Danas sam išla na razgovor za posao call operatera - to su oni što nas telefonski urnišu sa prigodnim neobavezujućim poklonima samo da bismo došli na prezentaciju... U mojoj "turi" je bilo zakazano nas 10, od toga je troje odustalo u startu-nije im odgovaralo radno vreme zbog toga što imaju malu decu. Ostalo je nas 7 i sve treba da počnemo od ponedeljka sa radom. Iz razgovora menadžera i zaposlene sam ukapirala da ima još jedna tura kandidata zakazana za drugi termin...a ko zna koliko još ima takvih termina sutra i koliko ih je bilo juče! Isplata plate je 15. u mesecu, tvrde da prva dva meseca imaš fiksnu platu, a posle toga je suv procenat i prijava...

Znači:svaka od nas treba da bude "na ledu" više od mesec i po dana, jer ko ti garantuje da će poslodavac usmeni dogovor ispoštovati ili ti se u međuvremenu zahvaliti na saradnji. Kasnije sam saznala da se ta firma oglašava od prilike na svaka 2 meseca...
Mogla bih roman da napišem o radu na crno u zemlji Srbiji jer imam utisak da sam šampion u "stažu" na crno. Skoro svi poslodavci mute od velikih kompanija do malih preduzeća. Pohađala sam i kurs za preduzetnike na kome nas je "predavač" preduzetnik učio kako da koristimo rupe u zakonu, kako i zašto da prijavljujemo radnike na minimalac ili ih držimo na crno, smanjujemo iznos poreza... i to sve o trošku države koja ga plaća za to predavanje...

Živimo u državi u kojoj gotovo da i nema proizvodnje,samo prodavanje magle i imamo armiju nezaposlenih. Dokle god je tako, biće i rada na crno, jer ako nećeš ti da radiš pod mojim uslovima, ima bar njih 5 koji će uskočiti na tvoje mesto... zarad plaćanja računa i gladnih usta. Sungazing i post ne idu svima od ruke (stomaka).