RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju, previše od nas traži. Kako možete kupiti nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nama je strana. Mi nismo vlasnici svežine vazduha i bistrine vode. Ako mi ne posedujemo svežinu vazduha i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki deo te zemlje svet je za moj narod. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka maglica u tami šume, sveti su u mislima i iskustvu mog naroda. Sokovi koji teku kroz drveće nose sećanje na crvenog čoveka. Mrtvi beli ljudi zaboravljaju zemlju svog rođenja kada odu u šetnju među zvezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lepu zemlju jer je ona majka crvenog čoveka. Mi smo deo zemlje i ona je deo nas! Mirisne trave naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi su oni naša braća. Stenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplina tela ponija i čovek - svi pripadaju istoj obitelji.

Tako, kad Veliki poglavica iz Vašingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mesto tako da ćemo mi sami moći živeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova deca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ali to neće biti tako lako. Jer ta zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se setiti da je to sveto i morate učiti vašu decu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sećanja mog naroda. Žubor vode glas je oca mog oca.

Reke su naša braća, one nam utoljuju žeđ. Reke nose naše kanue i hrane našu decu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se setiti i učiti vašu decu da su reke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu.

Mi znamo da beli čovek ne razume naš život. Jedan deo zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kad je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje dece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci - zemlji i prema bratu - nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderaće zemlju i ostaviti samo pustoš.

Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Od pogleda na vaše gradove crvenog čoveka zabole oči. A možda je to jer crveni čovek je divlji i ne razume. Nema mirnog mesta u gradovima belog čoveka. Nema mesta da se čuje otvaranje listova u proleće ili drhtaj krila kukaca. A možda je to jer sam divlji i ne razumem. Buka mi vređa uši.

Šta je život ako čovek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem. Indijanac više voli blagi zvuk vetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom.

Vazduh je skupocen za crvenog čoveka jer sve živo deli isti dah - životinja, drvo, čovek. Beli čovek ne izgleda kao da primećuje vazduh koji diše. Kao čovek koji umire mnogo dana on je otupeo na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se setiti da je vazduh skupocen za nas, da vazduh deli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vetar što je mom dedi dao prvi dah takođe će prihvatiti i njegov poslednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mesto gde će i beli čovek moći doći da okusi vetar što je zaslađen mirisom poljskog cveća.

Tako ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo da prihvatimo, postaviću jedan uslov: beli čovek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumem neki drugi način. Video sam hiljade raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio beli čovek ustrelivši ih iz prolazećeg voza.

Ja sam divljak i ne razumem kako dimeći gvozdeni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi.

Šta je čovek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovek će umreti od velike usamljenosti duha. Šta god se dogodilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čoveku.

Sve stvari su povezane.

Morate naučiti svoju decu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih dedova. Da bi poštovali zemlju, recite vašoj deci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu decu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka... Šta god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada čoveku; čovek pripada zemlji! To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Šta god snađe zemlju snaćiće i sinove zemlje.

Čovek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Šta god čini tkanju čini i sebi samome.

Čak i beli čovek, čiji Bog govori i šeta s njim kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet iz zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća posle svega. Videćemo. Jednu stvar znamo, koju će beli čovek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čoveka i njegova samilost jednaka je za crvenog čoveka kao i za belog. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jeste prezirati njenog stvoritelja.

Beli će ljudi nestati možda i pre ostalih plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći uguši ćete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svetlećete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je doneo na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovekom.

Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kada će svi bizoni biti poklani i divlji konji pripitomljeni, tajni kutevi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke zamrljan brbljajućom žicom. Gde je guštara? Otišla je. Gde je orao? Otišao je.

To je kraj življenja i početak borbe za preživljavanje.

Ово је говор "дивљака" - великог Поглавице Сијетла на понуду "цивилизованих" Американаца да им прода земљу.... Када то није урадио послали су коњицу, артиљерију, велике и мале богиње, глад, смрт..... и украли је! Тако и данас "утерују" Народе широм света у "цивилизацију", "демократију", "слободу"....... Списак истребљених Народа је дугачак, списак Народа које данас истребљују још дужи.....Има ли томе краја? УЖАС!

110415133.jpg

Foto: Press Assoc.

Vijesti iz svijeta
Tri velike sile traže odlazak Gadafija

Lideri Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država saopćili su u petak da će NATO nastaviti svoju vojnu kampanju u Libiji sve dok Moamer Gadafi ne napusti vlast.

Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama rekli su da bi dozvoljavanje Gadafiju da ostane na vlasti predstavljalo "nezamislivu izdaju" libijskog naroda, prenijela je VoA.

U zajedničkom saopćenju koje je prenijelo nekoliko svjetskih listova spomenuti čelnici kažu kako je "nezamislivo da neko ko je pokušao masakrirati vlastiti narod može igrati neku ulogu u njegovoj budućoj vladi".

Gadafijeva kći Ajša Gadafi, također u petak, ustala je u obranu svog oca, obrativši se grupi od nekoliko stotina pristalica, okupljenih ispred jedne od njegovih rezidencija u Tripoliju, koju su Sjedinjene Države bombardirale 1986. godine.

Ajša Gadafi je rekla okupljenima da bi ostavka njezina oca predstavljala, kako se izrazila, "uvredu" za sve Libijce.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se u petak drugi dan uzastopno u Berlinu u nastojanju da izglade nesuglasice oko toga kako bi trebalo voditi vojnu intervenciju u Libiji.

Francuska i Britanija pozivaju saveznike da pojačaju zračne napade na Gadafijeve snage, ali druge zemlje strahuju od proširivanja vojne misije. NATO je saopćio da je u petak usvojio novu politiku s ciljem lakšeg uključivanja vanjskih partnera u alijansu.

U petak su također obavljeni sastanci s dužnosnicima Rusije, koja se protivi vojnoj intervenciji u Libiji. Planirani su i dodatni sastanci sa dužnosnicima Ukrajine i Gruzije.

Gadafijeve snage u četvrtak su zasipale raketama grad Misratu, a pobunjenici kažu da su u tome gradu, trećem po veličini u Libiji, ubijene najmanje 23 osobe.

Libijska televizija je izvijestila da su zrakoplovi NATO-a u četvrtak napadali ciljeve u Tripolija. Očevici u prijestolnici kažu da se čulo nekoliko snažnih eksplozija ubrzo nakon što su zrakoplovi NATO-a proletjeli nebom iznad grada.

(FENA)

110415133.jpg

Foto: Press Assoc.

Vijesti iz svijeta
Tri velike sile traže odlazak Gadafija

Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama rekli su da bi dozvoljavanje Gadafiju da ostane na vlasti predstavljalo "nezamislivu izdaju" libijskog naroda, prenijela je VoA.

U zajedničkom saopćenju koje je prenijelo nekoliko svjetskih listova spomenuti čelnici kažu kako je "nezamislivo da neko ko je pokušao masakrirati vlastiti narod može igrati neku ulogu u njegovoj budućoj vladi".

...........

Од ове три профашистичке државе једино се прва може сматрати силом, друге две су само марионете. Али све три имају богато искуство у масакрирању Народа широм планете Земље па им није за веровати када кажу да се секирају за цивиле и Либијце. Секира их то што им истичу концесије на искоришчавање извора нафте у Либији и хтели би да то надаље раде а да Либијцима дају по долар-два за барел. И то би било много. Зато је за њих "незамисливо" да Пуковник остане на власти исто као што је Американцима пре двадесетак година било "незамисливо да Генерал Норијега буде претседник Панаме" јер је овај изјавио да ће, по истеку концесије за панамски канал овај вратити под суверенитет Панаме. Тада су Американци напали и окупирали Панаму, киднаповали Норијегу и овај данас робија у Француској, ако је уопште жив! Какве ли случајности - концесије = демократија, љутска права,. слободе...? А да им је обновио концесије подржавали би га исто као и људождера Иди Даду Амина коме су обезбедили азил у Саудијској Арабији када га је његов народ коначно срушио са власти иако су га ове три "силе" здушно поддржавале, нарочито Француска! Али делио дијаманте, 'еби га...:rtfm::dash: УЖАС!!!

Зато, не попуштај Пуковниче! Да су Кинези попустили на Тргу Небеског Мира данас би били колонија и сиротиња а сада су друга економска сила на свету! Браво!!! :klap:

Poslednja izmena:
Snimak od 13 minuta i gde god prođe svi ga pozdravljaju.Još nisu saznali koliko je on zlo,treba poslati bengazija i ovo buđavo društvo koje tvrdi da je zločinac da obaveste o tome ove prolaznike što ga pozdravljaju po Tripoliju.

FRANCUSKI PILOTI: GADAFIJEVA VOJSKA ODLIČNO KAMUFLIRANA
(3) Četvrtak, 14. April, 2011.| Autor: Agencija FoNet

SREDOZEMLJE- Snage libijskog lidera Muamera el Gadafija su odlično kamuflirane, tako da ih je teško otkriti iz vazduha, tvrde francuski piloti angažovani u operacijama iznad Libije, poredeći situaciju sa ponašanjem srpskih snaga na Kosovu, koje su u vazdušnim udarima alijanse 1999. godine izgubile mali broj tenkova i oklopnih vozila.

Francuski piloti navode da je, uprkos modernoj tehnologiji, teže nego ranije uočiti iz vazduha Gadafijeve snage.

Prema podacima NATO, avioni alijanse su u sredu imali 159 letova iznad Libije, od kojih je 60 bilo napadačkih.

Piloti koji učestvuju u tim napadima, međutim, ne mogu uvek jasno identifikovati mete, tako da se često vraćaju na palubu francuskog nuklearnog nosača aviona "Šarl De Gol", a da nisu bacili bombe.

Na terenu je teško uočiti da vazdušni udari NATO imaju veliki uticaj na pomeranje linije fronta, ali Francuzi navode da je došlo do poboljšanja koordinacije između NATO i pobunjenika u Bengaziju.

:super: :super: :super: :super: :super: Gadafi je genije!!! :super: :super: :super: :super:

I na kolikoj teritoriji se prostire,i sa koliko država koji imaju domoradačko pilitičko rukovodstvo su uspostavili diplomatske veze?
O tome ,naravno,Sjedinjene države ćute.
Imaju oni sistem po kome kada sruše Gadafija dolaze razni EUro zvaničnici da im drže predavanja kako je to bio rat za njihovo dobro i da treba da zavole NATO i "zaoadne saveznike",a oni će im pokazati kako da žive,pošto su im prvo pokazali kako da umiru i,verovatno,im na kraju dovesti pored drugih institucija i MMF.

Kad Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju, previše od nas traži. Kako možete kupiti nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nama je strana. Mi nismo vlasnici svežine vazduha i bistrine vode. Ako mi ne posedujemo svežinu vazduha i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki deo te zemlje svet je za moj narod. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka maglica u tami šume, sveti su u mislima i iskustvu mog naroda. Sokovi koji teku kroz drveće nose sećanje na crvenog čoveka. Mrtvi beli ljudi zaboravljaju zemlju svog rođenja kada odu u šetnju među zvezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lepu zemlju jer je ona majka crvenog čoveka. Mi smo deo zemlje i ona je deo nas! Mirisne trave naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi su oni naša braća. Stenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplina tela ponija i čovek - svi pripadaju istoj obitelji.

Tako, kad Veliki poglavica iz Vašingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mesto tako da ćemo mi sami moći živeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova deca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ali to neće biti tako lako. Jer ta zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se setiti da je to sveto i morate učiti vašu decu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sećanja mog naroda. Žubor vode glas je oca mog oca.

Reke su naša braća, one nam utoljuju žeđ. Reke nose naše kanue i hrane našu decu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se setiti i učiti vašu decu da su reke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu.

Mi znamo da beli čovek ne razume naš život. Jedan deo zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kad je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje dece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci - zemlji i prema bratu - nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderaće zemlju i ostaviti samo pustoš.

Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Od pogleda na vaše gradove crvenog čoveka zabole oči. A možda je to jer crveni čovek je divlji i ne razume. Nema mirnog mesta u gradovima belog čoveka. Nema mesta da se čuje otvaranje listova u proleće ili drhtaj krila kukaca. A možda je to jer sam divlji i ne razumem. Buka mi vređa uši.

Šta je život ako čovek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem. Indijanac više voli blagi zvuk vetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom.

Vazduh je skupocen za crvenog čoveka jer sve živo deli isti dah - životinja, drvo, čovek. Beli čovek ne izgleda kao da primećuje vazduh koji diše. Kao čovek koji umire mnogo dana on je otupeo na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se setiti da je vazduh skupocen za nas, da vazduh deli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vetar što je mom dedi dao prvi dah takođe će prihvatiti i njegov poslednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mesto gde će i beli čovek moći doći da okusi vetar što je zaslađen mirisom poljskog cveća.

Tako ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo da prihvatimo, postaviću jedan uslov: beli čovek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumem neki drugi način. Video sam hiljade raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio beli čovek ustrelivši ih iz prolazećeg voza.

Ja sam divljak i ne razumem kako dimeći gvozdeni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi.

Šta je čovek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovek će umreti od velike usamljenosti duha. Šta god se dogodilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čoveku.

Sve stvari su povezane.

Morate naučiti svoju decu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih dedova. Da bi poštovali zemlju, recite vašoj deci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu decu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka... Šta god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada čoveku; čovek pripada zemlji! To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Šta god snađe zemlju snaćiće i sinove zemlje.

Čovek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Šta god čini tkanju čini i sebi samome.

Čak i beli čovek, čiji Bog govori i šeta s njim kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet iz zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća posle svega. Videćemo. Jednu stvar znamo, koju će beli čovek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čoveka i njegova samilost jednaka je za crvenog čoveka kao i za belog. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jeste prezirati njenog stvoritelja.

Beli će ljudi nestati možda i pre ostalih plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći uguši ćete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svetlećete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je doneo na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovekom.

Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kada će svi bizoni biti poklani i divlji konji pripitomljeni, tajni kutevi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke zamrljan brbljajućom žicom. Gde je guštara? Otišla je. Gde je orao? Otišao je.

To je kraj življenja i početak borbe za preživljavanje.

Ово је говор "дивљака" - великог Поглавице Сијетла на понуду "цивилизованих" Американаца да им прода земљу.... Када то није урадио послали су коњицу, артиљерију, велике и мале богиње, глад, смрт..... и украли је! Тако и данас "утерују" Народе широм света у "цивилизацију", "демократију", "слободу"....... Списак истребљених Народа је дугачак, списак Народа које данас истребљују још дужи.....Има ли томе краја? УЖАС!
amerika je genocidna tvorevina od strane iluminatsko masonskih okultista koji su infiltrirani u sve pore svih "demokratskih" drustava koje oni oblikuju po svom sablonu. Bombarduju i otimaju sve koji im se suprotstavljaju i ne zele biti zavisni od njih. Krajnji cilj je jedna svetska Vlada, drasticno smanjenje populacije i potpuna kontrola ljudi. To je posast koja ubrzano napreduje....

Moamer el Gadafi: Sećanja iz mog života
Prolog

U ime Allaha, blagotvornog i milosrdnog!

Već 40 godina, ili je možda prošlo i više od toga? -ne sećam se više - činio sam sve što sam mogao da bih ljudima dao kuće, bolnice, škole. Kad su bili gladni davao sam im hranu, čak sam i u Bengaziju pustinju pretvorio u žitnicu. Usprotivio sam se i preživeo napade onog kauboja Reagana. Kada je ubio moju usvojenu sirotu kćer želeo je ubiti mene. Umesto mene ubio je to siroto dete.
Pomagao sam svojoj braći i sestrama u Africi novčanim potporama za Afričku Uniju, činio sam sve što je bilo u mojoj moći da ljudi shvate koncept demokratije u kojoj narodni odbori upravljaju našom zemljom. Ali ni to nije nikada bilo dovoljno - kao što su mi mnogi rekli, čak i ljudi sa kućama od 10 soba, novim ormarima i nameštajem, nisu nikada bili zadovoljni. U svojoj sebičnosti uvek su želeli više. Pa bi Amerikancima i drugim posetiocima pričali da im je potrebna "demokratija" i "sloboda", ni u jednom trenutku shvatajući da pričaju o sistemu u kom se ljudi kolju, u kom najveće pseto ždere sve ostale psiće - no oni su i dalje ostajali ošamućeni i zavedeni s te dve reči ne shvatajući kako u Americi nema besplatnih lekova, da u "slobodi" i u "demokratiji" nema besplatnih bolnica niti podele besplatnih stanova. Nema čak ni besplatnog obrazovanja, pa ni besplatne hrane osim kada ljudi moraju prositi ili stajati u dugim redovima da bi dobili tanjir supe. Bez obzira šta ja radio nekima nikada nije bilo dosta, ali drugi, ti drugi su znali da sam ja sin Gamala Abdela Nasera jedinog istinskog Arapskog i Muslimanskog vođe kog smo imali još od vremena Salaha al Dina, čoveka koji je za svoj narod uzeo pa mu darovao Suecki kanal. Tako sam i ja, za svoj narod uzeo i narodu darovao celu Libiju.
Naserovim stopama koje sam pokušao slediti kako bi svoj narod sačuvao od kolonijalne dominacije - od lopova koji su nas želeli opljačkati.

Danas, ja sam cilj napada najsnažnijeg saveza u vojnoj istoriji, moj mali afrički sin, Obama, želi me ubiti kako bi oduzeo slobodu našoj zemlji, kako bi nam ukrao naše besplatne stanove, naše besplatne lekove, naše besplatno obrazovanje i zamenio ih američkim lopovlukom koji se naziva "kapitalizam". No svi mi u trećem svetu znamo šta "kapitalizam" zapravo znači. To znači da korporacije upravljaju svetom a narod trpi i stenje. To takođe znači da za mene više nema izbora, da se "kapitalizmu" moram suprotstaviti i da ću na tom putu, ako Allah to poželi, morati i umreti. Želim da svi znate koji je to put: To je onaj isti put kojim smo zajedno kročili, koji je našu zemlju učinio bogatom, doneo joj poljoprivredna zemljišta tamo gde je nekad bila pustinja, to je put koji nam je dao hranu i zdravlje i čak nam omogućio da u ovoj našoj Libijskoj Džamahiriji zaposlimo našu afričku i arapsku braću i sestre.

Ja ne želim umreti, ali ako se to dogodi u nastojanju da spasim našu zemlju i moj narod, mnoge hiljade vas koji ste svi moja deca, onda neka tako bude.

Neka ova oporuka koju pišem bude moja, možda zadnja, poruka svetu - poruka čoveka koji se usudio suprostavi se krstaškim napadima NATO saveza, koji se drznuo suprotstaviti se okrutnosti i izdaji, koji se usprotivio Zapadu i njegovim kolonijalnim apetitima i neka se upamti da sam sa svojom afričkom braćom, sa svojom istinskom Arapskom i Muslimanskom braćom bio Svetlo. Dok su drugi gradili dvorce ja sam živio u skromnoj kući i u šatoru, u kojima nikada nisam zaboravio detinjstvo i mladost provedene u Sirti. Neka se upamti da nikada nisam uludo trošio nacionalno bogatstvo i da sam poput Salaha al Dina koji je osvojio Jerusalem na čast Islama, za sebe uzeo jako malo.

Na Zapadu neki me zovu poremećenim i ludakom, no i oni znaju istinu ali nastavljaju sa lažima. Oni znaju da je naša zemlja suverena, nezavisna i slobodna i da nije pod kolonijalnom potčinjenošću. Oni takođe znaju da su moja vizija i moj put jasni mom narodu i da ću se do zadnjega uzdaha boriti da bi svi mi i naša Libija ostali slobodni.

Neka nam Allah svemogući pomogne da mu ostanemo verni i slobodni. Bog je velik!

Moamer el Gadafi, Vođa Revolucije

U Tripoliju 9. Aprila 2011

Ljudina:klap::worth:

Pukovnikovi tenkovi ulaze u Misuratu .

8:17am

Al Jazeera has obtained footage of tanks entering Misurata, a city in western Libya that has been under siege for weeks by forces loyal to Muammar Gaddafi.

Residents there warn of "an impending massacre" as limited medical facilities become overwhelmed.

Al Jazeera's Nick Clark introduces the footage and describes efforts to evacuate Libya's third largest city.

12.10 - Гадафијеве снаге испалиле стотињак пројектила на Мисурату. Борбе на потезу између Аџдабије и Бреге настављене несмањеном жестином.

NATO ostaje bez "pametnih" bombi i drugih vrsta naoružanja u Libiji, gde izvodi operaciju protiv tamošnjeg lidera Muamera el Gadafija, piše "Vašington post".

Libija
VAŠINGTON - NATO ostaje bez "pametnih" bombi i drugih vrsta naoružanja u Libiji, gde izvodi operaciju protiv tamošnjeg lidera Muamera el Gadafija, piše "Vašington post".

Navodeći izjave izvora iz NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država, uticajni američki list piše da nedostatak municije pokazuje da su Velika Britanija, Francuska i druge evropske zemlje ograničene čak i pri izvođenju relativno male vojne akcije.

Nedostatak naoružanja, zajedno za ograničenim brojem letelica koje im stoje na raspolaganju, pojačao je zabrinutost pojedinih zvaničnika, koji se pitaju da li SAD mogu da nastave da izbegavaju vraćanje vazdušnim udarima, navedeno je u izveštaju.

Za sada, komandant NATO snaga (general Šarl Bušar) nije pozvao Amerikance da se vrate udarima, ali nekoliko američkih zvaničnika, kako piše "Vašington post", predviđaju da će biti pozvani natrag u operaciju.

Trenutno svega šest od 28 zemalja NATO sprovodi vazdušne udare u Libiji, dok Francuska i Velika Britanija učestvuju u polovini njih.

Polovinu sprovode Belgija, Danska, Norveška i Kanada, preneo je Frans pres.

Glavobolje tvoraca libijskog košmara
SVET | MIROSLAV STOJANOVIĆ | APRIL 14, 2011 AT 16:28
Piše Miroslav Stojanović
U zapadnim prestonicama raste gotovo paničan strah od ratne „pat pozicije“, rastakanja libijske države i stvaranja plodnog tla za razarajući terorizam tik uz evropsku granicu
Očekivanja da će libijski pobunjenici lako izići na kraj s Gadafijem kada mu bombama unište avijaciju i teško naoružanje, nisu se ispunila. Zapadni lideri, vojni i politički stratezi, trustove mozgova i moćne obaveštajne službe, našli su se očigledno pred velikim problemom: kako izaći iz krvavog libijskog košmara koji su sami stvorili. I situacije u kojoj raste gotovo paničan strah od vojne „pat pozicije“, dramatične podeljenosti libijskog društva, rastakanja države i stvaranja plodnog tla za razarajući terorizam tik uz evropske granice.
Američki general Karter Ham, komandovao operacijom bombardovanja Libije pre nego što je NATO preuzeo tu ulogu, ne veruje više u pobedu pobunjenika. Nepredvidljiva ratna sreća može se (pre)okrenuti samo uz angažovanje kopnenih snaga. A toga, uprkos insistiranju i pritisku iz nekih prestonica, po svemu sudeći neće biti.
„NEZAHVALNOST“ POBUNJENIKA
Iz komande zapadne vojne alijanse su se naprasno setili kako njihov posao nije da se bore na strani Gadafijevih protivnika, nego da „štite civile“. Kao da se minulih dana nije sve dešavalo, i dešava, upravo obrnuto. Zapad se u ionako krvavom građanskom ratu svrstao na jednu stranu, na stranu pobunjenika, da bi na paradoksalan način izazvao njihov gnev: u Bengaziju, središtu pobune, NATO optužuju da je gotovo više štete naneo njima i civilima, nego Gadafiju. Jedan od lidera takozvanog „prelaznog nacionalnog saveta“ (vlade) pobunjenika Ali il Asavi konstatuje da su problemi nastali kada je od „koalicije voljnih“ Francuza, Britanaca i Amerikanaca, komandu nad bombardovanjem preuzeo NATO.
Suočen sa tom konstatacijom, u razgovoru s novinarima „Špigla“ generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmuzen kaže da to „nije fer“. Za izvesno jenjavanje vazdušnih napada, uz opasku da će se narednih dana pojačati, pravda se „lošim vremenom“, a „kolateralne žrtve“ među civilima pokušava da „uknjiži“ na Gadafijev konto: režim ih „bezočno koristi kao živi štit“.
Generalni sekretar, čijoj prirodi bi, kaže, više odgovarao prvi deo titule, da bude general (da preseče i lupi pesnicom o sto), nego sekretar (mora da traga za mučnim kompromisom među dvadeset osam različitih članova alijanse i različitih interesa), brani se i od optužbi da je NATO kasno isposlovao saglasnost svojih članova da u libijskoj ratnoj avanturi preuzme komandu. Francuzi su hteli komandu za sebe, Nemci su odbijali da se vojno angažuju, a Turci su blokirali svaki dogovor. Ovoga puta sve je, kaže, u poređenju s devedesetim godinama ipak teklo brzo. Da se postigne saglasnost o NATO angažovanju na Balkanu (bombardovanje Jugoslavije) alijansi je bilo potrebno više meseci.
Iako ratnički raspoložen, na pitanje može li alijansa ovaj rat dobiti bez angažovanja kopnenih trupa na libijskom tlu, Rasmuzen kaže da bi „pošten odgovor“ glasio: za ovaj sukob ne postoji vojno rešenje. Neophodno je političko rešenje, a on je uveren da će se takvo rešenje uslediti u „bliskoj budućnosti“, uz očuvanje, po svaku cenu, integriteta Libije.
Ovom izjavom se, bar verbalno, poriču spekulacije o navodnim planovima sa zapadne strane o podeli libijske teritorije na istok, bogat naftom i naftnim postrojenjima, sa pobunjeničkim Bengazijem (drugi grad u zemlji po veličini, 700.000 stanovnika) i zapad, s Tripolijem kao centrom.
Da će libijska drama potrajati, govore, međutim, vesti da su pobunjenici odbili mirovni plan koji je predložila delegacija Arapske unije predvođena predsednikom Južnoafričke Republike Zimom. Taj plan je prethodno prihvatio Moamer el Gadafi. Kako je u ponedeljak saopšteno javnosti, plan je predviđao uspostavljanje trenutnog primirja, obezbeđivanje koridora za dostavljanje humanitarne pomoći, zaštitu stranaca koji su se zatekli u Libiji i otpočinjanje pregovora vlasti i opozicije, s naglaskom na neophodne političke i ustavne reforme.
POSLEDICE „ARAPSKIH REVOLUCIJA“
U tom planu se nije spominjao Gadafijev odlazak s vlasti, glavna „stavka“ na kojoj pobunjenici insistiraju očigledno dodatno ohrabreni izjavama njihovih moćnih protežera na Zapadu. Ministri spoljnih poslova SAD, Nemačke i Italije su, naime, pred odlazak na sastanak „kontakt grupe“ za Libiju, u Katar (sreda) bili jednoglasni u stavu da „budućnost Libije vide bez Gadafija“. Hilari Klinton je precizirala da to znači neizostavni odlazak Gadafija i „njegovog klana“ ne samo s vlasti, nego i iz zemlje.
Evropska familija se, inače, sve drastičnije suočava s posledicama „arapskih revolucija“. I dramatičnih podela koje te posledice izazivaju. Reč je o talasu izbeglica iz Tunisa (uglavnom) i Libije koji zapljuskuje, najpre i najviše, Maltu i Italiju. Italijanski premijer Berluskoni govori o „ljudskom cunamiju“, a njegov ministar unutrašnjih poslova Maroni o „egzodusu biblijskih razmera“.
Opet su se na udaru našli majušno italijansko ostrvo u Sredozemnom moru Lapeduza i davljenici, oni su pokušavali da se u krcatim i rashodovanim barkama domognu njegove obale i – izazove Evrope. Od januara se na ovo ostrvo, i na obale Malte, iskrcalo 26.000 nesrećnika, a njihov broj iz dana u dan raste, uprkos patrolama italijanskih ratnih brodova koji pokušavaju da ih u tome osujete.
Italijanska vlada je opisujući situaciju krajnje dramatičnom zahtevala od partnera u Evropskoj uniji hitnu pomoć i solidarnost, pre svega u preuzimanju izbeglica. I naišla na zatvorena vrata. Iz Berlina, Pariza i Beča, Rimu je odgovoreno da za tako „veliku zemlju“, kao što je Italija, toliki broj izbeglica ne predstavlja (pre)veliki problem. I da sama treba da ga reši.
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Maroni je sa sastanka sa kolegama iz Evropske unije otišao besan. Molili smo, kaže ministar, za solidarnost, a rečeno nam je da se sami snađemo. Pitam se posle svega ima li uopšte smisla biti u Evropskoj uniji? Bolje je biti sam, nego u lošem društvu.
I Berluskonijevi koalicioni partneri iz Severne lige su uvereni da bi, na ovom slučaju, Italija trebalo da „zategne konopac“, po cenu, u krajnjoj konsekvenci, napuštanja evropske familije.
AGENT 008 U TRIPOLIJU
To se svakako neće desiti, ali su se političke strasti zbog afričkih izbeglica uskovitlale. Italijani su nagovestili da će svim izbeglicama uručiti vize oročene na pola godine, s kojima bi mogli slobodno da krstare šengenskim prostorom. To je izazvalo gnev u Parizu i Berlinu. Francuske i nemačke vlasti, dakako, znaju da bi se u tom slučaju najveći broj došljaka, a procenjuju da je, prevashodno, reč o ekonomskim migrantima, a ne (političkim) azilantima, zaputio upravo u ove dve zemlje. „Lukavi italijanski trik“ je shvaćen kao „pokušaj ucene“. I usledio je, ne samo preventivni, kontraudar. Francuzi su, uprkos Šengenu, već uveli strogu kontrolu granice prema Italiji i uhapsili 2.600 izbeglica iz Tunisa. Nemci su zapretili takođe istom merom i saopštili da neće priznavati papire (vize) izdate u Italiji!
Stvari su se, ne samo politički, nego i pravno, iskomplikovale. Italijani se, naime, pozivaju na smernice koje je Evropska unija prihvatila 2001. godine o solidarnom preuzimanju obaveza u sličnim situacijama. Iz briselske centrale poručuju da Italijani zaista na to imaju pravo. Ministri unutrašnjih poslova su to, međutim, na spomenutom „kriznom“ sastanku u ponedeljak ignorisali. Saglasili su se da hitno treba olakšati tešku situaciju s izbeglicama samo Malti. Predstavnici nekoliko zemalja su izrazili odmah spremnost da preuzmu jedan broj izbeglica iz Libije, a njih je nešto preko hiljadu našlo privremeno utočište na Malti. Italiji je ponuđena samo izvesna finansijska pomoć i slanje brodovlja koje bi patroliralo i stražarilo u tunižanskim vodama. Vlada Tunisa, međutim, do sada nije bila raspoložena da prihvati ovu ponudu.
Libija, inače, izaziva politička varničenja u Berlinu ne samo zbog moguće navale izbeglica. Kad je reč o njima, opozicione partije, pre svega Levica i zeleni, oštro kritikuju „nedopustivo tvrd“ stav vlasti i „zatvaranje vrata“ pred onima kojima je pomoć nasušno potrebna.
Oštre polemike izaziva konfuzija u spoljnoj politici Berlina kada je reč o Libiji. Još se, naime, nisu stišale strasti oko držanja zvaničnog Berlina prilikom izglasavanja rezolucije o Libiji – dozvoljavala je kontrolu njenog neba, eufemizam za razorna bombardovanja koja su usledila – kad se Nemačka uzdržala, a sada se nagoveštava radikalan zaokret: Berlin je, kako se čuje, rešen da pošalje vojnike Bundesvera u Libiju („Eufor Libija“) radi obezbeđivanja humanitarne pomoći, ako do takve operacije dođe. Činiti to u zemlji zahvaćenoj građanskim ratom, makar pod „maslinovim grančicama“, ravno je, upozoravaju vladini kritičari, potencijalnom ulasku u rat.
Taj preokret „golubova“, koji su odbijali bilo kakvo vojno angažovanje kada je reč o Libiji (uz upozorenje zvaničnika: onaj ko interveniše u Libiji, mora intervenisati svuda gde se, i kad se, pojavi kriza), uslovljen unutrašnjim političkim razlozima, u „jastrebove“ uslovljen je sada spoljnopolitičkim motivima: Berlin bi želeo da izađe iz neugodne izolacije u kojoj se našao kada je reč o zapadnim partnerima i saveznicima. Javnost, međutim, ne prihvata sa simpatijama prevelika „tumbanja“ i oštre političke zaokrete.
Iza i ispod bučne političke retorike i polemike, Nemci povlače u potaji i van javne scene neobične poteze: u tajnoj misiji u Tripoliju nedavno je boravio njihov (čuveni) „agent 008“. Reč je o Brendu Šmidbaueru, bivšem državnom sekretaru u vladi Helmuta Kola, koji je od 1991. do 1998. godine koordinirao delatnost nemačkih tajnih službi.
U njegovom slučaju nije se radilo samo o političkoj kontroli obaveštajaca: lično je učestvovao u mnogim važnim misijama i operacijama, u Libanu, Iranu, (bivšem) Sovjetskom Savezu, zbog čega je i dobio nadimak „008“, pošto mu je broj sedam, i prednost, ugrabio Džejms Bond.

Iza i ispod bučne političke retorike i polemike, Nemci povlače u potaji i van javne scene neobične poteze: u tajnoj misiji u Tripoliju nedavno je boravio njihov (čuveni) „agent 008“. Reč je o Brendu Šmidbaueru, bivšem državnom sekretaru u vladi Helmuta Kola, koji je od 1991. do 1998. godine koordinirao delatnost nemačkih tajnih službi.
.

Uvek mi je smesno kada ljudi javno pricaju o tajnim akcijama cuvenih ljudi.

ALO! PSSSSSSSSSSST!

110416074.jpg

Foto: Reuters

Libija
Gaddafijeve snage granatiraju Misratu, pobunjenici napreduju ka Bregi

Snage lojalne libijskom čelniku Muammaru el Gaddafiju ispalile su u subotu najmanje 100 raketa na Misratu, tvrde predstavnici pobunjenika.

"Ispalili su rakete na industrijsko područje tokom jutra, najmanje stotinu njih je ispaljeno. Nema izvještaja o žrtvama", kazao je Reutersu portparol pobunjenika Abdelbaset Abu Mzeriek.

Misrata je jedino veće uporište pobunjenika na zapadu Libije. Gaddafijeve snage već nekoliko sedmica drže grad pod opsadom, a vjeruje se da je u napadima do sada poginulo više od stotinu ljudi.

Više od 100 projektila ispaljeno je i u petak, a pobunjenici su saopćili da su vladine snage uspjele da dođu do gradskog centra.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u međuvremenu je saopćila kako ima dokaze da su Gaddafijeve snage bacale ubojite kasetne bombe u stambeno područje Misrate.

Portparol libijske vlade Moussa Ibrahim odbacio je optužbe, rekavši da želi da vidi dokaze za te navode.

Pukovnik Hamid Hasi, koji se bori na strani libijskih pobunjenika, izjavio je u subotu da se njegove snage približavaju strateški važnom gradu Brega, pošto su ih odatle potisnule Gaddafijeve snage.

On je kazao da su za prodor pobunjenika zaslužni NATO udari, koji su oslabili libijsku vojsku.

(FENA)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back