Poštovanje Vladimire,
Čitajući vaše komentare stekao sam utisak da ste vrsni poznavalac istorijskih činjenica i nastanku meditativno terapeutakih veština koje koriste termine energije kao osnovu za poboljšanje zdravlja i vitalnosti čoveka. Vaše znanje je kako sam video dosta teorijsko, i nema puno objašnjenja o temi. Pa bih kao praktikant veštine či gonga, iz mog ugla, pokušao da objasnim šta to radi našem telu i umu, i zašto su te stvari samo dobrobit za čoveka, samo ako se mi kao praktikanti ne poistovećujemo ni sa filozofijom veštine niti sa terminima koje nam je dala veština, niti učitelji. Kako smo ljudska Bića, i dat nam je mozak da sa njim razmišljamo, promišljamo,analiziramo i zaključujemo, složićete se da nam je i sama istorija dala prvo zaključak da čovek zna kada čuje ili pročita, a ne kada sam promisli i na osnovu činjenica zaključi. Či energija, životna energija, kako god zvali to mistici, agnostici itd, predstavlja život koji prožima svaku ćeliju u našem telu. Jedino pozadinsko što jr neprestano dok smo živi, je energija u našem fizičkom telu koje je u konstantnim promenama, ciklusima i tokovima. Praktikovanje bilo koje veštine koja za osnov ima učenje o kultivisanju, ne kontrolisanju či energije, pokušava čoveku da da što veći osećaj o sebi. Ako sada fokusiratr svoju pažnju na Vašu desnu ruku, potom na zglobove ramena, lakta i šake, i pažnjom usmeremom na te zglobove podignete ruku kao da hoćete devojci u klubu neukusno da pokažete biceps, i nako toga ispružite ruku u laktu skroz u desno, i dalje pažnjom usmerenom na zglobove, imaćete veći osećaj pomeranja mišića nadlaktice i podlaktice, kao i ramenog pojasa. U početku je taj pokret pun tenzije, kasnije se pretvara u relaksiran pokret u kom imate sve potpuniji osećaj, pa čak i osećaj za veze mišića na njihovim krajevima. Radite vežbe rotiranja kičmenog stuba i stvorićete veći osećaj za bočne abdominalne mišiće, jedne od najvećih u telu a savremenim načinom života često zapostavljenim. Rotacijom pršljrnova u levu i desnu stranu se otklanja koliko česta ukočenost domjeg dela kičme i napetost gornjeg dela kičme. To nema veze sa taoizmom, jogom, ni čijem na kraju krajeva, realno kada živo tkivo na pravi način prodrmate normalno da će bolje raditi. Kada postoji dugogofišnja ukočenost nekog dela, svakako je potrebno više vremena da se otkloni napetost, pospalost tog dela. Mačka ili pas, i dosta drugih životinja, kada se probude šta prvo urade? Istegnu svaku tetivu na telu, pa se isprave u pravilan stav. Rotacije tela u desno i levo pomeraju po malo iz ležista jetru pankreas creva pomeraju, bukvalno masiraju organe, što samo dobrobit može da bude. Kako se osećaj pojačava pravilnim praktikovanjem neke veštine vezane na či, povećava se i svesnost, sad za nekoga svesnost o sebi, svojim pravim potrebama, za nekog ponovo čovrkova potreba za pristupanjem u neku zajednicu (mišljenja sam da je jedina zajednica koja treba da bude za čoveka bitna uistinu samo porodica, i to je za mene i či i bog i isus i mojsije zajedno) daje put ka nekom tipu ekstrema, menjanjem tj usvajanju nekog tuđeg verovanja i filozofije, što je odraz reaktivne prirode čoveka(koja se odrastanjem menja u proaktivnu, ali sistem teži da čovek bude više reaktivan i podložan uticaju). Osnova za hodanje je postojanje podloge, za pogled je vid, a za život energija. Poznavanje osnove bilo čega od uvek daje veliko znanje o funkcionisanju toga.