Duh Sekire
Iskusan
- Poruka
- 6.686
krauterbox:Duh Sekire:"Шта је уопште универзалност? Може ли постојати ако нема универзалног идентитета?Тешка питања."
Kada se pomene «Put Rusije» to uvijek asocira na «Rusku ideju», a ona je religiozno-mesijanski fenomen, koji nikada nije shvatan partikularno. «Ruska ideja» je ideja svjetske misije ruskog naroda.
Upravo zbog toga sam ja novi «Put Rusije» taržio u novoj univerzalnoj ideji ili redefinisanju stare.
Partikularizam nikako ne mogu prihvatiti kao odgovor na «Zapadnu ideju», niti kao rješenje na duge staze. Slažem se da je Kina odličan primjer i uzor, ali zar ti se ne čini da njezin otpor neselektivnoj vesternizaciji, baziran na partikularnim vrijednostima, upravo zbog toga što ga i Ti i ja i mnogi drugi gledaju kao uzor i smatraju svojom «borbom», tendira ka univerzalnom.
Компликовано ми ово, па ћу ти одговорити на личном примеру:
Ја се по форумима "борим" против америчке и уопште западне хегемоније. Ето тако, занимљиво ми. после ћу написати тему зашто је то добро.
Коју музику слушам - Nightwish, Iron Maiden, Metallica, Dead Kennedys, Sisters of Mercy, New Model Army... био сам и на Цецином концерту и не стидим се тога, нити желим да се фолирам. Писци: Толкин, Хаксли, Орвел, Херберт... Филмови - добро да не набрајам, најомиљенији ми СФ/фантази (узгред, ето "Ноћна стража" одлична руска фантастика)...
Дакле, је немам ништа против, чак "конзумирам" ту западну културу. Наравно, не пада ми напамет да се ограничавам само на то, волим све што је егзотично... Тек ми не пада напамет да ту културу проглашавам "бољом". Уосталом, по ком критеријуму?!
Па ипак подржавам Кину, Русију, Индију, Венецуелу, Бразил... понекад чак и муслимане у борби против њихове доминације. Зашто? Зато што свака власт квари, а апсолутна квари апсолутно. Преузимати апсолутне прерогативе, што управо Буш ради спроводећи "мисију од Бога", "увођење демократије" и слично... то је дакле по мени директно против Бога - Апсолута који мора остати трансцедентан. Наравно, муслимани не би били ништа бољи. Били би вероватно и гори, мада су својевремено били веома толерантни. Али они немају толику силу као Америка. Некада је хришћанство било апсолутистичка религија. Више није. Чак и они који су оптерећени антикомунизмом, па свуда виде опасност од комуниста, по мени тешко греше и у заблуди су. Комунизам није глобална опасност већ најмање 15 година. У том случају зашто не бих тактички подржао муслимана, клерикалца или комунисту у борби против западне хегемоније. Наравно, нећу ни једноме од ове тројице дати да МЕНИ нешто одређује, али видесно да они то тешко да могу.
Шта је онда универзално. Универзална је борба против наметања једног центра целом свету. Уосталом, не пишу ли велика књижевна дела о томе. Рецимо Толкинов Саурон је оличење Новог светског поретка - Свевидеће око.
Наравно, доћи ће време за једну владу, али нека се природно формира један идентитет (који не искључује друге идентитете). И још важније - нека се семисле методи контроле те једне владе.
Најзад звездане стазе - мислио сам испрва да је то само америчко просеравање, али није. ПРИМАРНА ДИРЕКТИВА - Не мешати се - нема ама баш ништа заједничко са америчком полтиком. Au contraire, то је типично кинеска политика или филозофија, позната кроз многа имена у историји - од принципа веи-ву-веи - делање кроз неделање, до касније "мирољубиве коегзистенције".