Raketni pogon u Svemiru i treni Njutnov zakon

megatron_sr

Iskusan
Poruka
5.938
Moje najjednostavnije pitanje bi bilo sledece. Da li treci Njutnov zakon radi u Svemiru, u bestezinskom stanju?

Na Zemlji gdje postoji gravitacija meni je lako razumjeti ovaj zakon. Imamo recimo neko tijelo mase 50kg. Kada mi to tijelo guramo, ono na nasim rukama vrsi jednaku silu samo suprotnog smjera.
Ali to je posledica gravitacije, zato sto tijelo gura nas silom koja zavisi od sile gravitacije i koja postoji samo tokom guranja a koja djeluje u pravcu suprotnom od onog u kom guramo tijelo.
Drugim rijecima ako zanemarimo silu trenja izmedju tijela i povrsine na kojoj se ono nalazi, jedina sila koja nam pruza otpor pri guranju, a koja nam omogucava da se "otisnemo" od tijela je
valjda neka komponenta sile gravitacije.

Medjutim, u Svemiru, u bestezinskom stanju, gdje nema ni gravitacije ni trenja, kada bi mi gurali isto ovo tijelo ono ne bi davalo nikakav otpor nama. Samim tim mi se ne bi, za rad tog otpora,
mogli "otiskivati" od tijela.

Sada, posto raketetni pogon u Svemiru radi na ovom principu, kako je moguce da se raketa krece?

Kada na Zemlji uzmemo u ruku recimo kamen i bacimo ga, prilikom izbacaja on djeluje na nas gurajuci nas nazad, medjutim mi se ne mrdamo zbog sopstvene tezine i sile trenja izmdju nas i podloge
na kojoj stojimo. U Svemiru bi se sigurno pomjerili u nazad zato sto nema sile trenja, ali nema tezine kamena pa nas ne bi imalo sta "gurnuti" u nazad. Isto je sa raketom u Svemiru. Gasovi koje izbacuje
velikom brzinom nemaju nikakvu tezinu da bi se raketa za rad njih kretala suprotno od izduvavanja gasova.

Mozda ja grijesim negdje, pa ako ima neko bistar da ovo objasni.

Ne moze se stvoriti potisak tamo gdje nema gravitacije, odnosno sile teze. Jer se nemas od a' sta "otisnuti". Potisak je posledica gravitacije.

To apsolutno nije tačno, potisak se stvara unutar rakete sagorevanjem goriva i nema veze sa gravitacijom. Tečnost se pretvara u gas i pod velikim pritiskom izlazi na jednu stranu što gura raketu u suprotnom smeru.
Tom logikom ne bi ni vatreno oružije radilo u svemiru što naravno nije tačno.

To apsolutno nije tačno, potisak se stvara unutar rakete sagorevanjem goriva i nema veze sa gravitacijom. Tečnost se pretvara u gas i pod velikim pritiskom izlazi na jednu stranu što gura raketu u suprotnom smeru.
Tom logikom ne bi ni vatreno oružije radilo u svemiru što naravno nije tačno.

Izlazi velikom brzinom na jednu stranu, ali se ne stvara sila potiska jer to sto izlazi nema tezinu usled nedostatka gravitacije.
Ajde ti otidji u Svemir pa se otisni od neko tijelo, to jest, gurni neko tijelo. Ocekujes da i ono gurne tebe. Ali to se ne desava jer nema gravitacije. Ostao bi u mjestu.

Poslednja izmena:
...zakon akcije i reakcije vrijedi kao univerzalni zakon
a vrijedi i u svim poimanjima i prostora i vremena...
Rakete kao proizvodi klasike ne prelaze u ni korak
poimanja moguceg...nema tu nultog vremena i zakrivljenog prostora...
koliko god napredovala raketna tehnika gdje su rusi neprikosnoveni,
ipak je sve to,- klasika...ne dopire se nigdje granicna vrijednost ni brzine niti dovodi u pitanju gravitacija koja je oddavno u polju relativnog...
...necim se mora objasnjavati Zemljina 'klasicna' okruglost ili 140 i nesto miliona Suncena udaljenost...
...

Izlazi velikom brzinom na jednu stranu, ali se ne stvara sila potiska jer to sto izlazi nema tezinu usled nedostatka gravitacije.
Ajde ti otidji u Svemir pa se otisni od neko tijelo, to jest, gurni neko tijelo. Ocekujes da i ono gurne tebe. Ali to se ne desava jer nema gravitacije. Ostao bi u mjestu.

Grešiš i to opasno. Već sam objasnio. Tela uvek imaju masu bez ozira da li su na Zemji ili u svemiru. SIla teže Zemlje i trenje samo dodatno otežavaju kretanje rakete.

Grešiš i to opasno. Već sam objasnio. Tela uvek imaju masu bez ozira da li su na Zemji ili u svemiru. SIla teže Zemlje i trenje samo dodatno otežavaju kretanje rakete.

Ti grijesis. Tijela uvjek imaju masu, ali nemaju tezinu.
Ne znam kako da ti objasnim ovaj problem ali evo jos jednom da pokusam.
Stojis pored zida u svojoj sobi i obje ruke stavis na zid. Kada krenes da guras zid tada i zid gura tebe, pa se mozes otisnuti od zida.
Sada zamisli da kada krenes da guras zid jednostavno ti ruke prodju kroz zid, tj. zid ne napravi nikakav otpor tvom guranju, tada se ne bi mogao otisnuti o zid.
E to se desava u Svemiru. Dzaba tijelo ima masu i 1000kg, ti ces ga malim prsticem gurnuti bez ikakvog otpota. Nema povratne sile.
E ta povratna sila bi trebala da gura raketu, ali nje nema.

Ti grijesis. Tijela uvjek imaju masu, ali nemaju tezinu.
Ne znam kako da ti objasnim ovaj problem ali evo jos jednom da pokusam.
Stojis pored zida u svojoj sobi i obje ruke stavis na zid. Kada krenes da guras zid tada i zid gura tebe, pa se mozes otisnuti od zida.
Sada zamisli da kada krenes da guras zid jednostavno ti ruke prodju kroz zid, tj. zid ne napravi nikakav otpor tvom guranju, tada se ne bi mogao otisnuti o zid.
E to se desava u Svemiru. Dzaba tijelo ima masu i 1000kg, ti ces ga malim prsticem gurnuti bez ikakvog otpota. Nema povratne sile.
E ta povratna sila bi trebala da gura raketu, ali nje nema.

O živote... jednostavno ne vredi jer ne razumeš osnove.

Ne možeš da nadogradiš znanje jer ne razumeš ni najosnovnije stvari, u tome je ceo problem. Raspravljati o elementarnim stvarima je gubljenje vremena,

Ajde ovako. Da odemo ja i ti na test inteligencije. Ako budem imao skor barem kao ti ili vise onda to znaci da mogu da razumijem ono sto ti razumijes. Pa bi onda tada ti mozda mogao da mi objasnis.
Posto ovdje tvrdis da sam u pitanju ja a ne ti. A ako ni tada ne budes uspio da mi objasnis onda to znaci da ni ti ne razumijes. Da li bi se ti upustio u takvu avanturu?

Poslednja izmena od moderatora:
A moje drugo pitanje, posto ja stvarno nisam fizicar, ali sam ucio fiziku dovoljno kroz osnovno, srednje i visoko obrazovanje, je za fizicare.

Na povrsini Zemlje nalazi se tijelo mase 50kg. Covjek, ili neka druga sila gura to tijelo po povrsini. Koja sila gura covjeka nazad? Rezultanta kojih sila? (zanemariti otpor vazduha)
Moj odgovor, na osnovu onoga sto ja znam iz fizike bio bi da covjeka nazad gura sila trenja izmedju tijela i povrsine na kojoj se nalazi, kao i neka komponenta gravitacione sile koja na to tijelo djeluje.

Ukoliko izuzmemo ove dvije sile, da ne postoji sila trenja ni sila gravitacije (teze) nikakva druga sila ne bi covjeka gurala nazad. Da li je to tacno?

Ti odgovori na pitanje. U Svemiru, bestezinskom stanju, gdje lebde covjek i neko tijelo recimo 50kg mase na Zemlji, ako covjek gura to tijelo da li bi tijelo odgurivalo covjeka nazad u suprotnom smjeru, kao sto se to desava na Zemlji... ?

Ako shvatiš razliku guranja čamca na obali, ili u vodi, sve će ti biti jasno.....

- - - - - - - - - -

A moje drugo pitanje, posto ja stvarno nisam fizicar, ali sam ucio fiziku dovoljno kroz osnovno, srednje i visoko obrazovanje, je za fizicare.

Na povrsini Zemlje nalazi se tijelo mase 50kg. Covjek, ili neka druga sila gura to tijelo po povrsini. Koja sila gura covjeka nazad? Rezultanta kojih sila? (zanemariti otpor vazduha)
Moj odgovor, na osnovu onoga sto ja znam iz fizike bio bi da covjeka nazad gura sila trenja izmedju tijela i povrsine na kojoj se nalazi, kao i neka komponenta gravitacione sile koja na to tijelo djeluje.

Ukoliko izuzmemo ove dvije sile, da ne postoji sila trenja ni sila gravitacije (teze) nikakva druga sila ne bi covjeka gurala nazad. Da li je to tacno?

Nije Tačno! Tek u bestežinskom stanju možeš najbolje uočiti treći Njutnov zakon.....

Ako shvatiš razliku guranja čamca na obali, ili u vodi, sve će ti biti jasno.....

- - - - - - - - - -

To nije odgovor na pitanje. Odgovori sa da ili ne: U Svemiru, bestezinskom stanju, gdje lebde covjek i neko tijelo recimo 50kg mase na Zemlji, ako covjek gura to tijelo da li bi tijelo odgurivalo covjeka nazad u suprotnom smjeru, kao sto se to desava na Zemlji... ?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Nije Tačno! Tek u bestežinskom stanju možeš najbolje uočiti treći Njutnov zakon.....

Ni ovo nije odgovor na moje pitanje. Da ga postavim opet:

Ti odgovori na pitanje. U Svemiru, bestezinskom stanju, gdje lebde covjek i neko tijelo recimo 50kg mase na Zemlji, ako covjek gura to tijelo da li bi tijelo odgurivalo covjeka nazad u suprotnom smjeru, kao sto se to desava na Zemlji... ?

Odgovorio sam ti na temu ali ti ne razumeš, da bi razumeo moraš ponovo da prođeš osnove. Umesto da uzmeš i naučiš ti izmišljaš svoje teorije i vređaš svakog ko ti ukaže na to da si neuk.
Ja nemam nameru da se upuštam u takvu vrstu debate i raspravljam o dokazanim fundamentalnim stvarima.

Poslednja izmena:
Moje najjednostavnije pitanje bi bilo sledece. Da li treci Njutnov zakon radi u Svemiru, u bestezinskom stanju?

Na Zemlji gdje postoji gravitacija meni je lako razumjeti ovaj zakon. Imamo recimo neko tijelo mase 50kg. Kada mi to tijelo guramo, ono na nasim rukama vrsi jednaku silu samo suprotnog smjera.
Ali to je posledica gravitacije, zato sto tijelo gura nas silom koja zavisi od sile gravitacije i koja postoji samo tokom guranja a koja djeluje u pravcu suprotnom od onog u kom guramo tijelo.
Drugim rijecima ako zanemarimo silu trenja izmedju tijela i povrsine na kojoj se ono nalazi, jedina sila koja nam pruza otpor pri guranju, a koja nam omogucava da se "otisnemo" od tijela je

Medjutim, u Svemiru, u bestezinskom stanju, gdje nema ni gravitacije ni trenja, kada bi mi gurali isto ovo tijelo ono ne bi davalo nikakav otpor nama. Samim tim mi se ne bi, za rad tog otpora,
mogli "otiskivati" od tijela.

Sada, posto raketetni pogon u Svemiru radi na ovom principu, kako je moguce da se raketa krece?

Kada na Zemlji uzmemo u ruku recimo kamen i bacimo ga, prilikom izbacaja on djeluje na nas gurajuci nas nazad, medjutim mi se ne mrdamo zbog sopstvene tezine i sile trenja izmdju nas i podloge
na kojoj stojimo. U Svemiru bi se sigurno pomjerili u nazad zato sto nema sile trenja, ali nema tezine kamena pa nas ne bi imalo sta "gurnuti" u nazad. Isto je sa raketom u Svemiru. Gasovi koje izbacuje
velikom brzinom nemaju nikakvu tezinu da bi se raketa za rad njih kretala suprotno od izduvavanja gasova.

Mozda ja grijesim negdje, pa ako ima neko bistar da ovo objasni.

Najveći smehotres ovde je da megatron tvrdi da je "završio ETF" :per:

Kako se ovakvi lako hvataju u laži, nije čak ni izazov :roll:

Poslednja izmena:
Odgovorio sam ti na temu ali ti ne razumeš, da bi razumeo moraš ponovo da prođeš osnove. Umesto da uzmeš i naučiš ti izmišljaš svoje teorije i vređaš svakog ko ti ukaže na to da si neuk.
Ja nemam nameru da se upuštam u takvu vrstu debate i raspravljam o dokazanim fundamentalnim stvarima.

Ti nisi direktno odgovorio na pitanje. Naveo si primjer camca.

Najveći smehotres ovde je da megatron tvrdi da je "završio ETF" :per:

Kako se ovakvi lako hvataju u laži, nije čak ni izazov :roll:

Ja sam na ETF-u na SI-u imao fiziku jedan semestar samo, i to taj predmet niko nije uzimao za ozbiljno pa cak ni profesor niti dve debilke koje su bile asistenti i koje su nabubale fiziku napamet, a na polozaj asistenta ko zna kako su dosle.
Plasim se da istu vrstu ucenja nisu primijenili i neki sa ovog foruma a sebe smatraju fizicarima jer meni ovdje niko da odgovori na dva elementarna pitanja Njutnove klasicne mehanike.

1. Na povrsini Zemlje nalazi se tijelo mase 50kg. Covjek, ili neka druga sila gura to tijelo po povrsini. Koja sila gura covjeka nazad? (zanemariti otpor vazduha)
2. U Svemiru, bestezinskom stanju, gdje lebde covjek i neko tijelo recimo 50kg mase na Zemlji, ako covjek gurne to tijelo da li ce i tijelo odgurnuti covjeka nazad u suprotnom smjeru?

Nije posledica gravitacije nego posledica guranja.

Gravitacija i trenje samo utiču na to kolikom silom moramo da guramo da bi pomerili telo a ne na to kolkom silom ono deluje na nas (ta sila je uvek po intenzitetu jednaka onoj kojom ga guramo).
U svemiru zato imamo najjednostavniji oblik akcije i reakcije. Ako tamo guraš neko telo silom 100N ono će reagovati silom od 100N u suprotnom smeru. Da li ćeš se ti ili to telo pomeriti i koliko u tom slučaju zavisi (obrnuto proporcionalno) samo od mase tela.

Nije posledica gravitacije nego posledica guranja.

Gravitacija i trenje samo utiču na to kolikom silom moramo da guramo da bi pomerili telo a ne na to kolkom silom ono deluje na nas (ta sila je uvek po intenzitetu jednaka onoj kojom ga guramo).
U svemiru zato imamo najjednostavniji oblik akcije i reakcije. Ako tamo guraš neko telo silom 100N ono će reagovati silom od 100N u suprotnom smeru. Da li ćeš se ti ili to telo pomeriti i koliko u tom slučaju zavisi (obrnuto proporcionalno) samo od mase tela.

Da nisi malo u kontradiktornosti sa sobom?
1. Kazes gravitacija i trenje uticu na to kolikom silom moramo da guramo da bi pomjerili tijelo...
2. A ne na to kolikom silom ono djeluje na nas
3. Ta sila je uvjek po intensitetu jednaka onoj kojom guramo. (misli se na silu reakcije)

sada idi redosledom 1. 3. 2. i vidjeces da i gravitacija utice na silu reakcije

I zar ne bi lakse gurnuli tijelo (a samim tim i sila reakcije na nasim rukama bila slabija) da je recimo gravitacija duplo slabija ?

Poslednja izmena:

Back