Ranije su ljudi bili mnogo jaci iako nisu nikad bildovali

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.715
Danas najaci ljudi na svetu takozvani strongmeni se muce da prenesu samo cev topa par metara a u prvom svetskom ratu nas Srbin Jevto Jevtovic je preneo ceo top na leđima preko cele brdovite Albanije. To kada je saznao i video francuski general Gijom je skinuo sa svojih prsa orden legije casti i zakacio na njegovim prsima.

Evo kako je izgledao taj top:

images

Ko ne veruje u ovu pricu evo mu dokaza: LINK

A evo kako se danasnji strongmeni napunjeni steroidima muce sa topom:

Danas najaci ljudi na svetu takozvani strongmeni se muce da prenesu samo cev topa par metara a u prvom svetskom ratu nas Srbin Jevto Jevtovic je preneo ceo top na leđima preko cele brdovite Albanije. To kada je saznao i video francuski general Gijom je skinuo sa svojih prsa orden legije casti i zakacio na njegovim prsima.

images

Ta priča ima par problema.

Prvo, ne postoji nikakav "Vojni muzej u Marseju".
Drugo, top na slici je Škoda model 15, koji je težak 613 kilograma. Apsolutno je nemoguće da je iko ikad nosio 613kg na leđima preko planine, danas ili pre.
Treće, u francuskim izvorima ova priča se ama baš nigde ne pominje. U životopisu Adolfa Gijoma se ne pominje, koliko sam uspeo da iskopam.

Sve liči na legendu o Tarabićima.

Ako neko ima neke informacije iz drugih izvora, neka postavi.

Drugo, top na slici je Škoda model 15, koji je težak 613 kilograma. Apsolutno je nemoguće da je iko ikad nosio 613kg na leđima preko planine, danas ili pre.
Treće, u francuskim izvorima ova priča se ama baš nigde ne pominje. U životopisu Adolfa Gijoma se ne pominje, koliko sam uspeo da iskopam.

Прво:
Слика свакако не одговара причи, то је јасно и детету.
Пре ће бити да је у питању овако нешто:
1654764417510.jpeg

Друго: Јевто највероватније није сам носио ни овај "лакши" топ, али је врло могуће да је био коловођа у одлуци да се топ не баци. У планинама Албаније и то је подвиг. (Ако постоје планине Албаније, ко зна, нема линка)
Треће: Приче о скидању ордена од стране француских генерала нису ретке, има и она о Будимиру Давидовићу. Шта мислиш, да ли је неко седео у канцеларији и смишљао такве приче, у ком случају мора да се призна да је српска пропаганда била изузетно сналажљива, или је неко негде видео како неки генерал француске војске заиста даје орден неком српском војнику и онда се прича мултиплицирала? Ах, да, нема линк...
Треће: можеш ли да наведеш француске изворе које си проверевао? Није да ти не верујем...

images

to je mit,taj top ima preko 200 kg
bio deda superman

Poslednja izmena:

Upravo to, znaci da je deda stavio ficu na ledja i preneo ga... Glupost obicna, svako ko poveruje u to mora dobro da se pozabavi sa logikom

Прво:
Слика свакако не одговара причи, то је јасно и детету.
Пре ће бити да је у питању овако нешто:
Pogledajte prilog 1168134
Друго: Јевто највероватније није сам носио ни овај "лакши" топ, али је врло могуће да је био коловођа у одлуци да се топ не баци. У планинама Албаније и то је подвиг. (Ако постоје планине Албаније, ко зна, нема линка)
Треће: Приче о скидању ордена од стране француских генерала нису ретке, има и она о Будимиру Давидовићу. Шта мислиш, да ли је неко седео у канцеларији и смишљао такве приче, у ком случају мора да се призна да је српска пропаганда била изузетно сналажљива, или је неко негде видео како неки генерал француске војске заиста даје орден неком српском војнику и онда се прича мултиплицирала? Ах, да, нема линк...
Треће: можеш ли да наведеш француске изворе које си проверевао? Није да ти не верујем...
Krenuo sam odavde

Pa otišao na listu muzeja Marseja, nema "Vojnog muzeja" (a i proveo sam dosta vremena u Marseju, i nikad nisam čuo za neki "Vojni muzej")

Pa gledao gde se pojavljuju "Jevto i Adolphe Guillaumat" zajedno u tekstu - Google nema rezultata osim par srpskih sajtova. Baidu isto nema ništa, ni na jednom jeziku.

Naravno, voleo bih da grešim i da je ova priča istinita, ali meni ne deluje baš uverljivo.

snimak ili iz rata?
To je ovaj top:

https://en.wikipedia.org/wiki/Skoda_75_mm_Model_15

Krenuo sam odavde

Pa otišao na listu muzeja Marseja, nema "Vojnog muzeja" (a i proveo sam dosta vremena u Marseju, i nikad nisam čuo za neki "Vojni muzej")

Pa gledao gde se pojavljuju "Jevto i Adolphe Guillaumat" zajedno u tekstu - Google nema rezultata osim par srpskih sajtova. Baidu isto nema ništa, ni na jednom jeziku.

Naravno, voleo bih da grešim i da je ova priča istinita, ali meni ne deluje baš uverljivo.

To je ovaj top:

https://en.wikipedia.org/wiki/Skoda_75_mm_Model_15
613 kg

pa naravno da su ljudi u prošlosti bili fizički jači kad su skoro svi poslovi zahtevali nekakav fizički napor,ništa nije bilo aumatizovano...to nije nikakva teorija zavere da je jedan prosečan čovek od pre 100 god bio u fizički boljoj formi nego ljudi danas,jer je svakodnevni život obuhvatao mnogo više fizičke aktivnosti...plus ako je neko bio sa sela to automacki obuhvata i poljoprivredne radove u vreme kad nije bilo traktora i motokultivatora,kosačica, trimera,motornih testera i tako toga.
E sad zamislite koliko su tek pećinci bili jaki kad su morali za skoro svaki obrok da pešaka jure divlje svinje,konje,jelene,srndaće i ostalu divljač i da se s njima obračunaju naorušani samo motkom sa zaoštrenim parčetom kamena na vrhu...znači pricamo o ljudima koji su imali prosečnu građu,kondiciju,reflekse i snagu današnjih profesionalnih sportista.

sad baš da nosi top je malo previše za jednog...ali dvoje-troje...ili da ga vuče konopcem ako ima točkove je izvodljivo...

sad baš da nosi top je malo previše za jednog...ali dvoje-troje...ili da ga vuče konopcem ako ima točkove je izvodljivo...
Pazi, lakše je kotrljati nešto na točkovima nego nositi "na leđima", kako tvrdi narodni pripovedač.

A i ne vidim logike da neko nosi na leđima nešto što može da se kotrlja. Jedino ako je bila samo cev bez točkova, ali ni cevi nema lakše od 200kg.

E u pecine da se vratimo da malo prozivimo
Hajde ti prvi, a mi ćemo doći.

Kasnije.

Ovaj na slici ima 600 i kusur...
Brdski top De Bange 80mm M.1885
Sporometni brdski top naručen 1885g u francuskoj firmi “Societé anonyme des anciens établissements Cail”. Srpska vojska je kupila 42 ovakva topa, a 1904-06 su prošli modernizaciju tako da su prilagođeni za korištenje bezdimnog baruta.
TT podaci:
Kalibar: 80mm L/15
Težina cijevi: 120kg
Težina topa na položaju: 305 kg
Dužina cijevi: 1.200 m
Barutno punjenje: 0.4 bezdimnog baruta
Granata: 5,97kg-eksplozivno p. 015 kg, početna brzina 253 m/s, max.domet 4300m,
Granata: 6,1 kg, eksp.p. 0.15kg,početna brzina 250m/s, domet 4100m,
Šrapnel : 6,3 kg- 120 kugli od 14,5g / 6,32kg-180 kugli od 12g, početna brzina 243m/s, max domet 2400m,
Kertač: 5.55kg-85 kugli od 44g
Elevacija +23/-12 stepeni
+33/-2 stepena (sa kračim kolicima)
Horizontalni ugao: 6 stepeni
Transportovao se u tri dijela, 143 +148 +129kg.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Transport [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika poljskog topa De Bange 80mm (muzej u Beogradu) [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* De Bange 80mm M.1885.jpg (61.67 KB, 767x419 - viewed 461 times.)

Као што се види, важно је пренети цев топа.
Реална прича за овакав топ.

Pazi, lakše je kotrljati nešto na točkovima nego nositi "na leđima", kako tvrdi narodni pripovedač.

A i ne vidim logike da neko nosi na leđima nešto što može da se kotrlja. Jedino ako je bila samo cev bez točkova, ali ni cevi nema lakše od 200kg.

Hajde ti prvi, a mi ćemo doći.

Kasnije.
Ja jesam vec al tebe ne primam mnogo si negativan i umisljen

To je garantovano malo preuveličana priča da zvuči bolje...al ne sumnjam u to da ga je verovatno vukao ili gurao na točkovima(što opet nije mala stvar) uzbrdo

Као што се види, важно је пренети цев топа.
Реална прича за овакав топ.
Da, to je teorijski moguće, ali treba dodati i municiju koja nije lagana. Uglavnom, nevezano za težinu topa, meni je najveći problem ovde nedostatak bilo kakve potvrde te priče van naših izvora.

Pametan si čovek, ne znam da li tebi sve to deluje uverljivo.

Pa da, standardna srpska mitologija.
Ali pacijenti uvek poveruju na keca :D

Inace ako se pogledaju rekordi u podizanju tezina s pocetka 20 veka i danasnji, daleko su snazniji danasnji strongmeni nego nekadasnji. Bolja oprema za treninge, vece znanje o treninzima i muskulaturi, specijalna ishrana, hemija, kreatin itd itd. Dakle, nije za poredjenje ono od pre 100 godina i sada.
Sto se tice Neandertalaca, naucno je dokazano da su imali prirodno vecu snagu od danasnjih ljudi, prema kostima, tetivama i opstoj konstituciji.

Da, to je teorijski moguće, ali treba dodati i municiju koja nije lagana. Uglavnom, nevezano za težinu topa, meni je najveći problem ovde nedostatak bilo kakve potvrde te priče van naših izvora.

Pametan si čovek, ne znam da li tebi sve to deluje uverljivo.
Да ли теби делује уверљиво да Зеленски прича о некаквим контраофанзивама? Не о плановима, већ како су изведене?
Да ли ти делују уверљиво сви филмови о рату и војевању на које се маса људи без блама позива?

Знаш ли за приче о подвизима људи који су спашавали своју или туђу децу и при томе, на кратко, урадили немогуће?

И даље, прича је основа за дискусију о снази људи данас и некад, а не о томе да треба Србију помокрити на сваком кораку и сваком приликом.

Прича је ту, учесници приче одавно нису са нама. И то је све.
Али кад узмемо у обзир да се десеткована армија опоравила и била најбрже наступајућа сила која је вратила отето...па, рекао бих, довољно уверљиво. Јер и повратак армије коју су сви отписали и њихов допринос ослобађању од АУ снага звучи скоро слично неуверљиво.

Poslednja izmena:
E u pecine da se vratimo da malo prozivimo
Naučnici već rade na tome da vrate mamute iz "mrtvih" kombinovanjem gena koje su našli u uzorcima smrznutog tkiva fosila i živih slonova...možda,ti se ukaže prilika da jednog dana pokušaš da umlatiš jednog...mada nešto mi se javlja da bi svako razuman pogledao dobro čupavu slončinu sa kljovama ko tarabama,bacio koplje i gledao polako,bez naglih pokreta da se makne što dalje,uđe u kuću i bude zahvalan što ima taj luksuz da u mesari kupi kilo rebarca bez ritzika da mu predhodni vlanik tih rebaracva slomi njegova XD

Сад мало на другу страну...знаш ли да ово није никакав доказ већ може само да буде полазна тачка за даље испитивање и проверавање?
Википедија је место које свако може да "уређује" а од демократског гласања, то јест прихватања, зависи и истинитост.
На срећу, истина тако не функционише, прегласавањем.
Без овога, кредибилитет теме би био много већи.

Back