Procitao sam juce novu teoriju kako su uspeli da podignu racune na nivou cele drzave. Navodno su oborili voltazu, u takvim uslovima svi uredjaji duze rade da bi zavrsili neki posao i tako se svima neprimetno povecavaju racuni. Ovo deluje moguce buduci da se mojoj kevi desilo nesto slicno proslog meseca, ves masina joj je radila mnogo duze nego sto je bila programirana, cak se uplasila i htela da zove servis jer masina nikako da zavrsi pranje. Kad sam uvece otisao kod nje, pustili smo masinu ponovo i odradila je normalno.
Napon ("voltaža") pada kada opterećenje raste!
Tvrdnja da se tako podižu računi čista je glupost!
Kada napon padne, padne i snaga. Uređaj zaista radi duže ali sa smanjenom snagom pa je ukupan utrošak energije isti.
za decembar mi je stigao račun u kome je prikazana potrošnja od 99.998 kilovat-sati,
Najveće greške se dešavaju upravo tamo gde se stvarno struja ne troši! Ako je stanje brojila 12345 poslednja cifra najčešće ne pokazuje baš tačno pet nego brojčanik stane između četiri i pet. Štaviše, usled neprekidnih vibracija samog brojila, lako se može desiti da jednog meseca bude bliže do pet a sledećeg do četiri! Ako se prilikom sledećeg očitavanja upiše 12344, što je lako moguće čak i ako očitava isti radnik, kompjuter će izbaciti 99999 kWh. Pomnoženo sa cenom dobija se astronomski iznos. Taj račun niko ne vidi (niti za tim ima potrebe!) dok ne stigne u ruke potrošača.
Očigledno je kod ovog potrošača pročitano 12345 a sledećeg meseca 12343. Razlika 99.998.
Pametan čovek neće pitati postoji li greška – uvek može postojati!
Pitaće: da li je lako ispraviti tu grešku. Ništa lakše: potrošač okrene telefon, prijavi grešku i stvarno stanje na brojilu! Greška se odmah ispravlja i potrošač dobija ispravan obračun. Ponekad odmah a ponekad sledećeg meseca. Stvar je u tome da pogrešnu sumu
ne mora da plati!
Na račune se uglavnom žale neplatiše. Lošem ku...pusu - pardon, lošem platiši - svaka dlaka smeta!
Kod nas svi misle da sve znaju a malo ko zna čak i da troši električnu energiju!
Pominjan je bojler i temperatura od 70 do 90 stepeni. Tako podešen zaista troši mnogo.
Bojler treba podesiti najviše na 54 stepena jer se do te temperature kamenac
mnogo manje taloži. Tako se smanjuje ukupan utrošak jer nema kamenca a i manje se toplote rasipa od bojlera u kupatilo.
Bojler najmanje troši kada je podešen tako da se za tuširanje koristi samo topla voda bez dodavanja hladne (oko 37 stepeni). Topla voda zaista brzo nestane ali se brzo i obnovi!
Kada se podesi na 90 stepeni troši višestruko više za isti broj tuširanja ili kupanja.
Grejači ta peći
nikada i ni pod kojim uslovima ne smeju biti uključeni u vreme skuplje tarife! Ako je potrebno neko dogrevanje treba uzeti kvarcnu ili ventilatorsku grejalicu!
U protivnom račun raste - naravno!