RAM drive SWAP

• Začetnik teme Začetnik teme Packe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
P

Packe

Gost
Mnogo sam slusao o raznim tweak utilities-ima koji omogucavaju da se jedan deo RAM-a proglasi kao swap umesto diska; i da daje fantasticne rezultate. S obzirom da koristim komp najcesce za CAD I da se radi o P4 2.6 Ghz, 1000 Gb DD RAM 500cls, ploca Abit IC7; konfiguraciji, smatram da ima smisla da "zrtvujem" trecinu RAM-a, kao swap. Elem, download-ovao sam par programa koji rade samo u DOS-u i nemaju nesto narocito user-friendly-for-lazy-people interfejs ili barem neki prostiji wizard za podesavanje(cak ni read-me file), a o drugom postoji objasnjenje samo na Slovenackom (http://www.slo-tech.com/clanki/ramdrive/ramdrive.htm). Da li je iko upoznat sa ovom tematikom ili ima savet za download nekog boljeg programa?

Napravi boot disketu, na njoj otvori file config.sys, i podesi paramtre gde pise device=ramdrive.sys. Obicno stoji 2048 sto je dva mega, no ti mozes staviti koliko ti odgovara. Usnimaj ga, i prekopiraj njega i ramdrive.sys u root gde odakle startas racunar. Ovo vazi samo za win95-winMe. Za NT-XP nisam siguran.

ako se ne varam, pitanje je da li ubaciti swap u RAM....

uhhh....
swap se koristi, osim kada nestane fizicke memorije pa ono sto bi trebalo da bude u RAMU se nadje na disku, za skladistenje raznoraznih .dll .exe i ostalih fajlova koji nisu u stalnoj upotrebi, posto ih je brze naci u SWAP-u nego po disku....

prvo bi trebao da proveris koliko se u stvari koristi swap i fizicka memorija pri radu (task manager, u spisku procesa imas opciju view>select columns>virtual memory size - posle koje ces videti koliko koji proces zauzima SWAP fajla, i u performance, gde ces videti koliko je zauzeta fizicka memorija), pre nego sto se odlucis da otkines parce RAM-a....

sa druge strane, NT sistemi imaju razlicite vrste cache memorije, i to je ,moje misljenje, prilicno dobro organizovano, tako da, ako vec nece neki program da koristi celu memoriju, kes sigurno hoce (ako ima sta)....

i kao poslednje, ako ne znas da postavljas kes opcije u registry bazi (stop paging executable files, large cache size i ostalo) uzmi neki program (Customizer XP, Cacheman) koji ce da izvrsi neophodna podesavanja umesto tebe...

ja ne bi stavljao SWAP u RAM, bar ne na NT sistemima, ali izbor je tvoj[/i]

Back