Rad na crno

Gotika

Ističe se
Poruka
2.476
Da li vredi uopšte obratiti se nekome za pomoć, kada ste u ovakvoj situaciji...inspekcija rada?....neka nevladina organizacija?...kako to izgurati?.....ili jednostavno trpeti, ići linijom manjeg otpora...malo sam konfuzna....hvala unapred na bilo kakvim savetima
Ukratko ću objasniti...godinu i po sam radila neprijavljena, pa onda 4 meseca su mi vodili radni staž, sada su me odjavili i nude dalji rad na crno uz napomenu da će ova sadašnja junska plata biti isplaćena u avgustu, šta do tada....

Da li vredi uopšte obratiti se nekome za pomoć, kada ste u ovakvoj situaciji...inspekcija rada?....neka nevladina organizacija?...kako to izgurati?.....ili jednostavno trpeti, ići linijom manjeg otpora...malo sam konfuzna....hvala unapred na bilo kakvim savetima
Ukratko ću objasniti...godinu i po sam radila neprijavljena, pa onda 4 meseca su mi vodili radni staž, sada su me odjavili i nude dalji rad na crno uz napomenu da će ova sadašnja junska plata biti isplaćena u avgustu, šta do tada....

do tada
im lijepo kazes da ces otic inspektoru rada ako to tako bude
i da te lijepo prijave ako su zadovoljni tobom
ako nisu nek te posalju na biro - znaci, na biro, posto si im vishak
missim, blefiraju oni...blefiraj i ti
to s nashim robovlasnicima u pokusaju moras tako

do tada
im lijepo kazes da ces otic inspektoru rada ako to tako bude
i da te lijepo prijave ako su zadovoljni tobom
ako nisu nek te posalju na biro - znaci, na biro, posto si im vishak
missim, blefiraju oni...blefiraj i ti
to s nashim robovlasnicima u pokusaju moras tako

Da gazda zaista važi za nedokazanog i bahatog čveka, trebam imati kosti i um nositi se sa takvim satrapima, hvala...

Da gazda zaista važi za nedokazanog i bahatog čveka, trebam imati kosti i um nositi se sa takvim satrapima, hvala...

pa nema tu drugo
jedino da pochnes pricat njihovim jezikom
al opet...ko bi u takvoj klimi mentalnoj opce ostao i opstao
da sam na tvom mjestu vec bih trazila nesto drugo
ali bi i naplatila svoje
ovako kako ti rekoh

U ovakvom sistemu i ovakvoj drzavi su uglavnom bitange i hostapleri poslodavci .
Takvi su i clanovi ili financijeri stranaka , a financiraju stranke pokradenim parama
od drzave ili radnika .Gdje god se okrenes sve go lopov , a tretiraju se kao elita ove
drzave . Ili sagni glavu ili postani nezavisna , taman morala muzti koze . Za revoluciju
smo mi kukavice !:confused:

U ovakvom sistemu i ovakvoj drzavi su uglavnom bitange i hostapleri poslodavci .
Takvi su i clanovi ili financijeri stranaka , a financiraju stranke pokradenim parama
od drzave ili radnika .Gdje god se okrenes sve go lopov , a tretiraju se kao elita ove
drzave . Ili sagni glavu ili postani nezavisna , taman morala muzti koze . Za revoluciju
smo mi kukavice !:confused:

Da čula sam da su koze isplative.....

ako mene pitas ako ima mogucnosti da ga krades cutis i radis

Nemam tih mogućnosti....postoji privilegovana grupa koja to radi, ranije sam se čudila, sada ne....osim toga oni ne dozvoljavaju tako nešto drugima....i na kraju, da ne izigravam poštenjačinu, ne mogu i ne znam, još i zbog toga da me boli glava.....grupa ljudi koja to radi je jako organizovana i velika količina je u pitanju.....oni bi prvi, ako bi neko sam nešto pokušao reagovali, jer bi bio ugrožen njihov interes...

Dok citam ovo imam utisak da zivimo u nekoj zemlji treceg sveta-Africi.....Neznam sta da ti kazem!?i sam sam radio u jednoj fabrci na crno godinu dana,pa su me kasnije dobio ugovor na po dva meseca i to tako tri godine!stim sto bi mi svaki drugi ugovor bio ne na firmu u kojoj radim vec na neku drugu koja je u vlasnistvu istog gazde(citaj lopova).Pa sam tako za 3 godine promenio 4 firme u kojima sam radio u dva ili 3 navrata po 4.meseci.A plata mi je bila minimalna(naravno).I kada mi je pukao film jer mi je i ta minmalna kasnila resio sam napustim i potrazim drugi posao.I sada radim za minimlac ali su mnogo korektniji.

Danas sam išla na razgovor za posao call operatera - to su oni što nas telefonski urnišu sa prigodnim neobavezujućim poklonima samo da bismo došli na prezentaciju... U mojoj "turi" je bilo zakazano nas 10, od toga je troje odustalo u startu-nije im odgovaralo radno vreme zbog toga što imaju malu decu. Ostalo je nas 7 i sve treba da počnemo od ponedeljka sa radom. Iz razgovora menadžera i zaposlene sam ukapirala da ima još jedna tura kandidata zakazana za drugi termin...a ko zna koliko još ima takvih termina sutra i koliko ih je bilo juče! Isplata plate je 15. u mesecu, tvrde da prva dva meseca imaš fiksnu platu, a posle toga je suv procenat i prijava...:mrgreen: Znači:svaka od nas treba da bude "na ledu" više od mesec i po dana, jer ko ti garantuje da će poslodavac usmeni dogovor ispoštovati ili ti se u međuvremenu zahvaliti na saradnji. Kasnije sam saznala da se ta firma oglašava od prilike na svaka 2 meseca... :besna:
Mogla bih roman da napišem o radu na crno u zemlji Srbiji jer imam utisak da sam šampion u "stažu" na crno. Skoro svi poslodavci mute od velikih kompanija do malih preduzeća. Pohađala sam i kurs za preduzetnike na kome nas je "predavač" preduzetnik učio kako da koristimo rupe u zakonu, kako i zašto da prijavljujemo radnike na minimalac ili ih držimo na crno, smanjujemo iznos poreza... i to sve o trošku države koja ga plaća za to predavanje...:dash:
Živimo u državi u kojoj gotovo da i nema proizvodnje,samo prodavanje magle i imamo armiju nezaposlenih. Dokle god je tako, biće i rada na crno, jer ako nećeš ti da radiš pod mojim uslovima, ima bar njih 5 koji će uskočiti na tvoje mesto... zarad plaćanja računa i gladnih usta. Sungazing i post ne idu svima od ruke (stomaka). :sad2:

Danas sam išla na razgovor za posao call operatera - to su oni što nas telefonski urnišu sa prigodnim neobavezujućim poklonima samo da bismo došli na prezentaciju... U mojoj "turi" je bilo zakazano nas 10, od toga je troje odustalo u startu-nije im odgovaralo radno vreme zbog toga što imaju malu decu. Ostalo je nas 7 i sve treba da počnemo od ponedeljka sa radom. Iz razgovora menadžera i zaposlene sam ukapirala da ima još jedna tura kandidata zakazana za drugi termin...a ko zna koliko još ima takvih termina sutra i koliko ih je bilo juče! Isplata plate je 15. u mesecu, tvrde da prva dva meseca imaš fiksnu platu, a posle toga je suv procenat i prijava...:mrgreen: Znači:svaka od nas treba da bude "na ledu" više od mesec i po dana, jer ko ti garantuje da će poslodavac usmeni dogovor ispoštovati ili ti se u međuvremenu zahvaliti na saradnji. Kasnije sam saznala da se ta firma oglašava od prilike na svaka 2 meseca... :besna:
Mogla bih roman da napišem o radu na crno u zemlji Srbiji jer imam utisak da sam šampion u "stažu" na crno. Skoro svi poslodavci mute od velikih kompanija do malih preduzeća. Pohađala sam i kurs za preduzetnike na kome nas je "predavač" preduzetnik učio kako da koristimo rupe u zakonu, kako i zašto da prijavljujemo radnike na minimalac ili ih držimo na crno, smanjujemo iznos poreza... i to sve o trošku države koja ga plaća za to predavanje...:dash:
Živimo u državi u kojoj gotovo da i nema proizvodnje,samo prodavanje magle i imamo armiju nezaposlenih. Dokle god je tako, biće i rada na crno, jer ako nećeš ti da radiš pod mojim uslovima, ima bar njih 5 koji će uskočiti na tvoje mesto... zarad plaćanja računa i gladnih usta. Sungazing i post ne idu svima od ruke (stomaka). :sad2:
znaci svi im rade za dz i menjaju radnikke,prvo im zapali nesto i paljba

znaci svi im rade za dz i menjaju radnikke,prvo im zapali nesto i paljba

Tragedija je što u Srbiji ima mnogo takvih firmi. Verujem da od nas 15-tak,koliko će najverovatnije doći u ponedeljak da "snime" još jednom situaciju, u toj firmi u najboljem slučaju će ostati do prve plate njih 4-5. Pitanje je koliko ima nezaposlenih u ovoj zemlji koji su tako prodefilovali kroz raznorazne firme tog tipa, radili im po mesec,dva ili tri za ništa ili za par hiljada dinara. Kome da kažu i kome da dokažu? :dontunderstand:

ja nikad nisam ni radila na belo....ko zna dal cu ikada imati penziju
tako da je meni to sve normalno kolko god bilo nenormalno
a da prijavis? pa kako ces da dokazes da radis tu? a i kad prijavis nemas vise posao, pa sta ti je draze da se juris po sudovima il da primas kakvu takvu platu?
a sto se tice zajjeba za neplacanje to nisam dozivela za sad, al znajuci sebe neki cirkus bi ispao da mi to uradi, a znam gomilu koje su tako zajebali
mada ja pravim dogovore il nedeljno il na 15 dana da mi placaju, tako da tesko da me zezne za ceo mesec....

Tragedija je što u Srbiji ima mnogo takvih firmi. Verujem da od nas 15-tak,koliko će najverovatnije doći u ponedeljak da "snime" još jednom situaciju, u toj firmi u najboljem slučaju će ostati do prve plate njih 4-5. Pitanje je koliko ima nezaposlenih u ovoj zemlji koji su tako prodefilovali kroz raznorazne firme tog tipa, radili im po mesec,dva ili tri za ništa ili za par hiljada dinara. Kome da kažu i kome da dokažu? :dontunderstand:

te kol centre nemoj ni da zoves, to je sve na satro procenat a onda kad treba da plati smisli sta sve da ti oduzme i od procenta....na kraju ako ubodes i 100e slavis

- - - - - - - - - -

nece ti dati platu teraj to u tri lepe

ja nikad nisam ni radila na belo....ko zna dal cu ikada imati penziju
tako da je meni to sve normalno kolko god bilo nenormalno
a da prijavis? pa kako ces da dokazes da radis tu? a i kad prijavis nemas vise posao, pa sta ti je draze da se juris po sudovima il da primas kakvu takvu platu?
Ista je i moja priča... a godine lete... :aha:
I uvek se nađe "biser" koji kaže da smo krivi mi koji na to pristajemo... :aaa:

radim na crno,troshim na belo! :mrgreen:
shalu na stranu,imam jednu prigodnu pesmicu za sve njih u sistemu,
od poslodavaca do onih iz ministarstva koji cute i uzimaju mito!
"The roof,the roof,the roof is on fire,
we don't need no water let the motherfuckers burn!
Burn motherfucker,burn!!!" :evil:

pa kako prijava, a procenat...missim, to jedino ako ti je procenat ono sto je preko platje
da te prijave morash ima neku fiksnu placu
i jos usmnei dogovor...ma, vazi : (

Back