Psovao hrvatsku majku, nazivao ga ustašom ...

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.790

Psovao hrvatsku majku, nazivao ga ustašom, pa nasrnuo - prva presuda zbog etnički motivisanog napada​

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) pozdravilo je presudu u slučaju etnički motivisanog napada na njihovog sunarodnika Zorana Brajkovića i članove njegove porodice, 2. avgusta prošle godine u Subotici. Ovom presudom počinilac B. P. je osuđen na tri meseca kućnog pritvora.
Kako ističe HNV, to je prva presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, zato se pozdravlja profesionalno postupanje tužilaštva tokom vođenja procesa.

Brajković je napadnut zajedno s članovima svoje porodice ispred pekare "Dino", a osuđeni B. P. je, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi - psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama, najpre nasrnuo na članove njegove porodice, da bi ga potom fizički oborio na zemlju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaljnije imate na ovom linku. Iskreno, nisam znao da toga još ima u smislu da se i fizički napada. Ovo je naravno mnogo gore od uvredljivih grafita ili pretećih pisama kao što smo imali nedavno sa Slovacima. Da li ste vi negde videli izlive nacionalne mržnje ili (daleko bilo) bili žrtve toga u Vojvodini?

Napad po nacionalnoj osnovi je kažnjivo delo, tačka.

Da li ste vi negde videli izlive nacionalne mržnje ili (daleko bilo) bili žrtve toga u Vojvodini?
U mom kraju srećom nema ovakvih incidenata.

Samo oštro sa fašistima i mrziteljima, niko nije dužan da trpi napade i uvrede zbog svoje nacionalnosti.

Poslednja izmena od moderatora:
Drugari moji, ružne su reči ovde pale pa su zato i nestale.
A šta drugo očekuješ od ovakve teme, moderatore?
Kao ti nenamerno peckaš i podbadaš, a? Nije ti namera da provociraš nego si kao zabrinut za bezbednost Hrvata u Srbiji. Dokle bre više ovo antisrpsko proseravanje sa svih strana? Jel si morao baš i na Božić da se mlatiš?

A šta drugo očekuješ od ovakve teme, moderatore?
Kao ti nenamerno peckaš i podbadaš, a? Nije ti namera da provociraš nego si kao zabrinut za bezbednost Hrvata u Srbiji. Dokle bre više ovo antisrpsko proseravanje sa svih strana? Jel si morao baš i na Božić da se mlatiš?
Želim da se u Srbiji svi osećaju bezbedno, a temu sam otvorio juče.

Psovao hrvatsku majku, nazivao ga ustašom, pa nasrnuo - prva presuda zbog etnički motivisanog napada​

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) pozdravilo je presudu u slučaju etnički motivisanog napada na njihovog sunarodnika Zorana Brajkovića i članove njegove porodice, 2. avgusta prošle godine u Subotici. Ovom presudom počinilac B. P. je osuđen na tri meseca kućnog pritvora.
Kako ističe HNV, to je prva presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, zato se pozdravlja profesionalno postupanje tužilaštva tokom vođenja procesa.

Brajković je napadnut zajedno s članovima svoje porodice ispred pekare "Dino", a osuđeni B. P. je, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi - psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama, najpre nasrnuo na članove njegove porodice, da bi ga potom fizički oborio na zemlju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaljnije imate na ovom linku. Iskreno, nisam znao da toga još ima u smislu da se i fizički napada. Ovo je naravno mnogo gore od uvredljivih grafita ili pretećih pisama kao što smo imali nedavno sa Slovacima. Da li ste vi negde videli izlive nacionalne mržnje ili (daleko bilo) bili žrtve toga u Vojvodini?
Uh po nasim krejevima,je veoma lose.Ima gde komsija komsiju nagrdi na pravdi boga,a prededovi im imaju kucu do kuce.Mislim da je to u Vojvodini menje izrazeno iako je visenacionalno mesto,ali svuda ima ludaka.Izvinjavam se,ali za takve ljude ne mogu naci bolju rec.Mnogo puta sam rekao.Nije vazno ko je i odakle je samo neka je covek.

Ih... Ma da, ti si tako dobronameran. Kao otrovna žaba u Amazonskoj šumi!
Našao si neku vest za koju uopšte ne znam zašto je vest. Gde su se dva lika, ko zna zbog čega, pokačili na ulici i jedan drugom rekli ko zna šta. Da od toga malo napraviš galamu, pa si još i postavio pitanje, da li je neko bio nekad vređan na nacionalnoj osnovi u Vojvodini. Kakvo ti je to pitanje uopšte? Šta si hteo da kažeš? Za šta ti smatraš Vojvodinu? Nije ti to Islamabad.
A ovih dana je u trendu rnjati malo Srbe, opet ono, Genocid, fašisti, jadni muslimani, jadni Hrvati...pa si se i ti malo uhvatio u kolo, a, moderatore?
Nisi se oglašavao za daleko gori i opasniji izraz nacionalne mržnje kada je onaj lik hteo da obori avion uz obilato psovanje srpske majke i krsta.

Slažem se sa postom iznad. Čisto proseravanje da prostite. U Srbiji nema šovinizma. A individualnih svađa ima svugde, mogao je da mu kaže i drugu uvredu, uvreda ko i svaka druga. Šta je dobronamerni i brižni drug dlugomir po nacionu hm..

Veća je nebezbednost što Zrenjaninci ćute na ekocid od te individualne svađe npr. Svađa i uvreda je uvek bilo i biće.

Slažem se sa postom iznad. Čisto proseravanje da prostite. U Srbiji nema šovinizma. A individualnih svađa ima svugde, mogao je da mu kaže i drugu uvredu, uvreda ko i svaka druga. Šta je dobronamerni i brižni drug dlugomir po nacionu hm..

Veća je nebezbednost što Zrenjaninci ćute na ekocid od te individualne svađe npr. Svađa i uvreda je uvek bilo i biće.

Imaš ti tih "dlugomira" koliko hoćeš. Evo ih, ubiše se izvinjavajući se muslimanima zbog neke pijane pandurčine iz Priboja. A mogli su samo da kažu, oporavlja se od rata, muslimani mu 17 dana silovali 14 sestara i ubili 16 braće njemu pred očima a on bio u logoru 19 godina i na kraju su ga ubili. 4 puta. Kao što oni rade i prolazi im.
Mada, to svakako odgovara i "dlugomirima" i ekipi sa vlasti.
Znaš ono kad odeš na neko veselje pa treba nekako da uslikaju dete koje stalno plače. Pa neka tetka stane sa strane i pucketa mu prstima ili maše balonom. Pa dete kad vidi sliku 10 godina kasnije nema pojma da su ga slikali jer je blenulo u balone.
E to ti je sad sa nama. Dok nam mašu "balonima" i usput šire mržnju i podrivaju sopstveni narod, obavljaju se u međuvremenu neke mnogo važnije stvari koje ćemo saznati tek tamo nekada.

U Srbiji nema šovinizma, a ti si kažnjavan mnogo puta za ... znaš i sam. Nisam te ja kaznio i to nije bilo na ovom pdf-u. Šta sam ja po nacionalnosti? Vidiš, samo tvoje pitanje pokazuje da nešto nije u redu. U normalnoj zemlji to nikoga ne bi bilo briga niti bi neko bilo koga posmatrao sa te nacionalne strane nego samo kao građanina. Takva negativna razmišljanja prema drugim nacijima se nažalost mogu sresti u svim državama koje su ratovale na ovim prostorima u poslednje vreme (Hrvatska, Bosna, Srbija). Inače Srbin sam, poreklom iz Šumadije, a živim u Vojvodini, ako te baš zanima, mada ne bi trebalo. Ni mene ne zanima šta si ti niti bilo ko ovde.

O situaciji u Zrenjaninu imaš više tema ovde, poslednja je ova: https://forum.krstarica.com/threads/toma-mona-pokriva-nelegalne-radove.941391/

Ih... Ma da, ti si tako dobronameran. Kao otrovna žaba u Amazonskoj šumi!
Našao si neku vest za koju uopšte ne znam zašto je vest. Gde su se dva lika, ko zna zbog čega, pokačili na ulici i jedan drugom rekli ko zna šta. Da od toga malo napraviš galamu, pa si još i postavio pitanje, da li je neko bio nekad vređan na nacionalnoj osnovi u Vojvodini. Kakvo ti je to pitanje uopšte? Šta si hteo da kažeš? Za šta ti smatraš Vojvodinu? Nije ti to Islamabad.
A ovih dana je u trendu rnjati malo Srbe, opet ono, Genocid, fašisti, jadni muslimani, jadni Hrvati...pa si se i ti malo uhvatio u kolo, a, moderatore?
Nisi se oglašavao za daleko gori i opasniji izraz nacionalne mržnje kada je onaj lik hteo da obori avion uz obilato psovanje srpske majke i krsta.
Gde su bili i šta su radili rešavao je sud, a ja sam samo preneo. Interes ovih prostora je da ne bude međunacionalnih incidenata. Zato je i potrebno da se izvršioci istih kažnjavaju.

Interes "ovih prostora" stari trabantu je za početak da se ne diše vazduh gori nego u Nju Delhiju ili Pekingu, da se poštuje Ustav, da se ne premlaćuju ljudi koji drugačije misle, da nema šikaniranja na poslu. Da roštiljdžije ne budu ministri, da se poštuju osnovna ljudska prava i slobode i da se na koncu malo bolje živi. Kad se to, i ako se to reši, e onda će tvoja briga o međunacionalnim odnosima i individualnom psovanju majke jednom u sto godina i ovakve teme možda i imati nekog smisla. P. S ja ako sam u prošlosti kažnjavan, kažnjavan sam jer nemam toleranciju na glupost(dobar deo pdf Politika a i šire) koja je ovde sveprisutna ali niti više dolazim toliko niti želim da trošim vreme na raspravu sa forumašima.

Poslednja izmena:
Interes "ovih prostora" stari trabantu je za početak da se ne diše vazduh gori nego u Nju Delhiju ili Pekingu, da se poštuje Ustav, da se ne premlaćuju ljudi koji drugačije misle, da nema šikaniranja na poslu. Da roštiljdžije ne budu ministri, da se poštuju osnovna ljudska prava i slobode i da se na koncu malo bolje živi. Kad se to, i ako se to reši, e onda će tvoja briga o međunacionalnim odnosima i individualnom psovanju majke jednom u sto godina i ovakve teme možda i imati nekog smisla.
Problemi koje si naveo su prisutni u celoj Srbiji i zato se o njima uveliko raspravlja na Politici dok je ono čime se bavi ova tema klasična regionalna priča koja se pojavljuje u delovima u kojima ima i dosta pripadnika nacionalnih manjina. Zato ovakvih pojava teško može biti u recimo Kragujevcu ili Čačku. Zbog toga je tema ovde.
Zašto je važna? Videli smo pre više od 30 godina šta biva kad se stvari otmu kontroli. Prvo su bile teške reči, a onda su se ljudi latili oružja. Pošto sam u tom drugom delu kao mobilisani rezervista i lično učestvovao video sam kuda te stvari vode.
Zato se ovakve pojave ne smeju gurati pod tepih.

U Srbiji nema šovinizma, a ti si kažnjavan mnogo puta za ... znaš i sam. Nisam te ja kaznio i to nije bilo na ovom pdf-u. Šta sam ja po nacionalnosti? Vidiš, samo tvoje pitanje pokazuje da nešto nije u redu. U normalnoj zemlji to nikoga ne bi bilo briga niti bi neko bilo koga posmatrao sa te nacionalne strane nego samo kao građanina. Takva negativna razmišljanja prema drugim nacijima se nažalost mogu sresti u svim državama koje su ratovale na ovim prostorima u poslednje vreme (Hrvatska, Bosna, Srbija). Inače Srbin sam, poreklom iz Šumadije, a živim u Vojvodini, ako te baš zanima, mada ne bi trebalo. Ni mene ne zanima šta si ti niti bilo ko ovde.

O situaciji u Zrenjaninu imaš više tema ovde, poslednja je ova: https://forum.krstarica.com/threads/toma-mona-pokriva-nelegalne-radove.941391/

Gde su bili i šta su radili rešavao je sud, a ja sam samo preneo. Interes ovih prostora je da ne bude međunacionalnih incidenata. Zato je i potrebno da se izvršioci istih kažnjavaju.

Samo u Srbiji manjine imaju veća prava i zaštićeniji su od domaćeg stanovništva. Otiđi malo u Sandžak da vidiš šta je šovinizam i šta su ljudska prava. Otiđi na utakmicu Novog Pazara da vidiš šta je separatizam. Ceo taj kraj Prijepolje, Sjenica, Novi Pazar, Tutin, Berane sve puca od pripajanja Kosovu i Bosni i niko im ništa ne sme.
Ali to je nebitno! Bitno je da se dlugomir uhvatio vesti sa čuvenog 021.rs sajta gde se piše o tome da je neko nekom psovao majku na ulici ali je ostalo nejasno zbog čega, da dokaže da su Srbi fašisti a svi ostali male mace. Daj bre kako te nije sramota!?

Drugari moji, ružne su reči ovde pale pa su zato i nestale.
sto ne kazes sta je za tebe ruzno, mozda je srpski patriotizam naruzniji, ali napada na srbe je mnogo vise, ali ih nesto ne brises....

Pa tolike ljude isterase iz Hrvatske i sad ces ti da kazes kako nekoga ko podrzava fasizam i siri mrznju po subotici da sitimo nasim nesovinizmom i da ih pustimo da nastave da rade u miru.....ono sto u ratu nisu uspeli...

Uh po nasim krejevima,je veoma lose.Ima gde komsija komsiju nagrdi na pravdi boga,a prededovi im imaju kucu do kuce.Mislim da je to u Vojvodini menje izrazeno iako je visenacionalno mesto,ali svuda ima ludaka.Izvinjavam se,ali za takve ljude ne mogu naci bolju rec.Mnogo puta sam rekao.Nije vazno ko je i odakle je samo neka je covek.
Baš tako
Krvna zrnca, nacionalna ni verska pripadnost nisu garant lošeg ili dobrog čoveka.
Uverio sam se mnogo puta kako svaki narod ima dobru, da ne kažem "zlatnu" žilu svoga bića. To je blagodat.
Verujem da smo mi u globalu, jedna od najmiroljubivijih nacija i sredina (kako ko voli da kaže).
nema više Judeja ni Jelina kaže nam apostol Pavle

Pa nije to nešto novo ....

krleza o andricu.png

Back