Ranije su ljudi bili mnogo jaci iako nisu nikad bildovali

gledam ja ranije pre 20god neku stalu od dasaka i gore ostava za seno sve od dasaka...A baba mi kaze "to je sve rucno secena daska" "kako bre rucno" pitam ja? Kaze baba .jedan stoji gore na spratu drugi odozdo vuce testeru i tako ceo dan sekli daske...eto kakvi su to ljudi bili. kad pogledas po selima podrumove kolike su to kamene gromade ugrdjene dovoljno je...nema vise takvih ljudi.
jadnici.mukotrpan rad,jad.cemer i beda.

Radili i kretali se ,prvo poso posle njiva,auto je zlo
mjok...

ranije su džakovi svega od cementa do suncokteta bili po 50 kila

i rugali se majstori neuhodanim početnicima: "kako ćeš suyra mladu preko praga?"

e a onda su džakovi počeli da se pakuju u maks. 25 kilograma...

ZAŠTO?

Zbog silnih invalidskih i naplaćenih osiguranja života
Neko je ostao invalid zbog tvoje firme.

Medjutim skorojevićima u magazama to nije jasno pa mrcvare radnike "ako je 25 a ti uzmi viśe"???

Bilo kako bilo - 50 ili 25 opet možeś da nadrljaš ako sa time šetaš po nestabilnoj podlozi bilo kog tipa unutra ili napolju

a i fizičko je izbačeno iz škole
vojska sa pešadijskim preprekama ukinuta...

što reče jedna tinejdžerka:
"baš sam se lepo našminkala gde ću u onu salu punu prašine?"

Не каже џабе она народна да је човек јак као коњ. Мене не би чудило да је ова прича истинита. Тек кад дођеш у тако екстремне ситуације скапираш колико си заправо снажан и издржљив. А и свакако да су некада људи били јачег имунитета, почевши од самог начина живота, исхране, квалитета ваздуха, и још малих милион ствари.

Ta priča ima par problema.

Prvo, ne postoji nikakav "Vojni muzej u Marseju".
Drugo, top na slici je Škoda model 15, koji je težak 613 kilograma. Apsolutno je nemoguće da je iko ikad nosio 613kg na leđima preko planine, danas ili pre.
Treće, u francuskim izvorima ova priča se ama baš nigde ne pominje. U životopisu Adolfa Gijoma se ne pominje, koliko sam uspeo da iskopam.

Sve liči na legendu o Tarabićima.

Ako neko ima neke informacije iz drugih izvora, neka postavi.
Ne kvari priču izuzetu ;)

Legende su bile potrebne. Pa su ih ljudi izmislili. A sad što je izuzetan uspeo da poredi legendu i strongmene - za posebnu analizu...

mjok...

ranije su džakovi svega od cementa do suncokteta bili po 50 kila

i rugali se majstori neuhodanim početnicima: "kako ćeš suyra mladu preko praga?"

e a onda su džakovi počeli da se pakuju u maks. 25 kilograma...

ZAŠTO?

Zbog silnih invalidskih i naplaćenih osiguranja života
Neko je ostao invalid zbog tvoje firme.

Medjutim skorojevićima u magazama to nije jasno pa mrcvare radnike "ako je 25 a ti uzmi viśe"???

Bilo kako bilo - 50 ili 25 opet možeś da nadrljaš ako sa time šetaš po nestabilnoj podlozi bilo kog tipa unutra ili napolju

a i fizičko je izbačeno iz škole
vojska sa pešadijskim preprekama ukinuta...

što reče jedna tinejdžerka:
"baš sam se lepo našminkala gde ću u onu salu punu prašine?"
Dobro je, nije tinejdžer rekao...

Ah. Napr(e)dujemo u ovom e-dobu. . .

A sad cu vam ispricati jednu pricu o mog cukuncukun cukun pradedi koji je bio hajduk. Zvao se Cvetko a po majcu Magdaleni imao je nadimak Cvetko Magdin. Rodom je iz Bozice to je jedno selo na Jugu Srbije a iz mahale Zlatanovi.

Ziveo je oko 1800 godine dakle pre jedno 200 godina. I mnogo je mrzeo Turke a jos vise poturice. I tako je on godinama ubijao turke i poturice sam protiv svih njih. Cela juzna Srbija ga je jurila i cela bugarska. Krio se po sumama i gorama a iz zasede je napadao turske konvoje i manje cete i tamanio ih je macem i golim rukama. Ima bezbroj prica u vezi toga. Na primer jednom su ga opkolili jedno stotinak turaka da ga uhvate i naso se u sredini. Nosio je gvozdene cokule i imao je metalno odelo da ga ne moze probije strelaa na glavi je imao kacigu. dakle sama odeca i oprema mac, stit i cela ta gvozdena skalamerija na njemu tezilo je pa ko zna ali ne manje od 40, 50 kula. I sad oni ga opkolili i kako su se sve vise i vise priblizavali on ih je cekao. Kad se priblizili jedno na oko dva metara on je skocio iz mesta toliko jako da je preskocio turke i kad je sleteo na drugu stranu nije imao jednu cizmu i bos je pobego. Kad su pogledali sa mesta sa kog je skocio jedna cizma mu je ostala polomljena i zaglavljena u zemlju a na mestu gde je doskocio bili su veliki otisci. Drugom prilikom isto kad su ga opkolili podigo je konja iznad glave i bacio je na turke i napravio prolaz i pobego. Jednom prilikom uspeli su da ga zatvore i zarobili su ga u nekom zatvoru sa debelim sipkama i lancima su ga okovali. On je preko noci golim rukama iskidao lance kojima je bio sa simdzirima zavezan za zid i debele gvozdene sipke - resetke je izvuko iz zid i pobego. malte ne pola kamenog zida je razvalio golim rukama.

Preko zime kad su snegovi bili veliki turci nisu isli po selima i po putevima i on je onda dolazio kuci gde je imao i devojku. I tom prilikom kad je bila zima i tako salili su se sa njim mestani i momci. I u dvoriste je bio jedan ogroman balvan hrasta isecen i sa dva vola je to ogromno deblo dovezeno do kuca. I zadirkivali su ga da on ne m oze da podigne to deblo sa jedne strane. on se iznervirao i ne samo da je podigo to deblo sa jedne strane nego je poceo i da ga vuce i vuko ga tako kad je doso do vrata od kuce nije stao vec je uvuko deblo u kucu i polomio malte ne i vrata i pola zida. Jedan kraj je bio u kuci a drugi napolje. Ljudi su se uhvatili za glavu a domacin kuce ga je preklinjao da iznese deblo a vrata i zid ce on sam da napravi. On ga nije poslusao i izaso je i otisao.

Drugom prilikom bila je jesen i bio je jedan veliki orah stoletni. Njegov deda ga je zamolio da uzme neki stap i da malo omlati orahe. On je pricao dedi da bolje da ne mlati orahe jer ako on omlati orah on nikad vise nece da rodi. Deda je nastavio da insistira i on se inzervirao obuhvatio je stablo i poceo da trese. Orasi su poceli da padaju kao kisa a sa njima i grane i stabla. Orah posle toga vise nikad nije radjao.

Bio je gorostas od coveka. Pricalo se kroz predanje da je bio kao dva coveka u visini. U to vreme prosecna visina ljudi je bila oko 160 do 170cm jer ranije ljudi nisu jeli meso sa hormonima za rast i nisu bili kao danas po 2 metra u proseku. E sad ok to je prica da je bio 3 metra visok mislim i ja u to ne verujem ali moguce je da je bio oko 2.5 metara visok. Kazu da je imao ogromnu saku kad je stavi na sto kazu da je bila kao tepsija za zeljanik. Imao je debele kosti i velika ramena. Kazu da nije mogo da jase svakog konja vec samo neke arapske velike jake konje koji su turcima sluzili za vucu i rad.

E sad znam da sve ovo zvuci nemoguce sa danasnje tacke gledista ali je to sve bilo istina.
Da nam nije kemtrejlsa i satanista bili bi kolosi danas...

Samo jedna mala napomena- kada se nasa vojska povlacila BIO JE RAT! Hrane je bilo jedva da prezive, a vi tvrdite da je moguce da je covek preneo 600kg (neka je i vukao na tockovima) preko onakve teritorije gde je uspeh i cudo sto su i peske prosli.
Do tamo su dosli jedva zivi, izgladneli, mnogo ih je umrlo od porcije hrane (za njih je to bilo ravno prejedanju).

Back