Rakija - priprema (voća) i destilacija

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
10.213
Nije da nisam pekao rakiju, ali sad vidim da puno toga nisam znao. Na internetu ima svakakvih majstorija, fora i fazona sa pravljenjem (kuvanjem, pečenjem) rakije.
Ove godine omanulo i poskupilo voće, a moje prošlogodišnje zalihe neće dočekati Božić, moram od nečega da pečem
I sad čitam da ne treba dolivati vode u kazan (kotao) kad se peče rakija,..

rakija kazan.jpg
A, mi, ranijih godina, dosipali,.. kad nam je komina (kljuk, šarža,) gusta, mi dospemo vode u kazan da nam ne u'vati za dno,.. da ne zagore.
( u novinama je prilog) kaže - samo nemajte dosipati vode pre pečenja rakije ?
a, neki veliki majstor

Poslednja izmena:
Ne bi valjalo da zagori, a da li moze da zagori, kazu da moze....
Ako moze, onda dolivaj vodu....
Ja ne znam, ali ja bih dolio vodu , voda nece smetati rakiji , bar ja tako mislim..
Ja ne mogu da kontrolisem jacinu vatre npr na nekom kazanu , a na onom na kom mogu , tu manje zalozis...

Hajde citiraj zasto je zabranjeno doliti vodu..

Додаје се само када желиш да досегнеш питкост,да не мораш да чекаш 20 год...иначе никако.
Ček polako, govorimo o dosipanju u kazan, kada mi je komina gusta,.. Da lakše ide mešalica kroz kazan (ako ima mešalicu), ako nema, onda mora vode,..
pa to ovde svaki kazandžija radi,.. da mu ne zagore, pa da mora da žulja sa žičanom četkom,..a i pokvari ukus rakije.
Kakve veze ima pitkost?
Mi pitkost, jačinu i aromu ( pazi ovo: i aromu) rakije podešavamo dodavanjem redestilovane vode,.. - blažimo prepeku (ili Srce rakije - svejedno), ali posle nekoliko dana, dok se o'ladi i malo odlegne frška rakija.

Kod nas se do odrzava samo jacinom vatre.
maa, to sam dok sam bio mlađi,.. ložio,.. pa šapurine, pa granje (od proleća čuvamo - kad orežemo voće) pa najbolja bila kad imaš suve grane od rezanja vinove loze,..
pa pucketa,.. pa milina,.. pa imaš još malo stare rakije,.. dok pečeš i dok ne odstoji nova,..

Ali sad na plin,.. samo šteluješ,.. plamen,.. kako se zagreva, smanjuješ,.. i kad je čuješ da kuva, malo prituljiš i lepa bude,.. skoro pa i lepša nego pre.
--------------------------
Sva tecnos sto je potrebna je otpustena u buradima,ili posudama dok vocka previre.Kada je dzibra vodena,lozi se jaca vatra,a kada se zgusne,to se kod nas prosipa,jer sve sto valja je u tecnosti i soku sljive,ili bilo koje druge vocke.U zavisnosti od cega se pece.
Šta se prosipa ? džibra ?..
Nisam razumeo,..
Od ispečene rakije - džibra mi je zlata vredna, sa tim zalijem biljke u jesen, zakiselim zemlju,.. idu biljke ko blesave od destilovane džibre,.. ona polako kiseli zemlju ispod voćke ili nekog drveta,..
Pa ja jedini imam zglavnu magnoliju (Grandifloru) samo zato što je u jesen zalijem prerađenom džibrom.

maa, to sam dok sam bio mlađi,.. ložio,.. pa šapurine, pa granje (od proleća čuvamo - kad orežemo voće) pa najbolja bila kad imaš suve grane od rezanja vinove loze,..
pa pucketa,.. pa milina,.. pa imaš još malo stare rakije,.. dok pečeš i dok ne odstoji nova,..

Ali sad na plin,.. samo šteluješ,.. plamen,.. kako se zagreva, smanjuješ,.. i kad je čuješ da kuva, malo prituljiš i lepa bude,.. skoro pa i lepša nego pre.
Mi jos pecemo na starinski nacin.Ne menja nam se nista,a imamo veoma dobru rakiju.

Nisam razumeo,..
Od ispečene rakije - džibra mi je zlata vredna, sa tim zalijem biljke u jesen, zakiselim zemlju,.. idu biljke ko blesave od destilovane džibre,.. ona polako kiseli zemlju ispod voćke ili nekog drveta,..
Pa ja jedini imam zglavnu magnoliju (Grandifloru) samo zato što je u jesen zalijem prerađenom džibrom.
Mi prosipamo dzibru i kada se ohladi pustimo svinje.

Непотребно и штетно.
Вода у ферм. нема никаквог смисла јер ће само здраво и зрело воће под сопственом тежином испустити довољно воћа за неометану ферм .
у добром казану.
Погрешно је и кад све плива у соку.довољно пола казана.
Кад ферм. почне,шире се ензими и диже се ниво сока .
Као код вина.
Непотребно је додавати воду у било којој фази прераде,сем,ско се кљук ипак мора разблажити,због загоревања,онда се користи искључиво мека ракија...

Nisam razumeo,..
Kod nas kada se ide u sumu i seku drva,pokupe se i ogranjci i ostave se da se suse,za pecenje rakije i furune.Poneko drvo u vocu,koje se osusi,izvadi se i to se koristi,ali najvise ogranjci.

Непотребно и штетно.
Вода у ферм. нема никаквог смисла јер ће само здраво и зрело воће под сопственом тежином испустити довољно воћа за неометану ферм .
у добром казану.
Као код вина.
Непотребно је додавати воду у било којој фази прераде,сем,ско се кљук ипак мора разблажити,због загоревања,онда се користи искључиво мека ракија...
Cekaj ti kazes da ja koristim prvenac da razblazim kljuk da mi ne bi zagorelo voce usled vatre blizu dna?
Uuuu al ga hladim tako , ako voda ne menja nista, sto ne voda....nesto mi se ne mili da stalno vracam prvenac radi toga u kazan..
Dobro ti si rekao meka rakija, tj zadni lonac destilata...

Непотребно и штетно.
у добром казану.
Као код вина.
Eee ti znaš puno,. Ali molim te polako..

Baš zbog te poslednje rečenice sam i pitao..znači kad mora, mora u kljuk pre pečenja..a što bi to smetalo
I ovo o isključivo mekoj rakiji .. mi nije jasno.

Back