Račun za struju

e za bojler da vam dam savet...pametnije je da 24 h bude ukljucen, nego da ga palis nocu (ako predpostavimo da je onaj od 80 litara) jer mnogo manje energije treba da dogreje vodu sa 50 na 70 nego da ladnu vodu zagreje...

postoji velika razlika u racunima kad je stalno upaljen i kad je po potrebi, tj veci je kad je stalno ukljucen
dokazano vise puta
da ne pominjem da se brze kvari kad je stalno ukljucen

postoji velika razlika u racunima kad je stalno upaljen i kad je po potrebi, tj veci je kad je stalno ukljucen
dokazano vise puta
da ne pominjem da se brze kvari kad je stalno ukljucen

Zavisi sta je za koga "po potrebi" kod mene je sve uvezano za jedan bojler, znaci kada kuvam treba mi topla voda ako nista da ruke ne perem hladnom znaci to je dorucak, rucak, vecera, onda 4 clana porodice uvece se svi obavezno tusiramo a ljeti i vise puta dnevno a malom peremo guzu posle svakog kakenja ( jer je jos u pelenama) po nekom mom proracunu da palim samo nocu vec oko 12 bi mi nestalo tople vode ....
Paliti bojler " po potrebi" se moze samo ako je jedan ili max 2 odrasla clana porodice i ako se skoro nikako ne kuva a i to malo da peru ruke hladnom vodom posle toaleta :)

struja-eps-racun-za-struju-1390168269-430651.jpg

BEOGRAD - Što je mnogo, mnogo je!
Tijani Tošić iz Niša „EPS Snabdevanje“ poslalo je račun da plati 1,7 miliona dinara za potrošenu struju u decembru, iako joj je dosad prosečan račun bio oko 500 dinara i greje se na ugalj. Ovo je još jedan primer da je EPS drastično oštetio kupce.
Ako jedna pekara ima mesečni račun od 50.000 dinara, ova Nišlijka je potrošila struje kao 34 pekare!

- Obično mesečno platim oko 500 dinara, a za decembar mi je stigao račun u kome je prikazana potrošnja od 99.998 kilovat-sati, za koju treba da platim neverovatnih 1.693.430 dinara. Toliko o tvrdnji EPS da ne postoji greška u obračunu - ispričala je ona u jednom dahu.

Ona navodi da je interesantno to što na računu piše da je u zelenoj zoni potrošila 408 kilovat-sati, u plavoj 1.459, a u crvenoj čak 98.131 kilovat-sati.
- Mislim da ni dve fabrike ne mogu potrošiti tu količinu električne energije za mesec dana, a živim u privatnoj kući i grejem se na ugalj - ističe ona.
U „EPS Snabdevanju“ juče nismo mogli da dobijemo odgovor kako je njihov kupac dobio ovako veliki račun.

Zbog haosa s računima juče su Ujedinjeni regioni Srbije zatražili da odgovorni u EPS podnesu ostavke. Nadležni u EPS, kako tvrde u URS, prvo su tvrdili da je razlog činjenica da je normalno da potrošnja u decembru bude veća nego u novembru, zatim su „okrivili“ duži obračunski period, a na kraju ljudski faktor.

Poslednja izmena od moderatora:
Procitao sam juce novu teoriju kako su uspeli da podignu racune na nivou cele drzave. Navodno su oborili voltazu, u takvim uslovima svi uredjaji duze rade da bi zavrsili neki posao i tako se svima neprimetno povecavaju racuni. Ovo deluje moguce buduci da se mojoj kevi desilo nesto slicno proslog meseca, ves masina joj je radila mnogo duze nego sto je bila programirana, cak se uplasila i htela da zove servis jer masina nikako da zavrsi pranje. Kad sam uvece otisao kod nje, pustili smo masinu ponovo i odradila je normalno.
Napon ("voltaža") pada kada opterećenje raste!
Tvrdnja da se tako podižu računi čista je glupost!
Kada napon padne, padne i snaga. Uređaj zaista radi duže ali sa smanjenom snagom pa je ukupan utrošak energije isti.

za decembar mi je stigao račun u kome je prikazana potrošnja od 99.998 kilovat-sati,
Najveće greške se dešavaju upravo tamo gde se stvarno struja ne troši! Ako je stanje brojila 12345 poslednja cifra najčešće ne pokazuje baš tačno pet nego brojčanik stane između četiri i pet. Štaviše, usled neprekidnih vibracija samog brojila, lako se može desiti da jednog meseca bude bliže do pet a sledećeg do četiri! Ako se prilikom sledećeg očitavanja upiše 12344, što je lako moguće čak i ako očitava isti radnik, kompjuter će izbaciti 99999 kWh. Pomnoženo sa cenom dobija se astronomski iznos. Taj račun niko ne vidi (niti za tim ima potrebe!) dok ne stigne u ruke potrošača.
Očigledno je kod ovog potrošača pročitano 12345 a sledećeg meseca 12343. Razlika 99.998.
Pametan čovek neće pitati postoji li greška – uvek može postojati!
Pitaće: da li je lako ispraviti tu grešku. Ništa lakše: potrošač okrene telefon, prijavi grešku i stvarno stanje na brojilu! Greška se odmah ispravlja i potrošač dobija ispravan obračun. Ponekad odmah a ponekad sledećeg meseca. Stvar je u tome da pogrešnu sumu ne mora da plati!

Na račune se uglavnom žale neplatiše. Lošem ku...pusu - pardon, lošem platiši - svaka dlaka smeta!

Kod nas svi misle da sve znaju a malo ko zna čak i da troši električnu energiju!
Pominjan je bojler i temperatura od 70 do 90 stepeni. Tako podešen zaista troši mnogo.
Bojler treba podesiti najviše na 54 stepena jer se do te temperature kamenac mnogo manje taloži. Tako se smanjuje ukupan utrošak jer nema kamenca a i manje se toplote rasipa od bojlera u kupatilo.
Bojler najmanje troši kada je podešen tako da se za tuširanje koristi samo topla voda bez dodavanja hladne (oko 37 stepeni). Topla voda zaista brzo nestane ali se brzo i obnovi!
Kada se podesi na 90 stepeni troši višestruko više za isti broj tuširanja ili kupanja.

Grejači ta peći nikada i ni pod kojim uslovima ne smeju biti uključeni u vreme skuplje tarife! Ako je potrebno neko dogrevanje treba uzeti kvarcnu ili ventilatorsku grejalicu!
U protivnom račun raste - naravno!

Napon ("voltaža") pada kada opterećenje raste!
Tvrdnja da se tako podižu računi čista je glupost!
Kada napon padne, padne i snaga. Uređaj zaista radi duže ali sa smanjenom snagom pa je ukupan utrošak energije isti.

Utrosak je mozda isti, ali pare nisu. Posto se masina pusta tako da bi zavrsila dok je jeftinija struja, a ako radi duze radi u terminu skuplje struje. I to vazi za sve ostalo, bojler, grejanje...

Mi redovno plaćamo struju. danas se moj mužprvi put žalio na račun i uvažili oko 600 din.--toliko će biti manji sledećeg meseca.
Nije malo...
Čak i da je dva dinara razlika - greške su moguće ali je bitno da se lako ispravljaju!
Koliko znam postupak tvoj muž(ić!) nije imao problema da se to ispravi. Samo prijavi i oni isprave.

Utrosak je mozda isti, ali pare nisu. Posto se masina pusta tako da bi zavrsila dok je jeftinija struja, a ako radi duze radi u terminu skuplje struje. I to vazi za sve ostalo, bojler, grejanje...
Jeftina tarifa traje osam sati (8 h) a mašina mora da završi mnogo ranije - bez obzira na napon - ako je ispravna!

Poslednja izmena:
Najveće greške se dešavaju upravo tamo gde se stvarno struja ne troši! Ako je stanje brojila 12345 poslednja cifra najčešće ne pokazuje baš tačno pet nego brojčanik stane između četiri i pet. Štaviše, usled neprekidnih vibracija samog brojila, lako se može desiti da jednog meseca bude bliže do pet a sledećeg do četiri! Ako se prilikom sledećeg očitavanja upiše 12344, što je lako moguće čak i ako očitava isti radnik, kompjuter će izbaciti 99999 kWh. Pomnoženo sa cenom dobija se astronomski iznos. Taj račun niko ne vidi (niti za tim ima potrebe!) dok ne stigne u ruke potrošača.
Očigledno je kod ovog potrošača pročitano 12345 a sledećeg meseca 12343. Razlika 99.998.
Pametan čovek neće pitati postoji li greška – uvek može postojati!
Pitaće: da li je lako ispraviti tu grešku. Ništa lakše: potrošač okrene telefon, prijavi grešku i stvarno stanje na brojilu! Greška se odmah ispravlja i potrošač dobija ispravan obračun. Ponekad odmah a ponekad sledećeg meseca. Stvar je u tome da pogrešnu sumu ne mora da plati!

Na račune se uglavnom žale neplatiše. Lošem ku...pusu - pardon, lošem platiši - svaka dlaka smeta!

Ovo je totalna proizvoljno razmisljanje. Ja sam se jednom zalio, a nikada nista nikome u zivotu nisam dugovao, pa ni za racune. A do toga je doslo zbog lenjosti i neodgovornosti onog ko je ocitavao brojilo, jer ga je mrzelo da se sagne nego je citao stojeci brojilo koje je na dnu i normalno promasio brojeve jer je video samo donju polovinu brojeva i povecao mi racun za 20k. A to je bilo pre nekoliko godina. I ne, nije uopste lako ispraviti gresku - isao sam u Masarikovu, ali tamo nisu hteli ni da pogledaju racun nego sam morao da idem u neku ekspozituru u pizdincima jer navodno to tamo pripada, a ta ekspozitura radi samo pre podne pa sam morao i slobodan dan da uzmem.

I na kraju moram da pitam koji ce to kompjuter da izbaci 99999 kWh? Gde postoji takva aljkavost, takav nepismeni programer kojem moze tako nesto da se desi.

Sto se mene tice ti uvecani racuni za struju su glupost, racun ti je koliko si trosio, to sto si u decembru vise trosio je razumljivo jer je ipak hladnije... meni je stigao manje vise isti racun i za novembar i za decembar tako da mislim da nisu nista muljali ali ne mogu garantovati 100%... inace termo pec od 4.5, ves masinu i bojler palim samo nocu, frizider, komp i tv rade po ceo dan, racun izadje 2500...

u decembru hladnije??? ceo decembar bio pravo prolece. covece gde ti zivis??

Ovo je totalna proizvoljno razmisljanje. Ja sam se jednom zalio, a nikada nista nikome u zivotu nisam dugovao, pa ni za racune.
I ne, nije uopste lako ispraviti gresku - isao sam u Masarikovu,
Verujem da ovde ima još takvih koji su reklamirali pogrešno stanje i znaju da li je lako ili nije, odnosno čija je izjava tačna! Zato da ne raspravljamo o tome.

I na kraju moram da pitam koji ce to kompjuter da izbaci 99999 kWh? Gde postoji takva aljkavost, takav nepismeni programer kojem moze tako nesto da se desi.
Svuda gde se očitavaju brojači bilo koje vrste, ako brojač pretera sve devetke i počne od nule program mora dodati jedinicu ispred da bi mogao da obračuna. Deca to uče u osnovnoj školi.

Masina se ne pali u ponoc, jer ce onda masina ostati zatvorena, a ves u masini dok se neko ne probudi. Vec se pusti u sest da zavrsi do osam, a ako radi duze prelazi u termin skuplje struje.
Mašina se uključuje kada počinje jeftina struja - znači oko 22 sata. Vešu ništa neće biti ako opran ostane u njoj do jutra.

Uostalom, stalno se govori o potkradanju a niko ne kaže kako se to izvodi. Voleo bih da mi neko objasni, ako se stanje brojila slaže sa računom, kako je moguće potkradati?
Ako je moguće potkradanje, prvi ću se boriti protiv toga - preko svih organa u državi, a ako treba i putem peticije.

Poslednja izmena:
Svuda gde se očitavaju brojači bilo koje vrste, ako brojač pretera sve devetke i počne od nule program mora dodati jedinicu ispred da bi mogao da obračuna. Deca to uče u osnovnoj školi.

A sad znaci nije kompjuter nego brojac. A kako su onda onom liku koji je dobio da plati 24 miliona ocitali potrosnju od 2 miliona kWh.

Mašina se uključuje kada počinje jeftina struja - znači oko 22 sata. Vešu ništa neće biti ako opran ostane u njoj do jutra.

U Beogradu je jeftina struja od ponoci do osam ujutru. U Beogradu nema muljanja pa da imas jeftinu struju oko 22. Nije bas normalno da nam neko ko je smuljao na starom sistemu preko veze da mu bude jeftina struja oko 22 drzi predavanje o racunima za struju.

A sad znaci nije kompjuter nego brojac. A kako su onda onom liku koji je dobio da plati 24 miliona ocitali potrosnju od 2 miliona kWh.

U Beogradu je jeftina struja od ponoci do osam ujutru. U Beogradu nema muljanja pa da imas jeftinu struju oko 22. Nije bas normalno da nam neko ko je smuljao na starom sistemu preko veze da mu bude jeftina struja oko 22 drzi predavanje o racunima za struju.
"Niko nije toliko slep kao onaj koji ne želi da vidi!"

Ako već moram da crtam, proces izgleda ovako:
Postoje neki delovi koji mere energiju. Postoji brojač koji tu energiju registruje. Čovek pročita stanje brojača. Pročitano stanje se unosi u kompjuter. Kompjuter obračunava i štampa račune. Kada brojač prebaci sve devetke, počinje ponovo da broji od nule. Zato kompjuter doda jednu jedinicu ispred prethodnog stanja i izračuna utrošak. Ako je novo stanje manje od prethodnog za dva kWh, kompjuter će izbaciti utrošak od 99998 kWh.
Ovo se odnosi na "stara" brojila sa pet cifara. Nova brojila imaju šest cifara pa su moguće greške u očitavanju deset puta veće.To je jasno svakom prosečnom osnovcu. (Bar je mojim unucima, u trećem razredu, jasno!)
Nije moguće da ljudi kontrolišu pojedinačne račune jer ima previše računa.

Po Zakonu jeftina tarifa počinje između 22 i 24 sata i traje osam sati. Nije isto u svakoj distribuciji. Ne vidim šta je tu muljanje?
I šta je problem uključiti mašinu tokom noći? Zašto mora baš u šest ujutro?

Koliko vidim na moja pitanja niko ne daje razuman odgovor.

Za svu ovu zavrzlamu najviše je kriva ministarka Zorana Mihajlović jer je nesposobna za svoj posao. Postaviću posebnu temu o tome.

To je zeznuto, nama ovde u Vojvodini (ne znam da li u celoj) jeftina dolazi u 15 do 8 i zavrsava u 15 do 4, niko ne krade struju, svima je jeftina osam sati, samo sto izgleda nekom stize u 8, nekom u 10, nekom u ponoc.

Još uvek ne vidim šta je muljanje ako negde - u skladu sa Zakonom - jeftinija struja ne počinje u ponoć nego u 22 sata? I o kakvim je predavanjima reč?
Veoma mi je žao što do mnogih još nije doprla osnovna kultura da priznaju svoje neznanje i svoje greške. I o tome ću postaviti posebnu temu.

Još uvek ne vidim šta je muljanje ako negde - u skladu sa Zakonom - jeftinija struja ne počinje u ponoć nego u 22 sata? I o kakvim je predavanjima reč?
Veoma mi je žao što do mnogih još nije doprla osnovna kultura da priznaju svoje neznanje i svoje greške. I o tome ću postaviti posebnu temu.

Dosao si ovde na temu sa pricom da su greske nemoguce i da su svi koji se zale neplatise i prevaranti. Gde je tu osnovna kultura. Cela Srbija gresi samo si ti u pravu.

Lepo ti je objasnjeno da je u Beogradu jeftina struja od ponoci i da se to radi automatski za ceo grad. A moze i da se ne uradi pa da ceo grad nema jeftinu struju i da svi dobijemo vece racune. A gde se ne radi automatski tu su moguce muljavine sa satovima koji mogu da se nameste i da jeftina struja bude po izboru, bilo kad, moze i od 15 do 23. Posto se ti jedini u Srbiji ne zalis na racune ja treba da ti verujem da je sve ok.

Poslednja izmena:
"Niko nije toliko slep kao onaj koji ne želi da vidi!"

Ako već moram da crtam, proces izgleda ovako:
Postoje neki delovi koji mere energiju. Postoji brojač koji tu energiju registruje. Čovek pročita stanje brojača. Pročitano stanje se unosi u kompjuter. Kompjuter obračunava i štampa račune. Kada brojač prebaci sve devetke, počinje ponovo da broji od nule. Zato kompjuter doda jednu jedinicu ispred prethodnog stanja i izračuna utrošak. Ako je novo stanje manje od prethodnog za dva kWh, kompjuter će izbaciti utrošak od 99998 kWh.
Ovo se odnosi na "stara" brojila sa pet cifara. Nova brojila imaju šest cifara pa su moguće greške u očitavanju deset puta veće.To je jasno svakom prosečnom osnovcu. (Bar je mojim unucima, u trećem razredu, jasno!)
Nije moguće da ljudi kontrolišu pojedinačne račune jer ima previše računa.

Po Zakonu jeftina tarifa počinje između 22 i 24 sata i traje osam sati. Nije isto u svakoj distribuciji. Ne vidim šta je tu muljanje?
I šta je problem uključiti mašinu tokom noći? Zašto mora baš u šest ujutro?Koliko vidim na moja pitanja niko ne daje razuman odgovor.

Za svu ovu zavrzlamu najviše je kriva ministarka Zorana Mihajlović jer je nesposobna za svoj posao. Postaviću posebnu temu o tome.

Nisam iz Srbije pa nebi ulazila u to da li je doslo do namjerne ili slucajne greske, ali je cinjenica da novi program bas ne radi, vjerovatno onaj ko je trebao da uradi testiranje nije bas odradio svoj dio posla.... ali posto kazes da svi samo napadaju da ti ja dam neke odgovore, problem opranog vesa u masini je prvo ves promjeni miris tj pocne da smrdi, drugo masina se brze kvari jer vlaga koja treba da izadje i da se bubanj i svi drugi djelovi osuse stoji mokar, trece ves se izguzva i posle je potrebno dobro peglanje da se sve to ispravi ( znaci dodatno trosenje struje za peglanje i vremena :) ). Mislim da sam dala dovolno razloga zasto 90% zena ne ukljucije masinu u ponoc pa da joj ves stoji do ujutru, I kod nas je jevtina struja od 22-06 zimi i od 23-07 ljeti ali posto imam malu djeci a i zaposlena sam meni radni dan pocine u 5h tako da meni i ako ukljucim u ponoc ves ne stoji bas dugo :)

Dosao si ovde na temu sa pricom da su greske nemoguce i da su svi koji se zale neplatise i prevaranti. Gde je tu osnovna kultura. Cela Srbija gresi samo si ti u pravu.
Srećom ova se rasprava vodi pismeno pa se može videti ko je šta rekao.
Pošto očigledno mora da ti se crta ponavljam: 1. greške su moguće ali se lako ispravljaju; 2. najviše i najčešće se žale neplatiše.
Znači niti su greške nemoguće niti su svi neplatiše!

Lepo ti je objasnjeno da je u Beogradu jeftina struja od ponoci
U Beogradu nema muljanja pa da imas jeftinu struju oko 22. Nije bas normalno da nam neko ko je smuljao na starom sistemu preko veze da mu bude jeftina struja oko 22 drzi predavanje o racunima za struju.
Ovo je za tebe lepo i kulturno objašnjenje? Ustvrdio si da ja muljam zato što imam jeftinu struju od 22 sata iako je to po zakonu i nemam veze sa podešavanjem!

Što se tiče žalbi još uvek nisam čuo u čemu se sastoji greška kod potrošača gde se stanje na računu slaže sa brojilom? Čak i ako se ne očita na vreme nego recimo posle 35 dana vrši se preračunavanje dozvoljenog utroška prema stvarnom periodu očitavanja i time niko nije oštećen.

Ostajem pri tvrdnji da nedostaje osnovna kultura da neko prizna da nije u pravu.

Poslednja izmena:
Srećom ova se rasprava vodi pismeno pa se može videti ko je šta rekao.
Pošto očigledno mora da ti se crta ponavljam: 1. greške su moguće ali se lako ispravljaju; 2. najviše i najčešće se žale neplatiše.
Znači niti su greške nemoguće niti su svi neplatiše!

Ovo je za tebe lepo i kulturno objašnjenje? Ustvrdio si da ja muljam zato što imam jeftinu struju od 22 sata iako je to po zakonu i nemam veze sa podešavanjem!

Što se tiče žalbi još uvek nisam čuo u čemu se sastoji greška kod potrošača gde se stanje na računu slaže sa brojilom? Čak i ako se ne očita na vreme nego recimo posle 35 dana vrši se preračunavanje dozvoljenog utroška prema stvarnom periodu očitavanja i time niko nije oštećen.

Ostajem pri tvrdnji da nedostaje osnovna kultura da neko prizna da nije u pravu.

O pa ja se izvinjavam, nisu svi nego samo najvise i najcesce. Onda je u redu. Nema problema. Ne znam kako sam mogao da pomislim da si hteo da diskreditujes kao neplatise ljude koji se zale na racune. Pravo je cudo gde je otisla diskusija kad je tako kulturno pocela.

Back