Nemoj da gledaš slike. Na njima su uvek ekstremni slučajevi. Bez lažne skromnosti, imam baš lepu kožu iako mi se po nekad pojavljuje psorijaza (usled stresova i pada imuniteta). Nije to ništa strašno, ni odvratno - to su prosto mesta na kojima se mlade ćelije stvaraju prebrzo, nije nikakva štroka, bakterija ili slično. Ovo ti sve govorim zato što je zaista presudno da se ne nerviraš.
Ako si skoro imala neki stres (koji ne mora da bude negativan - meni se psorijaza pojavila u jednom od najpozitivnijih trenutku u životu, od pozitivne treme, tad sam pokupila i neke druge autoimune pošasti), moguće je da je samo manja reakcija u pitanju. Dobro se raspitaj po familiji, nasledni faktor je presudan (ako je neko od tvojih imao, šanse su ti, na žalost, veće. Ako nije, moguće i da nije reč o psorijazi).
Prevoji jesu mesta na kojima se psorijaza najčešće javlja. Glava i leđa, takođe. Svrab nije nužna pojava.
Mast koju su ti dali je iz grupe lekova za to. Postoje i mnogi drugi. Kod psorijaze se preporučuju sunce i solarijum. Vitamin D, takođe (Vigantol kapi, takođe). Naravno, sve to vidi sa lekarima.
Sve to može da se povuče, sasvim zadovoljavajuće.
Najvažnije je da popraviš imunitet što pre. Meni je puno pomogla šargarepa i riblje ulje (enormne količine šargarepe sam cedila u sok i u njega ubacivala kašiku ribljeg ulja).
U Beogradu postoji genijalan dermatolog (koji mi je i davao savete koje ti prenosim, kao i neke lekove), ali ne znam koliko ti to znači.