Pvc ili alu stolarija?

Ako ti je u pitanju prozor nema greske sa kmarnicima.
Imam na prozoru komarnik vec 10 godina radi ko sat.
Problem nastaje sa komarnicima na balkon vratima , zbog nekih poluga koje nemaju adekvatnu jacinu....

Dokle god mislis da stavis komarnik na prozor , sve je ok.

Pakao se nastavlja .....

Ili ti ....Mirka u epizodi ....menjamo stolariju :evil:

U prvobitnoj adaptaciji ostala su klizna vrata u dnevnoj sobi nepromenjena ....delovalo je kao da je to valjano parce te da moze da pozivi jos koju godinu....medjutim delovalo je tako do prve zime ....a onda se ispostavilo da duva i da se to ne moze nikako resiti te da to ne da nije dobro nego je zrelo za bacanje.

Sto automatski povlaci sta ????
Majstore u kuci :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:

I mene koja cu samo reci :Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :besna: :besna: :besna: :besna::besna: :besna::besna::besna::besna:

Dobra stvar - uspela sam da se izborim za to da ne budem tu kad budu menjali :super:
i da me saceka sve u stanju koje ostavim samo jelte novo ....

Losa stvar - pojma nemam koga da zovem da mi odradi pvc sad , posto posle igranke sa Godom ja vise ne smem da se usudim da krenem u posao tek tako ....

Dakle ....tu vi nastupate.
Ciji pvc je ok....pod tim ciji ne mislim na firmu ....rehau mi je ok , Veka takodje , Schefer sam cula da je ok ,....dakle ....koju firmu zvati da taj posao obavi i ......ko to radi DOBRO !

I jos jedno pitanje .....u pitanju je sledeca stvar ......stavicu sliku ....zelim da i dalje imam siroko otvoren prostor i bez pregrada al zelim i da zimi dihtuje ko vakum .

Treba mi ideja , predlog sugestija ....

I na kraju .....uz promenu pvc dodje i promena radijatora :sad2:
Sad il nikad ....

Kako se pokazuju uspravni radijatori ???
I koliko sad to zadovoljstvo kosta ????

Ajte deco .....idemo jos jedan krug :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:

Poslednja izmena:
Dnevna soba gledana iz hodnika

2qwiych.jpg

:)

Evo o ovim vratima se radi ...
Dimenzija je 220x350...

Mislim da su klizna vrata pogotovo od PVCa uvek loše rešenje, tj da je teško (čitaj skupo) postići da zaptivaju kako treba.
Kvalitetnije a i jeftinije rešenje u tvom slučaju bi bilo da zadržiš levu (fiksnu stranu) a da desno napraviš "normalna" dvokrilna vrata.
Što se tiče radijatora, i vertikalni će grejati ali ga treba uvećati.
Loša strana je što neće grejati gde treba odnosno pored stakla gde je najhladnije.
Imajući i taj problem u vidu razmisli o ugradnji IZO stakla punjenih argonom.

vd:
Mislim da su klizna vrata pogotovo od PVCa uvek loše rešenje, tj da je teško (čitaj skupo) postići da zaptivaju kako treba.
Kvalitetnije a i jeftinije rešenje u tvom slučaju bi bilo da zadržiš levu (fiksnu stranu) a da desno napraviš "normalna" dvokrilna vrata.
Što se tiče radijatora, i vertikalni će grejati ali ga treba uvećati.
Loša strana je što neće grejati gde treba odnosno pored stakla gde je najhladnije.
Imajući i taj problem u vidu razmisli o ugradnji IZO stakla punjenih argonom.

Ja bih da otvorim sve to da kad je toplo to prakticno spojim sa terasom i dobijem jednu prostoriju. Ne znam koliko bi dobro bilo da to budu neka sklopiva vrata ??

Racunam da ovi sto rade pvc ipak nesto znaju i da ce dati neko resenje ...
Ne dopada mi se ideja da mi mnogo vrata tu ostane u sobi koja se otvaraju na unutra. Zauzima to puno mesta :(

Ne znam nisam pametna , znam sta necu ne znam sta moze a da zadovolji moje potrebe.

Hvala na savetu o staklima ....mogu li dobiti info odnos cena normalno i punjeno staklo ???

Hvala na savetu o staklima ....mogu li dobiti info odnos cena normalno i punjeno staklo ???
razlika u ceni stakla je minimalna u odnosu na razliku u izolacionim svojstvima koja je bar 2 x
Pretpostavljam da je kod tebe centralno grejanje tako da ugradnja neće imati uticaja na cenu grejanja ali je osećaj pored ovog stakla daleko bolji i zimi i leti.

cena
standardno 4+14+4 oko 20 Eur
Low e + argon oko 28 Eur
naravno sa PDVom i naravno po m2

Odlicna informacija bas to zelim , hvala .
I mogu da podnesem tu cifru ....
Molim da me podučite sve sta treba da znam ...
I ako ima jos neka fora, caka , nesto sad je vreme da mi kazete pre nego udjem u realizcaiju :)

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje - jel ta argon stakla imaju isti protok svetla kao obicna???
Stan je prilicno taman ne bi volela jos da dodatno zatamnim tu prostoriju.
Probaću ukratko da pojasnim
dakle klasično sendvič ili tzv vakum staklo se sastoji od dva stakla između kojih je vazduh.

niskoemisiono staklo umesto vazduha ima Argon koji je inače bezbojan a slabije provodi toplotu od vazduha.
jedno od dva stakla u sendviču ima na sebi tanak sloj metalnog oksida koji se ponaša kao ogledalo za veći deo infrarcvenog spektra svetlosti. a upravo taj deo svetlosti prenosi toplotu.
čovečije oko ne vidi taj deo spektra.
kod kvalitetnog Low e razlika koju primećujemo je veoma mala.

Ili ukratko - razlike u kolicini svetla nema :)

Hvala.

ja bih da istaknem da je VELIKI naglasak na 'kvalitetnom Low e'.

vecina Low e prozora kroz koje sam imao prilike da bacim pogled jeste u znacajnoj meri smanjivala kolicinu svetlosti...

moguce da konkretno moji Low e prozori nisu dovoljno kvalitetni pa kad gledam kroz njih imam utisak da je napolju tmurno (srecom u pitanju su prozori u kupatilu i wc-u pa mi nije bitno) ali ja bih ti predlozio da se prvo uveris da razlike u kolicini svetlosti nema pre nego sto ti postave...

Hm...sad me vec plasis ...
Kako to da izvedem ?

to je triki pitanje.

i sorry sto sam te smorio/uznemirio ali:

- lik koji mi je postavljao pvc prozore je 'medju PRVIMA' to poceo u srbiji i zna svoj poso' i radi sa kvalitetnim materijalom a ne kao ovi 'novopeceni majstori'
- lik koji mi je postavljao venecijanere na krovne prozore je 'medju PRVIMA' to poceo u srbiji i zna svoj poso' i radi sa kvalitetnim materijalom a ne kao ovi 'novopeceni majstori'

tu pricu sam cuo od obojice :mrgreen:

epilog prozori:
- u jednoj sobi je prozor manji pa zbog toga netje da 'kipuje' do kraja (i zna da se malo vrati). neko sa toliko godina iskustva bi to morao da zna pre nego sto ih je postavio...
- moj Low e ocigledno nije dovoljno kvalitetan (mada mi je naglasio pre postavljanja da deluje 'kao da imas naocare za sunce')

EDIT: i da se ne 'ogresim' - samo da naglasim da je lik koji nam je postavljao pvc prozore (3 komada su morala da imaju gornji luk - zgrada pod zastitom blah blah) uspeo da ih postavi za ~ nedelju dana - dok su svi ostali (a zvao sam XXX njih) pricali da bi im trebalo i do mesec dana zbog lucnog savijanja pvc-a.

epilog venecijaneri:
- majstor sa toliko iskustva se nije setio da napomene da nagib mog krova moze znacajno da utice na spustanje venecijanera (pa se ne spuste same do kraja vec moram da ih malo poguram).
- od 8 venecijanera 3 je vratio pa ponovo dosao jer mehanizam nije dobro kocio

da li ces verovati liku koji ce ti reci da je njegov Low e sigurno dobarod npr. Low e-a ili ces cekati da ti postavi - pitanje je sad.

kako proveriti - zeznuto. tesko je za ocekivati da ce tvoj majstor imati bas takav primerak negde postavljen pa da ti mozes da ga vidis.

ono sto mozes je da unapred NAGLASIS tj zapretis da ako razlika u svetlosti nije zanemarljiva (a to je opet subjektivno) - da ces da ga teras da skida. pa neka on razmisli da li mu se isplati rizik.

Poslednja izmena:
Nisam strucan, ali mogu preneti iskustva drugih. Drugar, tj. trojica njih koji prave 3 iste kuce u nizu, tj. ako mogu reci zgradu sa tri stana jer se sve tri kuce naslanjaju jedna na drugu (uh al' sam zakomplikovao, a nebitno za pricu) su pre 10 dana porucili stolariju. Sva stolarija je PVC, sem ulaznih vrata za koja su im rekli da je bolje da budu Alu zbog tezine. Izmedju ostalog imaju po jedna klizna vrata poput tvojih na dnevnoj sobi. Dimenzje su 300 x 220 cm. Po preporuci (sa vise izvora) su i tu uzeli Alu. Zbog velicine, tezine stakla i td je to (navodno) bolji izbor od PVC-a.
U pitanju su Aluminijumska uskocna klizna vrata izradjena od Alumil profila sa termoprekidom. Staklo je Flot termopan (sto ce reci obicno) 6 x 12 x 4, Wink Haus okovi. Cena za takva vrata je 1300 eur, s'tim sto je ta cena sa (navodnim) popustom jer su 3 stambene jedinice u pitanju. Doplata za staklo punjeno argonom je bila 10 eur po m2,ali niko od njih se nije odlucio za isto. Evo imam i ponudu ispred sebe, jer i ja treba da uzmem stolariju na istom mestu pa sam uzeo cisto da imam koliku toliku sliku o cenama.
Nadam se da sam bar malo pomogao.

Poslednja izmena:
Pomogao , al da rezimiram ....

klizna vrata
aluminijum
300x220
obicno staklo
1300 evra sa popustom

Jesam dobro razumela ???

:okok:

Taj popust treba uzeti sa rezervom jer nisu uporedjivali na vise mesta. Mozda je to samo usmeni popust. Ona cuvena majstorska "Ovo je cena samo za tebe, drugima radim dosta skuplje". Odnosno jesu, ali samo ovde u Lazarevcu (vise im je odgovaralo da uzmu ovde od ljudi koje znaju i koji ce doci brzo u slucaju neke reklamacije), gde su cene manje vise iste. Ali npr. poznanici koji su prosle godine kupili stolairiju za celu kucu su nasli u Kraljevu (ili Kragujevcu, nisam siguran) skoro 20% jeftinije nego u Lazarevcu. Treba se dobro raspitati i potraziti na vise mesta. Samo sve ima svoje, jer kako kazu "Ko ne plati na mostu, platice na curpiji"...

Poslednja izmena:
generalno mrzim to cenkanje, u gradjevinarstvu mi je ipak najbitniji kvalitet i garancija. djaba staklo od 3 jeura po m2 ako cu morati da ga menjam svakih 6 meseci ;) niko se prilikom unajmljivanja firmi za izvodjenje radova ne seti da trazi na primer referenc listu. meni je to skroz konfuzno. dalje retko ko se seti garancija (to nema samo kod bele tehnike)... zato valjda i ima ovoliko problema sa razno raznim majstorima ;)

Pvc ili Alu stolarija, klizna vrata, roletne, komarnici...
Koje su razlike, prednosti i mane jednih i drugih.
Po meni je Pvc dobar za prozore ali nikako za vrata od terase ili visoke povrsine. Zbog razlika u temperaturi kada plastika menja svoj volumen i nastaju problemi prilikom upotrebe.

kada biram izmedju dva materijala, na primer neceg i plastike, uvek cu se odluciti za "neceg" :)
u ovom konkretnom primeru, pre bih se odlucila za aluminijum, jer je laganiji od pvc-a, za frekventne prostore i izdrzljiviji, a za vece povrsine savrsen. sto se samog dihtovanja tice, mislim da su podjednako dobri i jedan i drugi izbor, a po ceni nije neka velika razlika.

Mislim ja imam iskustva sa jednim i sa drugim... Na duge staze su oba ok sem sto aluminijum oksidise tu i tamo... Daleko je aluminijum lakshi i danas sa tim nekim ekstra izolacijama (punjenjima) mislim da je mnogo bolji izbor.

Dok sa Pvc stolarijom imamo vecito problema. Na moru Imam puno balkonskih vrata visokih po 2,5 metra i vecito problemi. Teska su kao olovo i cim temperatura predje 30 stepeni sve pocinje da zapinje i krcka. Milion puta smo zvali majstore, oni dodju, prekajlaju staklo, nasteluju, drndaju ali to nikad nije funkcionisalo na duge staze.
Danas ne bih nikome preporucio Pvc. Moze da mi prica priche o 5, 6, 10 komora jer sam sve to iskusio na svojoj kozi.

Pvc je dobar samo za prozore.

Sto se tice kliznih vrata, drugar koji se bavi time kaze da se pojavio neki neverovatno jeftin profil koji je jeftiniji od prozora. Koliko sam ja imao prilike da se uverim u njegov kvalitet, dobar je do neke visine od 2 metra mada je tada tezak za otvaranje. Kaze da ima problem i sa izolacijom. Kad budem imao prilike, napisacu nesto o tom profilu.

Poslednja izmena:

Back