Rana i Visoka Renesansa u Evropi

altdor11.jpg

Altdorfer Albert

Domeniko Girlandajo (ital. Domenico Ghirlandaio; Firenca, 1449 — Firenca, 11. januar 1494) je italijanski renesansni slikar. Puno ime mu je Domenico di Tommaso Curradi di Doffo Bigord

ghirla12.jpg

180px-Ritratto_di_vecchio_con_nipote_2%2C024_%C3%97_2%2C654_pixels_463_KB.jpg

Starac sa jagodičastim nosom (1480).

Rođen je u porodici firentinskog zlatara kao najstariji sin. Učio se od Verokija i Botičelija. Radio je zajedno sa svojom mlađom braćom. Od strane pape je pozvan u Rim 1483. gde je radio na Sikstinskoj kapeli koju je oslikao freskama svetog Franje. Uglavnom je slikao freske, ali slikao je i slike i pravio mozaike.

Najznačajnija dela su mu slika hora crkve Santa Marija Nuvela, freske u Pizi, Sikstinskoj kapeli, slika starac i unuk, kao i slika poklonjenje pastira. Njegov najpoznatiji učenik je Mikelanđelo Buonaroti.

Poslednja izmena:
Ljudi a da malo obnovite gradivo. Ovde sam izbrojao najmanje četvoricu baroknih slikara i jednog koji je slikao na prelazu iz klasicizma u romantizam. Istim nije mesto na temi "Rana i visoka renesansa u Evropi". Od tih pet navedenih, jedan je čak umro u 19.veku. z:lol:

Poslednja izmena:
Otvori temu Barok i Klasicizam,a možeš i Romantizam ili Rokoko...Fovizam,Poentilizam i td..
ali da održavaš te teme živim,a ne da ih otvoriš za mene..Otvori ih za sebe i druge članove..

Ne planiram da otvaram bilo kakvu temu. Samo sam konstatovao da se dosta toga na ovoj temi vodi pod renesansom a ne odgovara istorijskim faktima. Interesantno je da si dala odličan uvod, navela umetnike iz tog perioda, postavila i dosta značajnih slika poznatih renesansnih autora ali je onda krenulo to lutanje sa Rembrantom, Rubensom, Vermerom, Velaskezom, Karavađom koji su velikani baroka. Kao šlag na tortu, došao je Goja, slikar koji se javio na prelazu iz klasicizma u romantizam (čovek je umro 1828.) z:shock:

Back