Zanima me da li neko zna kako da računam struju jer sam se uselio u novom stanu i gazda me izgleda cepio malo za račun,naime ja sam prošlog januara u bivšem stanu plaćao račun oko 5000din a ovog januara sam platio 8000 a štedeo sam dosta.Razgovarao sam sa njim i on mi je dao da sam računam na strujomeru a ja pojma nemam.
Kako da računam? Ima dva polja sa nekim brojkama.Ima jedan glavni strujomer za celu zgradu i jedan manji strujomer koji je rekao da je to moj i od tog mog strujomera odbijam od glavnog i tako dobijem konačnu potrošnju.
Значи, газда има главно бројило (струјомер) који мери укупну потрошњу а ти само контролно које региструје колико си ти потрошио и оно није регистровано код ЕД и ти не примаш рачуне већ само газда са главног бројила..
Ти сам да рачунаш, нема теорије. Поред цене киловата има још у којој је зони колико потрошено, сијасет доприноса, такса (нпр.ТВ претплата) ....итд. Твоја дистрибуција (ЕД) за израчунавање потрошње има читав програм у компјутеру, који није доступан корисницима, и срачунава на основу старог и новог стања.
Најпростије је да се послужиш пропорцијом јер је ту садржана и потрошња и сви додаци које сам поменуо у горењем пасусу. И ти и газда нисте оштећени јер сте платили онолико колико је ко потрошио.
Нпр.: На главном струјомеру потрошено је 600 kWh a а на твом контролном: 240 kWh. Рачун износи: 4.800 дин.
240 .600 = 0.4 Овај коефицијент је твоја потрошња а 0,6 је газдина.
помножи са износом газдиног рачуна:
0,4 x 4.800 =1. 920 дин. је твоја потрошња
0,6 x 4.800 = 2.880 дин. је газдина потрошња.
У овим износима је садржано све: и потрошња и доприноси и таксе, .....
ПС: Немој да заборавиш када очитаваш твоје бројило да запишеш стање на њему јер ће ти то бити претходно стање и када очитаваш садашње стање. Разлика је потрошена ел енергију на коју ћеш применити пропорцију.
Срећно са газдом!