PUZEVI: (oni vinogradarski veliki)
Vreme sakupljanja: Od kraja zime do maja(kada pocinje parenje) u julu(kad se zatvaraju tankom opnom da izbegnu susu), u jesen kad krenu u poslednju setnju pre zimskog sna i zimi (mada ih je tada tesko naci jer se zakopavaju u zemlju)
Izgladnjivanje: Neki tvrde da ih treba dzati deset dana u ogradjenom, suvom, provetrenom prostoru, ja sam ih drzala tri dana dok nisu prestali da se ciste, odvojila sam one koji za to vreme nisu izlazili iz svojih kucica i one koji su smezurani uz rub kucice (jer to moze da znaci da su bolesni) od onih ostalih.
Priprema za kuvanje: Onda ih sve dobro oprati i jos jednom dobro ispregledati. Ne treba koristiti nikakva sredstva, pa cak ni so pri pranju. Oprane i probrane puzeve kuvati pet minuta u slanoj vodi kojoj ste dodali nekoliko kasika sirceta.
Zatim viljuskom polako izvucite meso iz kucica, pa odsecite crni deo (jetra i gusteraca puza)(to je odprilike polovina – ostace vam komadici mali kao sazvakane recimo softi zvake – bas mali). Operite ih ponovo u hladnoj vodi i tek tada su spremni za pravo kuvanje.
Kucice nemojte bacati. Operite ih u nekoliko voda, iskuvajte u vodi sa sodom bikarbonom, ponovo ih operite, ocedite i posle koristite za posluzivanje.
Pravo kuvanje: oprane i pripremljene puzeve za kuvanje(oko 100 komada), staviti u lonac, sipati pola litre kiselkastog belog vina, sargarepu narezanu na kolutice, iseckani praziluk i crni luk, malo majcine dusice, lovorov list, kasicicu soli i biber u zrnu. Staviti da se kuva, pa kada provri skinuti penicu i kuvati 3-4 sata, bolje duze nego da posle budu zilavi kao sto su nama bili, znaci min. 4 sata i onda ih ostaviti u vodi u kojoj su se kuvali da se ohlade. Sada su spremni za konacnu pripremu.
Ako ste kupili vec kuvane zamrznute puzeve ili u konzervi onda ovo iznad za vas ne vazi.
Po osobi se racuna odprilike deset do dvanaest puzeva u francuskoj, kod nas je to bar tri puta toliko.