Rad na crno?

desno krilo

Početnik
Poruka
3
Pozdrav! Nov sam ovde pa se izvinjavam ako tema nije na mestu ili je naslov loš!

Kao što svi znate, vremena su teška i do novca se teško dolazi. Hoću da radim nešto dok ne upišem faks na leto a posla nigde nema. Ili traže iskustvo (Odakle?), ili nude neljudske uslove rada, neki plaćaju mizerno, a nekima je lokacija veoma
nepristupačna ako uzmemo u obzir činjenicu da sam iz Mladenovca i da mi od i do Beograda treba oko sat vremena plus vreme koje provedem da stignem do određene opštine.
A i povremeno bih morao da odsustvujem na par dana da se vidim sa devojkom koja je poljakinja (Koji bi poslodavac to trpeo? xD).
Razmišljam da počnem da se bavim prevodom sa engleskog i na engleski za određenu naknadu naravno. Ja nemam nikakav zanat kao što moj voli da kaže. Uživa u tome.
Ali recimo odlično govorim engleski i dobar sam sa kompjuterima, što on čini mi se ne smatra znanjem. :confused:
Čisto nešto da imam sa strane... Znam da od ovoga neće biti velikih prihoda... Možda ako se baš razradi biznis.. Planiram da otvorim fb stranicu za promociju.
A sad pitanje.. Mogu li da imam nekakvih problema sa zakonom? Država ne radi ništa da meni olakša, zašto bi nešto tražila za uzvrat? Iskreno, ne vidim razliku između mene i neke devojke koja radi nokte.
Ne bih voleo da mi dođe neka inspekcija ili nešto slično ako me razumete. xD Ja mislim da preterujem ali za svaki slučaj sam došao po savet.

Hvala svima! :D

P.S. Može li se promeniti korisničko ime? Napravio sam nalog pre pet godina. Klinac... Baš nije kreativno...

Nisam baš detaljno upućen u sve relevantne zakonske i podzakonske odredbe u Srbiji, ali pokušaću ti u par teza navesti ono za šta smatram da je tebi važno.

1. U realnom životu na prostoru ex yu ogroman broj ljudi radi na crno, niko ih ne kontroliše i država to toleriše jer je svjesna da bi u suprotnom došlo do socijalne eksplozije. Iz tog razloga se i ćuti o ogromnom broju odlazaka mladih sa ovog prostora na godišnjem nivou.

2. Rad na crno, naravno, u samoj osnovi jeste nezakonit. Ukoliko se baviš prevođenjem, kako sam shvatio, ti bi morao ili da potpišeš ugovor o djelu sa svojim naručiocem usluge, pa da ti on isplati naknadu na račun i na tu istu naknadu plati poreze i doprinose (u Republici Srpskoj se i na ugovor o djelu plaćaju određeni doprinosi, nisam provjerio da li je tako i u Srbiji, ali se određeni porezi i kod vas svakako plaćaju kad je taj ugovor u pitanju)., ili bi morao da fakturišeš svoju uslugu naručiocu, u slučaju da prema naručiocu nastupaš kao privredno društvo ili preduzetnik (tad bi morao da obračunaš i PDV, te bi tvoja usluga, po prirodi stvari, postala skuplja). Budući da ti nemaš nikakav papir koji bi pratio uslugu i naplatu, ti samim tim oštećuješ državu i, logično, možeš ući u problem sa zakonom, a pogotovo bi mogao ući u taj problem tvoj klijent koji je registrovan u registru poslovnih subjekata, jer je morao da sa tobom kao fizičkim licem zaključi neki ugovor i da te isplati žiralno.

Ukoliko, pak, prevodiš za fizička lica kao fizičko lice, na kraju godine bi morao, po pravilu, da prijaviš svoj ukupan dohodak i da na isti platiš porez, ukoliko uopšte budeš imao dovoljno dohotka koji po svim zakonskim odbicima podliježe oporezivanju.

3. Sve gore navedeno se odnosi na usluge običnog prevoda. Tu si u domenu građansko-pravnih normi. Ukoliko bi se lažno predstavljao da si ovlašćeni prevodilac, tu bi već imao problem i sa eventualnim krivičnim gonjenjem i zato ti savjetujem da na toj svojoj fb stranici nipošto ne navodiš da pružaš usluge sudskog prevođenja i sl.

4. Ako već praviš fb stranicu, nemoj da je nasloviš sa nazivom koji asocira na neku firmu. Bolje bi bilo da to bude nešto u fazonu "Prevođenje", "Usluge prevođenja" i slično. Dakle, neki zvučan naslov koji ne vuče na kompaniju ni pod razno. Ovo iz razloga da uvijek možeš da kažeš da nudiš svoje usluge kao fizičko lice, a da ti nisi kriv ukoliko neko pravno lice nije htjelo da zaključi sa tobom ugovor ili da te isplati preko računa.

5. Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da dok god ne glumiš da si firma, odnosno preduzetnik, nećeš imati bilo kakvih posebnih problema. No, i u tom slučaju moraš da paziš da te neko od konkurencije ne prijavi, a to se neće desiti dok ne počneš praviti veće pare, a kad već i možeš nešto da registruješ.

6. Slažem se sa tvojim stavom da država ništa nije učinila za tebe i da, sljedstveno, ni ti ništa ne duguješ njoj. Zbog toga ti i pišem sve ovo i zbog toga možeš u pp da mi se obratiš ako budeš imao još neke dileme, probleme ili nedoumice. Opet, znaj i da je država-država, i da se njoj može što tebi ne dozvoljava.

Zato nauči da budeš kreativan.

Hvala puno! xD
E ovako... Naziv stranice je "Catman - prevod engleskog". Zvuči mi skroz neformalno, šta znam...
Što se tiče poreza na kraju godine, ok.. To bih mogao da uradim ako bih imao od čega. :D
Nadam se da je naziv stranice ok. To mi je od nadimka "Mačak". "Catman" mi je korisničko ime skoro svuda na netu.
Inače nisam naglasio da se bavim sudskim prevođenjem ali sam planirao da naglasim da se ne bavim i da će za te stvari morati da se obrate nekom sudskom tumaču.

Rad na crno ne postoji,obzirom da postoji opcija da sam uplacujes svoj radni staz,najbolje kroz clan 15 . To sto ti je mala plata,ocajni uslovi ,los poslodavac to je drugo pitanje.

znači ako otvori svoj FB gde se reklamira šta radi ili samo počne to da radi i da dobija pare neko može da ga juri ili ne? ne znam kako ovi ljudi što npr drže časove ili prodaju neke rukotvorine

- - - - - - - - - -

inače imaš grupu koja se bavi volonterskim prevođenjem medicinske dokumentacije pade mi na pamet pa evo linka https://www.facebook.com/groups/prevodilacko.srce/

U Srbiji za sada nije problem raditi na crno ukoliko je neka usluga koja se šalje preko interneta faksa ili slično.Već ako je neka proizvodnja malo veća to već ne ide.

Ako radiš "na crno" kršiš zakone (više njih). Međutim, situacija u Srbiji je toliko očajna da ako radnik radi 40 godina za minimalac, državi će se na ime njegovog rada uplatiti 6.350.000 dinara (oko 52000 evra). Kad ode u penziju taj radnik (ako i to doživi), primaće neku mizeriju od penzije, taman toliko da plati režiju i ponekad nešto pojede, a o zdravstvenoj nezi neću da pišem, jer to je tek horor. Ukratko, tih 52000 evra, koje je država uzela od njega, neće mu se nikada vratiti, osim ako bude živeo preko 100 godina. S druge strane, da je zaposlenost u Srbiji veća, više para bi odlazilo u državnu kasu na ime dažbina, smanjila bi se socijalna davanja, povećale penzije, poboljšao kvalitet zdravstva, ...
Preporučujem ti da se registruješ kao preduzetnik, pa tako radiš, a ne rizikuješ da prekršiš zakone.

Back