Pusac Biblije.... Ispricajte iskustvo kako vas je Biblija promenila?

Ovo je ujedno prilika da vidimo koliko na forumu imamo pravih vernika sa zivim i prakticnim iskustvom.
Koji su iskusili Bozju silu obracenja .
Sila koja u potpunosti menja coveka i osposobljava ga da zivi po Bozjem zakonu.
Ili imamo pretezno teoreticare ili nacionaliste koji misle da je nacija vera?
I u stvari su nacionalisti a ne vernici.
To ova tema moze odlicno da pokaze ako ne sprece braca.
I ja cu ispricati iskustva.
Ali dajem prvo prednost damama i gospodi.

I gde su prakticni venrici, nije moguce da je mnogo gore nego sto sam mislio.
Da imamo samo teoreticare na forumu?
Zar niko nema svoje iskustvo obracenja kroz Bozju rec?
I silu koja menja i cini da verujemo i zivimo po bozjem zakonu?
Totalnu promenu zivota?
Zar je moguce da ste samo vernici iz nacionalnih razloga, tako ste rodjeni i onda zato podrzavate?
Nemate zivo iskustvo vere sa Bgogom i Svetim pismom?

Tražio sam jednostavniji život kroz drogu

Kako je Biblija promenila njegov zivot

SEDEO sam u slabo osvetljenoj ćeliji na starom prljavom komadu penaste gume. Kroz misli su mi prolazili događaji tog dana. Kako smo mogli biti tako glupi da dozvolimo da nas uhvate!

Da smo samo ostali mirni i da nismo paničili policija nam ne bi prilazila. Da smo se bar rešili tih opušaka marihuane i da smo sakrili tu vrećicu trave pre nego što je policija pogledala u pepeljaru. Kako sam se upleo u sve to? Misli su mi odlutale nekoliko godina unazad. . .
Kao tinejdžer bio sam visok i mršav i zato sam se osećao nezgrapno i nezgodno. Bio sam izuzetno stidljiv i imao sam malo prijatelja. Međutim, hteo sam da budem popularan u školi, da budem hladnokrvan. Postepeno sam počeo puštati kosu, nositi izlizane farmerke i s ostalim sličnim momcima sedeti u poslednjim klupama u razredu.

I tada jednog dana dok sam bio s nekim momcima na mestu određenom za pušenje do mene je došla jedna cigareta marihuane. Nisam želeo da na mene prezirno gledaju, pa sam se pridružio pušenju. Uskoro sam se našao u novom krugu prijatelja. Barem sam stekao određenu meru popularnosti i imao mnogo prijatelja.

Kasnije sam počeo uzimati jače droge. Sve je to bilo uzbudljivo i pustolovno, vući se okolo, drogirati se i činiti druge stvari koje za sobom povlači takav raspušteni način života. Počeo sam sebi govoriti kako bi život bio mnogo jednostavniji kad bi svi pušili travu. Zašto? Jer ti to pomaže da ceniš lepotu oko sebe i da se opustiš, i zato je to sigurno dobro za tebe. Tako sam razmišljao. Ali sada, u ovoj prljavoj ćeliji, stvarnost me udarila po glavi.

Moji roditelji nisu znali da ja uzimam drogu. Kako će bigi povređeni kad saznaju! Nakon što je protekla čitava večnost, vrata ćelije su se otvorila. Stražar mi je rekao da je moj otac tu i da je položio kauciju za mene. Bila je to napeta vožnja kući.

Otac je pozvao advokata da mi pomogne na sudu. On je bio porodični prijatelj i bio je zapanjen kad je čuo da sam upao u nevolju. Kasnije u policijskoj stanici advokat me je branio pred mesnim službenicima vlasti. Napeto sam iščekivao ishod.

Konačno je odlučeno da me puste, jer nikad pre nisam bio hapšen. Advokat mi je ljubazno savetovao da svoje interesovanje usmerim na druge stvari, a ne na drogu. Rekao sam mu da ću to sigurno učiniti. Ali, reči vrede manje od dela.

Depresija i pokušaj samoubistva

Nastavio sam da se družim sa starim prijateljima. Tako sam zbog pritiska svojih vršnjaka ponovo počeo uzimati drogu. Nakon nekog vremena nestalo je uzbuđenja, ali više nisam mogao bez nje. Potreban mi je bio stimulans da mogu da pobegnem od svakodnevnih problema koji su me okruživali i da mogu izdržati dan. Moji prijatelji i ja nismo se mogli zabavljati bez droge. Čak i jednog divnog dana prilikom skijanja na jezeru mrmljali smo i govorili: „O, da bar imamo malo trave!“

Konačno sam počeo preživljavati duboke periodične depresije. Život nije imao smisla. Ničemu se nisam radovao osim uzimanju droge. Počeo sam razmišljati o samoubistvu. Jednog dana sam progutao gotovo sve što sam našao među lekovima svoje bake, pokušavajući da se otrujem. Ali, na svoj očaj, sledećeg jutra sam se ponovo probudio.

Jedne večeri kad nisam uzeo drogu popeo sam se na krov naše kuće. Jednostavno me zapanjila lepota noći. Bio je pun mesec, veliki sivi oblaci plovili su po nebu, a visoki borovi savijali su se na povetarcu. ’Stoji li neko iza te nepomućene lepote i reda u prirodi?’ pitao sam se. ’Ima li život kakvu višu svrhu osim da se živi poput životinje s težnjom da se zadovolje fizičke želje?’ Postajao sam svestan svojih duhovnih potreba.

Počeo sam da čitam o reinkarnaciji, o Zen Budizmu. Pronašao sam i jednu staru Bibliju, oprašio je i započeo čitati „Novi zavet“. Tu sam pronašao neke misli koje su mi se dopale, kao što su na primer Isusove reči: „Sve dakle što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima“ (Matej 7:12).

’Ko na svetu primenjuje ovo?’ pitao sam se. ’Ko mi može objasniti Bibliju?’ Zato sam odlučio da ću obići crkve da bih to utvrdio. Ali zbog svoje stidljivosti nisam se mogao odlučiti da skrenem sa svog puta i uđem u bilo koju od njih.

Odgovor u knjizi iz antikvarijata

Jedne večeri sam pokušao da se molim Bogu. „Molim te pomozi mi da pronađem one koji zaista primenjuju biblijska načela“, tražio sam. Nedelju dana kasnije razgledao sam knjige u antikvarijatu. Jedna mala knjiga pod naslovom Istina koja vodi do večnog života privukla je moj pogled. Kupio sam je i celu pročitao. Objašnjavala je glavne nauke Biblije i izjave potkrepila biblijskim citatima. Odlučio sam da poslušam savet dat na strani 138 u vezi posećivanja sastanaka u jednoj od Kraljevskih dvorana Jehovinih svedoka.

Nikad pre nisam razgovarao ni sa jednim Svedokom. Ali, setio sam se da mi je majka jednom rekla da je čovek koji joj je tapacirao nameštaj bio Svedok. Upozorila me da nikad s njim ne razgovaram o religiji jer će me zavesti. Potražio sam ga u telefonskom imeniku, nazvao ga i upitao gde je Kraljevska dvorana.

Tapetar me sačekao u predvorju dvorane n uveo unutra. Upoznavao me sa svakim pored koga smo prošli. Bio sam iznenađen kako se svi međusobno poznaju i kako je dvorana ispunjena prijateljskim razgovorom, a ne tiha kako sam mislio da bi trebalo biti u jednoj crkvi. Sigurno sam im čudno izgledao, obučen u majicu i farmerice i s kosom koja mi je padala preko ramena i niz leđa. Ali niko me nije tako gledao da se osećam neprijatno. Izrazili su mi dobrodošlicu.

Nakon sastanka me g. Paršasip, tapetar, upitao da li želim da proučavam Bibliju. Prihvatio sam. Kako je studij napredovao uvideo sam potrebu da učinim promene u svom životu. Promenio se moj način oblačenja i moj izgled. Oslobodio sam se droge. Umesto starih drugova sada sam imao nove prijatelje među Jehovinim svedocima.

Advokat i njegov klijent

Godine 1979, oko godinu dana nakon što sam bio kršten kao Jehovin svedok, bio sam u mogućnosti da započnem s pionirskom službom. Prvog leta u toj službi dogodilo se nešto neočekivano.

Jedan od svedoka, po zanimanju pravnik i starešina u skupštini odlučio je posetiti neke mesne pravnike u gradu da bi im ispričao nešto o našim verovanjima. Poveo me sa sobom. Pokazalo se da je jedan od tih pravnika bio upravo onaj koji mi je pre nekoliko godina pomogao kad sam bio uhapšen radi posedovanja droge.

Moj partner u službi je objasnio svrhu naše posete, a zatim me predstavio. Dok smo se rukovali na njegovom licu se pojavio izgled iznenađenja i neverice, a zatim se široko osmehnuo i uzviknuo: „Led Stansel! Nikad te ne bih prepoznao! Kako si se izmenio!“

Kad je prošao početni šok pokazao sam mu knjigu koju sam prvu pročitao i rekao: „Ova mi je knjiga zaista pomogla da shvatim biblijska načela i da uvidim koliko je važno načiniti takve promene. Želeo bih da vam dam jedan primerak“. Uzevši knjigu, ljubazno mi je zahvalio. Dok smo odlazili pitali smo se kako je to na njega uticalo.

Nekoliko dana kasnije smo to i saznali. Moja majka i moj partner iz službe, pravnik primili su vrlo dirljiva pisma od mog bivšeg advokata. Pisao je da je bio svedok jednog čuda—pretvaranja nesigurnog tinejdžera koji uzima drogu u dobrog mladića koji sada može doprineti zajednici.

Tih poslednjih sedam godina mnogo je doprinelo mom sazrevanju. Godine 1981. prihvaćena je moja molba za dobrovoljni rad u Betelu, u svetskoj centrali Jehovinih svedoka u Njujorku. Moj život je prošle godine postao još bogatiji kad sam se venčao sa Sju, koja mi se pridružila u služenju u Betelu.

Prema tome, droga mi nije pojednostavila život—upravo suprotno! Kad sam se ostavio droge i počeo služiti svom Stvoritelju, Jehovi Bogu, tada je moj život postao jednostavan i ispunjen zadovoljstvom i srećom (Matej 6:22).—Ispričao Led Stansel.

Huan Pablo Zermenjo: Jehova mi je dao smisaon život​

Mnogi su uprkos traumatičnom detinjstvu uspeli da pronađu mir i svrhu u svom životu. Uspeli su zahvaljujući tome što su svoj život posvetili Jehovi. Huan Pablo je ostavio boks i pronašao pravi smisao života proucavajuci Bibliju sa Jehovinim svedocima.

Poslednja izmena od moderatora:
Da onda pocnem ja.

Prvi deo.

Secam se mojeg pradede i pra babe.
Oni su bili tradicionalni pravoslvani vernici.
Ali ljudi koji nisu odrasli u komunizmu.
Daleko moralniji od generacije za vreme i posle komunizma.
Pra deda je kao mlad sluzio kod Popa.
Nekada su samo svestenici imali firmu da tako kazem.
I imali su svoje radnike.
Deda je naucio cele obrede tamo i obavljao ih kod kuce za slave.
Imamo ih cak 3 i jednu zavecinu.
Posmatrajuci zivot svestenika, deda je shvatio da on ne shvata ozbiljno svoje zvanje kako sam sporedno cuo kada pricaju medju njima.
Narodu je pricao jedno a radio drugo.
Tako je deda sebe smatrao dostojnim da kada moze taj koji se ni sam ne drzi nicega, da odrzi obred oko slave, onda moze i on.
Tada to nisam shvatao niti razumeo.
Naravno dolazio je i svestenik povremeno.
Znajauci kako su halapljivi za pare,deda se uvek salio kako mu nece platiti.
Ovi nikada to nisu shvatili kao salu.
Daj pare, daj pare , daj pare celov reme, deda mu na krjau uvek da.
Secam se kao da je bilo juce.
Ali poboznost u meni je bila od malih nogu.
Jos od tada sam u sebi znao da ima Boga,
Jedan deda je poginuo u ratu, drugi je preziveo, baba je bila u ratu i ona je prezivela.
Svi su bili ateisti.
Moji roditelji nisu bili religozni niti ateisti.
Danas su mnogo vise religozni.
Tako da nisam odrastao u okruzenju vernika vec ne verujucih.
Osim sto sam malo doziveo pra babu i pra dedu.
Nisu me krstili zbog komunizma, i krsten sam tek u 11 godina.
Pop nije hteo mene da krsti ako otac nije krsten pa nas je obojicu krstio.
Naravno kostalo je duplo.
Deda je kao navodno otisao kod popa za blagoslovenu vodu da me poprskaju i da tako kao budem krsten, a zahvatio je vodu na reku.
Tek kasnije je rekao da nije isao kod popa.
On kao komunista nije smeo da me krste.
Kasnije sa 11 sam krsten.
Ali i bez toga vera u Boga je bila u meni od kako se secam za sebe.
Secam se imao sam nekih 4 ili 5 godina kada smo sa majkom prolazili pored jednog groblja, nekada se vise islo peske,postavio sam pitanje:
ZASTO LJUDI UMIRU MAMA?
Zar deca postavljaju takva pitanja?
Odgovor je bio, da ne umiru zemlja bi se napunila ljudi pa ne bi imali mesta.
Nisam bio zadovoljan odgvorom ali sam prihvatio.

Vreme je prolazilo mene je vera u boga interesovala sve vise.
Ali neko znanje nisam mogao nigde da dobijem.
Ljubio sam ikone, krstio se, itd.
Za bibliju nikada cuo nisam.

Onda su moji otisli za inostranstvo i ja sa njima.
Tamo sam odma poceoskolu.
Posto je bilo mnogo nase YU dece, strana skola je organizovala da imamo i veronauku.
Za muslimane je dolazio hodja, za katolike frater a za nas pop.
Odlazio sam na te casove, ali osim svetog Save, pevanje istome i Oce nas, nista drugo.
Na pitanja nisam dobijao odgovore vec izgovore.
Na zalost o bibliji ja na toj veronauci ni rec nisam cuo i jos uvek nisam ni znao da postoji.
Nisam ni znao da postoje druge crkve.
Bio sam uveren da postoji islam, katolici i mi pravoslavci.
Ali sam u sebi znao, osecao da to nije pravi put.
Ni jedna od ovih.
Danas znam da je to Duh sveti koji svedoci u nama kako kaze pismo.
Ponekad sam nedeljom odlazio u pravoslvnu crkvu i svestenik me je uzimao za administratora gde smo kao deca recitirali, drzali neke ikone ili krst ili relikviju sunce itd.
Svestneik je obavljao sluzbu pred narodom a onda je ulazio unutra kod oltara i tamo je sluzio.
Danas znam to je po sistemu starog zaveta, od dva dela.

Jednoga dana se igram sa decom na ulici kako je bilo uobicajno.
Ta strana zemlja je bila puna nasih radnika i nase dece.
I vidim neke ljude prolaze pored nas u nasoj ulici i odlaze kod jenog od nasih Yu komsija.
Nekako su mi zapali za oko, bili su drugaciji, imali su odela kravate itd.
Jedan je imao tako guste a sitne spicaste zube, to mi je zapalo i bilo malo cudno.
Govorio je cisto nas jezik mislio sam tada to je nas.
Bio je stranac.
Gledao sam za njima.
Pa drugi vikend opet prodjeose pored nas mi se igramo.
I odose kod drugog komsije, pa treci vikend pa cetvrti i sve blize nasem stanu.
Odjedared jednog dana cujem da smo pozvani kod komsije, sledeci vikend dolaze kod njih neki ljudi pa da budemo tamo?

Ok, nisam znao da se tu radi o religoznim pitanjima.
Meni je vazno da se tamo igramo i uvek ima dece.
Uostalom, znao sam da ne postoje druge vere osim muslimana, katolika i pravoslvaca.
Mislio sam bar tako.

Danas znam, ti ljudi, su bili J svedoci.

Nastavice se.

Poslednja izmena:
Da onda pocnem ja.

Prvi deo.

Posmatrajuci zivot svestenika, deda je shvatio da on ne shvata ozbiljno svoje zvanje kako sam sporedno cuo kada pricaju medju njima.
Tako je deda sebe smatrao dostojnim da kada moze taj koji se ni sam ne drzi nicega, da odrzi obred oko slave, onda moze i on.
Jedan deda je poginuo u ratu, drugi je preziveo, baba je bila u ratu i ona je prezivela.
Svi su bili ateisti.
Deda je kao navodno otisao kod popa za blagoslovenu vodu da me poprskaju i da tako kao budem krsten, a zahvatio je vodu na reku.
Secam se imao sam nekih 4 ili 5 godina kada smo sa majkom prolazili pored jednog groblja, nekada se vise islo peske,postavio sam pitanje:
ZASTO LJUDI UMIRU MAMA?

Posto je bilo mnogo nase YU dece, strana skola je organizovala da imamo i veronauku.
Odlazio sam na te casove, ali osim svetog Save, pevanje istome i Oce nas, nista drugo.
Na zalost o bibliji ja na toj veronauci ni rec nisam cuo i jos uvek nisam ni znao da postoji.
Ni jedna od ovih.
Ponekad sam nedeljom odlazio u pravoslvnu crkvu i svestenik me je uzimao za administratora gde smo kao deca recitirali, drzali neke ikone ili krst ili relikviju sunce itd.
Svestneik je obavljao sluzbu pred narodom a onda je ulazio unutra kod oltara i tamo je sluzio.

I vidim neke ljude prolaze pored nas u nasoj ulici i odlaze kod jenog od nasih Yu komsija.
Jedan je imao tako guste a sitne spicaste zube, to mi je zapalo i bilo malo cudno.
Bio je stranac.
Gledao sam za njima.
Odjedared jednog dana cujem da smo pozvani kod komsije, sledeci vikend dolaze kod njih neki ljudi pa da budemo tamo?

Uostalom, znao sam da ne postoje druge vere osim muslimana, katolika i pravoslvaca.
Mislio sam bar tako.

Nastavice se.
Opet ti P.slavci.Ako je deda bio ateista otkud "popovi" u kući? Davno sam te pitao kako posmatraš to kad ti ti tvoji zavuču rukice po 10% bruto, svaki mesec?

Da onda pocnem ja.

Prvi deo.

Svi su bili ateisti.
ZASTO LJUDI UMIRU MAMA?

Ni jedna od ovih.

Bio je stranac.
Gledao sam za njima.

Mislio sam bar tako.

Nastavice se.
Daj, piši dalje.

Opet ti P.slavci.Ako je deda bio ateista otkud "popovi" u kući? Davno sam te pitao kako posmatraš to kad ti ti tvoji zavuču rukice po 10% bruto, svaki mesec?
Nisi ukapirao, procitaj pazljivije koji deda.
Tema nije darovi u crkvi.
Kada bi ste kritikovalis voje, bili bi vam boljiu, ovako vam rade sta hoce.
Ispricaj nam svoje iskustvo obracenja, promene, kako je Bog kroz svoju rec promenio tvoj zivot?

Nisi ukapirao, procitaj pazljivije koji deda.
Tema nije darovi u crkvi.
Kada bi ste kritikovalis voje, bili bi vam boljiu, ovako vam rade sta hoce.
Ispricaj nam svoje iskustvo obracenja, promene, kako je Bog kroz svoju rec promenio tvoj zivot?
Evo koji:
Svi su bili ateisti.
A ne odgovori ništa na pitanje? Znači nikad saznati neću kako izgleda kad subotarski sveštenici traže pare.?

I nastavi priču, u stvari volim dobar triler:eek:

Drugi deo.
Dosao je i taj vikend, i ja sam sa mojima otisao kod komsije.
Naravno tamo je bilo dece i igrali smo se.
Puna soba ljudi, dvojica ovih sa odelima, danas znam da su bili JS, i 3 familije nasih Yu.
Ja ne znam da ce oni govoriti o religiji, ali se igram i ponekad bacim pogled.
I ukapiram ja da pricaju o religiji.
Ja se kao onda igram a celo vreme slusam, ne usudjujem se da se umesam medju odrasle.
Ne secam se koliko smo bili tamo,
Sada ova dvojica su ponudili mojima da sledeci vikend budu kod nas.
Moji su to iz prirstojnosti prihvatili, inace ne bi.
Posto svi prihvataju pa ajde i oni.
Posto smo mi bili zadnji koje ce posetiti u ulici koja je bila puna nasih Yu ljudi, mi nismo vise imali koga da pozovemo.
Tako je dosao sledeci vikend, ovoga puta sam jedva cekao, zanimalo me.
I dosao je taj vikend, ovi ljudi su dosli, ja tada nisam znao ko su oni ni kako se zove njihova zajednica.
Tako sam ja bio skoro sam sa njima, moje nije uopste zanimalo, oni su obavljali svoje poslove po kuci.
Ja sam postavljao pitanja on i su odgovarali.
Prvi put da mi neko odgovara.
Imao sam negde oko 13 godina.
Prvi put cujem da postoji biblija i sta je to.
Ne znam zasto, ali sam znao da je u toj knjizi istina.
To sam odma znao.
I znao sam da je to to sto trazim.
Bio sam presrecan.
Onda su ponudili da nam prodaju bibliju i jos dve knjige.
Tada su JS jos prodavali knjige.
Secam se kao danas te tri knjige sa biblijom su kostale 20 maraka.
Moji su to platili da ovi sto pre odu, hteli su da ih otkace.
Posto mi nemamo vise koga da pozovemo, ponudili su nam da sledeci vikend dojemo u njihovu skupstinu.
Ni ja ni moji tada nismo znali da su to JS.
I sledeci vikend su oni dosli da nas vode u skupstinu, i moji ih nisu pustili.
Zakljucali su i nisu se vise javljali.
Tako sam ja poceo da citam bibliju ali nisam imao kontakt sa nekim ljudima.
I smatram da je to dobro bilo, jer kada sam se kasnije licno sreo sa svedocima, vec sam bio odrastao i imao sam dosta znanja i nisu mogli da mi ispricaju kako je nesto isitina a ja ne znam da li je tako.
Ja sam bio jos dete, nisam mogao da dodjem u kontakt sa bilo kime, ali sam cesto gledao na ulici ne bi li sreo te ljude.
Nikada ih vise nisam sreo.
Ali sam uvek gledao ne bi li sreo neke takve ljude.
Nisma vise.
Mislim da je Bog tako vodio da dodjem do biblije i saznam da ona postoji.
Dok sam citao Sveto pismo osetio sam neku silu koja me menja i tera me da zivim po tome.
Odjedared sam pceo da licno svedocim ljudima i tom prilikom osecam jaku silu koja me pokrece.
Cudio sam se odakle sve to znam sto im pricam?
Pa znam da neznam.
Tada nsiam nista jos znao o Duhu svetome, ali danas znam da to cini Duh sveti u nama kada pocnemo redovno da citamo, proucavamo bibliju i da se molimo.
Tako sam ja pcoeo da svedocim ljudima o bogu a ne znam da postoji neka verska zajendica.
Ko su ti ljudi bili tada jos nisam znao.
Niti su oni rekli da su JS.
Mozda su i rekli ali ja to nsiam razumio.
Jesu govoril da se bog navodno zove Jehova ali to nisam povezao sa nima.
Poceo sam da svedocim drugovima u skoli, i osecao sam takvu sili koja me pokrece da govorim.
Imao sam vec dvojicu koje je zanimalo koji su hteli da slusaju.
Govorili smo o tome u skoli ili negde na ullici.
Cesto nedge na ulici, retko i kod njih kuci.
Secam se dok sam ovom jednom govorio, toliko mu se ozarilo lice i nije prestajao da se krsti, bilo mi je cudno sta se to dogadja?
I on je takodje bio pokrenut Duhom svetim, i ponasao se kako je i on ucen da se krstimo.
Sve je to za mene bilo novo ali vidim da je to nesto neuobicjaneo, natprirodno.
Otisli smo na odmor s amojima i tamo sam poceo da svedocim rodbini, dedi i babi itd.
Poceo sam da se usudjujem i mojima.
Tada mi je majka prvi put rekla rekla da su kod njih nekada dolazili takodje neki ljudi kod dede i osatvljali casopise koje je ona listala kao dete.
Ti ljudi slave subotu.
Prvi put sam tada cuo za tako nesto i za subotiu.
Danas znam da su to bilia adventisti.
Ona nije znala kako se zovu.
Pronasao sam u bibliji da je subota sedmi dan, ne znajuci da postoje neke verske zajednice, ili da se one nekako zovu.
I poceo sam da drzim i subotu i nedelju zajedno da nebi pogresio.

Nastavice se.

Evo koji:

A ne odgovori ništa na pitanje? Znači nikad saznati neću kako izgleda kad subotarski sveštenici traže pare.?

I nastavi priču, u stvari volim dobar triler:eek:
Sto se uzrujavas sto ti smeta istina?
Ispricaj nam svoje iskustvo, a ne odma pljuvacina.

Pricao sam o pra dedi i dedi.
Pra deda je bio vernik.
Dok je njegov sin moj drugi deda otac od majke,poginuo u ratu,.
A otac od mog oca, moj drugi deda koji je takodje bio u ratu, je bio komunista.
Vojno lice posle rata. oficir.
On je doneo sa reke vodu rekavisi da je bio kod popa, slagao je.
Kasnije je rekao istinu pa su me tek a 11 krstili,, a tada moji vise nisu pitali njega.
Moja baba je takodje bila borac, prezivela je rat i udala se za ovog mog dedu.

Back