Радно време администрације

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.608
Колико примећујете и колико вам смета радно време администрације у разним јавним предузећима које је углавном фиксирано и траје од 8 до 16 часова?
Овакво радно време може да одговара једино онима који нису запослени јер се претпоставља да они могу да издвоје време радним даном у датом оквиру и да заврше посао који им је потребан. Они који су запослени, немају никакве шансе осим да изгубе дан од годишњег одмора и то само ако им је послодавац довољно толерантан да прихвати замену једног дана годишњег за обављање послова везаних за јавна предузећа или општинске службе.
А ту су се масовно прикључиле и банке које углавном раде од 9 до 17 часова и на тај начин спречавају запослене да обаве своје послове везане за њих. Да не буде неспоразума, не мислим на обично плаћање које може да се заврши и путем интернета, мада немају сви ни приступ интернету.
Да ли мислите да би добро решење било да свака од оваквих установа има или дежурни шалтер (или бар три дежурна шалтера) или да се промени радно време тих служби тако да раде до 20 или 21 час?

Ja sam baš danas o ovome pričala sa mojim roditeljima. U mestu koje je opštinsko, i pripada mu 15 naseljenih mesta - sela, Pošta radi do ne znam koliko sati (14 - 15h), a blagajna do 13h. Onaj ko je zaposlen u privatnoj firmi, a takvih je najviše, nema teorije da uplati bilo šta, bilo kada. Postoji realna potreba da Pošta radi i posle podne, jer ljudi koji su zaposleni nikada ne stižu kući pre 15h. Na koje načine se dovijaju, stvarno nemam pojma.

U Bgdu to nije problem. Ovde su zbog potreba gradjana produzili radno vreme i do 20 h
Pokrenite neku peticiju ili preko odbora stranaka ili kako to vec funkcionise

Није баш да није проблем у Београду.
Пример - инфостан. Пошаљу рачун где ти је вода као за омањи базен а када их добијеш телефоном (што је такође успех за медаљу), кажу да нема проблема и да ће они све то средити само дођите до 16 да напишете примедбу.
Један од разлога за овакво питање и јесте идеја да се напише петиција по овом питању.

Ja sam ranije imala taj problem dok sam uglavnom radila od 9h do 17h (skoro da nisam menjala smenu na popodnevnu, jer sam jedina bila prijavljena od radnika :roll: , a inspekcija je samo pre podne navraćala, tako da sam praktično imala fiksno radno vreme).
Kad je trebalo da produžim vozačku, baš sam se iscimala i zbog lekarskog pregleda, i posle zbog predaje dokumenata u SUP, i na kraju podizanja vozačke.
Sad je u tom istom SUPu radno vreme fleksibilnije.

Ali naravno, očito nije ista situacija sa svom administracijom ...
Ovo za Infostan je baš zeznuto. Lako je meni sad da sređujem nešto dok studiram i nemam puno fiksnih obaveza, ali neće još dugo ostati tako :mrgreen: i onda ću imati isti problem...

Da li bi peticija nešto promenila? :think:

Па, у сваком случају, ако би се спровела паметно и упознала довољно људи са овим проблемом, сигурно би дала некакав импулс властима да размисле о овом проблему. Као и код сваке иницијативе, највећи проблем је окупшити критичну масу људи који би представљали не само потписнике петиције већ и потенцијалне гласаче на изборима.
На жалост, за странке које се боре за власт, овакви проблеми су минорни и не верујем да би се ико од њих ангажовао по овом питању. Вероватно би пребацили лоптицу на локалну власт а можда баш ту лежи и решење оваквог проблема. Можда би координисана петиција на локалном нивоу донела више успеха?

Колико примећујете и колико вам смета радно време администрације у разним јавним предузећима које је углавном фиксирано и траје од 8 до 16 часова?
Овакво радно време може да одговара једино онима који нису запослени јер се претпоставља да они могу да издвоје време радним даном у датом оквиру и да заврше посао који им је потребан. Они који су запослени, немају никакве шансе осим да изгубе дан од годишњег одмора и то само ако им је послодавац довољно толерантан да прихвати замену једног дана годишњег за обављање послова везаних за јавна предузећа или општинске службе.
А ту су се масовно прикључиле и банке које углавном раде од 9 до 17 часова и на тај начин спречавају запослене да обаве своје послове везане за њих. Да не буде неспоразума, не мислим на обично плаћање које може да се заврши и путем интернета, мада немају сви ни приступ интернету.
Да ли мислите да би добро решење било да свака од оваквих установа има или дежурни шалтер (или бар три дежурна шалтера) или да се промени радно време тих служби тако да раде до 20 или 21 час?

Po meni rešenje je da se zaposleni koji obavljaju takve tipove posla, plaćaju PO UČINKU. Sav tip šalteruša, platu treba da prima na osnovu broja izdatih uverenja, potvrda, izvoda, overa, itd. itd.
Pa da vidimo onda dal bi bila fora da čekaš (npr za uverenje o državljanstvu) pola sata u redu a onda taman kad stigneš na red šalteruša navuče svesku na rupu na šalteru i ode na kaficu

Poslednja izmena:
Jedina stvar koju treba da shvati administracija je : da ona postoji jedino i iskljucivo zbog klijenata , a ne klijenti radi administracije.
Na zapadu iole pismen covek sve resava preko racunara i poste.
Oni koji moraju na salter, zakazuju telefonom prijem. ( u imigraciono sam primljen u 22h jer ne mogu ranije da dodjem ranije )
Za vizu posaljem pasos postom (bez pratece gomile potvda) i dobijem u roku od tri dana na kucnu adresu , sa nalepljenom vizom (sa fotografijom)
ITD

Ako vazda prepisujemo neke zakone iz evrope , onda prihvatimo i ovu vrstu regulisanja adminisrativne dangube .

jel ti to meni hoces da natovaris dezurstvo na vrat? :lol:
iskreno..radim u firmi koja se bavi slicnim poslovima i radno vreme mi je 7-15, sa tim da je rad sa strankama 8-14..naravno nije problem ako stranka dodje pre 8 ili posle 14...shvatam da neki ljudi moraju da izadju ranije sa posla ili da dodju kasnije, pa im izlazim u susret, toliko da sam se i pauze odrekla. sto mi se obija o glavu ...mislim da bi bilo dobro raditi jednu nedelju pre a jednu posle podne, ako gledam iz ugla stranaka (meni ovakvo radno vreme savrseno odgovara, jos kad bih mogla da radim od 6 pa ranije da zavrsim)...ili uvesti radnu subotu (uz beneficije naravno :lol:)

Po meni rešenje je da se zaposleni koji obavljaju takve tipove posla, plaćaju PO UČINKU. Sav tip šalteruša, platu treba da prima na osnovu broja izdatih uverenja, potvrda, izvoda, overa, itd. itd.
Pa da vidimo onda dal bi bila fora da čekaš (npr za uverenje o državljanstvu) pola sata u redu a onda taman kad stigneš na red šalteruša navuče svesku na rupu na šalteru i ode na kaficu

podrzavam :lol:

Back