"Radikalna transparentnost" na poslu

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
Za ovu temu me je inspirisao koncept koji se siri a tice se donosenja odluka na poslu.
Naime, radi se o potpuno transparentnom procesu donosenju odluka.

Na primer:
1.Prilikom odluke ko ce biti novi zaposleni- pita se ceo tim i svi upoznaju kandidate.
2. Onaj ko zeli povisicu izlaze svoj zahtev a svi zaposleni su tu da ocene i kazu svoje misljenje.
3. Otkaz se takodje javno daje i raspravlja o istom pred svima.
4. Plate su javne.

Sto se mene tice to je "rat race at its finest".
Odvratno za sve introverte. Zapakovano u neku vrstu "slobode", "transparentnosti", i davanja "moci" zaposlenima. A sve u cilju vece efikasnosti (sto niko i ne krije i nije problem).
Takodje mi je javno "kudjenje" losijih radnika bilo najnize dno u poslovnoj kulturi uvek.
Potpuno odsustvo empatije. Onaj ko je dobio otkaz ponajmanje zeli da raspravlja javno sa svima o tome.

Stvara se sve vise nepotrebnog stresa. Zaposleni idu na posao uvek sa strahom da li ce biti dobro ocenjeni.
To je mozda uzbudljivo jedan period i onima koji vole da grizu ali na duzi period ...ne bas

Sta vi mislite?

Za ovu temu me je inspirisao koncept koji se siri a tice se donosenja odluka na poslu.

Na primer:
1.Prilikom odluke ko ce biti novi zaposleni- pita se ceo tim i svi upoznaju kandidate.
2. Onaj ko zeli povisicu izlaze svoj zahtev a svi zaposleni su tu da ocene i kazu svoje misljenje.
4. Plate su javne.

Odvratno za sve introverte. Zapakovano u neku vrstu "slobode", "transparentnosti", i davanja "moci" zaposlenima. A sve u cilju vece efikasnosti (sto niko i ne krije i nije problem).
Takodje mi je javno "kudjenje" losijih radnika bilo najnize dno u poslovnoj kulturi uvek.
Potpuno odsustvo empatije. Onaj ko je dobio otkaz ponajmanje zeli da raspravlja javno sa svima o tome.

Stvara se sve vise nepotrebnog stresa. Zaposleni idu na posao uvek sa strahom da li ce biti dobro ocenjeni.
To je mozda uzbudljivo jedan period i onima koji vole da grizu ali na duzi period ...ne bas

Sta vi mislite?

То је тако код вас Кинеза?

Не верујем да је то тако код нас, Американаца.

Ma jok, da ti kaze UM....Nema od toga nista, cak i kad su visokostrucni ljudi u pitanju , strucni su za vosak, celik, pamuk a ne za HR, MR, PR i ostale RR....

Ovo jeste sistem za Srbe, oni bi tako da bude, a da zvanicno nije tako....znaci suprotno od ovog sto pitas, gde se nudi zvanicno da je tako , tj da nemaju kviska, ili kako se to vec kaze, zastitu osvojenu....

Na primer:
4. Plate su javne.

Sta vi mislite?
ovo pod 2 nema sanse da prodje u srbiji a niti bilo gde jer ce biti, a ja, hocu i ja moj deo.

ostalo je ok.

Na primer:
4. Plate su javne.

Sta vi mislite?

Kakav nakaradni Korporacionizam.

Razlika (derivat) tog ekonomskog budalesanja jeste rezultat koji se zove bolesni prekarijat i oligarhijska superklasa ogrezla u dekadenciju!

Pitaj nas Korporativiste i Ljotićevce šta je to Organsko korporativno društvo ...:kafa:... i kako se kodifikuje (i korporativizam i proistekli korporacionizam) zadrugarsko organsko društvo u Srbiji koja rastom postaje holderska korporacija, kao što je kodifikovano cionističko društvo kibucima, preko izrastanja iz ortodoksnih jevreja !

Ovo je nešto slično kao team building. Mislim srž ideje je ista.

To je taj moderni napor u korporativnoj filozofiji da se zaposleni humanizuje što više a da se što manje ogoli osećaja jednog šrafa sa tačno specifičnom ulogom.
S tim da team building služi intimizaciji korporativne atmosfere, a ovaj koncept bi služio demistifikaciji korporativne dinamike.

A u praksi, ljudi uglavnom preziru team building, nešto što je kao njima u korist doživljavaju kao izveštačeni koncept koji dodatno moraju da ispoštuju i koji stvara kompleksnije odnose na poslu.
E isto tako i ovo, zaposlenima bi bila kao delegirana kolektivna korporativna moć, a zapravo bi to samo produbilo kompelsnost samog radnog okruženja.

Ljudi bi na svom poslu trebalo da budu šrafovi sa svojom tačno definisanom ulogom i ništa više.

Ljudi bi na svom poslu trebalo da budu šrafovi sa svojom tačno definisanom ulogom i ništa više.
Da. Mislim da vecina ljudi i zeli takav posao. Muka mi je od tim bildinga i treninga i slicnog. I vecina ljudi koje znam misle isto.

Ali svaka korporacija zeli da zaposleni zivi njihove "vrednosti" i onda krece ispiranje mozga. Secam se mi smo imali kljuceve na poslu (karticu) na kojoj su bile ispisane vrednosti koje moras da znas uvek. Bolest.

A u klipu bas CEO Netfliksa govori kako zaposleni svake godine treba da se "bore"za svoju poziciju i slicno.
I to se predstavlja kao nesto super.

Back