Putovanje kroz vreme

Marko_smt

Aktivan član
Poruka
1.083
Teoretski moguće uz postizanje konstantne brzine svetlosti i još nekoliko uslova.

Paradoksalno u smislu da pojedinac ne menja sadašnjost ako se vrati u prošlost nego ako se ne vrati, jer sadašnjost je takva zato što je svojim povratkom izmenio splet događaja u prošlosti. Hm.

Dimenzije? Da li je svaki trenutak u vremenu dimenzija za sebe?

Nauka tvrdi da vremensku razliku pravi brzina. Skoro sam pročitao članak gde se govori o jednom astronautu koji je mlađi 0,62 sekunde od ostatka sveta :neutral:

Navodno je naučno dokazano da što se brže krećemo, vreme za nas teče sporije. Zato je teoretski moguće samo putovanje u nazad kroz vreme.
Ako vozimo automobil za nas vreme teče sporije ali u toliko maloj meri da ne utiče na naše živote.

Šta vi mislite o svemu? Hajde da trabunjamo malo.

Можда ће једног дана и моћи а не на основу материје (нашег тела) него на основу ума.
Да парафразирам, у сну често сањамо и прошло, враћају нам се слике преминулих, поново их видимо. Ето, и то је враћање у прошлост али не на нивоу материје.
Вероватно ће бити опције да завиримо у прошлост али без нашег физичког присуства?

У свим инерцијалним системима време тече спорије у односу на сопствени инерцијални систем. То значи да се у њима сви процеси одвијају спорије него у нашем, сопственом инерцијалном систему.

То значи да сваки инерцијални систем види универзум на свој начин који није исти као наш. Практично, то значи да ако се у неком инерцијалном систему налази посматрач сунчевог система, а креће се брзином од 0.86с, он ће измерити старост Земње не 4.5 милијарди год. већ 2.25. За њега ће копно Земље бити беживотно.

У свим инерцијалним системима време тече спорије у односу на сопствени инерцијални систем. То значи да се у њима сви процеси одвијају спорије него у нашем, сопственом инерцијалном систему.

То значи да сваки инерцијални систем види универзум на свој начин који није исти као наш. Практично, то значи да ако се у неком инерцијалном систему налази посматрач сунчевог система, а креће се брзином од 0.86с, он ће измерити старост Земње не 4.5 милијарди год. већ 2.25. За њега ће копно Земље бити беживотно.

Ексер јесте од гвожђа ... али не побољшава крвну слику конзумација ексера.

Живот је на Земљи био пре 3.4 мил година.

У морима да, али на копну доста касније. Да ниси површно прочитао видео би да сам писао о животу на копну.

Који се инерцијални систем креће 0.86 ц ... У ОДНОСУ НА ЗЕМЉУ? ( кад већ инистирамо на прецизности )

Да ли то значи да посмарајући са зраке светла све пректично стоји са становиштва времена ?

Значи гледано са зрака светла који је настао када је сунце се зажгало Земља није ни формирана ?!

Реално би било да зрак светла ништа и не види на месту свога 'постанка' јер ниједна светлост , нова зрака немож' је стић'

Poslednja izmena:
Који се инерцијални систем креће 0.86 ц ?

Да ли то значи да посмарајући са зраке светла све пректично стоји са становиштва времена ?

Значи гледано са зрака светла који је настао када је сунце се зажгало Земља није ни формирана ?!

Телепортација је само промена локације .. не временске дестинације
Da, pogresila sam..ali reci onda adekvatnu rec.. ne mogu trenutno da se setim!
Ali smisao je taj da bih volela da to postoji!

Da, pogresila sam..ali reci onda adekvatnu rec.. ne mogu trenutno da se setim!
Ali smisao je taj da bih volela da to postoji!

Да ли бисте се вратили са овом свешћу/материјалним стањем .. у те године ..

односно своје тело које је у тим и тим годинама имало толико и толико година ?

Да ли бисте се вратили са овом свешћу/материјалним стањем .. у те године ..

односно своје тело које је у тим и тим годинама имало толико и толико година ?
Da, sve izgleda ko sa slika iz tog perioda, i ljudi i okolina, da budem tinejdzerka! Mogu i turisticki, ako npr postoji ta opcija!

Који се инерцијални систем креће 0.86 ц ... У ОДНОСУ НА ЗЕМЉУ? ( кад већ инистирамо на прецизности )

Реално би било да зрак светла ништа и не види на месту свога 'постанка' јер ниједна светлост , нова зрака немож' је стић'
Да, за светлост не постоји ни простор ни време, осим у инерцијалном систему светлости.

Можда ће једног дана и моћи а не на основу материје (нашег тела) него на основу ума.
Да парафразирам, у сну често сањамо и прошло, враћају нам се слике преминулих, поново их видимо. Ето, и то је враћање у прошлост али не на нивоу материје.
Вероватно ће бити опције да завиримо у прошлост али без нашег физичког присуства?
Ovo donekle ima smisla jer je nemoguće da neko fizičko telo ostvari brzinu svetlosti, čak ni blizu.

Ovo donekle ima smisla jer je nemoguće da neko fizičko telo ostvari brzinu svetlosti, čak ni blizu.
Није само поента у брзини светлости него о материји. Рецимо, вратиш се 24 часа назад, или само један секунд и станеш поред себе? Одакле други ти, из чега је он, које материје. Не може нешто ни из чега настати, ако сам јасно формулисао питање.
То би значило да потрошене ресурсе можемо користити неограничено број пута а то није могуће. Ово кажем у контексту тога да ако би могли да путујемо у свом физичком облику кроз време може све физичко путовати? Зашто не и сировине?
Ту јесте и суштина проблема јер је то сулудо. Било би тада могуће да зими једемо свеже летње воће, да скокнемо у летњи период по лубенице, или, одрезак од диносауруса? Још боље, престали би да обрађујемо усеве јер увек можемо да се вратимо назад када смо то радили?
Да ли сад схватате ту нелогичност? Да је то тако, већ би нас посећивали наши из будућег времена и то радили или, још боље, спречавали би нас да уништио земљу нуклеарним ратом?
Хм, можда су НЛО и ванземаљци у ствари наши потомци из далеке будућности и гледају нас као ми животиње у зоо парку?

Teoretski moguće uz postizanje konstantne brzine svetlosti i još nekoliko uslova.

Paradoksalno u smislu da pojedinac ne menja sadašnjost ako se vrati u prošlost nego ako se ne vrati, jer sadašnjost je takva zato što je svojim povratkom izmenio splet događaja u prošlosti. Hm.

Nauka tvrdi da vremensku razliku pravi brzina. Skoro sam pročitao članak gde se govori o jednom astronautu koji je mlađi 0,62 sekunde od ostatka sveta :neutral:

Navodno je naučno dokazano da što se brže krećemo, vreme za nas teče sporije. Zato je teoretski moguće samo putovanje u nazad kroz vreme.
Ako vozimo automobil za nas vreme teče sporije ali u toliko maloj meri da ne utiče na naše živote.

Ako vozis se autom kazes na posao da ti vreme ide sporije?
A koliko ides na sat

................

Ako je to tako kao sto ti kazes i taj sto je putovao kroz vreme i nike se vratio, tada si rekao da menja sve... Ne ako nesto u proslosti promeni vec ako se kazes ne vrati.
Zar ne bi onda ceo svet to osetio?
Jer kazes da menja dogadjaje... Samim tim sto je i otisao kazes kroz vreme.
Efekat leptira ti je slican tome sto kazes

Ako vozis se autom kazes na posao da ti vreme ide sporije?
A koliko ides na sat

................

Ako je to tako kao sto ti kazes i taj sto je putovao kroz vreme i nike se vratio, tada si rekao da menja sve... Ne ako nesto u proslosti promeni vec ako se kazes ne vrati.
Zar ne bi onda ceo svet to osetio?
Jer kazes da menja dogadjaje... Samim tim sto je i otisao kazes kroz vreme.
Efekat leptira ti je slican tome sto

Sve što si rekao se poklapa sa mojim skromnim znanjem.
Teoretski jeste moguće, ali gravitacija bi bila prejaka za (krhko) ljudsko telo.

(Po Ajnštajnovoj teoriji relativiteta vreme i prostor više nisu nezavisni od materije. Štaviše, prisustvo materije "zakrivljuje" prostor, što znači da se svetlost u blizini masivnih tela više ne kreće po pravoj liniji. Taj uticaj zakrivljenog prostora na tela i talase koji se kroz njega kreću nazivamo "gravitacijom". I da stvar bude još komplikovanija, prisustvo gravitacije utiče na protok vremena – što je zakrivljenost prostora veća, tj. što je gravitacija jača, i protok vremena je sporiji. Itd.)

Koliko je gravitacija jaka pri savijenom prostoru da stvara "crne rupe", koje niko ne bi preživeo, u odnosu na jačinu gravitacije na Zemlji gde bez muke podigneš jabuku na primer (pade mi na pamet zbog Njutna), zato se gravitacija dugo nije ni otkrila, jer je "slaba sila".

Ali na neki način putovanje kroz vreme već postoji.
Zamisli sve one zvezde, dok ih gledamo u nama sadašnjem trenutku, one hiljadama godina ne postoje, zbog toga što svetlost putuje brzinom od 300 000 km/s merena u vakuumu, i dok "dođe do nas" vidljivost jedne zvezde- nje odavno nema.
Znači da gledamo direktno u prošlost.

Ja sam se zbog ovakvih tema zainteresovao za religiju (veruj ako ne shvataš) i ne mogu da verujem šta mi bi danas. Eto.

Malo je zbrkano...nisam odavno ni razmišljao o svemu ovome.

Pričam za pojedinca.
Ti postojiš u sadašnjem vremenu i stvari su takve kakve su jer si budući ti otišao u prošlost i izmenio nešto.
Ako sadašnji ti odlučiš da se ne vratiš iz budućnosti, šta se onda dešava?
Zato je paradoksalno.
Da se objasni paralelnim univerzumima (i samim tim beskonačnim mogućnostima?)

nije moguce , zato sto vreme nema dodirnih tacaka sa trodimenzionalnim svetom

ono protice pored njega i uocavamo ga , ali ga ne mozemo dodirnuti.

kao dete sam citao knjigu, cini mi se da se zvala * aparat profesora kosa*

o aparatu koji radi tako sto ode daleko mnogo vecom brzinom od brzine svetlosti , pa onda salje sliku dogadjanja

recimo ode na 10 svetlosnih godina pa posalje sliku pa ti vidis sta se desavalo pre 10 god na posmatranoj lokaciji

slicno kao sto mi vidimo zvezde u proslosti a nekih vise i nema

jeste , tako se zove knjiga , voja caric

o nekoj planeti podeljenoj na sever i jug ciji stanovnici se medjusobno mrze

pa strahujuci jedni od drugih uniste planetu

Pokušaću da objasnim a da ne ispadnem smešna.
Negde sam pročitala da vreme ne postoji. Tj ljudi su ga izmislili da bi lakše objasnili kad se nešto desilo ili treba da se desi.
Tipa prekjuče sam sreo Peru ili sutra mi je rodjendan.
Bunilo me je to što starimo ali je objašnjeno da je to fiziološki proces i nema veze sa vremenom.
Tako da ja verujem u to.
E sad moguće da vreme postoji i ima neke veze sa brzinom svetlosti a ja prosto nisam u stanju da to razumem ili nema ko da mi objasni.

Back