pušenje vs sisanje

odavno me kopka jedna stvar
Zašto se naime, konzumiranje cigareta naziva pušenjem a ne sisanjem, kada se cigare zapravo sisaju?
Što se pušenja tiče, znamo da ono ima veze sa isparavanjem, pa se tako puši supa kada se podigne poklopac, puši se pečenje, ili vruće telo u hladnoj prostoriji, ali cigareta, ona se ne puši -ona se dimi. I to samo svojim vrhom koji sagoreva dim, a ne celom površinom.
Međutim, čak ni to nije sve bitno koliko sama radnja koja dovodi do dima, a radnja je zapravo - sisanje.
Ljudi sisaju cigarete i cigare, ne bi li vazduhom raspalili žar koji sagoreva nikotin.
Ipak, izraz pušenje se toliko ustalilo da je sada nemoguće zamisliti :

Idem da posisam jednu, pa se vraćam..
Sisao sam po dve pakle dnevno
Kad god sam nervozan, sisam ko lud
Ajmo na jednu sis pauzu
Za onu priliku sam isis’o..
Kako mi se sisa to nije normalno
Ostavio sam sisanje
Opet sam prosis’o
Prvi put sam počeo da sisam kao srednjoškolac..
Zabranjeno sisanje
skupšitna je izglasala Zakon o zabrani sisanja
Sisanje škodi vašoj okolini i izaziva rak
Kada sisate mislite na decu
Zakon o zabrani sisanja itd

Mislim..stvari treba nazivati pravim imenima, čisto da bi se ljudi lakše razumeli

A šta je s nama koji pućkamo? Mislim, kako bi se to nazvalo u kontekstu novoustanovljenog glagola/radnje vezane za uživanje u cigareti? SISKANJE?
Inače, osećam se diskriminisano. Danas se svi pušači (sisači) smatraju primitivcima, trovačima, samoubicama i latentnim ubicama ... Kaže mi prijatelj iz Kanade kako tamo više niko ne sme javno da puši, tj sisa, ali sme tajno da duva.

Pućkanje je radnja više vezana za zvukove koji se proizvode ispuštanjem dima. (setimo se lokomotive)
Dim se dade ispustiti duvanjem (kroz nos, usta, uši)
neko samo ispusti gust plavi klobuk (klobučenje?)
neko skupi usta kao da će da svira flautu, pa ispusti tanak mlaz dima, koji se skoro i ne primeti
neko opet, naduje obraze kao da ispira usta dimom
neko ispusti donju vilicu kao fijoku od kase, pa dim ispusti ka nosu

a znam jednu priču od jednog čoveka koji je govorio za svoje pušenje "ja kad ga uvučem taj više ne izlazi"..
bilo kako bilo..i oni koji duvaju, i oni koji klobučaju, pućkaju..svi oni dabome i pre svega - sisaju

Da bi dimio moraš prvo da sisaš, da?

Pronašla sam se u klobučenju. Dakle: kod mene sve izlazi. z:mrgreen: Što da se trujem, pobogu? A imam i hronični faringitis.
Meni je to lep prizor: gusti oblačići u obliku alki, koji deluju nekako romantično.
Par puta sam batalila pušenje (klobučenje), čisto da dokažem da mogu, ali su mi zafalili ti dimni signali i miris tek otvorene paklice "Saratoge". "Saratoge", nažalost, ovde više nema, ali kao i kod svih oralnih zanimacija, uvek se nađe surogat.

... Si senjor, jedno "vecito centralno pitanje": Pusenje ili sisanje? ... Ali, ne spomenu ti lulu !
Pa se pitam kad smo vec tu gde smo: Pusi li se lula ili se ona sisa a mozda i gricka. Ajd da pocnemo od pocetka: Lula se pusi kad se zapali - e, tad moz lula i da izgori ako se na vreme ne ugasi... Druga tema sisanje. Sisa se sisa, zar ne pa ostaje samo da se lula konkreto "lula". Cigarete, cigare, cigarilos... mucos trofejos senjor na ova temos.

Ja sam ostavio cigarete, ali jos uvek kupujem i iz navike drzim u rukama/zubima.
Ne palim, nego onako, ugasenu. Izbalavim pa bacim.
Molim da me se dopise u gornji spisak: ne pusim nego lizem. Moja draga pusi.
Tako smo se pronasli.

zvocalo;bt192809:
... Si senjor, jedno "vecito centralno pitanje": Pusenje ili sisanje? ... Ali, ne spomenu ti lulu !
Pa se pitam kad smo vec tu gde smo: Pusi li se lula ili se ona sisa a mozda i gricka. Ajd da pocnemo od pocetka: Lula se pusi kad se zapali - e, tad moz lula i da izgori ako se na vreme ne ugasi... Druga tema sisanje. Sisa se sisa, zar ne pa ostaje samo da se lula konkreto "lula". Cigarete, cigare, cigarilos... mucos trofejos senjor na ova temos.

pa i lula dabome..
verujem da je lula čak bila prvi oblik konzumiranja duvana (samo što nije bio baš duvan nego verovatno neka travka pobrljavka) ( i što verovatno nije bila lula onakva kakve danas znamo, nego možda čak i potkolenica od jelena, ili kakav sličan rekvizit priručne vrste)

šnalu na stranu, knjige kažu da se prvo "pušenje" dešavalo zapravo inhaliranjem.
Što bi reklo, neko je založio neku travu i udisao dim i potom shvatio da mu ta radnja prija, pa ponavljao, sve dok neko nije primetio da jelen ima dobre potkolenice..

Opet..indijanci bi rekli "popušimo lulu mira", a ne "posisajmo lulu mira"

bilo kako bilo, i lula mora da istrpi radnji sisanja, svidelo se to nekima ili ne. Mooštikla too.

TUTU;bt192813:
Da muzicki ilustrujemo
pa da pripalimo...

eto, to je dakako vrlo blizu i sisanju.
Reci mi, da li ti nekad, dok tako jel'te..balaviš..dođe i da malo, onako..sisneš? Bez žara, bez vatre dabome, nego tek eto štimunga radi?

Ovo mi je jako bitno e da bih potkrepio svoju tezu da je primarna akcija sisanje, a ne pušenje, tj da bez sisanja nema ni pušenja.

koto;bt192839:
cekaj, ako nije pusenje, nego sisanje, onda je to iskonski poriv...?
majka, sisa, ovo ono..
nnije ni cudo sto se tako lako navuci, a tako tesko..odvici...

tako je, sisanje je čak iskonski poriv, ali eto..ljudi iz nekog razloga to ipak zovu pušenjem, iako se (kao što smo već videli) ništa ne puši, već dimi...

vrlo čudan fenomen

ranjeni Zoro;bt192838:
eto, to je dakako vrlo blizu i sisanju.
Reci mi, da li ti nekad, dok tako jel'te..balaviš..dođe i da malo, onako..sisneš? Bez žara, bez vatre dabome, nego tek eto štimunga radi?

Ovo mi je jako bitno e da bih potkrepio svoju tezu da je primarna akcija sisanje, a ne pušenje, tj da bez sisanja nema ni pušenja.
Jok. Moze se pricati o grizanju i o lizanju, ali sisanju tu nema mesta.
Bar ne aktivnom.

Ako vec istrazujes pusenje, pocni da kupujes dnevnu stampu, da vidis sta su sve ljudi u stanju da popuse.
Dobrovoljno, ej.

Jos jedan sisar, ja. Mucim se vec godinama da ostavim to sisanje (pusenje), al ne ide pa ne ide.
a ovo gore sto procitah, pa maltretiranje pusaca od strane nepusaca (ne sisaca) je preslo svaku
meru odavno, sad im se i drzava pridruzila.

pusenje je valjda zbog dima, pusi - dimi, proizvod jeste pusenje - dimljenje, ali je sam cin sisanje, u pravu si,
ima tu i grickanja, pa kad ovo saberes, pusenje (sisanje) je erotski cin, bio i i bice, jos ovo grickanje....

Timosten;bt192873:
Jos jedan sisar, ja. Mucim se vec godinama da ostavim to sisanje (pusenje), al ne ide pa ne ide.
a ovo gore sto procitah, pa maltretiranje pusaca od strane nepusaca (ne sisaca) je preslo svaku
meru odavno, sad im se i drzava pridruzila.

pusenje je valjda zbog dima, pusi - dimi, proizvod jeste pusenje - dimljenje, ali je sam cin sisanje, u pravu si,
ima tu i grickanja, pa kad ovo saberes, pusenje (sisanje) je erotski cin, bio i i bice, jos ovo grickanje....

ne znam šta da ti kažem..
jedan seljak reče - idi bre ljudi ostave ženu i decu a ovamo kao ne mogu cigare..

ranjeni Zoro;bt192784:
Pućkanje je radnja više vezana za zvukove koji se proizvode ispuštanjem dima. (setimo se lokomotive)
Dim se dade ispustiti duvanjem (kroz nos, usta, uši)
neko samo ispusti gust plavi klobuk (klobučenje?)
neko skupi usta kao da će da svira flautu, pa ispusti tanak mlaz dima, koji se skoro i ne primeti
neko opet, naduje obraze kao da ispira usta dimom
neko ispusti donju vilicu kao fijoku od kase, pa dim ispusti ka nosu

a znam jednu priču od jednog čoveka koji je govorio za svoje pušenje "ja kad ga uvučem taj više ne izlazi"..
bilo kako bilo..i oni koji duvaju, i oni koji klobučaju, pućkaju..svi oni dabome i pre svega - sisaju

Da bi dimio moraš prvo da sisaš, da?
:rotf: :rotf: :rotf:

Idi s bogom. Ja sam oralno fiksirana. :mrgreen:

Ko oni što (za)ostanu u fazi privikavanja na nošu, i nikad ne svladaju. Pa danas, ko odrasli, stisnutim šupcima drže motke i kočeve. Da im ih izvadiš, pali bi ko proštac; i više se ne bi digli. Znam šta pričam: jedan s motkom u dupetu mi je šef na poslu. Kad ide na godišnji, valjda je izvadi i prisloni u ćošak, naku usranu. Jer mu je žena oralno fiksirana takođe, i možda misli, jadan, da mu je bolje da motku ostavi za sobom.

Od ponedeljka se vraća, pa će je opajati i opet u dupe turiti. On ne sisa. Presto je pre dvajst godina.

Ja mislim da bi bio sretniji da, umesto motke u dupetu, ipak ****** s vremena na vreme.

Nekad, ili nekome, svejedno. Bitno je da sisamo.

Back