PSORIJAZA

@Midzi@

Obećava
Poruka
66
Jutros sam primetila da su mi se na laktu pojavile dve crvene fleke od kojih se jedna peruta. Posto sam poznavala osobe sa slicnim problemom rekla bih da je to psorijaza. Posto cu kod lekara moci tek u ponedeljak,zanima me dali neko ima iskustva sa tim? Jako sam uplasena jer koliko znam to se dugo i bezuspesno leci. A i estetski jako ruzno izgleda. Svako iskustvo i savet bi mi dobro dosli. Hvala!
P.S. Izvinjavam se ako vec postoji ova tema,ja nisam mogla da je pronadjem!

Ne paniči i ne nerviraj se. To ti je prvi preduslov za zaustavljanje psorijaze. Najozbiljnije (reč je, najčešće, o autoimunom oboljenju, psihosomatskog porekla)
Nisam lekar, ali sam imala problema sa psorijazom. Zato moje komentare uzimaj sa rezervom.

Prema mestima na kojima ti se javlja crvenilo, moguće je da je reč o psorijazi. Dermatolog će ti reći (a ta dijagnoza se ne uspostavlja baš odmah i tek tako).
Širenje zavisi od mnogo faktora, najčešće od onih usled kojih je i nastala - stanja imuniteta, stresa, načina života...
Nasledni faktor je takođe bitan.

Nije to ništa strašno, može da se povuče relativno brzo.
Moraš da prestaneš da se sekiraš, ako je moguće - odmah!

Pokusavam da se ne nerviram zaista...ali stalno mi se cini da vidim neke nove fleke i kad pogledam slike sa ovom bolescu odmah se uspanicim....Bila sam kod doktora i nisu sigurni sta je u pitanju. Dobila sam neku kremu hidrokortizon da mazem 10 dana....

Pokusavam da se ne nerviram zaista...ali stalno mi se cini da vidim neke nove fleke i kad pogledam slike sa ovom bolescu odmah se uspanicim....Bila sam kod doktora i nisu sigurni sta je u pitanju. Dobila sam neku kremu hidrokortizon da mazem 10 dana....

Nemoj da gledaš slike. Na njima su uvek ekstremni slučajevi. Bez lažne skromnosti, imam baš lepu kožu iako mi se po nekad pojavljuje psorijaza (usled stresova i pada imuniteta). Nije to ništa strašno, ni odvratno - to su prosto mesta na kojima se mlade ćelije stvaraju prebrzo, nije nikakva štroka, bakterija ili slično. Ovo ti sve govorim zato što je zaista presudno da se ne nerviraš.
Ako si skoro imala neki stres (koji ne mora da bude negativan - meni se psorijaza pojavila u jednom od najpozitivnijih trenutku u životu, od pozitivne treme, tad sam pokupila i neke druge autoimune pošasti), moguće je da je samo manja reakcija u pitanju. Dobro se raspitaj po familiji, nasledni faktor je presudan (ako je neko od tvojih imao, šanse su ti, na žalost, veće. Ako nije, moguće i da nije reč o psorijazi).
Prevoji jesu mesta na kojima se psorijaza najčešće javlja. Glava i leđa, takođe. Svrab nije nužna pojava.
Mast koju su ti dali je iz grupe lekova za to. Postoje i mnogi drugi. Kod psorijaze se preporučuju sunce i solarijum. Vitamin D, takođe (Vigantol kapi, takođe). Naravno, sve to vidi sa lekarima.
Sve to može da se povuče, sasvim zadovoljavajuće.
Najvažnije je da popraviš imunitet što pre. Meni je puno pomogla šargarepa i riblje ulje (enormne količine šargarepe sam cedila u sok i u njega ubacivala kašiku ribljeg ulja).
U Beogradu postoji genijalan dermatolog (koji mi je i davao savete koje ti prenosim, kao i neke lekove), ali ne znam koliko ti to znači.

Jutros sam primetila da su mi se na laktu pojavile dve crvene fleke od kojih se jedna peruta. Posto sam poznavala osobe sa slicnim problemom rekla bih da je to psorijaza. Posto cu kod lekara moci tek u ponedeljak,zanima me dali neko ima iskustva sa tim? Jako sam uplasena jer koliko znam to se dugo i bezuspesno leci. A i estetski jako ruzno izgleda. Svako iskustvo i savet bi mi dobro dosli. Hvala!
P.S. Izvinjavam se ako vec postoji ova tema,ja nisam mogla da je pronadjem!

1) možda nije psorijaza , to će dr da ustanovi
2) ako jeste to nije ništa strašno...najveći problem je estetika
moja majka ima psorijazu. Njoj je samo na laktovima, i uvek joj je tu bilo. Samo n lktovima
ako krene da se širi, ona ode kod dr i on joj promeni kremu
znači promena kreme je dosta bitna
takođe, kod psorijaze treba da se laktovi (tj mesta na kojima je psorijaza) izlažu suncu--blagom naravno, da ne dobiješ toplotni udar, niti da izgoriš na suncu
imaj na umu da su ovo laička iskustva i da treba da posetiš lekara

Nemoj da gledaš slike. Na njima su uvek ekstremni slučajevi. Bez lažne skromnosti, imam baš lepu kožu iako mi se po nekad pojavljuje psorijaza (usled stresova i pada imuniteta). Nije to ništa strašno, ni odvratno - to su prosto mesta na kojima se mlade ćelije stvaraju prebrzo, nije nikakva štroka, bakterija ili slično. Ovo ti sve govorim zato što je zaista presudno da se ne nerviraš.
Ako si skoro imala neki stres (koji ne mora da bude negativan - meni se psorijaza pojavila u jednom od najpozitivnijih trenutku u životu, od pozitivne treme, tad sam pokupila i neke druge autoimune pošasti), moguće je da je samo manja reakcija u pitanju. Dobro se raspitaj po familiji, nasledni faktor je presudan (ako je neko od tvojih imao, šanse su ti, na žalost, veće. Ako nije, moguće i da nije reč o psorijazi).
Prevoji jesu mesta na kojima se psorijaza najčešće javlja. Glava i leđa, takođe. Svrab nije nužna pojava.
Mast koju su ti dali je iz grupe lekova za to. Postoje i mnogi drugi. Kod psorijaze se preporučuju sunce i solarijum. Vitamin D, takođe (Vigantol kapi, takođe). Naravno, sve to vidi sa lekarima.
Sve to može da se povuče, sasvim zadovoljavajuće.
Najvažnije je da popraviš imunitet što pre. Meni je puno pomogla šargarepa i riblje ulje (enormne količine šargarepe sam cedila u sok i u njega ubacivala kašiku ribljeg ulja).
U Beogradu postoji genijalan dermatolog (koji mi je i davao savete koje ti prenosim, kao i neke lekove), ali ne znam koliko ti to znači.

Mnogo mi znaci svaki savet....Hvala ti puno....Pa probacu sad da mazem sa tim,pa cu videti ako se ne povuce da odem kod drugog doktora,jer ovaj nije mogao da kaze sta je u pitanju....Ja sam iz Novog Sada pa ako neko zna ovde dobrog dermatologa neka mi preporuci...

1) možda nije psorijaza , to će dr da ustanovi
2) ako jeste to nije ništa strašno...najveći problem je estetika
moja majka ima psorijazu. Njoj je samo na laktovima, i uvek joj je tu bilo. Samo n lktovima
ako krene da se širi, ona ode kod dr i on joj promeni kremu
znači promena kreme je dosta bitna
takođe, kod psorijaze treba da se laktovi (tj mesta na kojima je psorijaza) izlažu suncu--blagom naravno, da ne dobiješ toplotni udar, niti da izgoriš na suncu
imaj na umu da su ovo laička iskustva i da treba da posetiš lekara

Posetila sam juce lekara al nije mogao da potvrdi sta je u pitanu..moze da bude i psorijaza al ne mora da znaci,tako je rekao...

Na ovom forumu sam nekada negde pisala o psorijazi, više kao podršku onima koji imaju te promene. Sada kada je više nemam na koži, mogu da dam neke korisne sugestije. Prvo: nemoj molim te mazati ta mesta ni jednom kortikosteroidnom mašću. Ne mogu ovde da objašnjavam sve razloge. Ako ti je koža na tim mestima suva, namaži je posle tuširanja Pavlovićevom mašću. Ovo ti sugerišem kao rezultat svog višedecenijskog iskustva. Drugo: obrati se homeopati, raspitaj se i pronađi profesionalnog homeopatu (čini mi se da sam videla da živiš u Novom Sadu, ima ih bar nekoliko kvalitetnih). Imala sam psorijazu skoro 35 godina. Takav staž znači proći kroz sve faze, od zblanutosti devojčice u pubertetu, preko očaja devojke i mlade žene, do prihvatanja stanja zrele osobe koja zna da će je imati do kraja života. Ipak, posle nekoliko godina lečenja homeopatskom medicinom, pri čemu se homeopati nisam obratila zbog psorijaze već zbog nekih tegoba koje su mi bile neprijatnije (psorijazu sam zaista prihvatila kao svoj krst), ona je nestala sa kože i više je nema. Nije potpuno izlečena, to znam jer mi se ponekad zimi (i to ne svake zime) pojavi na jednom mestu, ali već do maja-juna se potpuno izgubi. Poremećaj koji izaziva promenu se znači i dalje nalazi u mom organizmu i pitanje je da li će ikada biti izlečen, ali ja sam se oslobodila velikog tereta i evo već godinama živim sa tim olakšanjem za koje nisam verovala da ću ga doživeti. Neke osnovne informacije o homeopatskom lečenju možeš pogledati na ovoj fejsbuk stranici koju toplo preporučujem svim zainteresovanima, jer je uređuju stručne osobe posvećene homeopatskoj medicini. Između ostalog, u nekim od tekstova ćeš pročitati i zašto ne treba da mažeš ta mesta na kojima imaš promene.

https://www.facebook.com/homeocare.centar/posts/325451970889179

Verujem da će pomoći. :)

Back