Pubertet

ja sam celog veka ocigledno bila u zabludi!
mislila sam da su roditelji decaka u blagoj prednosti u odnosu na roditelje devojcica, bar kad se prica o pubertetu... kad ono - gle! sve roditelji decaka na temi :)

super je tema!
jedino sto za sad imam da kazem je da ne treba imati strah, jer strah ne pomaze!

Ja se nadam da se ispucao u vrtiću za ceo život, tamo je bio najgori, živce mi je iskidao. U predškolskom je bio super. A i učiteljica ga sad hvali da je odličan. Sto puta sam je pitala kako se ponaša, da bih joj na kraju rekla da imam traume od njega i vrtića :)

i ja verujem da deca jednom moraju da se ispucaju i da je bolje dok su mali, sve to prođe manje - više bezuopasno

Moje dete od jos malo pa 9 godina ulazi u pubertet. O daaaa! Pre izvesnog vremena dosao kuci i pokazuje mi kako njemu rastu brkovi. Ja uzimam naocare,gledam,nista ne vidim,on popiiiizdi sto ja ne vidim. Raspolozenje mu je promenljivo ko vreme. Preosetljiv je,malo ga popreko pogledas vec place. Kuku meni sta ce biti kasnije. U sustini mi vec sada puuuuno razgovaramo o svemu,i dajem mu do znanja da ce dobiti odgovore na sva pitanja,da cu mu pomoci u prevazilazenju raznih prepreka,da ce naci u meni osobu kojoj moze da veruje u svakom pogledu. Vreme ce pokazati da li moj plan uspeva.

Poslato sa Lenovo A536 korišćenjem mobilne aplikacije Forum Krstarice

Juče je Luka imao čas na kom su slušali o pubertetu i seksu i večeras mi je malo pričao.
Govorili su im kada počinje pubertet (devojčicama sa 11-12 godina), a dečacima sa 14-15 godina.
I onda su im objašnjavali kako izgleda pubertet, šta im se dešava i u čemu se razlikuje kod dečaka i devojčica.
Saznali su kako im se menja telo pre svega i po čemu se razlikuju polovi.
Meni zvuči zanimljivo i poučno, on kaže da mu se svidelo predavanje.

Budi pametnija od deteta.
Njima je u tom preiodu najvažnije priznavanje.
Dakle, ne ponašaj se prema njemu kao detetu,
ne naredjuj mnogo, pitaj ga za savet.

PS: Sa ženskom decom u pubertetu je mnogo teže

Drage moje i dragi moji, sadašnji i budući roditelji, pomagajte.
Moj stariji klinac je pred pubertetom pa bih volela da razmenjujemo iskustva, događaje i nedoumice koje čekaju sve roditelje čija su deca u pubertetu.
Da se međusobno ispomažemo i budemo spremni, da raspoznajemo sve situacije i reagujemo na vreme koliko je to moguće.

Da li je taj pubertet tako strašan? :sad2:

Ja se sećam da sam se stalno svađala sa roditeljima, naročito sa mamom, bila sam najpametnija i niko nije mogao da me nadlaje.
Godinama kasnije sam shvatila da sam bila nemoguća i rekla sam mami da ću joj podići spomenik jer me je trpela takvu i bez obzira na sve, uvek imala razumevanja, strpljenja i ljubavi. Ja se bojim da ja nisam takva ljudina kao moja mama. :(

joj ja se puberteta plasim isto
ja nisam bila losa sve do momenta kada su odlucili da se selimo u kanadu,a ja to nisam zelela jer sam bila pre toga i uopste mi se nije dopalo
imala sam skoro 17 god tada
tu sam odlepila i pojela im veci deo dzigerice a sebe sam prakticno uje*ala jer sam terala inat i sebi i svima
mada sam donekle imala mozga pa sam nekako to sve prosla
al sad kad ih vidim i cujem, dize mi se kosa na glavi
oni vec sa 13 piju bre viski i puse
o recniku i ponasanju generalno, da ne pricam
nije mi dobro kad pomislim da me ceka taj pubertet

Tsuy, ja sam u panici jer gledam decu po ulicama, ali kada vidim decu mojih prijatelja i poznanika, svi su dobra deca, poštena, kulturna, dobri i savesni đaci pa se nadam da ipak nije sve tako crno.
Da možemo mi roditelji da utičemo na našu decu. Za početak je valjda važno da im budemo primer onoga što očekujemo od njih...

Tsuy, ja sam u panici jer gledam decu po ulicama, ali kada vidim decu mojih prijatelja i poznanika, svi su dobra deca, poštena, kulturna, dobri i savesni đaci pa se nadam da ipak nije sve tako crno.
Da možemo mi roditelji da utičemo na našu decu. Za početak je valjda važno da im budemo primer onoga što očekujemo od njih...

pazi da ne zamenish teze, pa odradish transfer svojih krahova na njih

pazi da ne zamenish teze, pa odradish transfer svojih krahova na njih
Razumem šta hoćeš da kažeš. Nadam se da neću.
Mada mi je psiholog rekla da sam ja jako sugestivna pa mi je to ozbiljan izazov.

- - - - - - - - - -

Eli ja se potpuno slazem sa tobom. Vazno je porodicno sa kime se druzimo,da oko sebe vide pozitivne primere. Vazno je puno razgovarati i ne prezati dati odgovore na sva pitanja.

Poslato sa Lenovo A536 korišćenjem mobilne aplikacije Forum Krstarice
Ja se najviše bojim prestanka komunikacije. Onog tinejdžerskog odbacivanja roditelja i inata...

Moj stariji klinac je pred pubertetom pa bih volela da razmenjujemo iskustva, događaje i nedoumice koje čekaju sve roditelje čija su deca u pubertetu.
Da se međusobno ispomažemo i budemo spremni, da raspoznajemo sve situacije i reagujemo na vreme koliko je to moguće.

Ja se sećam da sam se stalno svađala sa roditeljima, naročito sa mamom, bila sam najpametnija i niko nije mogao da me nadlaje.
Godinama kasnije sam shvatila da sam bila nemoguća i rekla sam mami da ću joj podići spomenik jer me je trpela takvu i bez obzira na sve, uvek imala razumevanja, strpljenja i ljubavi. Ja se bojim da ja nisam takva ljudina kao moja mama. :(

Alisa, sa koliko godina je tvoje musko dete uslo u pubertet?

- - - - - - - - - -

Juče je Luka imao čas na kom su slušali o pubertetu i seksu i večeras mi je malo pričao.
Govorili su im kada počinje pubertet (devojčicama sa 11-12 godina), a dečacima sa 14-15 godina.
I onda su im objašnjavali kako izgleda pubertet, šta im se dešava i u čemu se razlikuje kod dečaka i devojčica.
Saznali su kako im se menja telo pre svega i po čemu se razlikuju polovi.
Meni zvuči zanimljivo i poučno, on kaže da mu se svidelo predavanje.

:sad2:

8 godina :sad2:

Ako ste do sada imali dobar kontakt, nece biti problema. Predrasude su da pubertet mora da bude tezak.

- - - - - - - - - -

Pa nema, sestra ima momka koji je blago dete... uglavnom prijatelji imaju devojčice... e, sad, ove od 17 su već devojke i imaju momke. Desi se da se napiju, malo opuste, ekskurzije, izlasci,ludovanja..na to moramo da budemo spremni..

Drugari kojima su deca u pubertetu, momci, bave se sportom. Negde sam pročitao da tvoj trenra plivanje ili vaterpolo, što je super u smislu kanalisanja.

....ima raznih situacija koje bismo trebali da izbegnemo, ako je moguće... deca jednog mog drugara su strašno podnela razvod roditelja u pubertetu. Pošto su im roditelji bili nesnađeni, strava su popustili u školi, ja to tumačim nekom vrstom bunta takođe protiv roditelja i cele situacije. Jedva su ih nekako denuli u neke škole kad je trebalo.. a još taj drugar profesor u gimnaziji...ta rasula koja osete kod samih roditelja i njihova nesloga, u braku ili u razvodu je nešto što deca najviše trpe i pokazaće negativno ponašanje u svakom sl.

- - - - - - - - - -

U pravu si. Sve mora da prođe ( :
da, nesloga, a i sam period pre razvoda koji nikad nije bez predistorije kada su roditelji vise fokusirani na svoj sukob nego na decu. Tesko je to.

Back