pucanje plucne maramice i povredna lista

okosokolovo

Zainteresovan član
Poruka
136
Desilo se na poslu, bez ikakvih fizickih napora-odjednom-spontano. Bolnica 15 dana i dalje bolovanje. Da li imam pravo na ful placeno bolovanje i odstetu od osiguravajuceg zavoda. Dijagnoza je: pneumothorax spon.1.dex. Drainage cavi thoracis 1.dex.
A zanimalo bi me i gde bih mogao da procitam zakon (ili dr.) koji regulise ova pitanja. Hvala.

Spontani pneumotoraks predstavlja prisustvo vazduha u pleuralnom prostoru i kolaps pluća, koji nisu posledica bilo kog vida traume grudnog koša.Najčešće se javlja kod mladih i do tada zdravih osoba, uzrasta između 20-40 godina.Karakteristično je da obično nastaje kod visokih, asteničnih osoba što se objašnjava uticajem povećane dubine gr. koša u odnosu na slabiju vaskularizaciju visceralne pleure u gornjim partijama pluća i njihovu povećanu osetljivost na uticaje spoljne sredine.Češće se javlja na desnoj strani (tvoj slučaj).U osnovi nastanka ove vrste pneumotoraxa su male, subpleuralne bule(do 2cm) raspoređene u vidu perli, ispunjene vazduhom i raspoređenih po samoj ivici gornjih delova (vrhova) pluća i zovu se stručno "blebs"
E, sad, spontano pucanje "blebsa" ti se desilo na poslu a moglo je i u kući, i na ulici, i u diskoteci....tako se ovo ne računa kao povreda na radnom mestu ili bolest koja je uzrokovana radnom sredino.
Ponovna pojava spontanog pneumotaraxa sa iste strane , recidiv, se javlja u 25% bolesnika , verovatnoća da se to desi i treći put je 50-60%..Pozz
P.S. Prestani da pušiš ( ako si pušač).

...pretraga je cudo...da ne otvaram novu temu..
..dakle radi se o mom sinu...pre tri dana je zavrsio u bolnici sa ovom dijagnozom..pneumothorax levog plucnog krila..ima 16 godina,bavi se pomalo sportom,visok 185 tezak 68 kg..zavukli su mu ispod rebara cevcicu da izvlace vazduh...vec tri dana...
..zanima me sve..iskustva,....posledice ..koliko traje lecenje...na sta trba da se obrati paznja...
...unapred zahvalan za odgovore...

Pneumotoraks je simptom neke bolesti ili povrede.
Znaci najpre se mora utvrditi zasto je nastao.

:eek:..nije imao nikakvu povredu,a i bolest....ne secam se kad je zadnji put bio bolestan...prvo smo bili kod decijeg lekara,ona nas uputila u bolnicu...rekla da nezna odakle to dolazi...u bolnici nas samo pitali da li je to imao neko vec u nasoj porodici...nisu bili bas pricljivi....zivimo u austriji,pa cim vide ime imaju drugaciji odnos...za njih smo mi gradjani drugog reda...iako je ,jednog dela bolnice, nacelnik srbin...(inace kontaktirali smo tog srbina ,on zna za nas ali je na zalost na odmoru....)

....ma znam da mora da se saceka...ali jednostavno moram da pokusam da se informisem sto vise....da bih eventualno uradio najbolje sto mogu za njega...nimalo nemam poverenja u njihovu superopremljenu bolnicu i u njihove doktore,kojima je prvo pitanje "vi ste srbi ?"...na zalost diploma medezinskog fakulteta ne znaci automacki i prosvetljenje...razmisljam o raznim mogucnostima...
.. molio bih za bilo kakve odgovore u vezi ove bolesti izlecenja i posledeca,bilo kakva iskustva
unapred zahvalan

a i da se zna...nece da kazu...
..moram da razmisljam o ovoj nasoj deci ovde na jedan drugi nacin...odrastaju neverovatno brzo...mozda je to razlog?..imam slucaj mog poznanika ...njegovom se sinu to desilo 2-3 puta..imao operaciju....i na kraju su mu te pukotine zalili sa necim..daleko bilo..
..a zasto nasa deca odrastaju tako brzo ovde..?sa tri meseca je dobio zube,a sa 7-8 godina se ozbiljno zaljubljivao...
...da li su tome krive vakcine,kojima je nakljukan kao dete,od svega i svacega....od svih bolesti koje vise uopste ne postoje...? ili to ima veze sa ishranom koja je ovde modifikovana...hm prase od 2,5 meseci je ovde tesko 120 kg...u takvom mesu postoje sigurno aditivi za rast...to je samo jedan primer,a takvo je i povrce i voce...
..ne znam ni sam

..ja za mene znam sta jedem...imam svest o tome...ali druge ubediti u to nemam nacin...ne znam kako....osim sto imaju moj primer...dve godine kako sam promenio ishranu,a 8 meseci kako jedem samo zivu hranu...tacnije voce i malo povrca (salata)...a od sledece godine cu najverovatnije jesti samo moje licne proizvode...znaci voce koje sam ja zasadio ..i salatu..
...puno truda sam potrosio da decu ubedim da jedu malo vise voce i povrce...uzalud..a njihova majka im grila skoro svaki dan,kaze vole deca...

Spontani pneumotoraks predstavlja prisustvo vazduha u pleuralnom prostoru i kolaps pluća, koji nisu posledica bilo kog vida traume grudnog koša.Najčešće se javlja kod mladih i do tada zdravih osoba, uzrasta između 20-40 godina.Karakteristično je da obično nastaje kod visokih, asteničnih osoba što se objašnjava uticajem povećane dubine gr. koša u odnosu na slabiju vaskularizaciju visceralne pleure u gornjim partijama pluća i njihovu povećanu osetljivost na uticaje spoljne sredine.Češće se javlja na desnoj strani (tvoj slučaj).U osnovi nastanka ove vrste pneumotoraxa su male, subpleuralne bule(do 2cm) raspoređene u vidu perli, ispunjene vazduhom i raspoređenih po samoj ivici gornjih delova (vrhova) pluća i zovu se stručno "blebs"
E, sad, spontano pucanje "blebsa" ti se desilo na poslu a moglo je i u kući, i na ulici, i u diskoteci....tako se ovo ne računa kao povreda na radnom mestu ili bolest koja je uzrokovana radnom sredino.
Ponovna pojava spontanog pneumotaraxa sa iste strane , recidiv, se javlja u 25% bolesnika , verovatnoća da se to desi i treći put je 50-60%..Pozz
P.S. Prestani da pušiš ( ako si pušač).

..da se ne ponavljam...

ovo si super objasnila...hvala
...mene interesuju prakticni saveti ..tacnije da li postoji nesto na sta treba obratiti posebno paznjiu..
..da li sme da se bavi sportom i fizickim radom.?
..sam sa ukapirao da je tu jako bitna psihologija....ne sme se imati strah od toga da ce se ponovo desiti..imam slucaj jednog mog komsije...decko ima ozbiljnih psihickih problema...kaze osecu mu se noge od straha po pet minuta mu treba da ponovo prohoda..njega su isprepadali kad mu se prvi put desilo,pa mu se desavalo jos par puta,operacija i jos nesto posle ...uspricavanje nekog praha...taj decko je sad izolovan od vizickog sveta....zivi jos samo preko interneta..mislim da su tu njegovi roditelji uradili sve naopako sto su mogli da urade...
..zato sam u potrazi za bilo kakvim informacijama ili iskustvima koja bi bila od pomoci...
..koliko dugo traje oporavak ? primarijus koji je jutros bio u viziti kaze da je strpljenje vazno...a na onaj slauh sto u ispunpavaju vazduh ne ide vise sukrvica kao prvih dana..valjda je to dobar znak?

ovo si super objasnila...hvala
...mene interesuju prakticni saveti ..tacnije da li postoji nesto na sta treba obratiti posebno paznjiu..
..da li sme da se bavi sportom i fizickim radom.?
..sam sa ukapirao da je tu jako bitna psihologija....ne sme se imati strah od toga da ce se ponovo desiti..imam slucaj jednog mog komsije...decko ima ozbiljnih psihickih problema...kaze osecu mu se noge od straha po pet minuta mu treba da ponovo prohoda..njega su isprepadali kad mu se prvi put desilo,pa mu se desavalo jos par puta,operacija i jos nesto posle ...uspricavanje nekog praha...taj decko je sad izolovan od vizickog sveta....zivi jos samo preko interneta..mislim da su tu njegovi roditelji uradili sve naopako sto su mogli da urade...
..zato sam u potrazi za bilo kakvim informacijama ili iskustvima koja bi bila od pomoci...
..koliko dugo traje oporavak ? primarijus koji je jutros bio u viziti kaze da je strpljenje vazno...a na onaj slauh sto u ispunpavaju vazduh ne ide vise sukrvica kao prvih dana..valjda je to dobar znak?

Naravno da sme da se bavi sportom! I da ne razmišlja o tome ( lepo mu ime kaže- spontani-ako hoće da se desi- desiće se! ).Ali ću tebi kao majci reći: verovatnoća da se javi drugi put POSTOJI...I sa svakim novim javljanjem se povećava (nemoj sad ti da upadneš u frku...)
...drenaža ide svojim tokom i to će biti dobro... pozzz

Naravno da sme da se bavi sportom! I da ne razmišlja o tome ( lepo mu ime kaže- spontani-ako hoće da se desi- desiće se! ).Ali ću tebi kao majci reći: verovatnoća da se javi drugi put POSTOJI...I sa svakim novim javljanjem se povećava (nemoj sad ti da upadneš u frku...)
...drenaža ide svojim tokom i to će biti dobro... pozzz
...ma necu ja pogresno da shvatim...i upadnem u frku..ali nesto ne ide kako treba...danas mu stavili slauh na drugo mesto..( prvo je bio sa strane izmedju rebara,a sad tacno iznad srca...) ne vide jel ima ris na plucnom krilu ili se ono jos nije ispravilo....ako ne bude bolje za par dana u ponedeljak ce da ga operisu....od kako je u bolnici,svaki dan nesto drugo kazu...jedan dan dobro,sutradan lose ..i sve tako...svaki dan ide na osvetljenje te mu posmatraju to plucno krilo...
..a ovo kao majci je slicno kao roditelju...

...ma necu ja pogresno da shvatim...i upadnem u frku..ali nesto ne ide kako treba...danas mu stavili slauh na drugo mesto..( prvo je bio sa strane izmedju rebara,a sad tacno iznad srca...) ne vide jel ima ris na plucnom krilu ili se ono jos nije ispravilo....ako ne bude bolje za par dana u ponedeljak ce da ga operisu....od kako je u bolnici,svaki dan nesto drugo kazu...jedan dan dobro,sutradan lose ..i sve tako...svaki dan ide na osvetljenje te mu posmatraju to plucno krilo...
..a ovo kao majci je slicno kao roditelju...

...ponekad je postupak reekspandiranja pluća usporeniji...polako, biće to dobro...

...ponekad je postupak reekspandiranja pluća usporeniji...polako, biće to dobro...
...razumem to usporeno...itd..ali me nervira neki doktor tamo...ponasa se kao da mu je moj sin zamorce na kojim ce da experimentise...do sada mu nisam ni rec rekao...a sad kao nece mu tako biti dobro oce da ga operise...ostalo neka 2 cm poguzvano plucno krilo...i nece da se ispravi...nije hteo da poslusa savete drugog lekara da pokusaju sa spricevima da izvucu...sad su mu otkacili vakum aparat...ima samo jos onu cevcicu...kao ako mu ne bude bolje do ponedeljka operisace ga...a za aperaciju je potreban moj potpis...ni sam ne znam sta da radim...znam da je operacije zadnja mogucnost...da li je zaista u ovom slucaju neophodna?...da li da se protivim ?

A zasto vi ne verujete tom doktoru?
..jedna njegova recenica mi se nije uopste svidela...medjutim posle duzeg razgovora sa njim pristali smo na operaciju...bice sutra operisan...kaze da mu je plucno krilo prilepljeno pri vrhu,verovatno rezultat neke prehlade i slicno...tako da ce operacijom biti ubrzan oporavak i smanjena mogucnost da se ponovo dogodi....makar nas on tako ubedio...video operacija...trajace 20 minuta...
..ma nemam ja nista protiv doktora..i oni su samo ljudi...ima ih stvarno dobrih,koji se iskreno trude da uvek pomognu...:worth:..a ima onih drugih,koji samo odradjuju posao za farmaceutsku industriju,koji iskljucivo gledaju na zaradu..itd..mozda ce i oni jednog dana shvatiti da je jedino pravo bogastvo dobar osecaj u grudima..!!!

..jedna njegova recenica mi se nije uopste svidela...medjutim posle duzeg razgovora sa njim pristali smo na operaciju...bice sutra operisan...kaze da mu je plucno krilo prilepljeno pri vrhu,verovatno rezultat neke prehlade i slicno...tako da ce operacijom biti ubrzan oporavak i smanjena mogucnost da se ponovo dogodi....makar nas on tako ubedio...video operacija...trajace 20 minuta...
..ma nemam ja nista protiv doktora..i oni su samo ljudi...ima ih stvarno dobrih,koji se iskreno trude da uvek pomognu...:worth:..a ima onih drugih,koji samo odradjuju posao za farmaceutsku industriju,koji iskljucivo gledaju na zaradu..itd..mozda ce i oni jednog dana shvatiti da je jedino pravo bogastvo dobar osecaj u grudima..!!!
Ako te interesuje nesto o toj operaciji , mogu ti na pisati.
Sto se tice ovog drugog dela, dolazimo do zakljucka : isto kao i kod ostalih zanimanja, neko ce celog sebe dati a neko nece. Biti lekar je samo jedna od profesija.

Back