RAID

PKT

Ističe se
Poruka
2.066
Pošto nikad nisam nigdje pročitao nešto konkretno o ovome nego samo teoriju odlučio sam napisati riječ-dvije o ovom rijetkom fenomenu. Napravio sam RAID0 particiju sa 2 HDD WD Caviar Blue 500GB, 3.5", 16MB, SATA III-600. Prvi utisak je da se sistem osjetno brže podiže. Prije mi se dešavalo da se nakon podizanja sistema mora pričekati jo malo, da se može početi sa radom računara. Ovdje toga nema. Instaliranje igara teških po 7.5GB traje svega 2-3min. Očekujem da će sistem biti nstabilniji nego sa jednim diskom, ali za sad je odlično.
 
RAID 0 повећава перформансе, али не дај боже да се јави нека, макар и најмања грешка и оде "маст у пропаст". Сви дискови морају да раде par excellence.
 
Pa čim sam čuo za RAID0 pretpostavio sam šta bi se desilo. Zato ga koristim kao sistemsku particiju a sve što bude važno biće na drugom hard disku.
 
Ukupno 3. Dva su u RAID i jedan "nako". Na tom jednom su mi stvari koje su mi potrebne: filmovi, muzika, igrice, programi, slike... a RAID kao sistemska C:

2emq3ki.png


Da li je loše što mi je disk koji nije u RAID ovako izdjeljen u particije:

2wrjlv8.png
 
Prvo povežeš dva hard diska u raid. To se radi u BIOS-u i za svaku ploču je slična procedura, ideš na Integrated peripherals i na odgovarajućem mjestu omogućiš RAID. Ne sjećam se baš kako sam to uradio ali sad kad bi otvorio BIOS znao bi gdje i šta, sve piše na uputstvu od matične ploče. Pri instalaciji sistema sam koristio USB fleš memoriju koja se može koristiti na visti i sedmici, za XP i starije sisteme ti treba floppy, ili integrišeš RAID drajvere na CD sa operativnim sistemom (to sam jedared uradio sa nLite programom, preporučio Hardal). Sami drajveri budu na Floppy disketi koju kupiš sa pločom, ako je nema onda ima na Disku sa drajverima koji mora doći uz ploču izuzev ako si kupio polovnu. U tom slučaju drajvere skidaš sa sajta proizvođača, izuzev ako nije propao (Soltek etc).
Greška koju sam bio nbapravio u prvi mah je formatiranje particije nakon što sam instalirao RAID drajvere, nakon čega isti bivaju obrisani, naravno, pa cijela procedura ne može ići napred. Znači, nakon instalacije RAID drajvera nema formatiranja RAID particije.
 
Kojeg sistema? Vista i sedmica ne zahtjevaju formatiranje, a i XP. Zaboravio sam šta ono bude najdonja opcija, leave system intact ili tako nekako, leave current system. Zaboravio sam.
Ili formatiraš, pa tek onda instaliraš RAID.
Ah. Da. Bez RAID drajvera sistem ne vidi RAID particiju što praktično znači da je ne možeš ni formatirati. Ali možeš instalirati drajvere, pa formatirati ni opet instalirati drajvere pa sistem :cepanje:
Ne znam to mi je nova stvar, još ću se malo (dez)informisaati po internetu.
 
Poslednja izmena:
Lijepo uzmes u total commanderu i neki veci fajl (10GB) pa ga prebacis sa jednog mjesta na drugo i tamo ti lijepo pise koliki je transver...
 
Ma u normalnom radu se osjeti razlika, ja sam konkretno najzadovoljniji sa igrom Dead Space, prije nego što sam napravio RAID loading je bio dosta duži, išlo mi je naživce, htio sam prestati igrati igricu zbog toga. I Civilizacija 5 mi se dosta normalnije ponaša ovako, kao i Stalker SOC, kod ostalihigara nisam primjetio ništa. Što se tiče raspakivanja i pakovanja sa WinRAR, onaj ko dosta radi sa ovim programom ja mu toplo preporučujem RAID (ako nema neki SSD ili velociraptor), mislim da je bar 4x brže. Podizanje sistemame je iznenadilo, nevjerovatna brzina. Sistem je prilično stabilan, mnogo stabilniji nego kad je sve bilo na jednom disku. Ovo je dobro. Da sam samo znao. Najgore je ono "šta će ti to" od drugova koji imaju mobilne telefone od 300€.
 

Back
Top