PVC stolarija i budj?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.199
Čest slučaj poslije ugradnje PVC stolarije na kućama i stanovima je da se u prostorijama javlja budj?
A budj nije bezopasna, čak veoma opasna po zdravlje zbog gljivica i sl patogena. Čak i ako se ne pojavi, stvaraju se povoljni uslovi zbog kondenzacije koja je skoro pa neminiovna zbog hermetičkog dihtovanja.
Iako je izolacija propisno uradjena po svim standardima, stvaranje budji u prostorijama je pojava koja je veoma česta zbog pare koja se nedovoljno ili do kraja ne izbaci.. drvena stolarije jednostavno diše a sada je sve 100% zadihtovano i ako se redovno i u dovoljnoj mjeri ne otvaraju prozori, sva vlaga ne izadje iz nje.
Mnogi kažu da se PVC stolarija izbacuje iz nekih država (ne znam pouzdano) baš zbog tog problema.
Da li je PVC stolarija sama po sebi i nezdrava osim toga što ne "diše"?
Kada se usporede ciejne aluminijske ili drvene stolarije, PVC je ubjedljivo najpovoljnija, što nam to ukazuje da je možda i najštetnija ali i te kao isplativa?

Znam slučaj gdje je kuća uradjena perfektno po svim propisima a da se posle ugradnje grijanja, pojavila vlaga u gornjim prostorijama?
Grijanje su takodje radili, kako kažu provjereni i iskusni majstori..
Moderni elementi prozora imaju veoma visok nivo nepropusnosti. Ovo je neophodno, na primer, za posebno energetski efikasne građevinske standarde. U modernim kućama, hermetičnost se čak mora dokazati posebnim testom – takozvanim testom vrata sa duvaljkom. Pored ovog dokaza, za moderne zgrade je potreban i koncept ventilacije.Po pravilu se postavlja kontrolisana ventilacija stambenog prostora sa povratom toplote. Ovo osigurava da se ustajali i vlažni vazduh iz prostorije kontinuirano uklanja i zamenjuje svežim vazduhom.

Ova vrsta ventilacije ne postoji u starim zgradama. Određena minimalna izmena vazduha je rezultat toga što prozori nisu u potpunosti zaptiveni. Novi prozorski elementi takođe sprečavaju ovu minimalnu izmenu vazduha, tako da se povećava rizik od buđi i povećana je potreba za ventilacijom. Zbog toga postoje prozorski elementi u kojima je integrisana ventilacija. Za prozore koji su već postavljeni, postoje takozvani ventilatori za prozore koji se lako mogu naknadno ugraditi i uspostaviti minimalnu razmenu vazduha u definisanom obliku.

Čest slučaj poslije ugradnje PVC stolarije na kućama i stanovima je da se u prostorijama javlja budj?
A budj nije bezopasna, čak veoma opasna po zdravlje zbog gljivica i sl patogena. Čak i ako se ne pojavi, stvaraju se povoljni uslovi zbog kondenzacije koja je skoro pa neminiovna zbog hermetičkog dihtovanja.
Iako je izolacija propisno uradjena po svim standardima, stvaranje budji u prostorijama je pojava koja je veoma česta zbog pare koja se nedovoljno ili do kraja ne izbaci.. drvena stolarije jednostavno diše a sada je sve 100% zadihtovano i ako se redovno i u dovoljnoj mjeri ne otvaraju prozori, sva vlaga ne izadje iz nje.
Mnogi kažu da se PVC stolarija izbacuje iz nekih država (ne znam pouzdano) baš zbog tog problema.
Da li je PVC stolarija sama po sebi i nezdrava osim toga što ne "diše"?
Kada se usporede ciejne aluminijske ili drvene stolarije, PVC je ubjedljivo najpovoljnija, što nam to ukazuje da je možda i najštetnija ali i te kao isplativa?
da, to je desava cesta pojava... problem je sto je vlaga iz porostorije ne moze da odlazi jer prozori dobro dihtuju.
pa vlaga iz vazduha kondenzuje na hladnim povrsinama zidova, uglavnom u coskovima prostorija, gde ima toplotnih mostova, pa su ti delovi najhladniji, a dugorocno vlazna povrsina je idealna za stvatanje plesni.
najjednostavnije resenje je jednostavno da se stalno provetrava, sto naravno povecava troskove grejanje.
naravno da bi se trajno izbeglo stvaranje plesni, trebalo bi uraditi i spoljnu izolaciju, tako da ne bude hladnih povrsina na zidovima, cime se smanjuju i troskovi grejanja i provetravanja.
i ko bas ima viska para, mozde da ugradi i ventilaciju sa rekuperacijom toplote, sto jos vise smanjuje troskove grejanja jer prakticno nema ventilacionih gubitaka, vazduh u kuci je uvek svez, i naravno nema sanse da se stvore plesni.

Moderni elementi prozora imaju veoma visok nivo nepropusnosti. Ovo je neophodno, na primer, za posebno energetski efikasne građevinske standarde. U modernim kućama, hermetičnost se čak mora dokazati posebnim testom – takozvanim testom vrata sa duvaljkom. Pored ovog dokaza, za moderne zgrade je potreban i koncept ventilacije.Po pravilu se postavlja kontrolisana ventilacija stambenog prostora sa povratom toplote. Ovo osigurava da se ustajali i vlažni vazduh iz prostorije kontinuirano uklanja i zamenjuje svežim vazduhom.

Ova vrsta ventilacije ne postoji u starim zgradama. Određena minimalna izmena vazduha je rezultat toga što prozori nisu u potpunosti zaptiveni. Novi prozorski elementi takođe sprečavaju ovu minimalnu izmenu vazduha, tako da se povećava rizik od buđi i povećana je potreba za ventilacijom. Zbog toga postoje prozorski elementi u kojima je integrisana ventilacija. Za prozore koji su već postavljeni, postoje takozvani ventilatori za prozore koji se lako mogu naknadno ugraditi i uspostaviti minimalnu razmenu vazduha u definisanom obliku.
otkud se ti razumes u gradjevinu?! :mrgreen:
zar se ne bavis nesto vezano za Pflege, ako se ne varam? :think:

To nije problem u novijim i modernim zgradama, mada i to zavisi od investitora, izvodjača, pa i cijene.
Čini mi se da je to veći problem u kućama, gdje se ugradila PVC stolarija a izolacija slaba, loša ili nikakva.

To nije problem u novijim i modernim zgradama, mada i to zavisi od investitora, izvodjača, pa i cijene.
Čini mi se da je to veći problem u kućama, gdje se ugradila PVC stolarija a izolacija slaba, loša ili nikakva.

moguće a možda i nije do toga , kuća na selu je dugo bila bez fasade kuća je napravljena 1988 a fasada je tek 2005 stavljena

prozori su 1988 stavljeni made in yu izgledaju kao PVC ali su od drveta (evo slika tu se vide malo)

Ovi prozori su jako dobri i dan danas, drvo moraš održavati, vlagu nikad nismo imali u kući

IMG_1555.jpeg

moguće a možda i nije do toga , kuća na selu je dugo bila bez fasade kuća je napravljena 1988 a fasada je tek 2005 stavljena

prozori su 1988 stavljeni made in yu izgledaju kao PVC ali su od drveta (evo slika tu se vide malo)

Ovi prozori su jako dobri i dan danas, drvo moraš održavati, vlagu nikad nismo imali u kući

Pogledajte prilog 1577626
Vrlo kvalitetni prozori, napravljeni da traju.. tu i tamo ponekad ih treba naštelovati, što nije neki problem.
Po cijenama su daleko skuplji od PVC ali su zato funkcionalniji i zdraviji po svim kriterijumima.

Pa evo sad ću ti reci
Sve sto radim želim biti mirna a ne da upadnem u točak hrcka pa svako malo moram obnoviti

Sad smo imali molere i tražila sam specijaliste i pronašli smo ih
Ljudi lepo pitaju kakav krec želimo, nabroje šta ima i dodaju ima i bolji ali je skuplji

I lepo smo rekli hoćemo bolji, ljudi su radili 3 dana od jutra do uveče pedantno čisto na visokim temperaturama

Ja sam spremala doručak sa svi specijalitetima koje sam imala i nabavila

U hladnjači za pice je bilo svega soka, fante, cole, kisele i piva

Oko 15:00 je bila kafa

Kad su završili lepo su rekli cijenu , platili smo bez ikakve primedbe + bakšiš

I posle 5 dana jedan od njih je navratio i dedi i baki doneo kesu uz rijeci “mi ovako nešto nikad nismo doživeli, da neko toliko nagradi nas rad ,hvala od srca “

Ja sam na mom spratu mirna godinama, s obzirom da samo nocimo gore a dole kuham i provodimo vrijeme

Znam slučaj gdje je kuća uradjena perfektno po svim propisima a da se posle ugradnje grijanja, pojavila vlaga u gornjim prostorijama?
Grijanje su takodje radili, kako kažu provjereni i iskusni majstori..
Јеси ли сигуран да је уређена по прописима? Кад инвеститор оде по пиво они искористе прилику и грувају "погаче"на стиропор или раде фушерски па створе "хладне мостове". Кад се све заврши наизглед све савршено, фасада лепа.

Back