Put kolima za Grcku

Sinoc sam se vratila sa Halkidikija a isla sam kolima. Sve je proslo u najboljem redu. Nije bilo nekih zastoja i zadrzavanja na putevima i na granicama. Iznenadila sam se ali putevi korz Srbiju su mnogo mnogo bolji nego kroz Makedoniju i Grcku (ali su i putarine kod nas najvece). Jedino su Turci juce pravili guzvu na autoputu Beograd Nis. Na naplatnoj rampi Bubanj potok smo cekali nekih pola sata u koloni. Putarina kroz Makedoniju je ukupno 160 denara u jednom pravcu i to po 50, 60 i 50 denara na tri naplatne rampe. Kroz Grcku, bar na putu do Halkidikija se ne naplacuje ni jedna putarina.

Sinoc sam se vratila sa Halkidikija a isla sam kolima. Sve je proslo u najboljem redu. Nije bilo nekih zastoja i zadrzavanja na putevima i na granicama. Iznenadila sam se ali putevi korz Srbiju su mnogo mnogo bolji nego kroz Makedoniju i Grcku (ali su i putarine kod nas najvece). Jedino su Turci juce pravili guzvu na autoputu Beograd Nis. Na naplatnoj rampi Bubanj potok smo cekali nekih pola sata u koloni. Putarina kroz Makedoniju je ukupno 160 denara u jednom pravcu i to po 50, 60 i 50 denara na tri naplatne rampe. Kroz Grcku, bar na putu do Halkidikija se ne naplacuje ni jedna putarina.

Kvalitetna informacija, osim onog dela o putevima u Srbiji. Verovatno si prespavala taj deo puta.

otprilike tako nesto sam i mislio, ali je dobro kad neko potvrdi

Вероватно си се већ вратио, али за остале:
Водени парк није на Ринг Роуду ( περιφερειακη οδος ), већ на путу Халкидики - Солун, неких 10 километара пре скретања на Ринг Роуд. Вотерленд је са десне стране, има табла за скретање, иде се неких 500 метара право и онда се скрене лево и око два километара паралелно са аутопутем. Не може да се промаши.

Вероватно си се већ вратио, али за остале:
Водени парк није на Ринг Роуду ( περιφερειακη οδος ), већ на путу Халкидики - Солун, неких 10 километара пре скретања на Ринг Роуд. Вотерленд је са десне стране, има табла за скретање, иде се неких 500 метара право и онда се скрене лево и око два километара паралелно са аутопутем. Не може да се промаши.

Upravo to napisah na prethodnoj strani...jos sam postavio i sliku :)

Nije prespavala sigurno posto je u pravu. Na putu do Soluna su nasi putevi znatno bolji od ostalih. U Makedoniji je autoput ocajan, a put od granice do Soluna nije bas nesto mnogo bolji. E sad ko ide na Tasos onda od Soluna do skretanja za Keramoti autoput je skoro perfektan.
I jos jedna stvar u koju nisam mogao da poverujem da sam najmanju potrosnju imao sa benzinom sipanim u Srbiji (6,4), nesto vecu sa onim sipanim u Makedoniji (6.7), a najvecu sa sipanim u Grckoj (6.8). Svuda je u pitanju bio bezolovni sa 95 oktana.

Uz svo poštovanje prema tebi i tvom poslu koji obavljaš u Grčkoj, uračunavajući i tvoje mesto prebivališta,mislim da si krajnje nekorektan kada govoriš o autoputu kroz Srbiju. Vozila sam od Novog Sada do Atine i autoput je sasvim u redu, čak je u redu i put kroz Grdeličku klisuru.Ali nemoj sad da o Grčkoj pričaš hvalospeve.Pa taj put od Makedonije do Soluna je ispod proseka,obična magistrala. Čak šta više mogu reći da i Grcima autoput i glavne magistrale valjaju, ostalo je..pa ajd sad da ne komentarišem.Ulice Retimna, Irakliona, Hanje...sve je to isto kao i svugde. Engleska cesta i ulice u njihovim gradovima,to je već druga priča.

ja se vratila iz grcke danas, isli smo autom.. sto se auto puta tice, nas je vala jos i najbolji, u makedoniji je rupa na rupi, a u grckoj je magistrala (bar ona do soluna) mnogo gora od nase. prilazi ka ring roudu su takodje zahebani zavisno od toga gde se ukljucujete, dakle paznja. nego da krenemo polako, u srbiji su putarine 730 + 210 dinara. u makedoniji su ukupno oko 2-3 eura. u grckoj se ne placaju. u makedoniji je takodje gorivo mnogo jeftinije nego u grckoj i srbiji. pazite na policiju u makedoniji. umeju da se uvale negde i samo da istrce na put. mi smo ih "podmazali" sa 10 eura :)) u grckoj nas ni jednom zaustavili nisu. nigde. na granicnim prelazima smo se zadrzali sveukupno oko 10-15 min..

Ne treba da menjate nista u denare. Putarine na svakoj rampi po evro i litar benzina evro. Ukupan gubitak na kursu za putarine tamo i nazad i nekih 50 litara benzina odnosno na 56 evra iznosi oko 100 denara ili oko 1.5 evro ili oko 150 dinara.

Nekoliko pitanja u vezi puta do Halkidikija:

1. Idemo u Gerakini mesto izmedju Kasandre i Sitonije, kuda je bolji put preko Poligirosa ili Neo Mundanije?
2 Koji je blizi od ova dva puta do Gerakinija?
Bolji i brži put je preko Nea Moudanie, od GR/MK granice ima 156km do Gerakinija, i to se bez žurbe pređe za 90-100 minuta. Sve do petlje kod Moudanie je autoput, a odatle do Gerakinija je 15km sasvim ok puta, kao naše magistrale, samo malo širi.
Ako želite preko Poligirosa, put je lep, odvajate se sa autoputa koji km posle petlje za solunski aerodrom, ide se gore/dole, kroz brdovit kraj,ali je duže, a vi ćete verovatno već biti umorni.
Gde ste smešteni u Gerakiniju?
Preporuka - uveče, a pogotovo ako budu velike vrućine, obavezno iz Gerakinija svratite do Poligirosa, gradić je jako lep, nalazi se na obroncima Holomontas planine, na 500-600m nad morem, okružen borovom šumom, večeri su ekstremno prijatne. Poligiros je administrativno sedište Halkidikija, stari je gradić, centralna zona je pešačka, prepuna mesta za izlazak. Od Gerakinija je udaljen 12-13km odličnog puta, koji vodi pravo uzbrdo.

hvala!
8 sati...kojom brzinom? jel OK voziti nocu po tim putevima? znam kako izgleda auto-put Bgd-Nis, ali ne znam bas nadalje...:(

kod nas nismo spustali ispod 140, u makedoniji oko 120, u grckoj isto. nocu je ok voziti na nasim putevima, na prestanku auto puta u srbiji se vec mora malo usporiti ;)

sch, mi smo jedne nedelje isli preko ring rouda i nije bilo guzvi.. verovatno sve zavisi od nepredvidjenih dogadjaja. isto tako smo isli ka kalamariji, radni dan, guzva, haos, pa smo se vratili i posle saznali da je bio neki protest i da su poljoprivrednici blokirali par ulica (jos su nam dali par kila breskvi :zcepanje:)

Da, ne može se generalno tvrditi da je svaki dan isto...

Sad sam se setio još jednog saveta: Kroz takozvanu Makedoniju:
Prvi radar je već na prvoj krivini kada se pređe granica, i obavezno pre svake benzinske pumpe.NAROČITO NOĆU !
Ponekad bude i kod naplatne rampe, ali ne često.

nisu na svakoj rampi po evro. cini mi se da su na dve po 50 centi i na jednoj je bila euro.

moze i ovako

na prvoj naplatnoj rampi u makedoniji das 5 evra, a uzmes denare kao kusur, i placas sledece drumarine denarima, tako da ce u povratku na zadnjoj naplatnoj rampi trebati da se doplati od 0,2 do 0,5 evra, zavisno od raspolozenja inkasanta, ali i 0,5 nije neka steta

Back