Psihoterapija u Nisu

Radi se zapravo o tome da se čovek raspitivao o psihoterapiji koja podrazumeva kontakt terapeuta i klijenta jednom ili dva puta nedeljno, seansa traje 45 - 50 min, dakle psihoterapija u privatnim uslovima. Koliko ovo što sam opisao liči na psihoterapiju koju ti posećuješ u Zavodu? Tuđa iskustva kažu da te psihijatar sluša, u glavi ima spisak simptoma i samo čeka da ti dodeli dijagnozu, razmeni sa tobom nekoliko rečenica čisto reda radi i prepiše ti lekove, kao i kontrolu za 14 dana. A kada dođete za 14 dana, on vam se ni imena ne seća i moraće da pogleda u izveštaj da se podseti ,,šta ono beše sa vama'' što naravno, i nije krivica psihijatara već ove države koja na jednog psihijatra natrpa gomilu pacijenata. Kod privatnika toga nema...on vam se mnogo više posvećuje i to je fakat, a rekao bih suština psihoterapije je da se terapeut posveti klijentu radi što bržeg i uspešnijeg postizanja poboljšanja. Učestalo viđenje terapeuta i klijenta je takođe vrlo važan faktor a seansa na svakih 14 dana...hmmm! Još jednom kažem da mi je iskreno drago ako su ti od pomoći bili naši stručnjaci u Zavodu jer stvarno su stručnjaci i pojedinima od njih se do besvesti divim...ali...nije sve do toga koliko je neko stručnjak, postoji još gomila ometajućih faktora.

Pa, nisam sad u fazonu da opisujem sta radim na psihoterapiji, ali idem na sedam dana, doktorka je veoma ljubazna, pamti najsitnije detalje i seansa mi traje od trideset do cetrdeset minuta.Mislim da tu postoje svi faktori da lecenje bude uspesno.

volela bih da zapocnem temu o psihoterapiji.

Sladak početak. Odavno nisam čuo glagol voleti u uvodnoj rečenici teme.

ne zato sto mi nesto fali :roll:

Nema uopšte razloga da se pravdaš, u današnje vreme nešto fali samo onima koji tvrde da im ništa ne fali.

vec zato sto smatram da svaki covek treba malo bolje da upozna sebe.

Ja sam psihoterapiju uvek pre smatrao kurativom nego tehnikom samospoznaje.

Tako sam pocela malo da istrazujem i raspitujem se ko u Nisu radi psihoterapiju i kako radi.
Mislim da je tema korisna, i volela bih da cujem da li neko moze da mi preporuci nekog dobrog psihoterapeuta, a mogli bi i da saznamo mozda po neka iskustva onih koji su zavrsili tretman.
cak i razlicita misljenja o psihoterapiji i njenom blagotvornom/neblagotvornom dejstvu na ljudsku psihu su dobrodosla.
nadam se da ce tema jos nekome znaciti. :manikir:

Evo ja te razumem i tema mi znači ali moram i da ti ukažem na to kakav je moj stav po tom pitanju.

Potraga za dobrim psihoterapeutom je nalik potrazi za Svetim Gralom, obe su potrage pokrenute u nadi o izbavljanju iz duhovne usamljenosti. Neki kao treću potragu navode i praktikovanje religije što i nije sasvim nemoguće.

Čovek je u duhovnom smislu usamljeno biće i tu činjenicu neće promeniti razgovor ni sa jednim popom ili psihoterapeutom. Prvi prepisuju molitvu, post i pokajanje a drugi mantre i mentalne proteze.

Sve u svemu ništa bez dobrog seksa i puno para.

Ako toga nema, duh luta u pomrčini...

Back