Ja sam genije zato jer je moguć malfunction? Od nekakve Iranske krdže, nemoguće!
Inače, bojeva glava od 150 kg pravi dosta veliku eksploziju, pogonsko gorivo dosta malu.
Ti odjednon postao ekspert za balistiku, a do prije 5 minuta si tvrdio da Hamas ima samo one male prskalice. Kako ćemo to nazvati, ako si mene nazvao genijem? Smisli termin.
Nisam ekspert za balistiku ali nije me ni mrzeo nastavnik fizike kao tebe.
Znaš valjda osnovne jednačine fizike
Da te podsetim na osnovne jednačine i brojeve
- JDAM bombe, 500 do 1000 kg, lansiraju se sa velike visine, Izrael to sigurno radi, kao i Rusi, ne rizikuju eventualnu PVO. Neka su puštene sa 5.000 metara prilikom udara imaju minimalno brzinu zvuka. Zašto znamo da je bila ta brzina, pa čuje se na snimku. Vreme leta je 30 tak sekundi, od ispuštanja do udara
- Oborena raketa, oborena je na nekih 200-300 metara visine. Kako to znamo, pa znamo po vremenu pada fragmenata, prošlo je nekih 5-6 sekundi i iz toga možemo sračunati visinu obaranja. Kada nešto pada sa te visine prilikom udara u zemlju ima udarnu brzinu od oko 250 km na čas
Kinetička energija je masa x brzina na kvadrat podeljeno sa dva
- JDAM 500kg x 1100 km/h "2
- Fragment raketa recimo 100kg x 250 km/h "2
Dakle kinetička energija JDAM od 500kg pri udaru je oko 100 PUTA veća od kinetičke energije fragmenta rakete od 100 kg
Ako tome dodamo da i bojeva glava ima najmanje 5 x više eksploziva očigledno je zašto je razorna moć takva kakva jeste