Računanje struje

Easy_Ride

Zainteresovan član
Poruka
486
Zanima me da li neko zna kako da računam struju jer sam se uselio u novom stanu i gazda me izgleda cepio malo za račun,naime ja sam prošlog januara u bivšem stanu plaćao račun oko 5000din a ovog januara sam platio 8000 a štedeo sam dosta.Razgovarao sam sa njim i on mi je dao da sam računam na strujomeru a ja pojma nemam.
Kako da računam? Ima dva polja sa nekim brojkama.Ima jedan glavni strujomer za celu zgradu i jedan manji strujomer koji je rekao da je to moj i od tog mog strujomera odbijam od glavnog i tako dobijem konačnu potrošnju.
153298013_427427328478726_4427128392406392334_n.jpg
153610146_2826450737683176_8274611919291454959_n.jpg

Gledas nesto prethodno stanje pa uporedjujes sa novim i onda pomnozis sa cenom kw. Meni su u porodicnoj kuci neko vreme redovno stizali uvecani racuni, pa sam slikavala stanje i sa fotografijama isla u eps da se zalim, pa su to ispravljali.

Imas dve vrste greski.

Jedna je greska u citanju, kad citac procita 96000 kao 98000 i onda dobijes 20 hiljada racun pa se zalis ili oni sami primete ponekad pa ti posalju obavestenje da je doslo do greske i da ces naknadno dobiti racun.

I druga greska kad ti je crklo brojilo. Onda si se sjebo. Ili ces morati sam da kupis novo ili da ti oni zamene, ali cekaces i do godinu dana i za to vreme moras da placas pogresne racune.

Čim mu gazda naplaćuje struju znači da verovatno ne dobija svoj račun, što me malo zbunjuje s obzirom da ima svoje brojilo.

Kilovat sati u redu koji je označen sa 1 bi trebalo da su oni koji su potrošeni u skupoj tarifi. U redu 2 je jeftina tarifa. Upoređuješ brojke od prethodnog meseca sa tekućim. Cena jednog kilovata u skupljoj tarifi ti je trenutno 6.196 dinara po kilovatu. Cena jeftinije 1.549. Plus ono što naplaćuju za obračunsku snagu i besmisleni trošak garantovanog snadbevača, pdv i akciza.

Zanima me da li neko zna kako da računam struju jer sam se uselio u novom stanu i gazda me izgleda cepio malo za račun,naime ja sam prošlog januara u bivšem stanu plaćao račun oko 5000din a ovog januara sam platio 8000 a štedeo sam dosta.Razgovarao sam sa njim i on mi je dao da sam računam na strujomeru a ja pojma nemam.
Kako da računam? Ima dva polja sa nekim brojkama.Ima jedan glavni strujomer za celu zgradu i jedan manji strujomer koji je rekao da je to moj i od tog mog strujomera odbijam od glavnog i tako dobijem konačnu potrošnju.
Значи, газда има главно бројило (струјомер) који мери укупну потрошњу а ти само контролно које региструје колико си ти потрошио и оно није регистровано код ЕД и ти не примаш рачуне већ само газда са главног бројила..
Ти сам да рачунаш, нема теорије. Поред цене киловата има још у којој је зони колико потрошено, сијасет доприноса, такса (нпр.ТВ претплата) ....итд. Твоја дистрибуција (ЕД) за израчунавање потрошње има читав програм у компјутеру, који није доступан корисницима, и срачунава на основу старог и новог стања.

Најпростије је да се послужиш пропорцијом јер је ту садржана и потрошња и сви додаци које сам поменуо у горењем пасусу. И ти и газда нисте оштећени јер сте платили онолико колико је ко потрошио.
Нпр.: На главном струјомеру потрошено је 600 kWh a а на твом контролном: 240 kWh. Рачун износи: 4.800 дин.
240 .600 = 0.4 Овај коефицијент је твоја потрошња а 0,6 је газдина.
помножи са износом газдиног рачуна:
0,4 x 4.800 =1. 920 дин. је твоја потрошња
0,6 x 4.800 = 2.880 дин. је газдина потрошња.
У овим износима је садржано све: и потрошња и доприноси и таксе, .....
ПС: Немој да заборавиш када очитаваш твоје бројило да запишеш стање на њему јер ће ти то бити претходно стање и када очитаваш садашње стање. Разлика је потрошена ел енергију на коју ћеш применити пропорцију.
Срећно са газдом!

Poslednja izmena:
Čim mu gazda naplaćuje struju znači da verovatno ne dobija svoj račun, što me malo zbunjuje s obzirom da ima svoje brojilo.

Kilovat sati u redu koji je označen sa 1 bi trebalo da su oni koji su potrošeni u skupoj tarifi. U redu 2 je jeftina tarifa. Upoređuješ brojke od prethodnog meseca sa tekućim. Cena jednog kilovata u skupljoj tarifi ti je trenutno 6.196 dinara po kilovatu. Cena jeftinije 1.549. Plus ono što naplaćuju za obračunsku snagu i besmisleni trošak garantovanog snadbevača, pdv i akciza.
Dal je moguće da sam ovaj mesec potrošio oko 8000 dinara struje???

Dal je moguće da sam ovaj mesec potrošio oko 8000 dinara struje???
Ма не знам што си тако збуњен. Могуће је да се за месец дана потроши ел. енергија за 8.000 дин. јер су трошила два домаћинства.
Ако хоћеш да решиш твој проблем затражи од газде затражи рачун за утрошену ел. енергију на увид и на износ рачуна примени пропорцију објашњену у посту бр. 8. Тако си решио свој и газдин проблем око разграничења ко је колико потрошио и нико од вас није оштећен..
ПС: Ако немаш поверења у мој предлог разграничења потрошеног објашњеног у посту бр.8, ископирај тај мој предлог и однеси у твоју дистрибуцију и питај их колико је прецизно и могуће овакво разграничење. А онда поступи по њиховом мишљењу.

Back