RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako Amerikanci zaista uvedu tu "zonu zabranjenog leta" nad Libijom to nece znaciti nista, uveli su to u Iraku jos 1991. pa sve do 2003, Sadam je svo to vreme nije silazio sa vlasti - 12 godina zone zabranjenog leta u Iraku nije zbacilo sa vlasti Sada, nista oni nece moci uraditi bez kopnene invazije, a ako bude kopnena invazija libijske trupe treba da ih cekaju ne u pustinji nego u gradovima, Amerikanci znaju da ratuju samo ukoliko razmenjuju vatru sa velikih udaljenosti, dok u gradovima bi razmena vatre bila na razdaljinama od 300m, a tu su jako ranjivi - u puskaranju, dok libijska armija u pustinji nema nikave sanse brotiv Amerike, libijska armija bi mogla da im nanese velike gubitne u gradovima, a i takodje dobro se pripiremiti za dugotrajni gerilski rat protiv americkih okupatora poput onog u Iraku - i tu su Amerikanci veoma ranjivi.

661pxlibyatopography.png

583px-LibyaOMC.png

Mapa Libije

Ako Amerikanci zaista uvedu tu "zonu zabranjenog leta" nad Libijom to nece znaciti nista, uveli su to u Iraku jos 1991. pa sve do 2003, Sadam je svo to vreme nije silazio sa vlasti - 12 godina zone zabranjenog leta u Iraku nije zbacilo sa vlasti Sada, nista oni nece moci uraditi bez kopnene invazije, a ako bude kopnena invazija libijske trupe treba da ih cekaju ne u pustinji nego u gradovima, Amerikanci znaju da ratuju samo ukoliko razmenjuju vatru sa velikih udaljenosti, dok u gradovima bi razmena vatre bila na razdaljinama od 300m, a tu su jako ranjivi - u puskaranju, dok libijska armija u pustinji nema nikave sanse brotiv Amerike, libijska armija bi mogla da im nanese velike gubitne u gradovima, a i takodje dobro se pripiremiti za dugotrajni gerilski rat protiv americkih okupatora poput onog u Iraku - i tu su Amerikanci veoma ranjivi.

Opet dzabe ce im biti jer Gadhafi ne moze mobilisati puno snaga da bi ratovali na gerilski nacin protiv Amerike jer Gadhafijevi placenici za to nemaju morala jer Libijski pobunjenici ce ustanoviti drzacvu i oni ce napraviti jednu efikasnu drzavu a to je na bazi Islamske demokracije koja ce biti po mjeri vecine Libijskog naroda a gerilci Gadhafijevi ne mogu uspjeti cak ni u pustinji jer bitce likvidirani jer Gadhafi ce biti uhapsen i bitce objesen javno na trgu u Tripoliju.

Karpenter: Raste domaći pritisak za intervenciju u Libiji
Politika - Pre 2 sata i 12 minuta
VAŠINGTON - Američka administracija je i dalje nesklona vojnoj intervenciji u Libiji, svesna da će teško dobiti saglasnost Saveta bezbednosti UN, ali raste domaći pritisak za takav način rešavanja libijske krize, izjavio je danas potpredsednik uglednog vašingtonskog instituta Kejto, Ted Karpenter.

Savet bezbednosti UN će vrlo teško doneti odluku o intervenciji u Libiji, jer se tome protive Rusija i Kina, rekao je Karpenter za Tanjug, precizirajući da se zasad govori o dve opcije vojne intervencije - o uvođenju zone neletenja i ograničenoj pomoći u oružju pobunjenicima.

Ako bi došlo do takve intervencije, verovatno bi bila po modelu intervencije u Bosni i Hercegovini, ili na Kosovu, gde je Vašington namerno zaobišao Savet bezbednosti i pokazao puni prezir prema toj instituciji, istakao je Karpenter.

On je napomenuo da je administracija u Vašingtonu i dalje nesklona toj ideji, ali da je izložena rastućim pritiscima kod kuće da se američka vojska upusti u tako nešto.

Ti pritisci, prema njegovim rečima, dolaze iz dva pravca, od nekonzervativnih i, kako ih je nazvao, liberalno-humantarnih snaga.

Ima indikacija i da su druge sile u NATO-u izložene sličnim domaćim pritiscima, dodao je Karpenter.

On pritom smatra da podrška javnosti tih zemalja oružanoj intervenciji u Libiji nije velika, već da se radi o uticaju lobističkih grupa, koje su prisutne u medijima i forsiraju takvu agendu, barem u smislu uvođenja zone neletenja.

"Nadam se da će (libijski lider Moamer) Gadafi otići s vlasti što pre, pa neće biti potrebe za vojnom intervencijom. Ne bih voleo da NATO i SAD budu uključeni u to", rekao je Karpenter.

Mislim da im se zaradjuje novac jer svako bi otisao u rat kad bi mogao zaraditi osam hiljada eura mjesecno.A zna se da su ti vojnici u prosjeku neskolovani i nemaju fakultete.

Poslednja izmena:
Opet dzabe ce im biti jer Gadhafi ne moze mobilisati puno snaga da bi ratovali na gerilski nacin protiv Amerike jer Gadhafijevi placenici za to nemaju morala jer Libijski pobunjenici ce ustanoviti drzacvu i oni ce napraviti jednu efikasnu drzavu a to je na bazi Islamske demokracije koja ce biti po mjeri vecine Libijskog naroda a gerilci Gadhafijevi ne mogu uspjeti cak ni u pustinji jer bitce likvidirani jer Gadhafi ce biti uhapsen i bitce objesen javno na trgu u Tripoliju.

Pre svega do invazije ni nece doci gotovo sigurno, ali ako dodje i te kako ce biti borbi u gradovima a ne u pustinji i Amerikanci ce i te kako ginuti po ulicama Tripolija kao sto su ginuli po ulicama Bagrada i ostalih irackih gradova, a zonom zabranjenog leta nece moci da zbace sa vlasti Gadafija, nisu ni Sadama mogli da zbace od 1991. do 2003, nece ni Gadafija.

Jemen: Vojska upala na univerzitet, napala studente gumenim mecima
Blic - Pre 21 minut
SANA - Vojska Jemena upala je danas na univerzitet u prestonici Sani, ispaljujući gumene metke i suzavac na studente koji su se priključili sve glasnijim javnim pozivima da predsednik te zemlje Ali Abdulah Saleh podnese ostavku, rekao je lider studenata sa Univerziteta u Sani Ridvan al-Masud. Demonstracije u Jemenu traju već nedeljama

Al-Masud je naveo da ima povređenih studenata, ali još nema zvaničnih podataka o žrtvama.

Beta

A ovi pendrece i gumenjacima,pa demokracijo,ima li te.

U Vijetnamu je 100.000 Vijetkongovaca naoruzanih samo kalasnjikovima gerilskim nacinom ratovanja porazilo 600.000 tesko naoruzanih Amerikanaca (od 1965. do 1973.)

Не можеш упоређивати Вијетнам и Либију. Савременим електронским сретствима ратовања погодује сува пустињска клима и ту су много ефикаснија док је вијетнамска џунгла нешто сасвим друго. У залеђу Вијетнама су стајале Кина и СССР као логистичке базе које се нису могле уништити а Гадафи је у сасвим другом окружењу, и да на набрајам даље. А и имали су много више од "калашњикова"! Једина Гадафијева нада је да брзо расчисти ситуацију, сваки дан му је драгоцен. Њему не одговара развлачење, преговори једино ако закњучи да је ситуација ван његове контроле али то побуњеници неће прихватити.

Nisam napljuvao Americku armiju nego sam naveo glavni razlog zbog kojeg bih i ja otisao u rat da sam Amerikanac.Da sam u Americi i da sam Amerikanac sigurno bih se prijavio u vojsku i bio bih vojnik jer bih imao priliku da zaradim puno novca u neka ratna zarista gdje Americka vojska ratuje.Vidite li da se sada polako smiruje stanje u Afganistanu i Iraku i da je sada potrijebno Americkoj armiji novo zariste u kome bi mogli da vojno intervenisu i da tako ostanu neko vrijeme u Libiji dok Libija predje tranziciju.Inace ne govorim o tome da je Amerika kriva za pobunu u Libiji jer sam narod Libije je rijesio da uzme stvari u svoje ruke jer narod Libije zeli demokraciju a Amerika je tu da pomogne Libijskom narodu da postanu demokratska drzava.

Sve bi to bilo kad bih zavrsio posao u vojsci i kad bi odratovao na primjer dvije misije i onda bih ostavio vojsku i vratio bih se pustinji i kamili.Inace ja sam procjenio da Americki vojnici zaradjuju negdje oko osam hiljada eura mada moguce je da je svota visa.Inace da sam Amerikanac sigurno bih obukao uniformu i krenuo bih da ratujem u neka zaracena podrucja i bio bih medju prvim vojnicima koji bi jurisali na neprijateljske polozaje.Zatim bih primio platu i gomilala bi mi se plata na mom racunu a onda bih otisao ili u Libiju ili Jemen i zivio bih u pustinji kao beduin i klanjao bih se Allahu i povukao bih se iz javnog zivota i ne bi me vidjela civilizacija.Zivio bih stalno u pustinji.

Sve bi to bilo kad bih zavrsio posao u vojsci i kad bi odratovao na primjer dvije misije i onda bih ostavio vojsku i vratio bih se pustinji i kamili.Inace ja sam procjenio da Americki vojnici zaradjuju negdje oko osam hiljada eura mada moguce je da je svota visa.Inace da sam Amerikanac sigurno bih obukao uniformu i krenuo bih da ratujem u neka zaracena podrucja i bio bih medju prvim vojnicima koji bi jurisali na neprijateljske polozaje.Zatim bih primio platu i gomilala bi mi se plata na mom racunu a onda bih otisao ili u Libiju ili Jemen i zivio bih u pustinji kao beduin i klanjao bih se Allahu i povukao bih se iz javnog zivota i ne bi me vidjela civilizacija.Zivio bih stalno u pustinji.
A ko te sada sprečava da tako živiš?

А ти Познаваоче планираш да дођеш на Судњи дан са 0 молитви ?

То неће изгледати добро у твом Курикулуму Витеу
Лично сам атеиста, тако да не обраћам пажњу на то.
ОК су, наравно, и верници, али ко оволико инсистира и оптерећује друге својим верским опредељењем и до нивоа примитивизма пропагира своје виђење жена и њиховог религијског положаја у исламу и није заслужио ништа више осим поруге.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back