(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)
PUTUJUĆE DUŠE
Danas je Sveti Nikola, naša krsna slava za koju smo se nadali da će je kao i svih ovih decenija unazad slaviti otac i majka (moj svekar i svekrva) a da ćemo mi doći u goste....kao i svih decenija do sada.
Ovo je prva slava koju mi slavimo u našoj kući. Kupismo ikonu, osveštasmo je, pop je bio kući, sveća, svećnjak.......i sve po redu....ali ove godine samo za ukućane....iduće će biti gostiju.
Posna je slava...i to se oduvek poštovalo. Nastavismo tradiciju. Maca je kupio bob u Aleksincu na pijaci......to je kod nas obavezno i majka je uvek spremala. Spremih i ja sad i odličan je....majka bi bila ponosna....rekla bi „Rade, da vidiš što ovo dete spremilo bob“ a on bi znalački uzeo na viljušku malo....promuljao kroz usta...zacoktao i rekao „dobar je“...Naravno i ostalo je sve posno. Maca i Maki isekoše kolač.....isti ritual koji je Maca obavljao sa ocem....i.....bože....toliko osećanja je u meni tad bilo......i sad dok pišem sam opet tamo....u tom trenutku....u toj slici....i sve ponovo preživljavam....i ponos, i tuga, i radost i mnogo ljubavi.....i duša mi kao nebo široka od miline...pa samo leti....
Posle dodje Makijeva devojka (buduća snajka), Cic, njen verenik, njegova sestra i naravno Nera....i moj otac. Bilo je lepo....šaljivo....
Večeras, kad je sve utihnulo, dodjoh ovde, na Krstaricu i na moje F odeljence na kome je sve vrvelo od čestitanja slave od jutros a posle od razgovora i šala kako je ko kad stizao ...i polete mi duša od ove poruke....želim da ostane u mojoj knjigici (znam da je nepravilno ali ja tako volim)....
* * * * * * * * * *
Dok srna u šumi još uvek drema,
Domaćica od sreće blista.
Duša joj hrišćanski čista.
Za Svetog Nikolu trpezu sprema.
Starac dolazi iz daleka.
Njegov brod burama prkosi,
Porodici darove nosi.
Svako dete poklon čeka.
Skupiće se prijatelji.
Sveti kolač….žito, sveća,
Šarena je deč'ja sreća
Svako nekoj teži želji.
A ta želja za sve ista:
Andjele, neka vreme stane,
I daruj nam divne dane,
Da nam dom od sreće blista.
Nek sve ovo bude zbilja,
Neka srna mirno spava.
TEBI LJILJO SRETNA SLAVA
A deci sigurnost tvog okrlija.
Pajce....19. 12. 2011. god. 8h 30. min.

* * * * * * * * * *
Stihove samo za LJILJU uz jutanju kafu sastavio Pajce. Svaka eventualna slicnost sa nekim drugim stihovima (ako bude) je PUKA SLUCAJNOST.
Danas je Sveti Nikola, zaštitnik putnika, moreplovaca, ribara, dece a sad sam sigurna da je i zaštitnik putujućih duša....Pajo, ugursuze nijedan....moja leti pravo na Zlatibor..

iiiiiiiii za one koji ne znaju .....ovo je bob ili uspele pihtije od boba

božur i beli jprgovan krenuli od ovog toplog decembra
božur će preživeti ali za jorgovan nisam sigurna kad ga dohvati mraz

i naravno.....njih dvoje.....Nera i Meš....nema šanse da se uhvate foto aparatom a da fotografija bude iole dobra hahaha