Rast industrijske proizvodnje 6,3%

A takodje si zaboravio i pljacku drzavnih preduzeca od strane Milosevicevih "tajkuna" koja se desila u tom periodu i vestacki izavanu inflaciju(naj vecu u istoriji svetske ekonomije) kada se kroz kredite i slecne igre ogroman kapital tj sav koji danas vidimo da "igra na sceni" slio iz drzavnih preduzeca u privatne dzepove.Takodje i stara devizna stednja i dafina jezda...

_Milanche_:
ali ih je imao samo Milosevic a ostali akteri raspada nisu...o tome se radi...

Па остали актери су и наоружавани од стране западних сила, насилна сецесија осталих актера је подржана од стране тих сила. Зашто би санкције биле неконзистентне са развојем догађаја који им је претходио?

_Milanche_:
A takodje si zaboravio i pljacku drzavnih preduzeca od strane Milosevicevih "tajkuna" koja se desila u tom periodu i vestacki izavanu inflaciju(naj vecu u istoriji svetske ekonomije) kada se kroz kredite i slecne igre ogroman kapital tj sav koji danas vidimo da "igra na sceni" slio iz drzavnih preduzeca u privatne dzepove.Takodje i stara devizna stednja i dafina jezda...

Слажем се за пљачку државних предузећа, дафину и језду, али не и за хиперинфлацију. Док се пљачка може очекивати у условима државне катаклизме, свакако није било за очекивати да је власт у периоду после 2000. године по обиму надмаши.

untouchable:
Слажем се за пљачку државних предузећа, дафину и језду, али не и за хиперинфлацију. Док се пљачка може очекивати у условима државне катаклизме, свакако није било за очекивати да је власт у периоду после 2000. године по обиму надмаши.

Vidi ako nisi ocekivao pljacu i posle promene vlasti bio si veoma naivan...sto se tice tvoje tvrdnje da je ona "nadmasila" onu od 1993. tu ni slucajno nsi u pravu..ako meni ne verujes uporedi Srbiji iz tih godina i danas...mozda tebi ne izgleda tako ali sto se mene tice mnogo je bolja situacija.

untouchable:
Па остали актери су и наоружавани од стране западних сила, насилна сецесија осталих актера је подржана од стране тих сила. Зашто би санкције биле неконзистентне са развојем догађаја који им је претходио?

Milosevic je vodio potpuno pogresnu politiku i nije imao saveznike.Sve sto je radio propalo je.Sve price oko toga su samo nalazenje opravdanja za neuspenu poltiku.

untouchable:
Какве везе са економском политиком има распад земље, губитак тржишта, коопераната и санкције? Е сад једино ако тврдиш да је Милошевић крив за распад СФРЈ можеш да му све то и ставиш на терет.
chekaj,jel se miloshevic tu sluchajno nashao,nista od nije znao,i ni za sta nije kriv....jel su nam lepo najavili kao zvanicnu politiku "jescemo korijenje"?a ovce rekle- vazi,hocemo! idemo kuda nas vodja vodi...znachi,to je bio izbor...

_Milanche_:
Vidi ako nisi ocekivao pljacu i posle promene vlasti bio si veoma naivan...sto se tice tvoje tvrdnje da je ona "nadmasila" onu od 1993. tu ni slucajno nsi u pravu..ako meni ne verujes uporedi Srbiji iz tih godina i danas...mozda tebi ne izgleda tako ali sto se mene tice mnogo je bolja situacija.

Не знам, али мени се чини да је власт промењена зато што су ови тврдили да су бољи, а не да су исти као и претходни.
Што се тиче пљачке, само отимачина Сартида вишеструко превазилази обиме Дафине, Језде и сличних прича...

_Milanche_:
Milosevic je vodio potpuno pogresnu politiku i nije imao saveznike.Sve sto je radio propalo je.Sve price oko toga su samo nalazenje opravdanja za neuspenu poltiku.

Дискусија је до сада била сасвим добра и одговори су били макар логички исправни. Мојне да квариш утисак.

_Milanche_:
ali ih je imao samo Milosevic a ostali akteri raspada nisu...o tome se radi...

Sankcije smo dobili zbog pomaganja Srba u Hrvatskoj i Bosni. Ja pamtim to vreme i secam se da su najekstremniji u zalaganjima za veliku Srbiju bili lideri tadasnje opozicije Draskovic Djindjic i Seselj. Milosevic je kao bio umeren i on se zalagao "samo za ocuvanje Jugoslavije".

U programu Demokratske Stranke donetom 1990. godine je pisalo da se ta stranka zalaze za ujedinjenje svih Srba u jednu drzavu.

Naravno od 1995. godine to je izbrisano jer su od tada uzeti u sluzbu od strane CIA i MI-6.

untouchable:
Не знам, али мени се чини да је власт промењена зато што су ови тврдили да су бољи, а не да су исти као и претходни.
Што се тиче пљачке, само отимачина Сартида вишеструко превазилази обиме Дафине, Језде и сличних прича...

pa i jesu bolji kazem ti Srbija danas je mnogo bolje mesto za zivot nego pre 10 ak godina...
Sto se tice Sartida vlast koja je dosla posle Slobe je firmu koja je upropascena ali totalno za vreme Slobine vlast uspela da ozivi...dugovi i kojima ti pricas su upravo dugovi koji su napravljeni za vreme inflacije i koji se nisu mogli vratiti jer je taj novac posao magla.
Sartid nije vredeo ni 5% od dugova koje je imao a banke koje su dale te kredite vise nisu imale od koga da ih naplate jer je duznih bio insolventan pa se uradilo najbolje moguce resenje dugovi su otpisani a posto je poverilac likvidiran (a koji je inace bio insolventan jer nije mogao da naplati potrazivanja od duznika) izbrisani su a firma se privatizovala i postala najveci IZVOZNIK iz Srbije.
Sad ti mozda mislis da je sve trebalo ostati kako je bilo u pat poziciji ali ja ne mislim tako...

GazdaMilutin:
Sankcije smo dobili zbog pomaganja Srba u Hrvatskoj i Bosni. Ja pamtim to vreme i secam se da su najekstremniji u zalaganjima za veliku Srbiju bili lideri tadasnje opozicije Draskovic Djindjic i Seselj. Milosevic je kao bio umeren i on se zalagao "samo za ocuvanje Jugoslavije".

U programu Demokratske Stranke donetom 1990. godine je pisalo da se ta stranka zalaze za ujedinjenje svih Srba u jednu drzavu.

Naravno od 1995. godine to je izbrisano jer su od tada uzeti u sluzbu od strane CIA i MI-6.

cak i da je tako sto si rekao za stranke tadanjse opozije a nije sve bas tako bilo one nisu mogle da uticu na dogadjae a Milosevic jeste tako da su tih argumenti isti kao mlacenje prazne slame.

_Milanche_:
pa i jesu bolji kazem ti Srbija danas je mnogo bolje mesto za zivot nego pre 10 ak godina...

Па била би и без промене власти. Економски напредак је и под Милошевићем 'био константан и чак виши него скорашњих година.

_Milanche_:
Sto se tice Sartida vlast koja je dosla posle Slobe je firmu koja je upropascena ali totalno za vreme Slobine vlast uspela da ozivi...dugovi i kojima ti pricas su upravo dugovi koji su napravljeni za vreme inflacije i koji se nisu mogli vratiti jer je taj novac posao magla.
Sartid nije vredeo ni 5% od dugova koje je imao a banke koje su dale te kredite vise nisu imale od koga da ih naplate jer je duznih bio insolventan pa se uradilo najbolje moguce resenje dugovi su otpisani a posto je poverilac likvidiran (a koji je inace bio insolventan jer nije mogao da naplati potrazivanja od duznika) izbrisani su a firma se privatizovala i postala najveci IZVOZNIK iz Srbije.
Sad ti mozda mislis da je sve trebalo ostati kako je bilo u pat poziciji ali ja ne mislim tako...

Ово што си ти написао једноставно нема везе с мозгом. Не знам са које бих стране прво напао потпуне нелогичности и нетачности у том пасусу. Еј бре неко доби Сартидов комплекс, ослобођен дугова за 20 милиона долара. Па о чему ми више да причамо... Најбоље је овако:

- Koštunica i Dinkić su svoje nečinjenje pravdali neefikasnim sudstvom i policijom, što nije nikakvo opravdanje - ističe Lalić, i dodaje da je „Sartid”, prema procenama, mogao biti prodat za „petostruko veću cenu” da je ispoštovana zakonska procedura prilikom njegove privatizacije.

- Tvrdnje ministra Dinkića da „US stil” odlično radi ne predstavlja nikakvo otkrovenje. Vlada je, pred prodaju, otpisala 1,8 milijardi dolara duga „Sartida” i time zadužila poreske obveznike, od kojih su neki kasnije i sami pali u stečaj i propali. Naravno, „Sartid” danas dobro radi, kada je kupljeno tako vredno preduzeće za tako male pare, bez ijednog dinara duga! Dinkićeve priče su priče za malu decu! - zaključuje Lalić.
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2004/jul/17-18/index.shtml

Dok su američki kupci smederevske železare Sartid zadovoljni obavljenom trgovinom, oštećeni međunarodni konzorcijum Sartidovih poverilaca, sa austrijskim i nemačkim bankama na čelu, upozorava srpsku vladu da bi neuvažavanje njegovih zahteva moglo imati dalekosežne ekonomske i pravne posledice

Najznačajnija privatizacija u Srbiji posle petooktobarskih promena, prodaja smederevskog koncerna Sartid američkom gigantu US Stil, dobija razmere afere koja će teško moći da se reši oprobanim domaćim metodama - ignorisanjem. Sudeći po prirodi sukoba, slučaj Sartid spada u onu kategoriju dugoročnih i složenih sporova koji neminovno traže neko rešenje. U pitanju su pare, ali i više od toga - politika i uticaj.
Činjenice su manje-više poznate. Krajem jula prošle godine pokreće se stečajni postupak nad Sartidom, najvećem ali teško obolelom proizvođaču čelika u Srbiji. Krajem marta ove godine američka kompanija US Stil (U.S. Steel Corporation) iz Pitsburga preko svog slovačkog ogranka USS Košice ugovara direktnom pogodbom sa stečajnim upravnikom kupovinu smederevskog koncerna za, kako se ocenjuje u upućenim krugovima, “smešnu” sumu od 23 miliona dolara. U stoprocentno vlasništvo US Stil-a ulazi najveći deo osnovnog preduzeća Sartid zajedno sa šest akcionarskih društava unutar koncerna: fabrikama Beli limovi, “Veljko Dugošević”, Spin i Stara železara kao i Lukom i Slobodnom trgovinskom zonom Smederevo. Nakon konačne akvizicije US Stil preuzima obavezu da u naredne tri godine uloži 150 miliona dolara u modernizaciju i obrtni kapital i da se sa dodatnih pet miliona dolara pobrine o razvoju lokalne zajednice.
Međutim, u sporazumu između američke korporacije i stečajnog upravnika nigde nije predviđeno da US Stil preuzima dugove Sartida koji iznose 1,7 milijardu dolara. Poveriocima, među kojima su najveće zajmove davali Londonski i Pariski klub, pa zatim domaće i strane banke i firme, ostaje da se zadovolje odgovarajućim procentom od 23 miliona dolara srazmerno njihovim potraživanjima.
Prigovori na način i proceduru prodaje Sartida kao i na njen ishod dolaze pre svega od strane konzorcijuma deset uglednih evropskih banaka zajedno sa deset jakih stranih preduzeća koji su 1997. godine Sartidu odobrili kredit u visini od 80 miliona maraka. Međunarodni konzorcijum poverilaca je, odmah po otvaranju stečajnog postupka, stečajnom upravniku Sartida uredno prijavio svoje potraživanje koje je od 1997. naraslo na sumu od oko 110 miliona dolara. Pošto je ovaj odbio da prizna potraživanje, jer ono navodno nije evidentirano u poslovnim knjigama Sartida, međunarodni konzorcijum poverilaca podneo je tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu za utvrđivanje potraživanja, koju je ovaj odbacio. Žalba na ovu odluku podneta je u aprilu ove godine Višem trgovinskom sudu u Beogradu, a taj postupak je još u toku.

(...)
http://www.nin.co.yu/2003-06/19/29412.html

Uzimajuci u obzir sa kakvog niskog nivoa proizvodnje pocinjemo ovo nije nista. Imamo tehnicki sposobne ljude, postrojenja su dosta ostecena 1999 medjutim ima tu potencijala...Jos kad bi sankcije de-facto bile skinute te kad bi se nasi malo trgnuli i poceli proizvoditi kvalitetne proizvode 10-15% bi ladno dosegnuli. Ovako nam ostaje da slusamo bajke od Dinkica i njegove "ekspertske" klike. Bolje da posalje par stotina ljudi da se skoluju na zapadnim biznis skolama, te nekoliko hiljada ljudi da se skoluju na zapadnim inzinjerskim skolama pa da onda bar za jedno 10-15 godina imamo sposobne ljude koji ce biti u stanju da nadju poslove nasim firmama a i mastovite inzinjere koji ce dizajnirati kvalitetne proizvode koji ce sami sebi nalaziti trziste.

untouchable:
Наравно да га није измислио Милошевић, али сам га назвао "Милошевићевим моделом" просто зато што је изведен у то време.

A lepo vreme...
Ne smeš da se buniš dok direktor privatizuje firmu, još će te tuku policijaci van radnog vremena i njihovi drugari...
Inače, ja sam primetio da su ti "privatnici" veoma krhkog zdravlja.
Čim ih pozovu na sudski pretres oni se žale na srce, pluća, išijas, spondilozu, kataraktu, nokat na domalom prstu - i ne dodju...
Prekosutra čuješ "otišao u stranu zemlju na lečenje jer kod nas ni VMA stručnjaci ne znaju za tu retku i egzotičnu bolest"
- lopovitis vulgaris -

untouchable:
Какве везе са економском политиком има распад земље, губитак тржишта, коопераната и санкције? Е сад једино ако тврдиш да је Милошевић крив за распад СФРЈ можеш да му све то и ставиш на терет.

brod_se_ljuljao_i_ljuljao.jpg

I ja se čudim da je on to mogao sam?
Imao je puno pomoćnika...

Back