos jedna pretpostavka zato sto nemamo uvid u vojne tajne Kremlja, ono sto zvanicno znamo su demilitarizacija i denacifikacija, da li ce se desiti ili ne, to cemo videti kad bude bio kraj, kog nema na vidiku niti imam predstavu kad ce biti.
Ok, ti imas svoje vidjenje i pretpostavljam da ti je na vidiku neka pobuna u Rusiji ili otpor ratu, ekonomski kolaps, ok legit, ja ne dajem sebi toliko prostora da manevrisem kako ce ovog meseca biti ekonomski kolaps, pa industrijski, pa nestasice goriva, raketa, vojnika itd, jer onda upadam u dubioze koje mi izlaze iz vojnog konteksta, e to ti se danas upravo na temi desava, nestasice jaja, benzin, rublja, padanje kroz prozor itd, zato se o frontu pise svaki peti dan.

Vojnog konteksta, kog vojnog konteksta

Najavljulješ borbe za osvajanje mesta koje će sigurno trajati mesecima (a svako mesto se razvuče na par meseci minimalno) a koje su Rusi pogubili za par dana 2022. Gde ti tu vidiš kontekst, ideju, cilj.

Te 2022. Rusi nisu ni priznali poraz i povlačenje, govorili su o "pregrupisavanju", sada će to novo "pregrupisavanje" i vraćanje pozicija sa početka septmebra 2022 plaćati sa stotinama mrtvih svakog dana u narednom periodu.

Uzgred krenule su kiše, rasputica, sad će i zima, najavljuju da će biti baš oštra

Back