Putin želi ruske gejming konzole na tržištu tvorci Tetrisa se vraćaju u igru

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.279
Vladimir Putin ima jaku ambiciju da Rusija razvije sopstvenu industriju igara, u šta spadaju i ruske gejming konzole, ali bi sprovođenje plana moglo da potraje.
Rusija, poznata i po lansiranju kultne igre Tetris, ambiciozno gleda na stvaranje sopstvene industrije video igara, uključujući i proizvodnju ruske gejming konzole. Na nedavnom socijalno-ekonomskom sastanku, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je svojoj vladi da razmotri ovu inicijativu, pišu lokalni mediji.

U uredbi, vlada je posebno pozvana da istraži mogućnosti razvoja kako stacionarnih, tako i prenosivih konzola za igre, zajedno sa pratećim operativnim sistemom i sistemom u oblaku za distribuciju igara korisnicima.
Putin chce konkurenciu pre Xbox a PlayStation: „SputnikStation“ má mať  špeciálny operačný systém aj vlastné hry

Inicijativa Putina došla je nakon odluke svih važnih svetskih proizvođača video igara, uključujući Sony, Microsoft i Nintendo, da obustave zvaničnu prodaju svojih proizvoda Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini. Iako lokalni prodavci i dalje uspevaju da nekim kanalima uvezu strane konzole za video igre, izgleda da Kremlj vidi priliku za razvoj domaće industrije video igara usled oštrih ekonomskih sankcija i tenzija u odnosima sa zapadom.

Putin je postavio rok do 15. juna za analizu ovog ambicioznog plana, a ruski premijer Mihail Mišustin će nadgledati njeno sprovođenje.
https://benchmark.rs/vesti/gejming/...-na-trzistu-tvorci-tetrisa-se-vracaju-u-igru/
 

Back
Top