Qigong ( Či gong )

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Ja sam počeo skoro da prakticiram, bolje se osećam posle tih vežbi. Mada sam čuo i žešće kritike Milica Zavetnica je izjavila za či gong ... da nije u skladu sa pravoslavljem, i jos neki lik sto je bio na tv je priča da je to mlaćenje prazne slame i da nema nikakve koristi od toga.
Da li još neko upraznjava Či gong ?
Qigong, tradicionalna borilačka veština u kombinaciji s meditacijom, ima za cilj iskorištavanje unutarnje energije ljudskog tela kako bi se postigla i fizička i mentalna harmonija.
Qigong vežbe, koje se sastoje od polaganih kružnih pokreta, mogu regulirati disanje i hipertenziju, pomažući ljudima svih generacija da održavaju svoje telo i um u formi, nose se sa svakodnevnim stresom i čuvaju svoje zdravlje.

qigong.jpg

china_qigong-1.jpg

Ovaj način jeste bolje nego Joga vežbaš mišiće lagano oživljavaš cirkulaciju i protok energije ali treba da znaš pokrete napamet, a ovde imamo mi naše poznate osnovne vežbe za razgibavanje koje su isto jako korisne ako se upražnjavaju svaki dan po 20-30 min uz lagane šetnje.

Ja sam počeo skoro da prakticiram, bolje se osećam posle tih vežbi. Mada sam čuo i žešće kritike Milica Zavetnica je izjavila za či gong ... da nije u skladu sa pravoslavljem, i jos neki lik sto je bio na tv je priča da je to mlaćenje prazne slame i da nema nikakve koristi od toga.
Da li još neko upraznjava Či gong ?
Qigong, tradicionalna borilačka veština u kombinaciji s meditacijom, ima za cilj iskorištavanje unutarnje energije ljudskog tela kako bi se postigla i fizička i mentalna harmonija.
Qigong vežbe, koje se sastoje od polaganih kružnih pokreta, mogu regulirati disanje i hipertenziju, pomažući ljudima svih generacija da održavaju svoje telo i um u formi, nose se sa svakodnevnim stresom i čuvaju svoje zdravlje.

Pogledajte prilog 808259
Pogledajte prilog 808260
Ove vezbe spajaju um i telo.I nemaju nikakve veze sa religijom.

Čigong vežbe nemaju veze ni sa religijom, niti sa borilačkim veštinama.
Mada jesu u osnovi svakog sporta, pa i treninga borilačkih veština, kao
što su kod nas u osnovi vežbe zagrevanja ili takozvane jutarnje gimnastike.
Podižu nivo energije u telu.

Či - energija, životna energija, bioenergija
gong - rad, veština

Čigong je sistem vežbi koje za cilj imaju prevenciju boleti, ali se mogu koristiti
i u lečenju. Uz određene pokrete usklađene sa disanjem i mentalnom pažnjom,
kanališe se energija kroz telo. Vežbe su veoma lagane. Nemaju za cilj
oblikovanje tela.

Sa ovim vežbama sam se srela pre sedam godina. Nekada ih radim redovno,
a nekada povremeno, ali ih ne napuštam.

Ovaj čovek je napravio odlična uputstva, što na jutjubu, što na svom sajtu.
On je vežbe naučio besplatno, pa je po tom principu rešio da ih besplatno
i podeli. Ne morate da idete na kurseve, već možete kod kuće da naučite
vežbe.

U tradicionalnoj kineskoj medicini imamo nekoliko načina da se stimulišu
meridijani i učine protočnima. Jedan od načina su i ove vežbe, koje su
zapravo samopomoć. Kod akupunkture, na primer, neko drugi mora da
vam pomogne.
Svaka od ovih vežbi, stimuliše rad jednog ili više meridijana. Čigong vežbi
ima baš mnogo. Kao početnici teško da možemo da razumemo koja je
vežba za koji ogran, odnosno meridijan, pa možemo uraditi pet vežbi
ja jedan meridijan, a ostale zapostaviti.

On je napravio 12 vežbi koje obuhvataju sve. Kasnije ću pronaći
pojedinačna uputstva za svaku vežbu.

Докле год се вежбе посматрају као вежбе без уплитања у мистицизам добро је. Проблем настаје кад појединци зарад личне добити почну да продају вежбе као готова решења за проблеме...
Свака физичка активност која се изводи са координисаним дисањем је добра и утиче на здравље од просте шетње различитим интензитетом, преко трчања, вежби снаге, па и разних вежби "медитације у покрету" између осталих и чигонг вежбе. Добра страна вежбања Таи чичуана (у који спадају и вежбе чигонга) јесте што се те вежбе често могу изводоти и у позном добу односно и онда када нам је здравствено стање већ нарушено што позитивно утиче на покретање психофизичких одбрамбених механизама.

U početku je malo teže upamtiti kakav se pokret pravi rukom, kakav nogom
gde ide pogled, kada je udah a kada izdah, mada je daleko jednostavnije
od thai či vežbi.

Ovih dvanaest vežbi radi se po redosledu po kojem se organi aktiviraju
u toku dana. Svi organi u okriru 24h imaju period od dva sata kada su
posebno aktivni.
Mogu se raditi i pojedinačno. Ili da se vežba a konkretan organ gde imamo
zdravstvenih problema ponovi više puta u toku dana.

Prva vežba je za pluća. Pored toga što podstiče protočnost meridijana koji
dovodi energiju-či u pluća, pokretom se stimulišu plućna krila. Prvo se
otvaraju, a onda zatvaraju i sve to prati udah i izdah. Takođe, u ovoj vežbi
se pokret rukom, konkretno šaka, prati pogledom, pa je to ujedno i vežba
za oči i vrat.

Poslednja izmena:
Druga vežba je za stomak i debelo crevo. Meridijan se stimuliše
pokretom ruku, a kružnim pokretima čas u jednu, čas u drugu
stranu se vrši i fizička masaža.

Poslednja izmena:
Treća vežba je za želudac. Mada je zapravo za sve od usta do želuca.
Ovom vežbom sam nekoliko puta uspela da zaustavim upalu grla.
Na prvi nagoveštaj problema sa grlom, ponavljam vežbu malo duže
i obratim pažnju na senzacije u grlu, sve dok one u potpunosti ne
iščeznu.

Poslednja izmena:
Trebalo bi imati u vidu da se qigongom ne bi trebalo baviti na svoju ruku. Nekim jednostavnijim tehnikama može, ali bi ipak bilo najbolje raditi pod nadzorom učitelja. Većina ljudi koji sami krene da se bavi qigongom uglavnom krene sa idejom "možda tu ima nečega, ajd' da probam". I nastane problem kad se pojavi "to nešto" i ne zna se šta dalje sa time. Moj prvi (kineski) učitelj je govorio da je učio qigong vrlo rano još kao dete i da je posle svakog časa imao razgovor sa svojim učiteljem i o tome šta mu se dešava dok radi, šta oseća, koje probleme ima i onda mu je učitelj davao instrukcije šta dalje da radi. Najbolje bi bilo da je vaš učitelj na tom nivou da vas može ispraviti ako nešto grešite ili još bolje da popravi ako nešto, da izvinete za*ebete. E sad naći takvog učitelja kod nas nije baš jednostavno. :)

Back