Раст тржишта неформалних приватних часова у Србији

Dok je tokom ovog protesta trajala obustava u gimnaziji moj brat je svom sinu nasao profane iz matisa, fizike, hemije, bilogije, nemackog a majka ga je proveravala srpskom, istoriji i geografiji. Mali je imao skoro celokupnu nastavu i nije propustio nista od gradiva. Brata jeste to kostalo ali u sta ce da ulozi ako ne u obrazovanje svoga deteta.

Traziti da drzava refundira, jer nisu placali plate prosvetarima.

Ovo bukvalno moze da ide do Ustavnog Suda i Starzbura, ako im drzava ne refundira pare u ovom slucaju.

Te pare koje su bile namenjene prosveti da se podeli roditeljima dece, ako ih vec nosu dali prosvetnim radnicima.

Za sta su te pare potrosili pare SNS mafijasi?

Такое

Дељите за приватне часове ..Јесу ли тели капитализам

https://bif.rs/2024/10/rast-neformalnog-trzista-privatnih-casova-u-srbiji/

За политички активтивисте посебан коефицијенат
Privatne časove su oduvek davali, a daju i dalje i redovni predavači u školama (...mada je pitanje šta uopšte znači biti redovan predavač u vanrednoj situaciji koja traje jače od pola godine), i to sve bez ikakve prijave svog dodatnog rada (Ranije, ranije... sad se za predavanja vremena nema, jer su i predavači i đaci angažovani višestrano da vrše druge bitne tj. politički začinjene funkcije, a zapostavljaju svoje primarno zvanje). Isto je reč o "parama na ruke" i zaradi na crno. Na birou za nezaposlene čuči veliki broj diplomiranih profesora za najraznovrsnije tj. sve moguće oblasti prirodnih i društvenih nauka.
Smatram da je diplomirani obrazovni radnik bez posla u svojoj branši koji hoće da podučava ikoga nešto bolji od istog takvog koji makar zadnjih pola godine ne obavlja svoju dužnost ili je obavlja delimično, a vodi se kao zaposlen u državnom sektoru. Ko polaže na znanje i upis u odabranu srednju školu ili fakultet definitivno ne može da računa samo na prosvetni sistem u ovom trenutku.
Ili je to sve potpuno omalovaženo, i državna obrazovna institucija neće i nema više šta da ponudi toj omladini osim ulice?
Neko sanja da obavlja svoj posao, a neko je postavljen da to radi, pa ipak omladinu koristi u političke svrhe... Gde je tu onda pravda?
Da li prvo treba zadovoljiti pravdu onih koji su napravili cirkus od obrazovnog sistema i izašli na ulice u ne baš džabalebarenje pošto ispada da je ulica profitabilnija od bilo kakve nastave,
ili biti potpuno logičan i za nerad ne nagrađivati, a za rad ne kažnjavati, a naročito kada je u pitanju rad sa decom. Neki od njih su kritično zabrinuti za prijemne ispite i svoju budućnost, a ti neki su upravo budućnost države.

Ovo bukvalno moze da ide do Ustavnog Suda i Starzbura, ako im drzava ne refundira pare u ovom slucaju.

Te pare koje su bile namenjene prosveti da se podeli roditeljima dece, ako ih vec nosu dali prosvetnim radnicima.

Na obezbeđivanje pumpadžija...
Da ih narod ne pogazi...

To su gluposti , prvo nema povecane traznje za casovima dodatnim, deca su dovoljno pametna da mogu i sama....
Koja nisu , ona znaju druge nacine kako da dodju do diploma..
Drugo , ne trazi se dobar objasnjavac, pedagog , nego neko ko ima vezu pa ce dete dobiti peticu, to je jeftiniji nacin, 4 casa i zavrsen posao...
Tako da to su price u zemlji korupcije da raste potreba za znanjem i casovima, ako nema nastave....to vas je neko debelo novinarski , ups eto resenja, zaebo...

Ovo je Srbija, nemoj da se zanosimo....

Zaboravih, mali ide i u privatnu skolu engleskog, jos od vrtica.

Ali poenta je da prosvetari danas uzimaju debelu kintu od roditelja, na jednoj strani su obustavili rad ali zato privatno deru. Licemeri.
I jos kad dodju na forum da s.eru o prosveti...
Ovo je licno vidjenje, neko dere ovog pojedinca, a niti je stanje na berzi niti je stanje u drustvu...nego nije se snasao , ili mu sad treba, pa hoce na brzaka...

Časove drže mnogi nisu to samo prosvetari, naprotiv. Glavnu kintu uzimaju ljudi koji su već ranije razradili biznis. Znam koleginicu koja je naučni savetnik u institutu, ona je godinama zarađivcala po 1000 eura mesečno od pipreme za prijemne, a nema veze s prosvetom niti datle dobija platu. Takođe veoma se obogatio čovek koji je završio mašinski, drži godinama matematike mašinstvo itd, fiziku, online, bukvalno za jedan dan zaradi putovanja.. Mreža je razgranata i ne znam što to držanje časova povezujete sa ljudima zaposlenim u prosveti. Razni drže časove, posebno studenti itd. Prosvetari se tu još najlošije snalaze, možda su samo bili priterani uza zid da se time bave kad imaju samo manji deo plate.

Nikad se nisam obogatila, to su sitne pare za osnovnu školu 1500 dinara jedan sat. Spremačice u beogradu traže 1000-1200 za sat.

Razlog i zašto je kod nas toliko popularno jesu niske cene časova. Zamislite kada ljudi deci plaćaju bukvalno sve predmete, to znači da mogu da izdvoje. Da jedan čas košta koliko bi bilo realno, najmanje 20 eura, bila bi mnogo mala tražnja.

Studenti bukvalno drže matematiku čas i za 750 dinara da prežive.

Bili su u Štrazburu. Gotovo

Časove drže mnogi nisu to samo prosvetari, naprotiv. Glavnu kintu uzimaju ljudi koji su već ranije razradili biznis. Znam koleginicu koja je naučni savetnik u institutu, ona je godinama zarađivcala po 1000 eura mesečno od pipreme za prijemne, a nema veze s prosvetom niti datle dobija platu. Takođe veoma se obogatio čovek koji je završio mašinski, drži godinama matematike mašinstvo itd, fiziku, online, bukvalno za jedan dan zaradi putovanja.. Mreža je razgranata i ne znam što to držanje časova povezujete sa ljudima zaposlenim u prosveti. Razni drže časove, posebno studenti itd. Prosvetari se tu još najlošije snalaze, možda su samo bili priterani uza zid da se time bave kad imaju samo manji deo plate.

Nikad se nisam obogatila, to su sitne pare za osnovnu školu 1500 dinara jedan sat. Spremačice u beogradu traže 1000-1200 za sat.
Pa kako to ide u praksi, prvo trazis nekog preko preporuka, onda trazis prema lokaciji, naravno i prema ceni ali momenat koji odnosi prevagu je, bar po prici moga brata i ostalih koji to rade, je da je taj profesor i stvarni predavac u nekoj od elitnih prestonickih skola. Pa tako ces pre uzeti profesora matematike ili fizike iz Matematicke ili 9-te gimnazije nego profesora koji predaje u masinskoj skoli Zmaj ili rakovickoj gimnaziji.

Naravno, deci mogu privatno da predaju i studenti (kad nisu u blokadi) ako imaju klikera za to da prenesu znanje ili razjasne stvari. Nije to nauka o svemirskoj tehnologiji. Mogu i sami roditelji ako imaju znanja i vremena da to prenesu svojoj deci. Supruga i ja smo deci prezvakali vecinu onoga sto im je bilo potrebno za razjasnjenje u skoli, na nasu srecu to je bilo dovoljno da uspesno zavrse skole.

Razlog i zašto je kod nas toliko popularno jesu niske cene časova. Zamislite kada ljudi deci plaćaju bukvalno sve predmete, to znači da mogu da izdvoje. Da jedan čas košta koliko bi bilo realno, najmanje 20 eura, bila bi mnogo mala tražnja.

Nerealno je da cas u Srbiji kosta 20 eura. U Kanadi recimo cas tutoringa kosta prevedeno u eure od 13-60. Niza cena je za ono sto bi rekli privatne casove kod studenata ili ljudi koji su recimo inzenjeri imigranti koji se jos nisu zaposlili u struci a visa je za institucije ili firme koje se profesionalno bave time i imaju sertifikate.

Druga stvar je sto su nasi prosvetari ekstremno alavi kad je u pitanju njihov dzep.

Edit.
Pogledah, cas matisa u BGD je od 5 do 15 eura. Ovi se reklamiraju da imaju gomilu profana, gomilu uspeha iza sebe a cas im je 15eura. Evo ga LINK, LINK <-----

Poslednja izmena:
Nerealno je da cas u Srbiji kosta 20 eura. U Kanadi recimo cas tutoringa kosta prevedeno u eure od 13-60. Niza cena je za ono sto bi rekli privatne casove kod studenata ili ljudi koji su recimo inzenjeri imigranti koji se jos nisu zaposlili u struci a visa je za institucije ili firme koje se profesionalno bave time i imaju sertifikate.

Druga stvar je sto su nasi prosvetari ekstremno alavi kad je u pitanju njihjov dzep.

Radila sam ja jedno vreme za jedan Američki sajt koji se bavi tutoringom i znam kolike su cene. Cene spuštaju indijci i kinezi sa puno znanja malo para, ali opet se za nešto što uradim za sat dva dobije 50 dolara..Naravno sad sam van te priče i teško je vratiti se, jer je teško započeti karijeru takvih predavača, budući da sve ide najviše po preporukama.

Druga stvar je sto su nasi prosvetari ekstremno alavi kad je u pitanju njihov dzep.

Edit.
Pogledah, cas matisa u BGD je od 5 do 15 eura. Ovi se reklamiraju da imaju gomilu profana, gomilu uspeha iza sebe a cas im je 15eura. Evo ga LINK, LINK <-----

To je samo platforma gde profesori sami oglašavaju držanje časova. Našli način kako da zarade.

Radila sam ja jedno vreme za jedan Američki sajt koji se bavi tutoringom i znam kolike su cene. Cene spuštaju indijci i kinezi sa puno znanja malo para, ali opet se za nešto što uradim za sat dva dobije 50 dolara..Naravno sad sam van te priče i teško je vratiti se, jer je teško započeti karijeru takvih predavača, budući da sve ide najviše po preporukama.
Pa onda ti je jasno da je "tvojih" 20 eura za cas nerealna cena u Srbiji sa obzirom kolke su plate tu. Mislim to bi mozda i bila realna cena da nemas bar 5-10% stanovnistva koje se moze baviti davanjem casova iz matisa, pa tako ce ti student spustiti cenu na 6-7 eura za sat a ako drzi casove preko zooma onda mozes da prodjes i za 500 dinzi (koliko god da je to u eurima).

Naravno, bice uvek i ljudi koji ce moci svojoj deci da plate 20-30 eura za sat ako je profesor na "glasu", ako je hica itd.

Realno je ono sto trziste kaze.

Trziste za te privatne casove postoji, tako da su to realne cene.

Trziste skola i skolskih predmeta ne postoji, pa ispada da cas kod profesora sociologije i profesora matematike isto kosta, sto nema veze sa vezom.

Poenta je sto se uspesan drzac casova dopunskih ne dobija od onog ko zna znanje, tako da mi je smesno da se uopste o tome i prica...
Pustimo roditelje da placaju onima kojima vole da placaju, inace ja i moja 5 drugara sa fakulteta drzimo casove, ja vrlo retko , kad oni urgiraju za nekog, to su obicno studenti koji hoce da za 3 dana spreme ispit iz fizike, ili za 2 nedelje matematiku 1,2,3, naravno to kosta od 300 do 500e za tri dana, iliti oko 700 do 1500e po ispitu, sta se vise isplati ...ali oni uzmu vise para, jer rekoh nije cilj nauciti osobu , nego je cilj naci skladnost izmedju zadovoljstva roditelja koji placaju i dece koja se zabavljaju i profana koji naplacuje..

Tako da su smesne te vase price o nekom kvalitetu....ne radi se o djacima koji su bistri, nego koji su lenji....to uglavnom samo ja radim sa prosecnima, bistri ne bistri koji nisu lenji nego hoce brzo da spreme za ispit pa su culi za mene i onda ih ovi puste ili ne puste do mene...

Eto zanimljivost , tip koji predaje sada kurs onih mapa uma, je takodje moj poznanik, i ako treba ubacimo i njega, ako student , ne koristimo ga za djake, sta ce on elita za pamcenje da pomaze djacima srednje skole...nego ako hoce student da brzo nabuba nesto a kefalo na nuli , onda preusmerimo ka njemu...tj ovi ostali preusmere ka njemu , a moj je poznanik, totalno nebitno ko ga je doveo u drustvo...

Pa onda ti je jasno da je "tvojih" 20 eura za cas nerealna cena u Srbiji sa obzirom kolke su plate tu. Mislim to bi mozda i bila realna cena da nemas bar 5-10% stanovnistva koje se moze baviti davanjem casova iz matisa, pa tako ce ti student spustiti cenu na 6-7 eura za sat a ako drzi casove preko zooma onda mozes da prodjes i za 500 dinzi (koliko god da je to u eurima).

Naravno, bice uvek i ljudi koji ce moci svojoj deci da plate 20-30 eura za sat ako je profesor na "glasu", ako je hica itd.
Eto vidis da sa malo mozganja dodjes do prave procene, totalno je nebitno znanje, nego utisak....nema ni garancije...to je tek smesno....
Garancija, ima tu jedna prica, dodje djak sa preporukom ne mogu da ga odebijem, jer je urgencija mnogo jaka, a preko brata od ujaka, njegov rodjak koji mu je spasio zivot u ratu..ebiga, ne mozes da odbijes...
I pitam ja sta mu je gradivo , on meni naprica, ali meni iako sam pogledao i knjige i sveske to sumnjivo , jer radi fiziku ,nigde nema vektora...slicno je bilo rade elektricna merenja, a nigde kako se meri osciloskopom ...to ne pije vodu , kod pravog znalca, profesora, pije kod ovih teoreticara, ali ne pije kod mene...
I odvojim ja 2 dvocasa da ga naucim dobro vektorima, nece da steti, sve razumeo , sve zna, i onda razbijemo ostalo , ubrzano jer sad mu je sve jasno..
Ali sad dolazi ovo vase garancija...i padne mu na odgovaranju pitanje vektori...i decko razbije, profesorka iznenadjena ali da mu 5..da sam slusao i gledao knjigu , bilo bi djokica...a garancija bi bila sut u dupe...
Ustvari garancija se lako pokrije, tako radi moj drugar ,koji nikad nije zavrsio ETF, ali je kupio 4 stana kod vlade Srbije ima skoro celu zgradu , sve od drzanja casova po vise djaka u istom trenutku , ali vam necu otkriti koju metodu iima...nema veze sa znanjem...ali je vestina...
A garancija je laka...jel bilo u knjizi niji , jel bilo u svesci nije, doslo profesorki da postavi pitanje vektora...doslo, garancija za pad ili za 1 pokrivena...

Nije sistem u Srbiji ovakav sa neba pao , nego roditelji su takvi , sistem obrazovanja je onakav, sistem drustva je ovakav, i onda vam nesto cudno...imate negativnu selekciju kod rada, kod znanja kod upravljanja, a odjednom ste iznenadjeni i ne pada vam na pamet da je negativna selekcija i kod drzanja casova....hehehehehe, koji bolidi...tako bi rekao moj rodjak taksista...on bar spaja 2 i 2 brzo...

Poenta je sto se uspesan drzac casova dopunskih ne dobija od onog ko zna znanje, tako da mi je smesno da se uopste o tome i prica...
Pustimo roditelje da placaju onima kojima vole da placaju, inace ja i moja 5 drugara sa fakulteta drzimo casove, ja vrlo retko , kad oni urgiraju za nekog, to su obicno studenti koji hoce da za 3 dana spreme ispit iz fizike, ili za 2 nedelje matematiku 1,2,3, naravno to kosta od 300 do 500e za tri dana, iliti oko 700 do 1500e po ispitu, sta se vise isplati ...ali oni uzmu vise para, jer rekoh nije cilj nauciti osobu , nego je cilj naci skladnost izmedju zadovoljstva roditelja koji placaju i dece koja se zabavljaju i profana koji naplacuje..

Tako da su smesne te vase price o nekom kvalitetu....ne radi se o djacima koji su bistri, nego koji su lenji....to uglavnom samo ja radim sa prosecnima, bistri ne bistri koji nisu lenji nego hoce brzo da spreme za ispit pa su culi za mene i onda ih ovi puste ili ne puste do mene...

Eto zanimljivost , tip koji predaje sada kurs onih mapa uma, je takodje moj poznanik, i ako treba ubacimo i njega, ako student , ne koristimo ga za djake, sta ce on elita za pamcenje da pomaze djacima srednje skole...nego ako hoce student da brzo nabuba nesto a kefalo na nuli , onda preusmerimo ka njemu...tj ovi ostali preusmere ka njemu , a moj je poznanik, totalno nebitno ko ga je doveo u drustvo...
Jos kad bi ti nama rekao sta si ti to zavrsio...

Pa tako kad sam jednom u zivotu uzimao casove (iz Matematike 2 na Gradjevini jer nisam nijednom bio na predavanjima a nisu postojali ni kolokvijumi kao na Matematici 1) sam morao da nadjem nekoga ko zna znanje a ne salabajzera iz ekipe inzenjera koji nisu u stanju da nadju redovan a placen posao te varaju studente da mogu da ih spreme kako da poloze Matematiku 1,2 ili 3. Pa sam nasao penzionisanog asistenta sa katedre za matematiku ETF-a i sa njim odradio ono sto nisam ni video, naravno morao sam da odradim i 300-400 zadataka iz zbirke. I ne samo da sam polozio ispit nego sam dobio 8 kod Cukica, sto je bio poprilican uspeh.

Dakle, mnogi ljudi uzimaju deci privatne nastavnike da nesto nauce a ne da se provuku jer im je stalo da im deca imaju bolji uspeh, da stvarno nauce taj predmet ili da se bolje pripreme za prijemni za srednju skolu ili fakultet. Nisu svi iz tvoje price.

A pogledaj ovu konstrukciju:
ne radi se o djacima koji su bistri, nego koji su lenji....to uglavnom samo ja radim sa prosecnima, bistri ne bistri koji nisu lenji nego hoce brzo da spreme za ispit pa su culi za mene i onda ih ovi puste ili ne puste do mene...

Pa posto si ti tako jezgrovit covek ne znam jel preneses nesto od toga i na svoje djake?

Back