RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa Kina je jedan od najvećih investitora u Africi, upravo u energetske izvore i u rudnike metala, tj. u grane koje pospešuju njen privredni razvoj, ali i u infrastrukturu i škole i bolnice u afričkim zemljama. Kina je u Africi postala uticajnija nego ijedna strana sila od kraja kolonijalnih vremena i Zapad se bori da sačuva svoje interese pred jakim naletom Kineza. Kina za razliku od zapadnih lešinara u prvi plan stavlja pragmatičnu ekonomsku saradnju na obostranu korist, uz političku jednakost i uzajamno poverenje Nema mešanja u unutrašnje stvari partnera i u njegov izbor društvenog sistema i razvojnog puta.

o da, kinezi idu tamo gde ima prostora, ne traze konflikt sa onima koji su vec zauzeli tudje resorse na bliskom istoku pa i africi, libija je u italijanskoj sferi uticaja a francuzi oce da je otmu.
da su pragmaticni, jesu, oni razmisljaju dugorocno i za svoju rastucu srednju klasu trebaju da obezbede resorse i jeftinu radnu snagu i afrika je jedina preostala teritorija gde mogu to da ostvare (ali i kanada i rusija sa svojim nepreglednim resorsima, vecinom neistrazenim zbog jos male potraznje), afrika moze da postane danasnja kina, a kina jucerasnja amerika.

ipak, libija je van domasaja kine, tamo je ekson, bp i shvabe. zakupili su celu libijsku obalu.

| 15. 03. 2011. - 14:33h izmena vesti 16:40h | Komentara: 5

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju preuzele su danas kontrolu nad gradom Adždabijah na istoku Libije, poslednjem koji je bio prepreka u napredovanju libijske vojske ka najjačem uporištu pobunjenika na istoku, gradu Bengazi

YUUUURIIIIISHHH!!!

Ako je ovo tacno, sledeci je Bengazi.

pobunjenici vrlo brzo gube teritorije, totalno rasulo i bezanija. nadam se da gadafi ne stane i ne dozvoli da se pobunjenici odmore i pregrupisu, vec da nastavi da ih goni i zadrzi momentum i inicijativu. problem ce biti bengazi, tu za pobunjenike nema nazad, the last stand ce tu da se desi. gadafi mora da bude pametan i da omoguci amnestiju za one koji se predaju ili ce ovi da se bore do smrti

Poslednja izmena:
pobunjenici vrlo brzo gube teritorije, totalno rasulo i bezanija. nadam se da gadafi ne stane i ne dozvoli da se pobunjenici odmore i pregrupisu, vec da nastavi da ih goni i zadrzi momentum i inicijativu. problem ce biti bengazi, tu za pobunjenike nema nazad, the last stand ce tu da se desi. gadafi mora da bude pametan i da im omoguci amnestiju za one koji se predaju ili ce ovi da se bore do smrti
Нема потребе.
Довољно да им остави ,,вентил" за одлазак у Египат.
Уосталом то је ионако огромно пространство без људи, које је тешко покрити и затворити границу са Египтом!

Ako je Adždabah pao, pobunjeni islamisti su otpevali labudovu pesmu. To im je bilo najznačajnije i najjače uporište. Tu su dovukli skoro sve raspoložive snage. Danima su se ukopavali uz pomoć mehanizacije, navukli su otetu artiljeriju i tenkove. Ako su ga tu poduvali, poduvali su skroz. Pukovnikove snage treba samo da se prošetaju do Bengazija.

E, a onda kreću suđenja i vešanja gownara islamističkih, koji su hteli da unište sve što je libijski narod stvarao tokom 40 godina. Milina jedna...

Нема потребе.
Довољно да им остави ,,вентил" за одлазак у Египат.
Уосталом то је ионако огромно пространство без људи, које је тешко покрити и затворити границу са Египтом!

da, moze i to, ipak mnogo je to ljudi, Bengazi je veliki grad, humanitarna katastrofa zbog ogromnog broja izbeglica nije nesto pozeljno za gadafijev rezim.
Garantovana amnestija onima koji bi se predali (a ovako demoralisani, verujem da bi ih se dosta predalo) bi bilo fino za gadafija i ljude kojima on hoce da vlada.

za rukovodioce ove pobune - nikako amnestija

da, moze i to, ipak mnogo je to ljudi, Bengazi je veliki grad, humanitarna katastrofa zbog ogromnog broja izbeglica nije nesto pozeljno za gadafijev rezim.
Garantovana amnestija onima koji bi se predali (a ovako demoralisani, verujem da bi ih se dosta predalo) bi bilo fino za gadafija i ljude kojima on hoce da vlada.

za rukovodioce ove pobune - nikako amnestija

Ma, i nisu svi stanovnici Bengazija islamistička gowna pobunjenička. Oni sami su taoci ovih majmuna. Kako vojska ne sprovodi represije nad stanovnicima drugih gradova koje preuzima iz ruku pobunjenika, tako neće ni u Bengaziju. To je narodna libijska vojska, i ona nema razlog da teroriše svoj narod.

Eh, što mi nismo imali nekog Gadafija 1991.

pobunjenici vrlo brzo gube teritorije, totalno rasulo i bezanija. nadam se da gadafi ne stane i ne dozvoli da se pobunjenici odmore i pregrupisu, vec da nastavi da ih goni i zadrzi momentum i inicijativu. problem ce biti bengazi, tu za pobunjenike nema nazad, the last stand ce tu da se desi. gadafi mora da bude pametan i da omoguci amnestiju za one koji se predaju ili ce ovi da se bore do smrti

Mislim da je greska ako ih pukovnik amnestira,
mora da uradi ono sto bi eventualno USA uradila sa svojim pobunjenicima,
znaci da sanira pobunu do kraja i eventualno posle toga uvede neku vrstu demokratije i ljudskih prava i te fore,
ali na Libijski nacin.

Ma, i nisu svi stanovnici Bengazija islamistička gowna pobunjenička. Oni sami su taoci ovih majmuna. Kako vojska ne sprovodi represije nad stanovnicima drugih gradova koje preuzima iz ruku pobunjenika, tako neće ni u Bengaziju. To je narodna libijska vojska, i ona nema razlog da teroriše svoj narod.

Eh, što mi nismo imali nekog Gadafija 1991.

ma vesti odande su skroz oprecne, tesko da se ista zakljuci ko je ko u bengaziju, barem ja ne uspevam s obzirom da chak i antiamericki alternativni mediji guraju tu revoluciju, udaraju u isti dobos kao i mejnstrim mediji. ipak pobubnjenici drze vojno bengazi i kako se budu povlacili sa drugih mesta, postace bengazi ko srebrenica sa vise boraca nego sdtanovnika.
ono sto je bitno za gadafija je da ne vrsi opsade i sravnjue grad sa zemljom, nece mu to ici u korist

Ljudi bre nikako ne kapiram ove Ruse sta im ovo treba, o cemu se tu radi? :think:

Gaddafiju zabranjen ulazak u Rusiju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta

dmitri-medvedev-1.jpg

MOSCOW - Predsednik Rusije Dmitry Medvedev potpisao je u ponedeljak ukaz kojim je zabranio ulazak u zemlju libijskom predsedniku Muammaru Gadafiju, njegovim saradnicima i rodjacima.

Ukazom se zabranjuju i njihove finansijske transakcije. Ukaz je potpisan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN od 26. februara.

Medvedev je 10. marta potpisao ukaz o zabrani izvoza svih vidova vojnog materijala u Libiju, uključujući oružje, municiju, vojnu tehniku i pružanje usluga povezanih sa vojnim dejstvima. Takođe se zabranjuje kupovina oružja od Libije, i primanje nekog vida vojne pomoći.

Rusko rukovodstvo je zvanično pozvalo Muammera Gaddafija na "uzdržanost", ali izvori u Kremlju ocenjuju da Gaddafi mora da ode sa političke scene.
http://www.seebiz.eu/sr/politika/gaddafiju-zabranjen-ulazak-u-rusiju,107362.html

Mislim da je greska ako ih pukovnik amnestira,
mora da uradi ono sto bi eventualno USA uradila sa svojim pobunjenicima,
znaci da sanira pobunu do kraja i eventualno posle toga uvede neku vrstu demokratije i ljudskih prava i te fore,
ali na Libijski nacin.

ja sam posle dodao na moj post koji si citriao da amnestija za rukovodioce ove pobune ne sme da se desi. vrlo je vazno posvadjati ih, napraviti konflikt iZmedju vodja i samih pobunjenika, zivot je skupa stvar a gadafi moze da onda uzme bengazi bez puno otpora, a sa zapadnim odmicanjem, svaka dalnja revolucija je manje moguca.

Ljudi bre nikako ne kapiram ove Ruse sta im ovo treba, o cemu se tu radi? :think:

dmitri-medvedev-1.jpg

MOSCOW - Predsednik Rusije Dmitry Medvedev potpisao je u ponedeljak ukaz kojim je zabranio ulazak u zemlju libijskom predsedniku Muammaru Gadafiju, njegovim saradnicima i rodjacima.

Ukazom se zabranjuju i njihove finansijske transakcije. Ukaz je potpisan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN od 26. februara.

Medvedev je 10. marta potpisao ukaz o zabrani izvoza svih vidova vojnog materijala u Libiju, uključujući oružje, municiju, vojnu tehniku i pružanje usluga povezanih sa vojnim dejstvima. Takođe se zabranjuje kupovina oružja od Libije, i primanje nekog vida vojne pomoći.

Rusko rukovodstvo je zvanično pozvalo Muammera Gaddafija na "uzdržanost", ali izvori u Kremlju ocenjuju da Gaddafi mora da ode sa političke scene.
http://www.seebiz.eu/sr/politika/gaddafiju-zabranjen-ulazak-u-rusiju,107362.html

nafta, Libija snabdeva eu sa naftom. rusi oce da popune vakuum i jos dobiju koji dolar vise za svoju naftu koja sad opet raste.

rusija vec odavno radi svim silama da EU stavi pod energetsku zavisnost

Ovaj je ziasta... lood.

Gadafi: Možemo da zaboravimo Zapad, osim Nemačke

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da će njegova zemlja prekinuti odnose sa zapadnim zemljama, osim Nemačke, a nasilje u Libiji je nazvao "malim događajem" u kojem ima "samo 150 do 200 mrtvih"
U intervjuu nemačkoj televiziji RTL koji će večeras biti emitovan, Gadafi je kazao da će pobuna biti "ugušena i da će se sve vratiti u normalu".
Gadafi je takođe ocenio nepravednim kritike SAD i Evrope na njegov račun.
"Ja nisam na zvaničnom položaju, dakle, ne mogu da budem kritikovan.

Da li kritikuju englesku kraljicu Elizabetu Drugu zbog njene politike?", upitao je on.
Libijski lider je kazao i da njegova zemlja u budućnosti više neće sarađivati sa Zapadom koga je optužio za zaveru protiv njega.
"Sada ćemo ulagati u Rusiju, Indiju i Kinu", kazao je Gadafi.
"Možemo zaboraviti Zapad", poručio je Gadafi, napominjući da je među zapadnim zemljama izuzetak Nemačka zato što ima "razuman" stav.
Gadafi je prokomentarisao i, kako je rekao, svog prijatelja, francuskog predsednika Nikolu Sarkozija za koga je kazao da je "lud".
"On mi je prijatelj, ali mislim da je poludeo. On boluje od neke psihičke bolesti. To kaže njegovo okruženje. Njegovi saradnici kažu da pati od psihičke bolesti", rekao je Gadafi.
Gadafi nije precizirao da li je ta Sarkozijeva "bolest" povezana sa "velikom tajnom" o čemu je pisala libijska državna agencija Jana najavljujući da će otkrivanje te tajne izazvati pad francuskog predsednika.

ma vesti odande su skroz oprecne, tesko da se ista zakljuci ko je ko u bengaziju, barem ja ne uspevam s obzirom da chak i antiamericki alternativni mediji guraju tu revoluciju, udaraju u isti dobos kao i mejnstrim mediji. ipak pobubnjenici drze vojno bengazi i kako se budu povlacili sa drugih mesta, postace bengazi ko srebrenica sa vise boraca nego sdtanovnika.
ono sto je bitno za gadafija je da ne vrsi opsade i sravnjue grad sa zemljom, nece mu to ici u korist

To neće sigurno. Pametan je on. Tačno se vidi da se naučio na našim greškama. Silu upotrebljava odmereno, taman toliko koliko je potrebno da gowna razjuri, a da ne izazove vojnu intervenciju. Eto, čak ni zabranu letova ne mogu da mu nametnu. Zato mislim da nije glup da opseda i granatira Bengazi, kao Karadžić Sarajevo, nego će brzo i odlučno da ga zauzme, kako je to Mladić hteo. Siguran sam da im neće pružiti to zadovoljstvo da od Bengazija napravi drugo Sarajevo, i da mogu da se prikazuju svetu kao neki mučenici, nego će samo jedno jutro da osvanu Pukovnikovi tenkovi na ulicama grada.

dmitri-medvedev-1.jpg

E, to ni meni nije jasno. Jasno je da Rusi sigurno ne dele mišljenje sa Amerikancima, nego da nešto kalkulišu. Ali, šta...?

To neće sigurno. Pametan je on. Tačno se vidi da se naučio na našim greškama. Silu upotrebljava odmereno, taman toliko koliko je potrebno da gowna razjuri, a da ne izazove vojnu intervenciju. Eto, čak ni zabranu letova ne mogu da mu nametnu. Zato mislim da nije glup da opseda i granatira Bengazi, kao Karadžić Sarajevo, nego će brzo i odlučno da ga zauzme, kako je to Mladić hteo. Siguran sam da im neće pružiti to zadovoljstvo da od Bengazija napravi drugo Sarajevo, i da mogu da se prikazuju svetu kao neki mučenici, nego će samo jedno jutro da osvanu Pukovnikovi tenkovi na ulicama grada.
И како је то прилком пробијања коридора, Славко Лисица, желео са Тузлом.
И како је и требало бити!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back