QT argc i argv

gost 214015

Aktivan član
Poruka
1.050
kako da se neki fajlovi otvaraju mojim programom

npr napravim text editor

primetio sam da u main funkci imaju argumenti argc i argv ali sta to znaci
mislio sam da taj fajl koji se otvara mojim programom bude argument ustari i da preko tog argumenta program prikaze njegov sadrzaj u textedit

ako moze pomoc za ovo

kako da se neki fajlovi otvaraju mojim programom

npr napravim text editor

primetio sam da u main funkci imaju argumenti argc i argv ali sta to znaci
mislio sam da taj fajl koji se otvara mojim programom bude argument ustari i da preko tog argumenta program prikaze njegov sadrzaj u textedit

ako moze pomoc za ovo

int main (int argc, char *argv[]) => argc je broj argumenata. Minimalno 1. Taj argument je argv[0], a to je string adresa programa u računaru, tj. exe fajla (C:\Program Files... ili kako god zavisi od toga gdje je program, tj. exe fajl). Ako ti pokreneš iz konzole program i pri tome mu zadaš argumente, npr. preko cd komande dođeš do foldera u kojem je mojprogram.exe. Upišeš u konzolu "mojprogram alfa beta" i pritisneš enter. Sada će argc biti 3, pri čemu će argv[0] biti opet (i uvijek) adresa exe fajla, argv[1] će u ovom slučaju biti "alfa", a argv[2] će biti "beta". Otprilike ovo srećeš kada npr. u prečici za exe fajl od counter strike-a staviš nakon adrese programa još i one modifikatore kao što je -mouselook. Kad se igra startuje u kodu je upisano da ako postoji među argumentima i "-mouselook" onda će da podesi neku opciju na neku vrijednost. Koliko ja znam ovo je dinamički niz i nema sam po sebi ograničenje u broju argumenata koje možeš proslijediti.

Back