raštan

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ha! Sad kad ga se dočepammmmm...!:lol:

Naravno, čula sam za njega, i mislila sam:"što prave od njega svetsko pitanje, kad je to samo još jedna vrstakupusa?" :lol: Uz, prirodno, poverenje u one koji su tvrdili da je jako ukusan. ...A onda sam negde pročitala svašta lepo i o ukusu, i o sastavu, ali... ipak nisam bila sasvim sigurna da je to onao što ja mislim.
Hvala.:)

Ha! Sad kad ga se dočepammmmm...!:lol:

Naravno, čula sam za njega, i mislila sam:"što prave od njega svetsko pitanje, kad je to samo još jedna vrstakupusa?" :lol: Uz, prirodno, poverenje u one koji su tvrdili da je jako ukusan. ...A onda sam negde pročitala svašta lepo i o ukusu, i o sastavu, ali... ipak nisam bila sasvim sigurna da je to onao što ja mislim.
Hvala.:)

kad ga se docepas da zoves...na rucak :lol:

Da bi bilo jednostavnije... evo i kopiranog recepta da se lakse nadje:
ne istopi se pre nego što se umeša...već se stavi umesto recimo šljive....:heart:

a raštan....evo ti recept....;)

2 kg...raštana se očisti od onog belog na listovima.....iseče se krupnije stavi u
kesu i u friz jedno 2-3 sata a može i da prenoći.....raštan je bolji kad malo
smrzne...zašto nemam poima....:think:

jedna dimljena suva kolenica i oko pola kg krompira.....:ok:

u lonac se stavi......pola rašana tako smrznutog, na njega se stavi kolenica koja
je bar jednom secnuta.....i krompir koji je dovoljno iseći na četvrtine...nalije se
vodom.....da ogrezne....začini i obavezno stavi 1-2 kašike svinjske masti.....:cool:

kad provri smanji se temperatura.....i ostavi da se krčka....raštan se ne meša,
već se samo šarpa svremena na vreme prodrma....tako da se sve onako samo
izmeša........:ok:

to je sva mudrost što se raštana tiče, ništa lakše za kuvanje, a ukusnije:super:

raštan je ko sarma....drugi dan je još lepši nego prvi.....jako kvalitetno jelo,
lak za kuvanje i zdravo.....probajte...samo moj savet uzimati što tamnije
zeleno lišće....ali ako neko voli blaže onda neka izabere malo mlađe listove
oni su svetliji...;)

Prijato..........:bye:

a evo i postavljenih slika... da ne lutate po temama, kad je vec pomenuto
690px-Collard_Leafs.jpg

evo slike raštana ;)

rastan2.jpg
...ovako izgleda poslužen..;)

Jeden je i ovako:
Afro, svaka čast; al' dok si ti napisala, moj je bio već pojeden :mrgreen:;)

Ovako sam ga spremila -
Raštan prvo oprala i očistila, pa zatim blanširala. Nisam znala za foru sa smrzavanjem, ali odlično za sledeći put.
Iseckala crni i beli luk na sitno, očistila tri krompira i isekla na četvrtine i očistila jednu šargarepu. Sipala malu ulja i sve izmešala; izmrvila jednu goveđu kocku, nalila vode, stavila dimljeno ćureće krilo (ono što nisam znala šta ću s njim još prošle nedelje :lol:) i poklopljeno gurnula u rernu na jedno dva sata. Onda otklopila čisto da se to krilo malo zapeče i gotovo.
Meni je baš lepo bilo, ja pokupila sav zeleniš :)

Lepe su one sličice... nije da nisu...meni sa više sviđa ona donja! :whistling:
Ali, pošto se stvarno lako sprema, sledeća stvar je kupovina raštana, za ovčetinu nema zime, u obližnjoj mesari imaju stalno! (doduše, dimljenu ređe, ali dimljenu jagnjetinu imaju stalno) :bye:

Rastan je najbolji za sarmu ,smjesa sa mesom se pripremi klasično ,raštan obarite i pravite sarmu može se kuvati ili peći u rerni okus je FENOMENALAN,Vjerujte ja sam iz Hercegovine i to je specijalitet tog kraja.

Back